Trump Endişeleri Altın'a Yaradı (Destek Menkul)

ABD Başkanı D.Trump'ın sağlık yasası tasarısını mecliste onaylatamaması sonrası piyasalar haftaya hızlı başladı. Risk iştahının azalması küresel borsalarda satışları derinleştirdi ve altın gibi güvenli varlıklara olan talep arttı. Yılbaşından bu yana %10'a yakın getiri sağlayan altın kritik direnç noktalarını test ediyor. Trump endişesinin altına destek olabileceğini vurgulayan Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, altını yükselten sebepleri ve sarı metalin olası hedef noktalarını değerlendirdi.
 
Trump Endişeleri Altın'a Yaradı

ABD Başkanı D.Trump'ın önemli seçim kozlarından biri olan sağlık yasasıyla ilgili tasarıyı meclisten geçirememesi piyasalarda şok etkisi yarattı. Söz konusu tasarı her ne kadar diğer vaat edilen vergi indirimleri veya alt yapı yatırımlarıyla ilgili reformlar kadar etkili olmasa da, D.Trump'ın kredibilitesi açısından bir hayal kırıklığı yarattığını belirtelim. Para piyasaları açısından baktığımızda ise yeni hikayeyle yeni haftaya başlayan piyasalarda, küresel borsalar bu olumsuz gelişmeyi satışla karşılarken, güvenli varlıkların tekrardan ön plana çıktığını görüyoruz. Güvenli varlık sınıfı içerisinde önemli bir yer tutan altın ise bu gelişmeyi hızlı bir şekilde fiyatladı ve haftaya güçlü bir başlangıç yaptı.

Altını Yükselten Sebepler

Küresel risk iştahının azalması, hisse senedi piyasalarından çıkışı ve altın, tahvil gibi güvenli varlıkların ön plana çıkmasına yol açıyor. Altını tarafına yön veren elbette bir çok dinamik söz konusu. Fakat hisse senedi piyasalarındaki kayıplar derinleşirse, piyasa oyuncuları altın gibi ürünlere yönelebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki sert düşüşe bakarsak, sarı metalin yükseliş isteğinin devam edebileceğini bekleyebiliriz.
Trump'ın söz konusu tasarıyı mecliste onaylatamaması, diğer reformların hayata geçirilemeyeceği endişesi yarattı. Diğer vaatler sağlık yasasından daha etkili olsa da, piyasalar bu kısa vadeli endişeyi şimdiden satın almaya başladı. Harcamaların refformlarla artırılamayacağı beklentisi, ABD merkez bankasının daha ılımlı faiz artışına gideceği anlamına gelebilir. Bilindiği üzere FED, bu yıl 2 faiz artırımı daha olabileceği yönünde piyasaları yönlendirmişti. Trump'ın faktörünün de bu beklenti içerisinde yer aldığını göz önünde bulundurduğumuzda, bu reformların tehlikeye gireceği beklentisi, FED'i yavaşlatabilir. Bu durum Doların değer kaybı ve altının bu hareketten destek bulmasıyla sonuçlanabilir.

Kritik Seviyeler Aşılırsa Yeni Alım Dalgası Görülebilir

Gelişmelerle birlikte Dolar endeksinin 99.00'ın altına inerek son 4 ayın dibine geldiğini görüyoruz. Teknik görünümde Ons altın 100 günlük hareketli ortalamaya kadar ulaştı. Yılbaşından bu yana FED faiz artırım sürecine rağmen %10 kadar getiri sağlayan sarı metal kritik direnç noktalarını aşarsa yeni bir alım dalgası gelebilir. 1260-1262 kısa vadeli takip edilen direnç bölgesi olarak izleniyor. Bu seviyelerin aşılması 1275-1290 aralığını gündeme getirebilir. Söz konusu fiyatlamanınn devam edebilmesi için geri çekilmelerde 1250-1245 destek bölgesinin çalışması gerebilir. Bu destek bölgesi üzerindeki her fiyatlamada altının yukarı gitme isteği sürebilir.
 

 Analiz Departmanı
 Destek Menkul Değerler A.Ş
 http://www.destekmenkul.com/

 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş