2017 yılında küresel et fiyatlarında düşüş bekleniyor

OECD ve Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nün ortak çalışması sonucu oluşturulan OECD ve FAO Tarımsal Görünüm 2017-2026 Raporunda, küresel et üretiminin, Amerika ve Avrupa’daki üretim artışına karşın, Çin ve Avustralya’da üretimin azalması nedeniyle, 2016 yılında sadece %1 oranında artarak 317 milyon tona ulaştığı ifade edilmiştir. Kanatlı eti ve sığır eti üretiminde artış yaşanırken, domuz ve koyun eti üretiminin azaldığı belirtilmiştir.

FAO Et Fiyat Endeksi verilerine göre, et fiyatlarının 2016 yılında son on yıla kıyasla düşük seviyede başladığı, yılın devamında bütün kategoriler için et fiyatlarının artış kaydettiği ifade edilmiştir. AB’de domuz eti, Okyanusya’da ise koyun eti arzının sınırlı kalmasının söz konusu fiyat artışında etkili olduğu belirtilmiştir.

2017-2026 döneminde küresel et üretiminin baz döneme (2014-2016) kıyasla %13 oranında artması beklenmektedir. Birçok önemli üretici bölgede, büyükbaş hayvancılık sektöründe yeniden yapılandırılan sürülerdeki kesim azalışlarının daha yüksek karkas ağırlıklar ile karşılanmasının beklendiği ifade edilmiştir. Diğer bölgelerde ise hayvan kesim sayılarında beklenen artış ile 2017 yılından itibaren dana eti üretiminin artması beklenmektedir. 2017 yılında baz döneme kıyasla (2014-2016) dana eti fiyatlarının düşmesi beklenmektedir. Ayrıca, aynı yılda domuz eti, tavuk eti ve koyun eti fiyatlarında azalış yaşanacağı öngörülmektedir.

Kaynak: Ekonomi Bakanlığı Bülteni



Facebookta Paylaş