Türkiye: Ekonomik güven Ekim 2021'den bu yana en yüksek seviyesine yükseldi…
Ekonomik güven endeksi Mart ayındaki 98,8'den Nisan'da 102,2'ye yükseldi. Böylece endeks Ekim 2021'den beri en yüksek seviyesine ulaştı. Tüketici güveni, reel kesim güveni ve hizmet güveni alt endekslerindeki aylık artışların öncülüğünde yükseliş gerçekleşti.
Nisan ayında tüketici güven endeksi %9,2 oranında artarak 87,5 değerini aldı. EYT ve tüketici kredilerindeki artış tüketici güvenini destekler görünmektedir. Tüketici kredilerindeki artış eğiliminin devam etmesi ve seçim öncesi bütçe harcamalarının artması tüketici güveninin Mayıs ayında da yüksek olmasını sağlayacaktır.
Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi %1 oranında artarak 105,1 değerini aldı. 2021 yılında Covid kısıtlamalarından çıkılmasıyla beraber yaşanan sektörel hareketlilik, iktisadi faaliyette yavaşlama ve kısmen yüksek olan piyasa faizlerinin etkisiyle de negatif baskı yaşamaktadır. Depremin ardından ihracat ve üretim tarafında geleceğe yönelik endişeler imalat sanayi için aşağı yönlü risk oluşturuyor. Küresel ekonomideki yavaşlama ise dış talep açısından bir kırılganlık unsuru ve sanayi üretimindeki eğilimi yavaşlatabilir. Hükümetin makro tedbirlere ilişkin para politikası ve kredi düzenlemeleri, büyüme ivmesini yüksek tutma isteğiyle bağlantılı.
Hizmet sektörü güven endeksi %1,1 oranında artarak 118,1 değerini aldı. Salgın etkisini kaybettikten sonra kısıtlamaların gevşetilmesiyle yaşanan ciro artışını takiben, enflasyon nedeniyle öne çekilen talep ve buna bağlı fiyatlama davranışları da sektördeki hareketliliği destekledi.
Perakende ticaret sektörü güven endeksi %1,3 oranında azalarak 116,2 değerini aldı. Son dönem TL fiyat gelişmeleri iç talep ve dış talep ekseninde farklı yansımalara konu olacak. İsteğe bağlı harcamalar açısından, temel tüketim tercihlerinin ağırlıklandırılması olumsuz etkileyebilecekken, gıda ve gıda/perakende talep esnekliğinin sağlanamaması nedeniyle olumlu eğilim devam edecektir.
İnşaat sektörü güven endeksi %0,1 oranında azalarak 88,4 değerini aldı. Finansal koşullardan en çok etkilenen sektör olarak inşaat sektörü üzerinde faiz oranlarının ve finansal koşulların belirleyici olacağını düşünüyoruz. TCMB'nin gevşek para politikası duruşu ile tekrarlayan büyüme perspektifi çerçevesinde kredi faizlerinin politika faizi etrafında şekillendirilmesi amaçlanmakta ve kredilerin sektörel anlamda kullanılması sağlanmaya çalışılmaktadır.
Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
https://www.dinamikyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.