TCMB Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu: Enerji ve gıda dışı temel mallarda fiyat artışları (Reel Kapital Menkul Değerler )



TCMB, enflasyon verilerinden bir gün sonra yayınladığı “Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu”nda TL’nin yakın dönemdeki değer kaybının yansımalarının temel mal enflasyonunda etkili olduğu belirtiliyor. Temel mal grubunda yıllık enflasyon Temmuz ayında 0,66 puan artarak %9,86 seviyesine yükselmiştir. Aynı zamanda hizmetler grubundaki yıllık enflasyonda yukarı yönlü seyir devam etmektedir. Gıda enflasyonu yine taze sebze ve meyve fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak gerilerken; enerji enflasyonunda ise sınırlı bir artış gözlenmektedir. Temmuz ayında sürpriz bir şekilde yükselen çekirdek enflasyon göstergelerine de raporda değinilmekle beraber, ana eğilimde sınırlı bir yükselil kaydedildiği belirtilmektedir.

Gıda enflasyonun ayrıntılarına bakıldığında, taze meyve ve sebze fiyatlarının %6,62 oranında düştüğünü, bu etkiyle beraber işlenmemiş gıda grubunda da %2,53’lük düşüş sağlandığı görülmektedir. Geçen yılın aynı ayında ilgili kalemlerde sırasıyla %14,96 ve %6,06’lık artışlar yaşanmıştı. İşlenmemiş gıda grubunda yıllık enflasyon ise %11,39 olmuştur ve Haziran ayındaki %21,21 seviyesinden gerilemiştir. İşlenmiş gıda grubunda ise aylık artış geçen aya göre hızlanmış, yıllık enflasyon %8,87’ye çıkarak artış eğilimini korumuştur. Raporda; işlenmiş gıda grubunda özellikle tahıllar, işlenmiş et ürünleri, çay ve şeker gibi alt kalemlerdeki gelişmelerin öne çıktığı belirtiliyor. İşlenmiş et ürünlerinde kırmızı et fiyatlarındaki artışın, çayda ise Haziran ayında yaş çay alım fiyatında kaydedilen yüzde 13’lük artışın etkisi görülmektedir. Gıda enflasyonundaki yavaşlama yine büyük ölçüde mevsimsel etkiler nedeniyle taze sebze meyvedeki düşüş kaynaklıdır.

 

Enerji fiyatlarında geçen ay görülen %0,57’lik düşüşten sonra Temmzu ayında %0,11’lik çok sınırlı bir yükseliş görülmektedir. Uluslararası petrol fiyatları ve TL’nin seyrine bağlı olarak akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarında sınırlı artış görülmüştür. Yıllık enerji enflasyonunun da %7,56’dan %8,12’ye yükseldiği görülmektedir.

Temell mal grubunda da yıllık artış oranı %9,86’ya yükselirken, tüm alt gruplarda fiyat artışlarının etkisi hissedilmiştir. Dayanıklı mal grubu otomobil ve ev aletleri öncülüğünde yükselirken, giyim ve ayakkabıda sezon etkisiyle gerileme kaydedilmiştir. Sezon etkisinden kaynaklı olan düşüş, geçen yılın aynı döneminin altında kalmıştır.

Temmuz ayında hizmet enflasyonu ise yükselmiştir. Aylık bazda %1,26 artan hizmet fiyatlarında yıllık artış miktarı da %9,38 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde kira, lokanta ve oteller, ulaştırma hizmetleri ve diğer hizmetler geçen seneki artış oranlarının üzerinde kayda değer artış göstermiştir. Haberleşme hizmetlerinde artış oranları ise geçen senenin altında kalmıştır.

Çekirdek enflasyon tarafında ise normalde Nisan ve Mayıs ayındaki TL hareketinin etkisini görmeyi beklerken yukarı yönlü bir sürprizle karşılaştık. Bu kapsamda B ve C endekslerinde yıllık değişim sırasıyla %9,46 ve %9,60 olmuştur. ÜFE’deki artış da kur ve arz kaynaklı maliyet baskısının hallen devam ettiğini göstermekte ve enflasyonda yukarı yönlü risk yaratmaktadır. Manşet enflasyon tek haneye inmiş olsa bile, tek hanede önümüzdeki aylarda kalmayacağını, Aralık ayına kadar %10 bandı üzerinde seyrettikten sonra Aralık ayında baz etkisinin yardımıyla %9,50 bandı altına gerileyeceğini tahmin ediyoruz.


KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
KANADA'DA MD İVEY SATIN ALMA YÖNETİCİLERİ ENDEKSİ TEMMUZ'DA:60 (ÖNCEKİ:61.6)
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 80.4 MİLYAR TL
FITCH : BREZİLYA BANKALARININ , GEREKTİĞİ TAKDİRDE YAPISAL LİKİDİTESİNİ AYARLAYABİLECEK YETERLİ KAPASİTESİ VAR
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 63.3 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 27.6 MİLYAR TL
Facebookta Paylaş