İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve S&P Global’in açıkladığı verilere göre; Nisan ayında imalat PMI 50,9’dan 51,5 seviyesine yükseldi. Manşet PMI, Aralık 2021’den beri en yüksek endeks değerini almış oldu (Kasım 45,7, Aralık 48,1, Ocak 2023 50,1, Şubat 50,1, Mart 50,9). Geçen yılın Nisan ayında ise PMI 49,2 seviyesinde gerçekleşmişti.
PMI verisinin ayrıntılarına bakacak olursak; yeni siparişler Mart’taki 52,6’dan 52,8’e yükseldi ve Ağustos 2021’den beri en yüksek endeks değerini alarak art arda ikinci ayda da genişledi. Şubat ayındaki depremin ardından devam eden toparlanma nedeniyle birikmiş işlerin devreye girmesi bunda etkili olmuş görünmektedir. Toplam yeni siparişlerde ve ihracatta artış ivme kazandı. TL’nin Mart ayına göre bir miktar değer kaybetmiş olması ve Avrupa ekonomilerinin görece beklenenden iyi performans göstermesi yeni ihracat siparişleri açısından olumlu oldu. Hem yeni siparişlerdeki artış hem de deprem kaynaklı aksamalar, birikmiş işlerin son 14 ayda ilk kez artmasına yol açtı. İmalatçılar iş yüklerindeki artış nedeniyle satın alma faaliyetlerini yaklaşık bir buçuk yıldır ilk kez artırdı.
Hammadde maliyetlerindeki artış ve liradaki değer kaybı nedeniyle girdi fiyatlarındaki hızlı artış Nisan ayında da devam etti. Yine de enflasyon oranı yılbaşından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Enerji fiyatlarında yapılan düzenlemelerin maliyet etkisi bunda etkili olabilir.
Türkiye PMI Endeksi… Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, S&P Global, Dinamik Yatırım
PMI endeksindeki eğilim tüm imalat alt iş kolları açısından sene başından beri en iyi resme işaret ediyor. Merkez Bankası’nın İktisadi Yönelim Anketi içindeki Reel Kesim Güven Endeksi’nde de öncü anlamında benzer bir eğilim görülmektedir. Burada da mevsimsellikten arındırılmış endeks Nisan ayında Nisan ayında 105,1 seviyesine yükselmiş ve Mayıs 2022’den beri en yüksek seviyesine gelmişti. Büyüme momentumu açısından olumlu, burada özellikle iç talep etkisi ilerleyen dönemde pozitif etkili olabilir. İhracat katkısı anlamında ise Avrupa ekonomisindeki momentum ve liranın değerinin ihracatçıya ne kadar fiyat esnekliği katacağı durumu belirleyici olacaktır.
Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
https://www.dinamikyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.