Türkiye: TÜFE enflasyonuanalizi (Dinamik Yatırım Menkul Değerler)

Türkiye: TÜFE enflasyonu…

Haftanın en önemli gündem maddesi 3 Mayıs Çarşamba günü açıklanacak olan Nisan ayı TÜFE olacak. Bir önceki ay %50,5 olan yıllık enflasyonun, enerji fiyatlarından kaynaklanan baz etkisinin devam etmesiyle Nisan ayında %45,2'ye gerilemesini bekliyoruz. Bu beklenti aylık %3,5 enflasyona tekabül ettiğinden, dönemsel fiyat baskıları yüksek olmaya devam edecek.

Asgari ücret artışı, emekli maaşlarına yapılan zamlar, deprem sonrası yüksek kamu harcamaları ve Merkez Bankası'nın gevşek politika duruşunun fiyat artışlarını yukarı yönlü etkilemesini bekliyoruz. Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan'ın daha önce açıkladığı doğalgaz ve elektrik indirimlerinin Nisan ayı enflasyonunu yavaşlatıcı etkisi olacak. TÜFE sepetinde %3,6'lık bir ağırlığa sahip olan tüketici elektriğinde %15'lik indirimin enflasyonu 0,54 puan aşağı yönlü etkilemesi beklenmektedir. Sanayi kullanıcılarına uygulanan %20 doğal gaz indirimi ise sanayi maliyetlerini rahatlattığı için ÜFE aracılığıyla fiyatları dolaylı olarak etkileyebilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim öncesinde Mayıs ayından itibaren devreye girecek olan ve doğalgaz faturalarına yansıyacak ek indirimler de duyurmuştu. Ancak asgari ücret artışı, emeklilik zamları gibi tüketim destekleyen teşviklerin kamu hizmetlerindeki fiyat indirimlerini nötrleyeceğini ve enflasyon genel görünümünü aşağı eğmeyeceğini değerlendiriyoruz.

2022'deki enerji fiyatlarındaki artışın yüksek baz etkileri muhtemelen sonbahara kadar etkisini gösterecek. Ancak baz etkisinin sönümlendiği noktadan itibaren alabildiğine gevşek olan para ve maliye politikalarının bir sonucu olarak enflasyonun çok daha dirençli bir görünüm sergilemesini bekleriz. Baz etkisi geçtikten sonra enflasyonun nasıl düşeceği konusundaki durum belirsiz. Enflasyon halen Merkez bankasının orta ve uzun dönem için hedeflediği %5 oranının 10 katından daha yüksek.

 
Türkiye’de Düşen Enflasyon Hâlâ Hedefin 10 Katı… Kaynak: Bloomberg, TÜİK, TCMB, Dinamik Yatırım

Enflasyon içinde bulunduğumuz dönemde güçlü baz etkisinden dolayı gerilese de, deprem sonrası yeniden yapılanma da dahil olmak üzere kamu harcamalarındaki artış ve Merkez bankasının gevşek duruşu daha yüksek fiyat artışlarını besleyecektir. Dolayısıyla bu durumun biz baz etkisinin artık geçerli olmayacağı döneme gelindiğinde yıllık enflasyonun da gerilemesinde engel teşkil edeceğini değerlendiririz. Hatta genişlemeci politikaların devreden etkilerinin yanı sıra, yılın kalan kısmında döviz kuru ve enerji fiyatları da ciddi belirsizlik içereceğinden biz ÜFE ve kur geçişkenliğinin de arttığını görebiliriz. Böyle bir durumda biz yıllık enflasyon oranının 2023’ün son aylarında yeniden yükseliş eğiliminde olabileceğini düşünüyoruz.

Bu değerlendirmeler kapsamında biz yıllık enflasyonda %45 altında kalıcılık beklemiyor ve elde olan değişken ve veriler ışığında %46,8 yılsonu enflasyonu hesap ediyoruz.

TCMB açısından bakacak olursak; Baz etkisinden kaynaklı mekanik enflasyon düşüşüne rağmen Merkez bankası faiz oranlarını yeterli görerek düşük tutmaya devam edecektir. Ancak gevşek para politikası duruşunun tüketimi teşvik edeceğini düşünmekle beraber, seçim öncesinde de artan bütçe harcamalarının enflasyon etkisi oluşturacağını akılda tutmak gerekir. TCMB, yılın 2. Enflasyon Raporu'nu 4 Mayıs Perşembe günü açıklayacak. Ocak ayında açıklanan ilk rapordaki %23,2'lik yılsonu beklentisi piyasa rasyonelliğinden uzak olduğundan, bu raporda %40 seviyesinin üzerinde bir revizyon yapılacağını düşünüyoruz.


Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

 https://www.dinamikyatirim.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Irak'ın petrol ihracatı Nisan ayında ortalama 3.3 mln varil/gün oldu -Petrol Bakanlığı
Yunanistan'ta hanehalkı ve işletmelerin mevduatı Mart'ta 185.53 milyar euro (Önceki: 182.79 milyar euro)
2023 yılı Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre İhracat, %17,2 oranında azalarak 19 milyar 315 milyon dolar
Portekiz'de işsizlik oranı Mart'ta %6.9
Nisan ayında İthalat, %4,5 oranında azalarak 28 milyar 162 milyon dolar
Nisan ayında dış ticaret açığı yıllık %68.6 oranında artarak 8 milyar 846 milyon dolar
BOJ/Ueda: Üyeler, ABD'den kaynaklı potansiyel dağılmalara ve Avrupa ekonomisindeki yavaşlamaya karşı dikkatli olunması gereğini müzakere ettiler
BOJ/Ueda: Çin ekonomisi şu anda yeniden açılması nedeniyle iyi durumda ancak artan jeopolitik riskler nedeniyle uzun vadede baskıyla karşı karşıya kalabilir
BOJ/Ueda: Toplantıda ABD'den kaynaklanan dağılmalara, Avrupa'da fiğnansal istikrarsızlığa karşı dikkatli olmanın gereği tartışıldı fakat Asya bankalarının yeterli tamponu uyguladığı görüldü
Facebookta Paylaş