Sanayi üretimi (Gedik Yatırım)

Sanayi üretim endeksi Mayıs’ta yıllık %0,1 azaldı. Takvim etkisi ve mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretim endeksi aylık bazda Mart’taki %0,2 ve Nisan’daki %5,0’lik düşüşün ardından, Mayıs’ta %1,7’lik sınırlı bir artış gösterdi. Son aydaki bu artışa karşın, sanayi üretiminde geçen yılın aynı ayına göre değişim %0,1’lik bir azalışa işaret ediyor. Bu rakamla yıl başından beri sanayi üretimi %0,8 azalma gösterirken, bu rakam sanayi üretimindeki zayıflığın devam ettiğini gösteriyor.
Sanayi üretiminin sektörlere göre kırılımında farklılıklar devam ediyor. Sanayi üretiminin sektörel kırılımında sene başından bu yana önemli farklılıklar olduğunu söyleyebiliriz. Ocak-Mayıs döneminde yıllık büyüme rakamları gıda sektöründe %8,8, ana-metal sektöründe %8,9, elektrikli-teçhizat sektöründe %6,2, kağıt ürünleri sektöründe %6,0 ve rafine petrol ürünlerinde %10,8’e ulaşıyor. Öte yandan, giyim (-%11,9), deri (-%15,7), makine-teçhizat (%5,7), kayıtlı medya (-%7,6) ve mobilya (-%4,8) ise görece en zayıf sektörler olarak öne çıkıyor. Bu ay özelinde, yıllık %12,4 daralan deri ürünleri, %8,9 daralan temel eczacılık ürünleri ve %8,8 daralan mobilya imalatı en zayıf sektörler olarak öne çıkarken, güçlü performans gösteren sektörlerden makine-ekipman kurulumu yıllık %10,8, gıda ürünleri %7,1, diğer ulaşım araçları %6,0 ve kağıt ürünlerinde %5,7’lik artışlar var.
Perakende hacim endeksi ile sanayi üretimi endeksi arasında 2021’in sonlarından itibaren net ayrışma devam ediyor. Çok güçlü giden iç talebe rağmen sanayi üretiminin 2 yıldan uzun süredir yatay bir seyir izlediğini takip ediyoruz. Buna paralel olarak da, perakende hacim endeksi ile sanayi üretimi endeksi arasında 2021’in sonlarından itibaren net bir ayrışma gözlemleniyor. Bu süreçte, sanayi üretimi neredeyse 2021 sonundaki seviyesinde seyrederken, perakende hacim endeksinde kabaca %48’lik bir artış olduğu görülüyor. 2024 yılında da, ilk 5 aylık dönemde sanayi üretimi yıllık sadece %3 büyürken, perakende hacim endeksinde ilk 4 aylık dönemde yıllık %17’ye yaklaşan bir büyüme var. Son dönemde iç talepte kısmi bir yavaşlama olsa da halen güçlü seyrediyor. Buna karşılık, finansman maliyetlerinin yüksek kalması ve dış talep koşullarındaki zayıflık nedeniyle sanayi üretimindeki zayıflık sürebilir. Haziran ayında sanayi üretimi ile yüksek korelasyona sahip olan elektrik tüketiminde bir kıpırdanma gözlemlesek de, imalat PMI endeksinin Nisan-Haziran arasında 50 eşik değerinin altında seyretmesi ve Haziran’da 47,9 seviyesine gerilemiş olması, sanayi üretiminde zayıf görünümün sürdüğü görüşünü destekliyor. Yarın açıklanacak olan perakende hacim endeksi ve hizmet ciro endeksleri ile birlikte, 2. çeyrek GSYH büyümesi hakkında daha net bir fikre sahip olacağız.

  Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş