Türkiye: TL’de yaşanan değer kaybı (Dinamik Yatırım Menkul Değerler)

Türkiye: TL'de yaşanan değer kaybı…

Bu sabah itibariyle kurda çok belirginleşmiş bir hareket var. Bu kur hareketi seçim öncesinde çok ciddi bir şekilde, alternatif finansal araçlar vasıtasıyla baskılanıyordu. Yeni dönem bu konuda elbette daha serbest bir yaklaşım getirecektir ve TL'nin uzaklaşmış olduğu gerçek değerine yakınlaşmasını sağlayacak bir durum oluşturacaktır. Kuru baskı altında tutan etmenler bir şekilde tersine dolarizasyon sağlamaya çalışan zorlayıcı önlemlerdi. İşin diğer tarafına bakıldığında yüksek cari açık, düşük rezervler, yüksek enflasyon çerçevesinde de hareketin normali TL'nin değer kaybı şeklindedir. Kurun baskılandığı dönem ihracatçı da yurtdışı pazarlarda fiyat belirlemekte, mal değerlerini oluşturmakta zorlanıyordu. Haliyle bir ihracatçı gereksinimi de var.

Türkiye'nin makro değişkenleri çerçevesinde TL'nin yapması gereken bir normal hareket var. Bu yüzden Ortodoks politikalar ile ciddi faiz artışları muhtemelen olacak olmasına rağmen TL'nin zaten bir kısa dönem içerisinde bir salınım geçirmesini bekleriz. Sabahki yüksek hareket bu beklentilerin bir izdüşümü müdür, yoksa bireysel işlemlerin düşük likidite saatlerindeki etkisi midir, yurtiçi piyasalar açıldıktan sonraki hareketlerde daha net anlaşılacaktır. Beklentimiz TL'nin değerlenmesi yönünde değil, aksine değer kaybı gerçekleşmesi yönünde.

 
TL hareketi… Kaynak: Bloomberg

Birçok kurum Sn. Mehmet Şimşek'in atanmasından sonra direkt olarak 22 Haziran'da TCMB'nin politika faizini bir çırpıda %25'e çıkartabileceğine dair beklentilerini yayınlamaya başladılar. Biz de bu toplantıda bir faiz artışı beklemekle beraber, nihai beklentimiz için TCMB'deki olası değişimleri şimdilik takip etmeyi tercih ediyoruz. Yeni Ekonomi Modeli'nin çıktılarının sağlanması konusunda engel olan en başta enflasyon olmak üzere sıkıntıların aşılması gerekiyor ve bu konuda da kısa dönemde bir yaklaşım değişimi gerekiyordu. Önümüzdeki dönem bir transformasyon evresi olacak, bununla beraber faizin artmaması için yapılan bir dizi bankacılık düzenlemesinin geri çekildiğini veya hafifletildiğini göreceğiz (politika faizi artacaksa bunların çoğunun uygulanmasına gerek olmayacak), kur daha serbest bir dolaşıma bırakılacak ve artan faizlerle beraber talep yavaşlayacak, talep bazlı ithalatın azaldığını göreceğiz. Belli bir dönem ekonomik yavaşlama ile beraber azalan cari açık, bu dönemde de pozitif reel faiz etkisi ile beraber artan sermaye/portföy girişleri olacaktır. Kısa dönem içinde transformasyon etkilerinin faiz, talep, kur, enflasyon ve büyüme değişkenleri üzerinde yansımalarını göreceğiz.

Türkiye: The depreciation of TL…

As of this morning, there is a very clear movement in the exchange rate. This exchange rate movement was heavily suppressed by alternative financial instruments before the election. Of course, the new period will bring a more liberal approach in this regard and will create a situation that will enable the TL to get closer to its real value. The factors that kept the rate under pressure were coercive measures that tried to somehow achieve reverse dollarization. Looking at the other side of the business, the normal movement is the depreciation of TL in the framework of high current account deficit, low reserves and high inflation. In the period when the exchange rate was depressed, the exporter had difficulties in determining prices in foreign markets and creating the value of goods. There is also an exporter requirement.

Within the framework of Turkey's macro variables, there is a normal movement for TL to do. Therefore, we expect the TL to go through an oscillation in a short period of time, although there will likely be serious rate hikes with orthodox policies. Whether the high movement in the morning is a projection of these expectations or whether it is the effect of individual transactions during low liquidity hours, it will be understood more clearly in the movements after the domestic markets open. Our expectation is not for an appreciation of the TL, but for a depreciation on the contrary.

 
TL movement… Source: Bloomberg

After the appointment of Mr. Mehmet Şimşek, many institutions started to publish their expectations that the CBRT could raise the policy rate to 25% in one fell swoop, on June 22. Although we expect an interest rate hike at this meeting, we prefer to follow the possible changes in the CBRT for now, for our final expectation. Problems, especially inflation, which hindered the delivery of the outputs of the New Economy Model, needed to be overcome, and a change in approach was needed in the short term. The upcoming period will be a transformation phase, however, we will see that a number of banking regulations are withdrawn or eased to prevent interest rates from increasing (most of them will not be necessary if policy rates are to increase), the exchange rate will be left to a freer circulation and demand will slow down with increasing interest rates, demand-based imports will decrease. We'll see. The current account deficit will decrease with the economic slowdown in a certain period, and capital/portfolio inflows will increase with the positive real interest effect in this period. In the short term, we will see the effects of transformation on interest, demand, exchange rate, inflation and growth variables.



Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

 https://www.dinamikyatirim.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.