TCMB Karar Değerlendirmesi (Tera FX )

TCMB Karar Değerlendirmesi
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek %8.00'de bırakırken (piyasa beklentisi 50bps, bizim beklentimiz 100bps artış yönündeydi); marjinal fonlama oranını 75bps artışla %9.25'e (piyasa beklentisi 75bps artış, bizim beklentimiz 150bps artıştı), geç likidite penceresi faiz oranını da 100bps artışla %11'e yükseltti.

Önceki PPK açıklamasından farklı olarak, bu toplantı notunda son PPK toplantısından bugüne döviz kurlarında gözlenen aşırı hareketliliğin enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri artırdığı not edildi. Döviz kurunda artışların gecikmeli etkileri ve de işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklık kaynaklı olarak enflasyonun kısa vadede belirgin yükselişe devam edebileceği vurgulandı. Enflasyon gelişmeleri doğrultusunda da PPK'da parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesi kararı alındığı ifade ediliyor.

Fiyat istikrarı için elindeki tüm araçları kullanacağını vurgulayan PPK, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelerin yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapabileceğini açıklarken, geçen haftalardaki açıklaması paralelinde döviz piyasasında iktisadi temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlendiğinde gerekli likidite tedbirlerinin alınacağının altını çizdi.
Temel olarak baktığımızda, PPK kararının ortalama olarak piyasa beklentilerinden daha az ölçekte faiz artışına denk geldiğini ve dolayısıyla USDTRY'de yukarı hareketin normal olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte, PPK açıklaması ton olarak şahin denebilecek nitelikte ve birkaç kez ilave likidite tedbirlerinin gerektiğinde alınabileceği vurgulanmış. Piyasalar bugünden sonra MB'nın ortalama fonlama maliyetinin hangi seviyelerde oluşacağını takip edecek. MB geç likidite penceresine başvurmadan ve haftalık repo açmadan piyasaları fonladığında ortalama fonlama maliyeti %9.25 ile dünkü seviyesi olan %9.01'in bir mikktar üzerinde gerçekleşebilecekken; haftalık repo ihalesi açılması ve/veya geç likidite penceresinin farklı kombinasyonlarla kullanılmasıyla ortalama fonlama faizi %10-10.5 bandına kadar (hatta daha da yukarı) yükselebilir. Biz ilk aşamada %9.5-%10 bandında ortalama fonlama faizinin USDTRY'deki oynaklığı azaltma ve TRY'de nispi değer kazanımı bağlamında yeterli olabileceğini düşünmekle birlikte, enflasyon verilerinin de yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Önümüzdeki dönemde ise Cuma günü Fitch'in ülke kredi notu değerlendirmesi TRY için gündemdeki ilk madde olarak öne çıkıyor. Piyasaların not indirimini büyük oranda fiyatladığını düşünüyoruz ve dolayısıyla olası not indiriminin kur üzerinde gözle görülür bir etkisi olmasını beklemiyoruz. Bununla birlikte, eğer Fitch notu indirmezse TRY bir miktar değer kazanabilir diye düşünüyoruz.

Jeopolitik tarafta ise Astana Görüşmeleri ve dolayısıyla Suriye ile ilgili gelişmeler, ABD ile ilişkilerin Trump başkanlığında seyrine dair iişaretler, Kıbrıs Müzakereleri yakından izlenecek; Referanduma ilişkin anketler takip edilecek.

Teknik görünümde, USDTRY'nin gün içerisinde 3.7500 noktasında bulunan Fibonacci desteğinin altına indiği görülse de hareketin ilk aşamada sarkma niteliğinde kaldığı ve tepki ile zirve seviyeden gelişen düşüş trendinin aşıldığı görülmekte. Bu aşamada 3.7500-3.8000 noktaları belirleyici olmaya devam edecek ve göstergelerin de 'AL' sinyalini koruduğu göz önünde bulundurulursa 3.7500 noktası kırılmadıkça teknik olarak kurda baskının devam edeceği düşüncesindeyiz, keza günlük bazda incelendiğinde yükseliş kanalı devam ediyor.



 Tera Menkul Araştırma
 www.terafx.com.tr
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş