Akşam Analizi (Işık FX)

İstihdam beklentileri aştı
Hafta başından bu yana piyasaların merakla beklediği ABD tarım dışı istihdam verisi açıklandı. Temmuz ayına ait takip ettiğimiz raporda 183 bin olan beklentinin aşılarak 209 bin olarak açıklandığını gördük. Haziran döneminde 22 bin seviyesinde açıklanan istihdam ise revize edilerek 231 bin seviyesine yükseldi. Veri ile birlikte gelen ortalama saatlik kazançlar verisi yüzde 0.3 olan beklentiyi karşılayarak geçtiğimiz aya göre yüzde 0.1 artış gösterirken, en son yüzde 4.4 olan işsizlik oranı ise beklentilere paralel olarak yeniden son 16 yılın en düşük seviyesine olan yüzde 4.3 seviyesine geriledi. Öte yandan Fed'in enflasyon açısından yakından takip ettiği işgücüne katılım oranı yüzde 62.8'den yüzde 62.9'a yükselirken, imalat, eğitim ve sağlık sektöründe işe alımlar son 5 ayın zirvesine yükseldi. Olumlu gelen verilerden hareketle Fed'in faiz ve bilanço artırım planlarını olumlu yönde destekleyebilir.
Veri sonrasında dolar endeksini uzun soluklu satış baskısının ardından toparlanma eğilimine girdiğini görüyoruz. Endekste toparlanmanın kalıcı olabilmesi için 95.00 hedefine ulaşılması önemli olacaktır. Fakat bu seviye öncesinde 93.60 direncinin geçilmesi gerekiyor. Diğer yandan ABD 10 yıllıklarında ise tekrar yukarı yönlü atağın geldiğini görüyoruz. ABD 10 yıllık tahvil getirileri için 2.30 direnci yakından takip edilecektir.

EURUSD
Parite haftanın son işlem gününde yukarı yönlü eğilimine son vererek yerine geri çekilmeye bıraktı. Hiç kuşkusuz gözle bugün ABD'den gelen tarım dışı istihdam verisi üzerindeydi. Piyasalar tarafından olumlu algılanan veri kurdaki geri çekilme üzerinde destekleyici oldu. Temmuz dönemine ait gelen istidam raporuna baktığımızda, 183 bin olan beklentini aşılarak 208 bin olarak açıklandığını görüyoruz. Ayrıca haziran ayı verisi ise 158 binden 231 bin seviyesine revize edildi. Diğer yandan işsizlik oranı beklentiler yönünde yüzde 0.1 oranında azalma gösterirken, yine ortalama saatlik kazançların da beklentilere paralel yyüzde 0.2'den yüzde 0.3'e yükseldiğini gördük. Teknik kısımda ise, halihazırda 1.1800 bölgesinin üzerinde seyrediliyor olması yukarı fiyatlamaları ivmeleyebilir. 1.1860-1.1900 dirençleri bu bağlamda takip edilebilir. Geri çekilme eğiliminin devam etmesi durumda ise 1.1830-1.1800-1.7600 destekleri gündeme gelebilir.

USDTRY
Paritede hafta boyunca korunan yatay görünüm bugün de bozulmadı. Fiyatlama yaratacak veri akışının olmadığı yurtiçinde Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın açıklamaları takip edildi. Önümüzdeki aylarda gıda ve giyimin baz etkisiyle enflasyonda bir miktar artış olacağını söyleyen Elvan, Aralık ayından itibaren enflasyonun düşüş eğilimine gireceğini belirti. Elvan 3. çeyrekte baz etkisinden kaynaklı olarak yüzde 7 civarında bir büyüme rakamı göreceğimizi ve 2017 yılı büyüme performansının yüzde 5.-5.5 olmasını beklediğini söyledi. ABD tarafında ise Temmuz ayı istihdam raporu takip edildi. Tarım dışı istihdam 205 bin kişi olarak açıklanırken, ortalama saatlik kazançlar beklenttiye paralel olarak yüzde 0.3 artış kaydetti. Teknik olarak ise 3.54 direnci hala önemini koruyor. Günün kalanında fiyatlama bu seviyenin üzerinde tutunursa 3.5500-3.5550 aralığına doğru yükseliş görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 3.5250 desteği kırılırsa 3.5200 ve 3.5150 seviyeleri hedeflenebilir.

GBPUSD
Dolar güç kaybetmeye verdi. ABD'de halihazırda Trump kaygısının her geçen gün cereyan ediyor olması ve son gelen Fed toplantısının piyasa beklentilerini tam anlamıyla karşılayamamış olması dolardaki satış baskısını artıran unsurlardandı. Nitekim bugün gelen ABD tarım dışı istihdam verisi biraz olsun nefes aldırdı diyebiliriz. Bu toparlanma pariteye haliyle olumsuz yansıdı ve 1.3050 desteğine giden sürecin önünü biraz olsun araladı. Geçtiğimiz gün Ada'da takip ettiğimiz faiz kararının ardından Carney'nin açıklamaları ise kurdaki satıcılı seyri destekler nitelikteydi. Teknik olarak, aşağı yönlü hareketliliğin devam etmesi halinde 1.13050 desteği ilk engel olarak karşımıza çıkıyor. Bu seeviyenin aşılması halinde 1.3000-1.12980 destekleri gündeme gelebilir. Olası toparlanma, düzeltme hareketlerine ise dikkat edilmesi gerekiyor. Yeniden 1.3100 bölgesinin aşılması alıcılı seyre ivme katabilir. 1.3130-1.3160 dirençleri oldukça kritik olabilir.

BRENT PETROL
Petrol fiyatları gün boyu süren satıcılı seyrin ardından yönünü tekrardan yukarı çevirdi. Dün piyasalarda çıkan habere göre Suudi Arabistan Enerji Bakanı Falih, Temmuz ayında dünyanın en önemli hedge fonlarıyla özel bir görüşme düzenlediği ve piyasanın güncel durumunu değerlendirdiği aktarıldı. Özellikle Mayıs ayındaki anlaşma uzatma kararının ardından yaşanan volatil hareketler OPEC üyelerini rahatsız etmişe benziyor. Öte yandan Barclays yayınladığı raporda, petrol fiyatlarını destekleyen faktörlerin geçici olduğunu ve üçüncü çeyrekte aşağı yönlü bir düzeltme beklediklerini duyurdu. Bugün ise ABD'de faaliyete geçen sondaj kuyusu rakamlarını takip edeceğiz. Geçen hafta 766'ya ulaşan sondaj kuyusunda bu hafta da ılımlı bbir artış görebiliriz. Teknik olarak ise 52 doların Brent petrolün yönü açısından belirleyici olacağını söyleyebiliriz. Fiyatlama buranın üzerinde kalıcılık sağlarsa 52.30-52.60-53.00 seviyeleri gündeme gelebilir. 52 doların altındaki fiyatlamalarda ise 51.50 ve 51.00 seviyelerine kadar gevşeme görebiliriz.

ALTIN
Değerli metaldeki güç kaybı devam ediyor. Beklentilerin üzerinde gelen istihdam verisi güç kaybeden doların yarasına merhem olurken, ABD 10 yıllıklarının tekrardan 2.30 bölgesine doğru yol alması ons altını baskılayan unsurlardan. Fakat tarım dışı sonrası dolar endeksinde meydana gelen yukarı yönlü kımıldanmanın kalıcı olabilmesi için fiyatlamaların 95.00 bölgesinin tekrardan üzerine yerleşmesi gerekiyor. Bu seviyenin altında kalınması endeksi aşağı yönlü baskılayacağı gibi ons altına pozitif etki edebilir. Diğer yandan geçtiğimiz ay altın bazlı ETF'lerden kaçışların ön plana çıktığını belirtmiştik. Gold shares'in ağustos ayının ilk haftasından hareketle (1-3 Ağustos) elde etttiğimiz rakamlara baktığımızda, temmuz ayında 846.29 ton seviyelerinden 791.88 ton seviyelerine kadar düşen ton bazlı alımların korunduğunu hatırlatalım. Teknik kısımda, 1260 desteği ilk olarak karşımıza çıkıyor. Hareketin devamında 1258-1252 destekleri gündeme gelebilir. Olası toparlanmalarda ise 1265-1270 dirençleri yeniden gündeme gelebilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş