TCMB Enflasyon Raporu: Dezenflasyonist sıkı politika uygulaması taahhüdü (Tera Yatırım )

TCMB Enflasyon Raporu: Dezenflasyonist sıkı politika uygulaması taahhüdü…

Merkez Bankası, beklendiği gibi bu yıla dair enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etti ve mevcut enflasyon görünümüyle alakalı olarak “büyük bir kararlılık ve sabırla” sıkı para politikasını sürdüreceği şeklindeki yönlendirmesine devam etti. 2021 enflasyon tahmini, özellikle ithalat maliyetlerinden kaynaklı baskı en fazla şekilde ağırlıklandırılarak %9,4 seviyesinden %12,2 seviyesine doğru güncellendi.

TCMB Enflasyon Raporu toplantısından öne çıkan bazı başlıklar;

• Tüketici enflasyonunun Nisan ayında zirveye ulaşması bekleniyor.
• Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlamak için elindeki tüm araçları kullanacaktır.
• Güçlü ve enflasyonu düşürücü etkiyi sürdürmek için politika faizi “gerçekleşen ve beklenen enflasyon oranının” üzerinde kalacaktır.
• 2022 enflasyon beklentisi, daha önceki %7’den %7,5’e yukarı revize edildi.
• 2021 gıda enflasyonu beklentisi, daha önceki %11,5’ten %13’e yukarı revize edildi.
• Brent petrol 2021 ortalama fiyat varsayımı 64,4 USD’ye yükseltildi.

Merkez Bankası, güncel enflasyon tahmini çerçevesinde piyasa beklentisine biraz daha yakınlaşmakla beraber hala konsensüs altında kalmaktadır. Piyasanın genelde mutabık kaldığı konsensüs seviyesi ise enflasyon için %13-14’lü seviyelere işaret etmektedir. Tabii enflasyonu besleyen güncel faktörlerin, özellikle emtia fiyatları ve kur bacağında yeni bir baskı yaratma ihtimali elemine edilemez. Öte yandan, ÜFE’den gelen birikimli maliyet etkisi, kapanma dönemini de içine alacak periyot içinde daha hızlı bir geçiş etkisine sahne olabilir. Bu kapsamda da, Nisan ayından sonra da yüksek enflasyon baskısının hissedilmesi olasıdır. Liranın USD karşısında Mart’ın son 10 gününden itibaren %10 üzerinde değer kaybettiği düşünülecek olursa, özellikle ithal maliyetlerinden gelecek etki ve bunun yayılma etkisi göz ardı edilmemelidir. Merkez Bankası’nın %12,2’lik güncel tahminine yönelik risklerin de yukarı yönlü olduğunu düşünüyoruz.

 
USDTRY ve TÜFE karşılaştırması (2019-2021) Kaynak: Bloomberg, TÜİK, TCMB…

Önemli nokta; bu politika zemininde TCMB faizinin, gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde oluşturulmaya devam edilecek olması. Bu, aynı zamanda da dezenflasyona destek verecek reel faiz pozisyonu tanımlamasına da uyuyor. Bir bağlamda da, para politikasının enflasyon baz etkisi ile beraber düşüşe geçtiğinde de yeterli sıkılıkta olacağı yönlendirmesi yapılıyor, bu süreçte de Türkiye pozitif reel getiri pozisyonunda olmayı sürdürecek. Özellikle gelişmekte olan ülke grubu içerisindeki konumlanmada reel faiz pozisyonu çok önemli ve önemi de artacak. Sermaye hareketleri ve küresel likidite pozisyonu itibariyle Fed, iyi giden ABD ekonomisi ile beraber parasal sıkılaşmayı daha fazla ele alacak olursa reel faizin yeteri kadar yüksek olması gerekecektir. Diğer taraftan, birçok ekonomistin %18-19’lara yakınsayabilecek enflasyon tepe noktası varsayımına karşın, Sn. Kavcıoğlu’nun Nisan enflasyonunu tepe olarak öngörmesi ile beraber faiz artırmaya ihtiyacının olmayacağını düşündüğünü görüyoruz.

3 Mayıs Pazartesi günü açıklanacak olan Nisan ayı enflasyonunun aylık bazda %1,3 artışla yıllık %16,7 seviyesine yükselmesini bekliyoruz. Merkez Bankası’nın 6 Mayıs tarihli PPK toplantısından ise herhangi bir faiz değişikliği beklentimiz mevcut değildir. İlave sıkılaşma yönlendirmesinin eksikliği ve TCMB’nin Nisan enflasyonunu tepe olarak varsayacak olması, faiz artırımı ihtimalini elerken; enflasyonun düşme aşamasında olmaması da indirim ihtimalini ötelemektedir.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇAVUŞOĞLU: EGEMEN EŞİTLİK TANINIRSA YENİ BİR SÜREÇ BAŞLAYABİLİR- NTV
HİNDİSTAN'DA SENSEX ENDEKSİ %0.06 ARTIŞLA 49765,94 PUANDAN KAPANDI
İSPANYA MERKEZ BANKASI: GELECEK AYLARDA ÖZELLİKLE KOVİD-19'DAN EN ÇOK ETKİLENEN SEKTÖRLERDE SORUNLU KREDİ ORANI ARTABİLİR
İSPANYA MERKEZ BANKASI: YAKLAŞAN ÇEYREKLERDE KÖTÜ KREDİLERDE CİDDİ BİR ARTIŞ YAŞANMASI ÇOK MUHTEMEL
PORTEKİZ'DE İŞSİZLİK ORANI MART'TA: % 6.5 (ÖNCEKİ:% 6.90)
ALMAN KAMU SAĞLIĞI AJANSI BAŞKANI : 3. DALGA'DA FREN YAPMAYI BAŞARDIK
ALMANYA SAĞLIK BAKANI: ENFEKSİYONLARDAKİ HIZLI ARTIŞ DURMUŞ GÖRÜNÜYOR ANCAK HALA ÇOK YÜKSEK
G. AFRİKA'DA ÜFE MART'TA AYLIK %+1.3 YILLIK %+5.2
YUNANİSTAN'DA PERAKENDE SATIŞLAR ŞUBAT'TA YILLIK %-1.8 (ÖNCEKİ:-3.0)
YUNANİSTAN'DA ÜFE MART'TA YILLIK %+9.1 (ÖNCEKİ:%0.0)
Facebookta Paylaş