ABD borsalarında dün güçlü bir yükseliş gözlenirken, %3,1 oranında artan Nasdaq teknoloji endeksi yükselişe öncülük etti. Gelen alımların ardından üç ana endeks de 50 günlük ortalamasının üzerine çıktı. Dolar'daki düşüş, genel olarak beklentilerden iyi gelen finansallar ve yaşanan düşüşlerin alım fırsatı olduğuna yönelik spekülasyonlar borsalara alım getirirken, dün kapanış sonrası finansallarını açıklayan ve tahmin edilenden daha düşük abone kaybı yaşandığı gözlenen Netflix'in ardından bu sabah da vadelilerde %0,4 civarında prim gözleniyor. MSCI Asya Pasifik endeksindeki prim de %1,5'e yakın. Netflix'in ardından Tesla'nın finansalları bekleniyor. Küresel borsalardaki seyre bağlı olarak BIST100 endeksi de güne %0,5'e yakın alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. İlk iki işlem gününde %5 prim yapan ve 50 günlük ortalamanın üzerine çıkan BIST100'de yurtdışı piyasaların desteği dışında bilanço beklentileri de alım iştahını artırmış olabilir. İyileşen teknik görünüm ile birlikte endekste alıcılı seyrin bugün de sürmesini bekliyoruz.
Euro Bölgesi'nde haziran ayı TÜFE verisi, öncü verilerle uyumlu olarak, artan enerji ve gıda fiyatları kaynaklı aylık %0,8 artarken, yıllık ise %8,6 seviyesinde gerçekleşerek yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Aylık ve yıllık bazda en yüksek fiyat artışları yine enerji ürünlerinde (aylık %3,4 artış ve yıllık %42 artış) görüldü. Haziran ayında artışını sürdüren ve beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisi sonrasında bazı ECB üyelerinin de bu haftaki toplantıda 50 baz puanlık faiz artışına yönelik sinyal verdikleri de gözlenmekte.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından haziran ayına ilişkin konut satışları verileri yayınlandı. Toplam konut satışları nisanda aylık %0,8 oranında ve mayısta %7,7 oranında gerilemenin ardından haziran ayında %22,6 artışla güçlü toparlanma kaydetti, yıllık artış hızı ise geçen yılın aynı ayında kapanma tedbirlerinin gevşetilmesiyle düşük baz etkisinin ortadan kalkmasının etkisiyle %107,5'ten %11,7'ye geriledi. Toplam konut satışları haziran ayında aylık 27.741 adet artışla 150.509 adede yükselerek bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı, bununla birlikte haziran ayı itibarıyla tarihsel ortalamanın üzerindeki seyrini sürdürdü.
• Konut satışlarına satış şekline göre bakıldığında, ipotekli satışlar mayısta aylık %8,4 oranında düşüşün ardından haziran ayında aylık %38,4 oranında güçlü artış kaydetti, diğer satışlarda ise masyıta aylık %7,5 oranında gerilemenin ardından haziran ayında aylık %17,6 oranında artış görüldü. Yıllık bazda bakıldığında ise, düşük baz etkisinin ortadan kalmasıyla haziran ayında ipotekli satışlarda artış hızı %177,8'den %40,6'ya gerilerken, diğer satışlarda artış hızı ise %92,2'den %3,8'e geriledi.
• Konut satışlarına satış durumuna göre bakıldığında ise, mayısta birinci el satışların aylık %9,8 gerilemesinin ardından haziran ayında aylık %36,1 artışla güçlü yükseliş kaydettiği gözlenirken, ikinci el satışların ise mayısta aylık %7 düşüşün ardından haziran ayında aylık %17,7 artış sergilediği görüldü. Ayrıca haziran ayında toplam konut satışları içerisinde ikinci el satışların payı ise %73,2'den %70,3'e geriledi, toplam konut satışları içerisinde ipotekli satışların payı ise %23,9'dan %27'ye yükseldi.
• Ayrıca yabancılara yapılan konut satışları ise mayısta aylık %7,5 düşüşün ardından haziran ayında aylık %44,8 artışla 8.630 adede yükselerek rekor seviyeye ulaştı, yıllık artış hızı ise düşük baz etkisinin kalkmasıyla %235,7'den %81,8'e geriledi. Uyruklarına göre, haziran ayında en fazla konut alımı gerçekleştiren yabancılara bakıldığında, Rusya vatandaşları 1.887 konut ile yine birinci sırada yer alırken, onu 987 konut ile İran, 807 konut ile Irak, 377 konut ile Çin ve 329 konut ile Almanya vatandaşları izledi. Ukrayna vatandaşları (301 konut) ise Kazakistan vatandaşlarının (318 konut) ardından yedinci sırada yer aldı.
Kaynak: TCMB.
Ayrıca TCMB tarafından mayıs ayına ilişkin kısa vadeli dış borç istatistikleri yayınlandı. Mayıs ayında kısa vadeli dış borç stoku aylık 1,1 milyar USD artarken, yıllık ise 15,6 milyar USD artışla 134,5 milyar USD'ye yükseldi. Orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verileri kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku ise, mayıs ayında aylık 0,2 milyar USD azalırken, yıllık ise 7,1 milyar USD azalarak 182,3 milyar USD seviyesinde gerçekleşti.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 10'da haziran ayına ilişkin ikinci el konut verisi takip edilecek. ABD'de mayısta ikinci el konut satışları aylık bazda %3,4 gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş sergilemişti ve böylece ikinci el konut satışları art arda dördüncü arda düşüşünü sürdürmüştü. Haziran ayında da düşüşünü sürdürmesi bekleniyor. Ayrıca dün açıklanan haziran ayına ilişkin konut başlangıçları ve gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri verileri de düşüşlerini sürdürerek konut piyasasındaki zayıf seyri teyit etti. Özellikle, artan inşaat girdi maliyetleri inşaat faaliyetlerini baskılayıcı ve konut fiyatlarını artırıcı yönde etkide bulunurken, Fed'in, faiz artışlarına devam etmesiyle mortgage faizlerinde yükselişin devam etmesinin konut piyasasını baskılamaya devam etmesi beklenmekte.
Diğer yandan, Euro Bölgesi'nde TSİ 17'de temmuz ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi açıklanacak. Bölgede haziran ayında tüketici güveni, artan enflasyonist baskılar, satın alma gücünün olumsuz etkilenmesi ve resesyona ilişkin endişeler nedeniyle -23,6 seviyesine gerileyerek salgının başlangıcı olan Nisan 2020 dönemindeki seviyeye yaklaşmıştı, tüketici güveninin temmuz ayında da -24,7 seviyesine gerileyerek düşüşünü sürdürmesi beklenmekte.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından TSİ 10'da temmuz ayına ilişkin tüketici güven endeksi verisi yayınlanacak. Haziran ayına ilişkin tüketici güven endeksi aylık %6,2 oranında düşüşle 63,4'e gerilemişti ve böylece tarihi düşük seviyesini yenilemişti. Öncesinde yayınlanan Bloomberg HT tüketici güven ön endeksi ise aylık %10,2 artış sergiledi. Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin gelecek döneme yönelik beklentilerinde ve tüketim eğiliminde iyileşmeler gözlendi. İçinde bulunulan dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçen Bloomberg HT tüketim eğilimi ön endeksi ise aylık %23,5 oranında güçlü artış kaydetti. Özellikle tüketim eğilimindeki güçlü artışta, temmuz ayında uzun bayram tatili, ücret artışları ve enflasyon beklentilerinin, tüketim eğilimini olumlu etkilemesinin etken olduğu gözlendi.
Ayrıca TSİ 10'da TÜİK tarafından haziran ayına ilişkin yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) verisi açıklanacak. Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen YD-ÜFE, mayıs ayında aylık %2,61'den %6,51'e yükselirken, yıllık ise %97,11'den %100,54'e yükselmişti.
Bunun yanında, TSİ 10'da TCMB tarafından mayıs ayına ilişkin uluslararası yatırım pozisyonu istatistikleri yayınlanacak. Net uluslararası yatırım pozisyonu açığı nisan ayında mart ayına göre 2,3 milyar USD azalışla -236,8 milyar USD seviyesine gerilemişti. Nisan ayında net uluslararası yatırım pozisyonu açığındaki azalışta, varlıklardaki 1 milyar USD'lik azalışa karşın yükümlülüklerdeki 3,3 milyar USD'lik daha fazla azalış etkili olmuştu. Uluslararası yatırım pozisyonu/GSYH oranı ise 2022 yılı Nisan ayı itibarıyla ise -%29,8 seviyesine kadar gerilemişti (GSYH için 2022 yılı birinci çeyrek kümülatif verisini dikkate almaktayız.)
Diğer yandan, TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.
• Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK'nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 8 Temmuz haftasında toplam DTH miktarı 1,61 milyar USD (bireysel 1,29 milyar USD düşüş ve kurumsal 0,33 milyar USD düşüş) azaldı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %56,3'dan %56,2'ye geriledi. TL kredilerde haftalık %0,75 artış, YP kredilerde %1,62 düşüş, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,17 düşüş görmekteyiz.
• TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 8 Temmuz haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 2,2 milyar USD azalışla 98,8 milyar USD'ye, net uluslararası rezervin 1,4 milyar USD azalarak 6,1 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Aydem Yenilenebilir Enerji A.Ş. (AYDEM, Nötr): Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, şirketin kredi notunu ülkenin kredi notundaki gelişmelere parelel olarak "B+"dan B olarak değiştirmiş, not görünümünü ise "Negatif" olarak teyit etmiştir.
Ayrıca yönetim kurulunun 11 Mayıs 2022'de geri alım kararı kapsamında 19 Temmuz 2022 tarihinde 5 milyon ABD Doları nominal değerde şirkete ait Eurobond'ları geri alınmış, olup işlemin toplam tutarı 3 milyon 649 bin ABD Doları'dır.
Bera Holding (BERA, Sınırlı Pozitif): İştiraki Golda Gıda A.Ş. ile Kobisan Dört Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifi arasında imzalanan Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi kapsamında, yükümlülüklerin yerine getirilmesi dolayısıyla, tapu devri ve satış işlemi tamamlanmış olup, satış işleminden 200mn TL kar elde edilmiştir. Sözleşme şartlarına istinaden satış bedelinin 275mn TL'lik kısmı tahsil edilmiş olup, kalan 150mn TL beş eşit taksit halinde 30.12.2022 tarihine kadar tahsil edilecektir. Satış sonucu elde edilen gelir, anılan şirketin finansal ihtiyaçlarının giderilmesinde kullanılacaktır.
Pegasus Hava Taşımacılığı (PGSUS, Nötr): Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Şirketin yurt dışında ihracı tamamlanan tahvillere ilişkin uzun vadeli kredi derecelendirme notunu B+ olarak güncellemiştir. Fitch tarafından yapılan açıklamada ayrıca, Şirketin son olarak uzun vadeli kredi derecelendirme notu (IDR) B+ (negatif görünüm) olarak korunmuştur.
Şişecam (SISE, Sınırlı Pozitif): Yönetim Kurulunun 19 Temmuz 2022 tarihli kararı uyarınca, Şişecam, 2021 yılında kamuya duyurulan 400 Bin ton/yıl üretim kapasiteli düzcam yatırımı sahası Mersin/Tarsus'ta hayata geçirilmek üzere, yeni bir buzlu cam fırını ile enerji camı işleme kapasiteli yeni bir hat yatırımını hedeflemektedir. 180 Bin ton/yıl üretim kapasiteli buzlu cam fırını ile 20 Milyon m2/yıl işleme kapasiteli enerji camı hattının, işletme sermayesi dahil yaklaşık 3,4 Milyar TL (185 Milyon Euro) yatırım bedeli ile 2024 yılı sonunda devreye alınması planlanmaktadır. Bu yatırım sonucunda, Türkiye'de kurulu buzlu cam üretim kapasitemizin 260 Bin ton/yıla yükselmesiyle, hızla büyüyen Türkiye enerji camları pazarındaki lider pozisyonunu beslemenin yanı sıra gelişmiş üretim altyapısı ve yetkinliği ile rekabetçi konumumu daha da güçlendirerek Şirket ihracat fırsatlarını değerlendirmeyi hedeflemektedir.
Tüpraş (TUPRS, Nötr): Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notu ve yabancı para cinsinden ülke borçlanma tavanı "B+"dan "B"ye indirilmiş, görünüm ise "Negatif" olarak teyit edilmiştir. Fitch Ratings tarafından, Şirketin kredi notunun ülke borçlanma tavanı ile sınırlı olduğu belirtilerek, Tüpraş'ın yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notu "B+" den "B"ye indirilmiş ve görünümü "Negatif" olarak korunmuştur.
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ülke notunun düşürülmesi nedeniyle Şirketin "B" seviyesindeki kredi notunu teyit ederek durağan olan not görünümünü negatif olarak değiştirmiştir. Fitch ayrıca, Ortaklığın 2015 yılında ihraç etmiş olduğu USD cinsi Ekipman Teminatlı Geliştirilmiş Kredi Sertifikası'na ait kredi notunu ilgili çerçevede bir not düşürerek "BB-" ye çekmiştir.
Türk İlaç Serum Sanayi (TRILC, Nötr): Şirket, pay geri alım programı kapsamında azami fon miktarı olan 12mn TL ve azami pay adedi olan 1.000.000 adet payın geri alınması suretiyle programın tamamlandığını açıklamıştır.
Ülker Bisküvi (ULKER, Nötr): Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Ülker Bisküvi'nin uzun vadeli kredi notunu B, görünümünü ise "Negatif" olarak revize etmiştir
SEKTÖR HABERLERİ
Borsa İstanbul: Borsa İstanbul'un gözetim tedbirleri yönergesinin 5. ve 6. maddesi kapsamında Çan2 Termik A.Ş. (CANTE.E) payında 20.07.2022 tarihinden itibaren bir ay süreyle "Açığa Satış Yasağı" ilave olarak "Kredili İşlem Yasağı" tedbiri uygulanacaktır.
Enerji: Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürü Mustafa Demir, 2022'de 15 milyon varilin üzerinde üretim yapmayı hedeflediklerini söyledi. TPAO'nun çalışmalarına değinen Demir, 5 il sınırı dahilinde 1301 kuyuda günlük 43 bin 200 varil üretim yapıldığını, geçen sene TPAO tarihinin en yüksek seviyesine çıktıklarını ve 14 milyon 226 bin varil petrol üretimi gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Bu yılın ilk 6 ayında da üretimde 7 milyon 76 bin varile ulaşıldığını belirten Demir, 2022'de 15 milyon varilin üzerinde üretim yapmayı hedeflediklerini söyledi. Demir, "2022 yılının ilk 6 ayında Batman Bölge Müdürlüğünün sorumluluk alanı, yani bölge genelinde 64 sondaj gerçekleştirdik ve bu 64 sondajın toplam derinliği 103 bin 638 metredir. Yine 6 ayda Batman il sınırlarında 19 sondaj tamamlandı ve 27 bin 679 metre sondaj yapıldı." diye konuştu. Kaynak: AA
Konut: Türkiye genelinde konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %11,7 artarak 150.509 oldu. Böylelikle, Ocak - Haziran dönemindeki konut satışları yıllık %31,4 artışla 726.398 olarak gerçekleşti. Diğer yandan, ipotekli konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %40,6 artış göstererek 40.610 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı ise %27,0 olarak gerçekleşti. Son olarak, yabancılara yapılan konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %81,8 artarak 8.630 oldu. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Boğaziçi Beton Sanayi (BOBET): Şirket, pay geri alım işlemleri kapsamında 19.07.2022 tarihinde 6,68 TL-6,71 TL fiyat aralığından (ortalama 6,70 TL) 150bin adet pay geri alımı gerçekleştirmiş olup Şirketin sahip olduğu BOBET payları 10.780.252 adete ulaşmıştır. Geri alınan payların Şirket sermayesine oranı %2,84'dur.
Manas Enerji Yönetimi (MANAS): Şirket, kurulumuna başlanan Hatay Hassa Organize Sanayi Bölgesinde 100.000m2 arsa tahsisi için resmî müracaatını yapmıştır.
Tukaş Gıda (TUKAS): Şirketin işletme sermayesi ve yatırım finansmanı amacıyla kullanılan krediler için, Ziraat Bankası A.Ş.'ne 800mn TL ve QNB Finansbank A.Ş.'ne de 300mn TL 1. Derecede ipotek tesis etmiştir.
Kervan Gıda (KRVGD): Şirket, 10,07 TL - 10,24 TL fiyat aralığından (ortalama 10,1590 TL) 248.461 adet pay geri almıştır ve sahip olduğu KRVGD payları 1.952.131 adete ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %0,81)
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 65 milyar TL'lik (%14'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 454 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,99 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,95-%3,04 bandında hareketin ardından %3,03 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa vadeli tarafta yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 50 baz puana varan düşüşler görüldü.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.