Sabah Bülten (Işık FX)

Yurtiçinde Erken Seçime Yönelik Gelişmeler Takip Edilecek!
Dün yurt içi tarafta gündemi erken seçim kararı belirledi. Bilindiği gibi Pazartesi günü MHP Lideri Bahçeli, 26 Ağustos 2018 tarihi için erken seçim çağrısında bulunmuştu. Dün, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bahçeli arasında yapılan görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bu tarihin 24 Haziran 2018 olacağını deklare etti. Karar öncesinde uluslararası kurumlardan Morgan Stanley’den yapılan açıklamada: Erken seçimin getireceği riskin TCMB’yi faiz artırımına sevk edebileceğini, bundan dolayı da geçici de olsa TL için olumlu bir tablo görülebileceği belirtilmişti. Seçim kararının açıklanması sonrası TL varlıklarında görülen pozitiflik kimi çevrelerce buna yorumlanırken, kimi çevrelerce ise seçim belirsizliğinin ortadan kalmasına yorumlandı. Bugün, konuya dair gerek yurt içi taraftan gerekse yurt dışı taraftan gelebilecek açıklamalar yine takibimizde olacak. Ayrıca, yurt içi tarafta 25 Nisan’daki TCMB/PPK toplantısına ve jeopolitik gelişmelere yönelik açıklamalar da fiyatlamalar açısından izlenmeli. Yurt dışı tarafta ise Euro Bölgesi ve İngiltere’nin TÜFE rakamları takip edilirken; Euro Bölgesi verilerinin çoğunlukla beklentileri karşılamasına rağmen, İngiltere verilerinin ise öngörülerin altında kaldığı görüldü. Avrupa Merkez Bankası(ECB) üyelerinden François Villeroy de Galhau dün yaptığı açıklamalarda: Yönetim konseyi içinde görüşlerde yakınsama olduğunu belirtirken, niceliksel gevşeme bittikten sonra önemli miktardaki varlık stoku nedeniyle para politikasının uzun süre gevşemeci kalacağını vurguladı. Dün ABD’de ise 12 FED Bölgesi’nin ekonomik aktivitesini özetleyen Bej Kitap raporu ve FOMC üyelerinden bazılarının açıklamaları takip edildi. Bej kitap tüm FED bölgeleri için ılımlı büyümeye işaret ederken, New York FED Başkanı ve FOMC Başkan Yardımcısı olan William Dudley: Daha agresif faiz artışları için henüz koşulların oluşmadığına ve enflasyon hedefinin yükseltilmesini desteklemediğine değiindi. Kanada Merkez Bankası dün yaptığı toplantısında Mart ayında olduğu gibi faizleri yüzde 1.25 seviyesinde sabit tuttu. Hatırlanacağı gibi Banka, Ocak toplantısında faiz oranında 25 baz puan artışa gitmişti. Bugün ekonomik veri olarak İngiltere’den Mart ayı Perakende Satışları takip edilecekken, Yurt içi tarafta TCMB tahminleri, ABD’de ise İşsizlik Maaşı Başvuruları ve Philadelphia FED İmalat Endeksi izlenecek.
EURUSD
Son günlerde yatay seyrin hakim olduğu paritede dün Euro Bölgesi’nden enflasyon rakamları takip edildi. Veriler genel manada piyasa tahminlerine paralel gelirken yıllık bazda yüzde 0.1’lik düşüş gerçekleşti. Dün ayrıca Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyelerinden François Villeroy’un, niceliksel gevşeme bittikten sonra önemli miktardaki varlık stoku nedeniyle para politikasının uzun süre gevşemeci kalacağını belirtmesi önemli oldu. ABD tarafında ise ticaret savaşları, FBI soruşturmaları, Suriye merkezli İran ve Rusya ile yaşanan gerginlikler gelen açıklamalarla birlikte günndemde kalmaya da devam etse de şuan itibariyle herhangi yeni bir gelişmenin olmadığını görmekteyiz. Öte yandan ABD’de açıklanan Bej Kitap raporunda ise ekonomik görünüme dair pozitif satırlar yer aldı. Bugünkü ekonomik takvimde ise Euro Bölgesi’nden Şubat ausdyı Cari Hesap, ABD’de ise İşsizlik Maaşı Başvuruları ve Philadelphia FED İmalat Endeksi izlenecek. Ayrıca iki bölgeden gelecek haber akışları da önemli olabilir. Teknik olarak baktığımızda 1.2360 desteği üzerinde fiyatlamalar görülürken bu seviyenin kırılmasıyla birlikte 1.2335, 1.2305 ve 1.2285 destek seviyeleri takip edilebilir. 1.2360 üzeri kalıcılıklarda ise 1.2395, 1.2415 ve 1.2445 dirençlerine kadar ataklar görülebilir.
USDTRY
Dün Yurtiçi tarafta hareketli dakikalar yaşanırken MHP Lideri Devlet Bahçeli ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın erken seçime ilişkin gerçekleştirdikleri toplantı takip edildi. Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Erdoğan, Bahçeli ile olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve seçimlerin 24 Haziran’da yapılacağını beyan etti. Erdoğan ayrıca, Türkiye’deki belirsizlikleri bir an önce aşmak için seçimin bir an önce ülke gündeminden çıkarılması gerektiğini vurguladı. Gelen bu erken seçim kararı sonrası ülkede yaşanan seçim belirsizlikleri ve risklerin ortadan kalkması günlerdir baskılanan TL varlıklarını rahatlatırken kur tarafında da geri çekilmeler dikkatlerden kaçmadı. Ayrıca son günlerde Suriye merkezli jeopolitik risklerde, yeni ek bir gelişme yaşanmaması da, TL tarafındaki baskının azalmasına neden olmakta. Ancak bölgede yaşanabilecek herhangi bir gelişme tekrardan TL tarafına sorun yaratabileceğinden yakından takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Öte yandan dün Morgan Stanley’in, Türkiye’deki erken seçimin getireceği riskin, TCMB’nin faiz artışı ihtimalini artırabileceğini ve bunun da TL için geçici de olsa olumlu olabileceğini belirtmesi de önemli gelişmeler arasında yer aldı. Bugünkü ekonomik takvimde yurtiçi tarafta TCMB tahminleri, ABD’de ise İşsizlik Maaşı Başvuuruları ve Philadelphia FED İmalat Endeksi açıklanacak. Teknik olarak baktığımızda ise TL lehine hareketlerin devamı için 3.9945 desteği kritik olup kırılmasıyla birlikte geri çekilmelerin derinleşebileceğini düşünmekteyiz. Bu durumda ilk etapta 3.9775, 3.9615 ve 3.9450 destekleri önemli olabilir. Yukarı tarafta ise şuan için 4.0380 direnci takibimizde. Aşılmasıyla birlikte 4.0490, 4.0720 ve 4.0885 dirençleri izlenebilir.
GBPUSD
Dün İngiltere’den gelen enflasyon rakamlarının, piyasa beklentilerinin bir hayli altında gerçekleşmesi Sterlin varlıklarında baskı yarattı. Öte yandan son gelen anketlerde, İngiltere Merkez Bankası’nın Mayıs ayında faiz artırma ihtimali yüzde 80’lere ulaşırken dün bankadan yapılan bildiride piyasaların LİBOR’dan reform yapılmış ‘Sonia’ faiz göstergesine geçtiği takdirde şuan yaşadıkları problemleri bir daha yaşamayacağı vurgulandı. ABD’de ise New York FED Başkanı William Dudley, daha fazla faiz artışları için piyasa koşullarının henüz oluşmadığını vurgularken kkademeli faiz artırım yolunun makul olduğunu savundu. Dallas FED Başkanı Robert Kaplan’da bu yıl, 2 tane daha faiz artırım taraftarı olduğunu açıkladı. Dün açıklanan BEJ Kitap raporunda ise FED Bölgelerinin ılımlı bir şekilde büyümeye devam ettiği vurgulandı. Ticaret Savaşları ve Suriye Merkezli Rusya ve İran ile yaşanan sorunlarda ise şuan itibariyle yeni ek bir gelişme bulunmazken konuya dair gelebilecek açıklamalar önemli olacaktır. Bugünkü ekonomik takvimde ise İngiltere’den Perakende Satışları, ABD’den ise İşsizlik Başvuruları ve Philadelphia FED İmalat Endeksi takip edilecek. Teknik olarak paritede 1.4345 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanamaması ile birlikte satışların 3. güne sarktığını görmekteyiz. Geri çekilmelerin devamında ise 1.4165, 1.4135 ve 1.4090 destekleri takip edilebilir. Yukarı yönlü ataklarda ise 1.4345 direnci önemi korumakta. Ancak öncesinde 1.4235, 1.4260 ve 1.4315 ara dirençleri izlenebilir.
BRENT PETROL
Enerji Bilgi İdaresi (EIA) tarafından açıklanan Ham Pettrol Stokları 500 Binlik azalma beklentisine karşın 1 Milyon 71 Bin varil azalış gerçekleşti. Dünkü seans açılışı öncesi Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından açıklanan stoklarda da 1 Milyon 47 Bin varillik azalış gerçekleşmişti. Son günlerde stoklarda yaşanan azalışlarla birlikte siyah altında alış yönlü işlemler ağırlık kazandı. Öte yandan yine EIA tarafından açıklanan ABD’nin 7-13 Nisan arasındaki petrol üretimi 10 Milyon 540 Bin varil/gün olarak sonuçlandı. Bir önceki hafta ise 10 Milyon 525 Bin varil/gün olarak açıklanmıştı. Haber akışında ise OPEC önderliğindeki arz kısıntısı anlaşmasının, 2018 yılı sonunda devam ettirilip ettirilmeyeceğine ilişkin tartışmalar devam etmekte. Bugün ise ekonomik takvimde önemli bir veri akışı bulunmazken önemli petrol üreticisi ülkeler ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar ve teknik fiyatlamalar önemli olabilir. Teknik olarak emtiada yukarı yönlü kanal devam ederken daha öncede belirttiğimiz gibi 71.05 desteği üzerinde kalıcılık sağlannması ile birlikte alış yönlü işlemlerin devam ettiğini görmekteyiz. Bu atakların devamında ise 74.50, 75.10 ve 75.80 dirençleri önemli olabilir. 71.05 öncesi izleyeceğimiz ara desteklerimiz ise 73.00, 72.10 ve 71.60 seviyelerinde bulunmakta.
ONS ALTIN
Son günlerde FED yetkililerinden gelen açıklamalar önemli olurken New York FED Başkanı William Dudley, FED’in gerçek bir sıkılaştırma gerçekleştirmesi için, önlerinde uzun bir yol olduğunu belirtirken şuan için daha agresif faiz artışlarını desteklemediğini ancak kademeli faiz artırım yolunun hala daha makul olduğunu savundu. Dallas FED Başkanı Robert Kaplan ise, 2 tane daha faiz artırımının makul olabileceğini vurguladı. Son zamanlarda gelen açıklamalara baktığımızda gerek enflasyon gerekse faizlere ilişkin tedirgin açıklamalar, tahvillerdeki dalgalanmayı gösteren Move endeksindeki düşüşü de hesaba katarsak, FED’in bu yılki faiz hedefinin altında kalmasına neden olabilir. Bu nedenle de önümüzdeki dönemde gelecek veriler ve yine FED yetkiililerinden gelecek açıklamalar önemli olacaktır. Suriye eksenli jeopolitik risklerde ise şuan için yeni ek bir gelişme bulunmazken ABD Başkanı Donald Trump, Trans Pasifik Ortaklığı’nın (TPP) ABD için uygun olmadığını belirmesi ortada yeni bir belirsizliğin sinyallerini verdi. İlerleyen günlerde bu konuya dair gelebilecek açıklamalarda önemli olabilir. Bugün ise ticaret savaşları ve Orta Doğu eksenli jeopolitik risklerin yanı sıra ABD’den gelecek İşsizlik Başvuruları ve Philadelphia FED İmalat Endeksi takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda şuanda yaklaşık 4 aydır üzerinde kapanış görmediğimiz 1358-1361 bölgesine yakın fiyatlamalar görmekteyiz. Şayet altının bu bölge üzerinde kalıcılık sağlaması halinde 1365, 1369 ve 1375 seviyelerine kadar ataklar görülebilir. 1358-1361 bölgesi altında kalıcılıklar ise 1348, 1342 ve 1337 seviyelerine kadar geri çekilmeler görülebilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş