Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

FED BEKLENTİLERİ İLE PİYASALARDA KARIŞIK FİYATLAMALAR DEVAM EDİYOR
Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 500 puan altında yavaş düşüş ile devam ediyor. Dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından değerlendirme özetinde mevsimsel etkiler ile yazlık ürünlerin endekse giriş ayının Nisan ayından Mayıs ayına kaymasının etkisi olduğu paylaşıldı. Mevsimsellikten arındırılmış verilerde ise bu dönemde sebze fiyatlarında daha belirgin olmak üzere taze meyve ve sebze fiyatlarında artışa işaret edildi. Liralaşma politikaları devam ederken dün açıklanan bir başka veri ise dış ticaret hacmi oldu. Türk lirasıyla ihracat Ocak-Mayıs döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 90,6 artışla 77,7 milyar liraya yaklaştı.
Dün ayrıca Dünya Bankası Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'nun Haziran sayısında Türkiye için büyüme tahminini bu yıl için %2,7'den %3,2'ye yükseltti. Makroekonomik politikaların gelişiminin yüksek enflasyon zemininde belirsiz olduğuna işaret edilen raporda, döviz kurundaki değer kaybının yanı sıra yüksek cari açık ve düşük net döviz rezervlerinin de önemli zorluklar oluşturduğu ifade edildi. Raporda, tüm bu ters rüzgarlara rağmen Türkiye'nin, Avrupa ve Orta Asya bölgesi büyümesine önemli katkı sağlamaya devam ettiği ve ekonomisinin 2023'ün ilk çeyreğinde dirençli kaldığı vurgulandı.
Avrupa borsaları dün güne satıcılı başladı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinden yapılan açıklamalarda Enflasyon hala çok yüksek olduğu, enflasyonun %2'ye geri döndüğünü görene kadar sıkılaştırma politikasının sürdürüleceği, para politikasındaki sıkılaşmanın reel ekonomiye yansımaya başladığının ilk işaretlerinin izlendiğine ve merkez bankaları faiz artırımına gerektiği kadar devam edilmesi gerektiğine yer verildi. ECB Anketlerine göre tüketiciler enflasyonu hala hissediyor ve gelecek 12 ayda gelirlerde yükseliş bekliyorlar. Dün açıklanan İnşaat PMI rakamlarında İtalya ve Fransa'da önceki döneme kıyasla düşük gelirken Almanya ve İngiltere'de yüksek açıklandı. Avrupa Bölgesi İnşaat PMI Mayıs için 44.6 olurken önceki dönem 45.2 idi. Genel olarak İnşaat sektöründe Avrupa adına hafifi daralma gerçekleşmiş görünüyor. ECB Anketlerine göre tüketiciler enflasyonu hala hissediyor ve gelecek 12 ayda gelirlerde yükseliş bekliyorlar.
ABD borsalarında bölgesel bankaların hisse senetlerindeki yükseliş genel piyasayı pozitif etkiledi. Bankacılıkta yaşanan negatif gelişmeler geride kalmış görünüyor. Eski FED başkan yardımcısı Clarida'nın Fed'in 2024'e kadar faiz oranlarını düşürmesinin pek olası olmadığını söylemesinin ardından, tahvil getirilerindeki oranlar piyasayı kısmen sınırlamış oldu. Dolar Endeksi 104 seviyesi üzerinde devam ediyor. Dünya Bankası bugün 2023 küresel GSYİH tahminini Ocak ayındaki %1,7'den %2,1'e yükseltti ancak 2024 küresel GSYİH tahminini %2,7'den %2,4'e düşürdü. Haftaya satıcılı başlamış olan Ons Altın pozitif fiyatlama ile dalgalı seyrediyor. Gün içerisinde veri akışında dengeleri değiştirecek önemli bir veri bulunmaz iken teknik analiz akışı takip edilebilir.



USDTRY

Kurda denge arayışıyla birlikte yukarı hareketler devam ediyor. ABD tarafında sanayi sektörüne ışık tutan dayanıklı mal siparişleri ve PMI verileri beklentilerin altında kalınca Fed'in bu ay içerisinde yapacağı toplantıda faizleri sabit tutma beklentisi güçlendi. Yurtiçinde ise yeni kabine piyasa tarafından olumlu karşılanırken, bugün içeride hazine nakit dengesi, ABD tarafında ise dış ticaret dengesi açıklanacak. Gün içerisinde kurda 22,50TL üzerinde yükseliş hareketlerinin devamında 22,60TL ve 22,70TL direnç bölgelerini izliyor olacağız. Geri çekilmelerde ise, 22,30TL ilk destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlama için 22,20TL ve 22,00TL diğer destek seviyeleri olarak izlenebilir.


EURTRY

Çaprazda yükseliş eğer kaybeden Türk Lirası ile birlikte devam ediyor. Dün 23,26TL seviyesini test eden çapraz bu sabah 23,70TL ile zirvesini de yenilemiş oldu. Paritede geri çekilme yükselişleri baskılasa da trend için genel görünümün yukarı yönlü olduğu söylenebilir. Euro Bölgesi'nde perakende satışlar Nisan ayında sabit kalırken, yıllık bazda %2,6 geriledi. İnşaat PMI rakamları ise Mayıs'ta 44,6 oldu. Teknik açıdan 24,00TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 24,10TL ve 24,20TL seviyeleri takip edilecek. Yükselişin devam etmesi halinde 23,90TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde ise 23,80TL ve 23,70TL direnç bölgeleri takip edilebilir.


EURUSD

ABD'de beklentilerin altında açıklanan veriler Fed'in bu ay faiz artışını pas geçmesini gündeme getirirken, Avrupa tarafında ise enflasyonist baskıların güçlü kalması ile birlikte politika faizinde kısıtlamaların devam edeceğine yönelik beklentiler hakim. Dün parite 1,0700 seviyesine yakın bantta hareket ederken iç talebin seyrine ilişkin Nisan ayı perakende satışlar verisi Nisan ayında sabit kaldı, yıllık bazda ise geriledi. Gün içi 1,0690 seviyesini ve üzeri fiyatlama için 1,0700 ve 1,0710 direnç bölgelerini takip ediyor olacağız. İlk destek bölgesi olarak ise 1,0680 bölgesi takip edilirken, aşağı yönlü hareketlerde ise 1,0670 ile 1,0660 seviyelerinin destek bölgeleri olarak izlenmesi gerekebilir.

ONS ALTIN

Ons altın 1930 dolar seviyesinden aldığı destek ile birlikte nispeten toparladı ve kendini 1960 dolar seviyesinin üzerine atmayı başardı. Ons altın fiyatları tarihi zirvelerini test ettikten sonra kar realizasyonlarının etkisi ile birlikte sert geri çekilmeler yaşamıştı. Dün dolar endeksi yatay bantta hareket ederken ons altın da gün içerisinde 1956 dolar ile 1966 dolar arasında seyretti. Gün içi destek seviyesi olarak 1960 dolar ve bu seviye altında fiyatlama için 1955 ile 1950 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Direnç seviyeleri olarak 1965 dolar ve yükseliş hareketlerinin devamında 1970 ile 1975 dolar seviyeleri takibimizde olacak.


GBPUSD

İngiltere'de tüm sektörlere ait PMI verileri Mayıs'ta 53,8 olarak açıklandı. Verinin ardından parite 1,2400 seviyesine kadar geri çekildi. Dolar endeksinde görünüm yatay pozitif. Perakende satışlar ise Mayıs'ta yıllık %3,7 oldu. İnatçı enflasyon ve faiz oranlarının artmasına yönelik beklentiler yüzünden perakende sektöründe yaz aylarının çok iyi geçmeyebileceği beklentileri hakim. ABD'de bugün dış ticaret dengesi açıklanacak. Gün içerisinde 1,2420 üstünde fiyatlama için 1,2440 ve 1,2460 seviyeleri direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1,2410 seviyesi ilk destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlama için ise 1,2390 ve 1,2370 destek bölgelerini takip ediyor olacağız.


GRAM ALTIN

Gram altın tarafında fiyatlamalarda son dönemde kur tarafındaki yükselişlerin etkisinin olduğunu görüyoruz. Yurtiçi altın fiyatları ons altın ve DolarTL'den etkileniyor. Kur yukarı yönlü fiyatlanırken gram altında yeni zirveler ile birlikte yükseliş hareketine devam ediyor. Ons altın tarafında dengelenme çalışmaları ile birlikte karışık seyreden fiyatlamaların yukarı yönlü her hareketi ise bu yükselişi destekleme devam ediyor. Teknik olarak 1425TL direnç seviyesi olarak takip edilecek. Yükseliş hareketlerinde 1430TL ve 1440TL seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1420TL destek bölgesi ve bu seviye altında fiyatlama için ise 1415TL ve 1410TL destek bölgeleri takibimizde olacak.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.