Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Geçen hafta Çin gayrimenkul şirketi Evergrande kaynaklı piyasalarda yaşanan oynaklık sonrasında ABD borsalarında dipten gelen alım dalgası şahin geçen Fed toplantısına rağmen devam etti ve ABD borsaları haftayı hafif de olsa artı bölgede kapatmayı başardı. Bu sabah da ABD vadelilerinde alıcılı seyir sürüyor. Diğer yandan, çok sürpriz içermeyen ve potansiyel koalisyon görüşmeleri ile önümüzdeki haftalarda gündemi meşgul edecek Almanya seçimlerine Avro'nun çok fazla tepki vermediğini izliyoruz. Avrupa vadelileri ise ABD vadelilerine (%0,4) yakın oranda primli. Asya tarafında, Evergrande olayı ekonomideki yavaşlamayı gündemde tuttuğu için Çin endeksleri ekside. Diğer borsalarda yatay bir görüntü hakim. Bu arada %1,45'lere çıkan ABD on yıllık tahvil faizi Evergrande olayının sistematik bir riske dönüşme endişelerini azaltırken, Çin ekonomisinin yavaşladığı ortamda ABD on yıllık tahvil faizindeki yükseliş Gelişmekte Olan Ülke para birimleri için önemli bir risk. Emtia tarafında arz sıkıntılarının daha fazla gün yüzüne çıktığı şu günlerde de petrol (Brent petrol 80 Dolar'a yaklaştı) fiyatlarındaki yükseliş TL için de risk unsuru olarak izleniyor. Bu ortamda TCMB'nin faiz indirimi ve daha fazla indirim ihtimali kurda yukarı yönlü risklerin gündemde kalmasını sağlıyor. Kurda yeni bir denge oluşana kadar da BIST100 tarafında Bankacılık öncülüğünde baskı sürebilir. Yurtdışı piyasalardaki görüntü ve TL'deki sakin görüntü ile birlikte BIST100 endeksi güne %0,3 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Ancak, yukarıda ima ettiğimiz gibi endekste olası yükselişlerin sınırlı kalabileceğini ve endekste genel baskının sürebileceğini düşünüyoruz. Endekste öne çıkan direnç bölgesi 1.395/1.400. Aşağıda ise 1.368 destek. Bu hafta ABD'de Fed'in yol haritasını değiştirebilecek birincil öneme sahip veri bulunmazken, Çin PMI rakamları öne çıkabilir. Yurtiçi tarafta ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in görüşmesi takip edilecek.
 
 
 
 
     
MAKROEKONOMİ

    
Ağustos ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı, yıllık %119,4 ile güçlü artışını sürdürdü, aylık ise %8,7 düştü. Bu açıdan net hizmet gelirlerinde kısmi bir yavaşlama görülebilir fakat baz etkisiyle kümülatif net hizmet gelirlerinde belirgin artış devam edecektir.
 
        Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı, TCMB.
Geçen haftaki Fed'in toplantısı sonrası cuma günü Fed yetkililerinin açıklamaları izlendi. Cleveland Fed Başkanı Mester, tapering için önemli ilerleme kaydedildiğini ve kasımda başlanabileceğini belirtti. İstihdamdaki hedeflerden biraz uzak olunması nedeniyle faiz artırımı için koşulların ise gelecek senenin sonuna doğru karşılanabileceğini belirtti. Kansas Fed Başkanı George ise belirsizliklere vurgu yaptı ve yanlış yapmanın bedelinin ağır olacağını ve bütün senaryoların değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Almanya'da ise IFO İş dünyası endeksi takip edildi. Veri Delta varyant yayılımının arz tedarik zincirindeki etkilerinin etkili olmaya devam etmesiyle bu ay da düştü ve 98,8'e geriledi. Özellikle raporda ham madde ve ara mal tedarikindeki sıkıntıların Almanya ekonomisini zorladığı belirtilmekte.

Bu hafta ABD'de Fed'in varlık azaltımına ilişkin bir sonraki toplantıyı işaret etmesi sonrası hafta boyunca Fed yetkililerinin konuşmaları takip edilecek. Veri gündeminde Fed'in enflasyon göstergesi olarak baktığı PCE deflatör verisi önemli olacak. Bugün ağustos ayına ilişkin dayanıklı tüketim malları siparişleri açıklanacak. Temmuzda dayanıklı mal siparişleri uçaklara olan zayıf taleple aylık bazda %0,1 azalmış fakat otomobil ve uçak siparişleri dışlandığında yeni siparişler aylık %0,7 artarak aslında olumlu sinyal vermişti. Beklenti ağustosta aylık %0,7 artması yönünde. Tüketici güvenine ilişkin olarak yarın eylül ayı Conference Board ve cuma günü eylül ayı nihai Michigan tüketici güven endeksi izlenecek. Öncü Michigan Üniversitesi tüketici güveni eylülde önceki aya göre anlamlı bir değişim göstermeyerek 70,3'ten 71'e yükselirken, artan Delta varyantı vaka sayılarının tüketici güveni üzerindeki etkilerinin devam ettiğine işaret etmişti. Uzun vadeli ekonomik beklentilerde de düşüş dikkat çekmiş, ayrıca enflasyon beklentileri ise yüksek seviyelerini korumuştu. Perşembe günü 2. çeyreğe ilişkin nihai GSYH verileri açıklanacak. Öncü verilere göre 2. çeyrek büyümesi tüketim harcamalarının belirgin katkısıyla %6,6 açıklanmıştı. Ayrıca perşembe günü haftalık işsizlik maaşı başvuruları izlenecek. ABD'de 18 Eylül haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları anlamlı bir değişim göstermemiş ve sadece 4 bin kişi artmıştı. Haftanın son iş günü ise özellikle Fed'in varlık alımına ilişkin azaltım sinyali sonrası gösterge olarak baktığı ağustos ayına ilişkin PCE deflatör verisi izlenecek. PCE deflatör temmuzda aylık %0,4 artmış, yllık ise %4,2'ye yükselerek 1991'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı. Çekirdek PCE deflator aylık %0,3 artmış, yıllık bazda ise %3,6'da yatay seyretmişti. Fed enflasyon konusundaki pozisyonunu korurken, Fed toplantısı sonrası konuşan Powell tedarik zincirindeki sıkıntıların ise enflasyona yukarı yönlü risk oluşturduğunu ve enflasyonun ılımlı seviyelere gelmeden önce yüksek seyredeceği söylemini yineledi. Fed ayrıca PCE enflasyon beklentisini %3,4'ten %4,2'ye yükseltti. Ayrıca eylül ayı nihai IHS Markit imalat PMI ve eylül ayı ISM İmalat PMI verileri takip edilecek. Öncü verilere göre artan Delta varyantı vakaları ve tedarik zinciri sıkıntılarının etkisiyle imalat PMI 61,1'den 60,5 seviyesine hafif gerilemiş ve güçlü büyüme bölgesindeki seyrini sürdürmüştü. Rapora göre tedarik zinciri sıkıntıları ve arz kısıtları, eylül ayında üretimi geriletmiş ve teslimat süreleri önemli ölçüde uzamıştı. Bununla birlikte üreticilerin istihdam sayıları hızlı bir şekilde artış kaydetmişti ve hem yeni iş imkanları hem de ihracat siparişleri güçlü bir şekilde genişlemişti. Öte yandan, girdi fiyatları endeksi gerilerken, satış fiyatları endeksi ise rekor seviyeye ulaşmıştı.

Avrupa tarafında da gelişmiş ülke merkez bankası başkanlarının katılacağı ECB forumu izlenecek. Veri gündeminde ise ECB enflasyon verileri izlenecek. Perşembe günü Almanya'ya ilişkin eylül ayı öncü TÜFE ve cuma günü ise Euro Bölgesi'ne ilişkin öncü TÜFE açıklanacak. Geçen ay Euro Bölgesi genelinde TÜFE %3'e gelerek son 10 yılın en yüksek rakamına ulaşmıştı. Bu ay ise artan enerji fiyatları ile %3,3'e yükselmesi beklenmekte. Tüketici güveninin seyrine yönelik yarın Almanya'da ekim ayı GfK tüketici güven endeksi ve çarşamba günü eylül ayı Euro Bölgesi nihai tüketici güven endeksi açıklanacak. Delta varyant yayılımına rağmen öncü verilere göre tüketici güveni -5,3'ten -4'e yükselmişti. Haftanın son günü ise eylül ayı nihai imalat PMI'lar açıklanacak. Öncü verilere göre eylül ayında imalat PMI'lar kısmi düşüş sergilese de güçlü genişleme bölgesindeki seyrini sürdürmüştü. Eylül ayında öncü verilere göre imalat PMI'lar Almanya'da 62,6'dan 58,5'e, Fransa'da 57,5'ten 55,2'ye, Euro Bölgesi'nde 61,4'ten 58,7'ye ve İngiltere'de 60,3'ten 56,3'e gerilemişti. Perşembe günü ayrıca İngiltere'nin 2. çeyrek büyüme verisi takip edilecek. İngiltere'de yılın ikinci çeyreğine ilişkin açıklanan öncü GSYH büyüme verileri ile haziran ayına ilişkin GSYH büyümesi verilerine göre İngiltere ekonomisi ikinci çeyrekte tekrar büyüme bölgesinde. İkinci çeyrekte ise kısıtlamaların kaldırılması ve normalleşme adımlarıyla öncü verilere göre, çeyreklik bazda %4,8 büyüme sergilerken, yıllık bazda ise baz etkisinin de etkisiyle %22,2 oranında güçlü büyüme kaydetmişti. İkinci çeyrekte büyümede, özellikle hanehalkı tüketimi ve kamu harcamalarındaki güçlü artışlar belirleyici olmuştu, ancak haziranda hem artan vakaların etkisiyle hem de açılmanın etkisinin azalmasıyla aylık bazda büyümenin yavaşladığı görülmüştü.

Asya tarafında ise salı günü BoJ'un son toplantısına ilişkin tutanaklar yayınlanacak. Ayrıca perşembe günü Japonya'nın ağustos ayı sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri açıklanacak. BoJ son toplantısında cari duruma ilişkin daha temkinli ifadeler kullanmıştı. Bu durum sanayi üretimi ve perakende satışlar verilerinde görülebilir. Ayrıca Japonya'daki iktidar partisindeki başkan seçimi de izlenmekte. Perşembe günü ayrıca Çin'in eylül ayı resmi PMI verileri ve Caixin imalat PMI verisi takip edilecek. PMI verileri üzerinde Çin'in son dönemde artırdığı düzenleme baskısı ve Evergrande etkileri izlenecek. Geçen ay PMI verilerinde düşüş görmüştük fakat kısıtlamaların gevşetilmesi ile PMI verilerinde sınırlı yukarı yönde hareket beklenmekte.

Yurt içinde ise çarşamba günü eylül ayı ekonomik güven endeksi, perşembe günü ağustos ayı resmi dış ticaret verileri ve cuma günü ise eylül ayı ISO imalat PMI açıklanacak. Ayrıca perşembe günü Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi Raporu yayınlanacak.

Hazine geçen haftaki ihalelerle borçlanma programını tamamladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Eylül-Kasım dönemi iç borçlanma stratejisinde eylül ayı için iç borçlanma hedefi 40 milyar TL olarak açıklanmıştı. Hazine bu ay şu ana kadar yaklaşık 32,9 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi ve hedeflenenin altında borçlandı. Bu ay 2,25 milyar USD dış borçlanma gerçekleştirirken, toplamda yaklaşık 52,2 milyar TL borçlanmış oldu.
 
 
Sektörel güven endeksleri, tüketici güven endeksleri ve reel kesim güven endeksinin belirli alt kalemleri ile oluşturulan ekonomik güven endeksinin eylül ayında 102,4'e yükselerek, eşik seviyesinin üzerindeki seyrini 3 aya çıkartacağını öngörmekteyiz.

Ağustos ayı geçici dış ticaret verilerine göre ağustos ayında ihracat 18,9 milyar USD, ithalat ise 23,2 milyar USD gerçekleşti. İhracatta geçen ayki düşüş sonrası tekrar aylık artış görmekteyiz. 12 aylık ihracat ise kümülatif bazda 207,5 milyar USD ile rekorunu yeniledi. Dış ticaret açığı ise 4,28 milyar USD'den 4,31 milyar USD'ye çıktı. İthalatta ise aylık %12,2 artış görmekteyiz fakat çoğunluğunu ham madde ithalatındaki artış oluşturmakta ki bu da imalat PMI raporunda yer alan firmaların tedbir amaçlı stok artırımı kaynaklı bir duruma işaret edebilir. Tüketim malı ithalatı ise %2,8 arttı. Fasıllar bazında bakıldığında ise ağustos ayında Brent petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen ekonomik aktivitedeki artışla enerji ithalatındaki artış dikkat çekmekte. İhracat açısından bakıldığında ise motorlu kara taşıtları ihracatı ise ilk sırada yer almakta. Altın ithalatı ağustos ayında da ilk 5'te yer almayarak cari açık lehine olumlu sürecin sürdüğüne işaret etti. Eylül ayında ise günlük dış ticaret verilerine göre ihracatın 20 milyar USD üzerine çıkarak rekor kırabileceğini öngörmekteyiz.

Yurt içinde İSO imalat PMI ağustosta 54,1'e yükselerek imalat sanayi faaliyet koşullarında iyileşmenin devam ettiğini göstermişti. Raporda kısıtlamaların gevşetilmesi ile özellikle yeni ihracat siparişleri kaynaklı yeni siparişler artışına dikkat çekilmekteydi. Üretim artış hızı ise bir önceki aya göre kısmi azalırken, istihdamda son 7 ayın en yüksek artışının olduğu ve tedarik zincirindeki sıkıntılarla girdi maliyetlerinde ve nihai ürün fiyatlarında artışların devam ettiği belirtilmekteydi. Yeni siparişlerin ve arz sıkıntıları karşısında alınan tedbirlerin de etkisiyle stokların ise arttığı vurgulanmaktaydı. Eylül ayında imalat sektörüne ilişkin anket göstergeleri ve kapasite kullanım oranı arttı. Reel kesim güven endeksi 112,2'den 113,3'e, KKO ise %76'den %77,8'e yükseldi, ayrıca günlük ihracat verileri de olumlu sinyal vermekte. Bu açıdan imalat PMI verisinin eylül ayında da genişleme bölgesindeki seyrini sürdürmesini beklemekteyiz.
 
ŞİRKET HABERLERİ

Çimsa (CIMSA, Pozitif): Şirket, aktifinde/mülkiyetinde kayıtlı bulunan Niğde Entegre Çimento Fabrikası, Kayseri Entegre Çimento Fabrikası, Ankara Çimento Öğütme Tesisi ile Başakpınar, Ambar, Nevşehir, Cırgalan, Aksaray, Ereğli ve Kahramanmaraş Hazır Beton Tesislerinin, bu tesislerde yer alan sabit varlıklar ile bunlarla bağlantılı diğer varlıkların, Rekabet Kurumu onayı dâhil gerekli yasal onayların alınması şartına bağlı olarak ve kapanış tarihinde düzeltmelere tabi olmak kaydıyla KDV hariç 127mn USD karşılığı Türk Lirası bedelle Çimko Çimento ve Beton Sanayi Ticaret A.Ş.'ye devrine ilişkin 24.09.2021 tarihinde Varlık Satış Sözleşmesi imzalandığını duyurmuştur.
SPK'nın Önemli Nitelikteki İşlemler ve Ayrılma Hakkı Tebliği hükümleri çerçevesinde yapılan değerlendirme sonucunda, satış işleminin sermaye piyasası mevzuatında tanımlanan önemli nitelikteki işlem kabul edilmeyeceği ve ayrılma hakkının doğmayacağı tespit edildiği ayrıca belirtilmiştir. Söz konusu varlık devirleri Rekabet Kurumu onayı dâhil gerekli yasal onayların alınması koşuluyla ve bu onaylar alındıktan sonra gerçekleştirilebilecek olup, konuyla ilgili gelişmeler ayrıca kamuoyu ile paylaşılacağı bildirilmiştir.

10 Ağustos 2021 Tarihli Çimsa Raporumuz için tıklayınız…

Ford Otosan (FROTO, Sınırlı Pozitif): Kocaeli Fabrikaları yerleşkesinde uzun dönemli Yeni Nesil Ticari Araç ve Batarya Projeleri ile ilgili yatırımlar kapsamında 1 Temmuz 2020 ve 1 Temmuz 2026 tarihleri arasında 20,5 milyar TL tutarında harcama yapılmasına ilişkin yatırım teşvik belgesi düzenlenmiştir. Teşvik belgesinin unsurları: KDV İstisnası ve İadesi, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Kurumlar Vergisi İndirimi (vergi indirim oranı : %100, yatırıma katkı oranı: %100, yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı: %100), Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl), Gelir Vergisi Stopajı Desteği (10 yıl), Nitelikli Personel Desteği (azami 250mn TL), Enerji Desteği (işletmeye geçiş tarihinden itibaren 10 yıla kadar 200mn TL'yi aşmamak üzere enerji tüketim harcamalarının %50'si ) ve Yatırım Yeri Tahsisi (Kocaeli İlinde)

9 Ağustos 2021 tarihli Ford Otosan raporumuz için tıklayınız…

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, THY, 24 Eylül'de Dallas'a ilk uçuşunu yaparak ABD'de sefer düzenlediği destinasyon sayısını 11'e çıkardı.

13 Ağustos 2021 tarihli THY raporumuz için tıklayınız…

Ülker Bisküvi (ULKER, Nötr): Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating, Ülker Bisküvi'nin uzun vadeli ulusal notunu "AA+ (Trk)", kısa vadeli ulusal notunu "A-1+ (Trk)", görünümlerini ise "durağan" olarak belirlemiştir. JCR Eurasia Rating Şirket'in uzun vadeli, yabancı ve yerel para cinsinden uluslararası notunu "BB", kısa vadeli, yabancı ve yerel para cinsinden uluslararası notunu "B" olarak, görünümlerini ise "durağan" olarak belirlemiştir.

16 Ağustos 2021 Tarihli Ülker Bisküvi Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: BDDK, 300mn TL kuruluş sermayeli "Inveo Yatırım Bankası AŞ" unvanlı bir yatırım bankası kurulmasına izin verdi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Aydem Yenilenebilir Enerji (AYDEM): Şirket tarafından Uşak Rüzgar Enerji Santralinde gerçekleştirilmesi planlanan kapasite artışı projesi ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan "ÇED Olumlu" kararı alınmış olup lisans tadil işlemleri yapılacaktır.

Yükselen Çelik (YKSLN): Şirket yeni bir çelik servis merkezi kurulması amacıyla Kocaeli Kobi Organize Sanayi Bölgesi'nde 5.000 m² yüzölçümlü bir arsayı 13,5mn TL bedelle nakden peşin olarak satın aldığını bildirdi.
        
FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinden %18,73 seviyesine geriledi. TCMB cuma günü 60 milyar TL'lik (%18'den, 7 gün vadeli) ve 22 milyar TL'lik (%18'den, 10 gün vadeli) iki adet haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 305 milyar TL oldu.
 
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,43 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,40-%1,47 bandında hareketin ardından %1,45 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yatay hareket gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 45 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 50 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 130 baz puana varan yükselişler görüldü


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
RUSYA, VİETNAM'A SPUTNIK V AŞISI TEDARİK EDECEK- RIA
JAPONYA'DA NİKKEİ 225 ENDEKSİ %0.03 DÜŞÜŞLE 30240.06 PUANDAN KAPANDI
CITI RESEARCH, BRENT HAM PETROL FİYATLARININ 2021'DE ORTALAMA 69 DOLAR/VARİL, 2022'DE 67 DOLAR/VARİL OLMASINI ÖNGÖRÜYOR
CITI RESEARCH, KURŞUN FİYATLARININ 2021'DE 2.160 DOLAR/TON, 2022'DE 2.100 DOLAR/TON OLMASINI ÖNGÖRÜYOR
CITI RESEARCH, CITI, YAKIN VADEDE KÜRESEL PETROL STOKLARININ DÜŞMESİNİ VE MUHTEMELEN 2022'NİN İLK ÇEYREĞİNE KADAR DÜŞÜŞ DEVAM ETMESİNİ ÖNGÖRÜYOR
Facebookta Paylaş