Petrol Piyasası Karışık Sinyaller Veriyor (XTB Menkul Değerler)


Emtia piyasasında önemli bir değişken olarak görülen mevsimsellikten başlayalım. Geçtiğimiz yıllarda petrol piyasasında fiyat hareketlerine bakıldığında yılın ilk çeyreğinin sonlarına doğru fiyatların taban yaptığı ve sonrasında yılın son çeyreğine kadar fiyatların yüksek seyrini koruduğu gözleniyor. Bir başka deyişle Mart ayı içerisinde petrol piyasasında alıcı olup Ekim ayına kadar alış yönlü bir eğilim ile strateji üretmekten bahsediyoruz.
Ocak ayı özeline bakıldığında petrol fiyatları genelde her sene zayıf bir seyir izlemiş. Şubat ve ya Mart aylarında düşük seviyeleri ziyaret eden petrol sonrasında yükseliş yönünde performans göstermiş. Bu sene farklı bir tablo ile karşı karşıyayız. Petrol fiyatları Kasım 2016 OPEC üretim kısıntısı kararının etkisi ile yüksek seyrini koruyor.
Ham petrol Mevsimsel Eğilim
 
Kaynak Bloomberg
Hafta sonunda görev tanımı tam olarak anlaşılamayan OPEC izleme komitesi toplandı ve iyi haberler geldi. İzleme komitesi der ki, OPEC üyeleri karara uyum gösteriyor ve OPEC dışı ülkelerden Rusya'nın üretim kesintisi de beklenenden hızlı ilerliyor. Komitenin bu süreçte tüm ülkelerin üretim ve ihracat faaliyetlerini detaylı bir şekilde takip etmesi mümkün değil. Muhtemelen OPEC bu takibi zor süreçte üyelerin %60-80 arasında karara uymasını başarı olarak görüyor. Öte yanda günlük 32,5 milyon varil hedefine beklenenden önce ulaşılacağını düşünen üyeler üretim kısıntısını 6 ay daha uzatmaya niyetli görünmüyor. Başta ki tutum olumlu ancak ilerleyen günlerde ne olur kestirmek mümkün değil?
OPEC dışında Ocak etkisine rağmen yükselen petrol fiyatları için bir sebep daha gösterebiliriz. Artan Çin petrol ithalatı ve pozitif etkinin ne kadar süreceği konusu?
Çin talebi ve petrol fiyatları
 
Kaynak Bloomberg

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) 2017 senesinde küresel ekonomik büyümeye paralel petrol talebinde artış öngörüyor. Kuşkusuz denklemin talep tarafı beklendiği şekilde artış gösterirse OPEC ülkelerinin karara uyup uymadığı konusu önemini kaybediyyor.
Talep tarafında 2016 senesinde Çin önemli bir oyuncuydu. Resmi enerji organları uygun fiyatları fırsat bilerek stok satın alma faaliyetlerine hız verdi. Ayrıca teapot denilen bağımsız rafinerilerin talebiydi. Bu rafineriler hükümet teşvikleri ile yüklü petrol ithal etti. Aşırı ithalat yapan ve rafine ürün olarak ihraç eden bu rafinerilerin, ABD kaya gazı devriminden sonra küresel enerji piyasalarında en önemli gelişme olduğu söyleniyor. Ancak Çin hükümetinin aldığı önlemler ile bağımsız rafinerilerin talebi düşebilir beklentisi var. 2017 senesinde Çin tarafında yavaşlayan talep OPEC için iyi haber olarak görülmüyor.
Teknik bakış açısı ile 17 Ocak haftasının derinlik raporuna göre, piyasanın büyük oyuncuları fonlar petrol fiyatlarının 100 dolar/varil seviyesinden çöküş yaşadığı 2014 senesinden bu yana en yüksek net uzun pozisyon miktarını taşıyorlar. 2017 senesinde fiyatlar100 dolar/varil üzerinde iken fonlar rekor net uzun pozisyon taşıyorlardı sonrasında fiyatlar kabaca %60 gerilledi. Bugün fonlar yine rekor net uzun pozisyon taşıyorlar üstelik fiyatlar 55 dolar/varil demek ki büyük oyuncular çok öncesinden olumlu beklentileri satın almışlar. Bir başka deyişle piyasanın kısa vadede yeni zirveler test edecek yakıtı yok. Bir başka bakış açısı ile piyasanın negatif haber akışına hassasiyeti artmış olabilir.




Derinlik raporu (COT)
 

Fon uzun pozisyon miktarı ve açık pozisyon miktarı beraber yükseliyor. Öte yanda fiyatlarda yükseliyor. Mükemmel kompozisyon yalnız bir endişemiz fon net uzun pozisyon miktarı 2014 senesi rekor seviyesinde. Anlamı petrol piyasası teknik bir düzeltmeye açık görünüyor.
Derinlik raporuna göre, ilk olumsuz haber akışında petrol fiyatlarında aşağı yönlü bir düzeltme olabilir diyoruz. Ancak yanlış anlaşılmasın petrol 2017 senesi için fiyatlarda yükseliş beklediğimiz iki emtiadan bir tanesi ve ilk çeyrekte satışlar ile aşırı alım bölgesinden uzaklaşan piyasanın yılı yine iyi bir getiri ile kapatmasını bekliyoruz.
Petrol piyasasının yön taayin etmekte zorlandığı bu dönemde aşağı ya da yukarı %50-50 olasılık ile ne yapılabilir?
Teknik Analiz
 
Piyasa oyuncuları için zor bir durum 10 Ocak tarihinden bu yana 53,50 ile 57,00 dolar varil arasında kalan piyasa yeni zirveler için zorlanırken pozitif haber akışı, satış yönlü hareketin önüne geçiyor. Satıcıların kontrolü ele geçirmesi durumundan kumo bulutu gölgesi 53,00 dolar/varil'e doğru bir geri çekilme yaşanabilir. Fiyatların kumo bulutu içerisine girmesi ile alt bant 50,73 kolay bir hedef. Yukarı yönlü hareketin sürmesi durumunda ise 06 Ocak yükseği 57,50 ilk hedef olarak görülüyor. Bu seviyenin yukarı yönde geçilmesi ile Haziran ayından bu yana yükselişin trend çizgisine denk gelen 59,00 dolar/varil hedeflenebilir. Teknik görünümü derinlik raporu ve mevsimsellik ile birleştirince bize göre piyasanın kısa vadede yeni zirveler test edecek gücü yok. Ancak yine de teknik kırılma noktalarını beklenip piyasa ile aynı yönde harekete geçilebilir ve ya iki taraflı strateji yapılaabilir.

 


XTB Menkul Değerler A.Ş.
Araştırma Departmanı
https://www.xtb.com/tr

***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş