Site ve apartmanlarda şarj ünitesi kurulumu için çoğunluk oyu yeterli

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Türkiye’nin önde gelen elektrikli araç şarj istasyonu operatörlerinden Sharz.net, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yakın zamandaki açıklamalarına atıfta bulunarak elektrikli araç sahiplerine önemli bir rahatlık geldiğini belirtti. EPDK’nın bilgisi dahilinde, Bakanlığın 81 il Valiliğine gönderdiği yazıda belirtildiği üzere elektrikli araç şarj ünitelerinin ruhsat gerektiren bir yapı niteliği taşımadığını aktaran Sharz.net Genel Koordinatörü Ayşe Ece Şengönül, “Site yönetimleri ve apartman yöneticilerinin zaman zaman iddia ettiği gibi tüm kat maliklerinin 5’te 4 çoğunluk rızası aranmasına gereksinim olmadığı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tekrar hatırlatılmıştır. Elektrikli araç sahiplerinin araçlarını evlerinde şarj edememesi sorununa neden olan bu belirsizliğe açıklık getiren Bakanlığımıza, sektör paydaşları olarak teşekkür ediyoruz.” dedi.

Elektrikli araç ekosisteminin Türkiye’de gelişimini hızlandırmak adına birçok adım atan Sharz.net, site ve apartman sakini elektrikli araç sahiplerine öneri ve uyarılarda bulundu. Birçok elektrikli araç sahibi, konutlarında şarj ünitesi kurulumunu 5’te 4 kat maliki çoğunluğu gerektiği iddiasıyla apartman yöneticileri ve site yönetimleri nedeniyle gerçekleştiremezken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklama geldi.

Yeni bir düzenlemeden ziyade, var olan düzenlemelere hatırlatma yapılarak bakanlığın durumu açıklığa kavuşturduğunu söyleyen Sharz.net Genel Koordinatörü Ayşe Ece Şengönül, “Alınmış yeni bir karardan ziyade, var olan düzenlemeler Bakanlık tarafından hatırlatıldı ve açıklamayla kafa karışıklığı yaratan durum aydınlanmış oldu. Bakanlığımızın ifade ettiği üzere, sitelerde ve apartmanlarda şarj ünitesi kurulumu; ruhsat gerektiren bir yapı niteliğine sahip olmadığından, çoğunluk oyu yeterli oluyor. Ayrıca site içerisinde tahsisli otopark alanı bulunan sitelerde duvar tipi şarj ünitesi veya evlere ayrı tahsis edilmiş otoparklarında hali hazırda hazır hatta sahip olan yapılarda, yönetim kurulu kararı aranmamaktadır. Doğru ve sağlıklı kurulum için mutlaka EPDK lisanslı şirketlerden danışmanlık ve kurulum hizmeti alınmasını öneriyoruz. Elektrikli araçların kullanımının yaygınlaşması adına çok önemli hususları aydınlatan Bakanlığımıza sektör paydaşları olarak teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.