Dünkü olumlu görüntünün ardından ABD vadelilerinde bu sabah sınırlı satışlar görülürken, Asya borsalarında karışık bir görüntü var. Koronavirüsün ekonomik etkilerini en aza indirmek için Çin'in attığı adımlar hisse piyasalarının dirençli durmasındaki en önemli katalizör. Diğer yandan, virüsün yayılma merkezi olan Hubei'de vaka sayısında azalma devam etse de Çin dışında daha fazla vaka görülmesi bir miktar endişe yaratıyor. ABD on yıllık tahvil faizindeki hareket de bugün piyasaların temkinli modda kalabileceğine işaret ediyor. Pariteler tarafında baktığımızda, Dolar endeksi güçlü durmaya devam ederken, Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde baskı sürüyor. Güçlü Dolar teması ve dün TCMB'nin faiz indirimiyle kısmi yükselişini sürdüren ve bu sabah 6,10'un hafif üzerine çıkan Dolar /TL, gün içerisinde 6,08'in üzerinde kalabilir. İdlib konusunun gündemde kalmaya devam ettiği ortamda BIST100 endeksin de olası yükselişler şu aşamada tepki niteliğinde olabilir. Bir önceki gün Moskova'daki heyetler arası İdlib görüşmelerinde sonuç çıkmamıştı. Türkiye, Esed rejimine İdlib'den çekilmesi için ay sonuna kadar müddet verdi.
Fed toplantı tutanaklarında mevcut para politikası duruşunun bir süre daha uygun kalmaya devam edeceği vurgulanırken, S&P 500 endeksi dün rekor seviyeden kapandı. Bugün Asya borsalarında Çin'in ekonomiye desteğinin süreceğinin gözlenmesiyle toparlanma çabaları görüyoruz. Bununla birlikte ABD vadelileri ekside. Çin beklenildiği üzere 1 yıl vadeli kredi gösterge faizini 10 baz puan indirerek piyasalara likidite desteğini sürdürdü. Güvenli limanlardan Yen ve altın ise düşüş eğiliminde, Brent petrol ise 59 dolar üzerinde seyrediyor. Küresel anlamda güçlü dolar endeksi ve Merkez Bankası faiz indirimi sonrası kur, 6,08 seviyelerinde bulunuyor.
Fed toplantı tutanakları sonrası bugün ECB tutanakları izlenecek. TSİ 12.30'da İngiltere'de ocak ayına ilişkin perakende satışlar, TSİ 18'de ise Euro Bölgesi'nde şubat ayına ilişkin tüketici güveni izlenecek. Yurtiçinde bugün TSİ 10'da şubat ayına ait tüketici güven endeksi açıklanacak. Tüketici güven endeksi, ocak ayında bir önceki aya göre %0,1 artışla 58,77 düzeyinden, 58,82'ye çıkmıştı. Endeks, geçen yıl en yüksek seviyeyi nisanda 63,5 seviyesiyle görmüştü. Toparlanan ekonomik aktivite ve gevşeyen finansal koşullarla tüketici güveninin toparlanması beklenir.
TSİ 15.30'da ECB'nin 23 Ocak'taki toplantısına ilişkin tutanakların yayımlanacak. ECB yılın ilk toplantısında faiz oranlarında bir değişikliğe gitmemişti. Faiz oranlarının %2 enflasyon hedefine ulaşana kadar mevcut seviyesinde ve hatta daha düşük kalabileceğini vurgulamıştı. Ayrıca para politikası stratejik gözden geçirme sürecine yönelik takvim belirlenmişti fakat 1 yıldan önce bitmesi beklenmemekte. Stratejik gözden geçirme, para politikasının yanı sıra finansal istikrar ve çevresel sürdürülebilirlik konularına da odaklanacak. ECB Başkanı Lagarde toplantı sonrası enflasyon dinamiklerinde ılımlı artış olduğunu ve para politikasının, bütçede manevra alanı olan ülkelerce, mali teşviklerle de desteklenmesi gerektiğini belirtmişti. Toplantı tutanaklarında buna yönelik detaylar incelenecektir. Tutanaklar koronavirüsün etkileri ile ilgili de pek fazla detay içermeyecektir.
Fed toplantı tutanakları ABD ekonomisinin gidişatı hakkında iyimser bir tablo çizdi. Aralıktaki toplantıya göre risklerin azaldığı yönünde vurgu vardı. Tutanaklarda koronavirüs ve Orta Doğu'da artan gerilimle ilgili endişeler dile getirildi. Ayrıca ticaret belirsizliğinin ticaret anlaşmasına rağmen sürdüğü vurgulandı. Tutanaklarda bir önceki toplantıya göre büyüme projeksiyonu daha güçlü ve enflasyon hakkında daha iyimser bir hava hakim fakat bu olumlu tona rağmen piyasalara faiz değişikliğine ilişkin bir mesaj verilmedi ve mevcut para politikasının devam edeceği vurgulandı. Fakat piyasa katılımcılarının fikri eninde sonunda koronavirüsün Fed'in bahsettiği "önemli" değişiklik" kapsamına gireceği yönünde ve faiz indiriminin sene sonuna kadar olması beklenmekte. Ayrıca Fed'in repo operasyonlarının ikinci çeyrekten sonra kademeli biteceği sinyali de verilirken ek olarak enflasyonun aralıklı hedef olarak belirlenmesi de tutanaklarda tartışıldı.
Merkez Bankası, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizini, ölçülü bir şekilde 50 baz puan indirerek %10,75'e çekti. Beklenti 25-50 baz puan aralığında bir indirim olacağına yoğunlaşıyordu. Böylece Merkez Bankası, bu yılın ilk iki ayında 125 baz puanlık indirime gitti. Neticede Merkez Bankası, geçtiğimiz yılki faiz indirimi döngüsünün temposunu azaltarak da olsa devam ettiriyor.
PPK karar metninde bir önceki karar metnine göre daha temkinli ifadeler görmekteyiz, bununla birlikte genel olarak metinde bir sürpriz yok. Küresel ve yerel koşullar izin verdikçe Merkez Bankası'nın kademeli ve sınırlı şekilde faiz indirimlerine devam edebileceği gözüküyor.
" Merkez Bankası, kredi büyümesinin ve kompozisyonunun dış denge ve enflasyon üzerindeki etkilerinin yakından izlendiğini vurgulamakta. Dolayısıyla özellikle ithalat ve cari dengedeki gelişmeler merkezinde diyebiliriz.
" Koronavirüs salgını Merkez Bankası'nın da karar metnine girmiş durumda. Gelişmekte olan ülkelere sermaye akımının dalgalı olduğu vurgulanmakta. Ocak ayında risk iştahında toparlanma vurgusu vardı. Korumacılık önlemlerinin, küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin ve jeopolitik gelişmelerin yanı sıra son dönemde ortaya çıkan salgın hastalığın sermaye akımları, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından izleniyor.
" Yatırımlar ve istihdama yönelik tonunun sınırlı da olsa iyileştiğini görüyoruz. Ancak ikilide zayıflığın devam ettiği vurgulanıyor.
" Önceki karar metninde enflasyonda genele yayılan düzelme vurgusu yapmıştı. Şimdi ise bu vurgunun metinden çıkarıldığı görülüyor. Bununla birlikte çekirdek enflasyon göstergelerinin iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelerle ılımlı seyrettiği ifade ediliyor. Önceki karar metninde döviz kurunun da çekirdek enflasyondaki iyileşmeye yardımcı olduğu vurgulanmıştı. Güncel metinde bunun çıkarıldığını görüyoruz.
TCMB, 2019 Aralık dönemi özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu gelişmelerini açıkladı. 2018 yıl sonuna göre uzun vadeli kredi borcunun 17,2 milyar dolar azalarak 191,5 milyar dolar, kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 5,8 milyar dolar azalarak 9,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiği gözlendi.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, parti grup toplantısında gerçekleştirdiği konuşmada, Türkiye ekonomisine bakıldığında, ekonomik göstergelerde Ağustos 2018 öncesini yakaladığını, enflasyon ve faizleri düşürme konusundaki kararlılıklarını sürdürdüklerini, piyasa faizlerinde Mayıs 2013'ün gerisine ulaşmış durumda olduklarını, kamu borçlanma ihalesinde en düşük maliyetli ihraçlar gerçekleştirildiğini, tüm verilerin 2019'u pozitif büyüme ile tamamlayacağımızı gösterdiğini ve 2020 yılında ise hedefimiz olan %5'i de aşarak çok daha güçlü büyüme oranına ulaşacaklarını belirtti.
ŞİRKET HABERLERİ
Enerjisa Enerji (ENJSA, Nötr): 2019'un 4. çeyrek finansallarına göre şirketin net dönem karı 243,7mn TL olmuştur. Beklenti şirketin 286mn TL kar elde etmesi yönündeydi. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde, 753mn TL'lik şerefiye değer düşüklüğü karşılığının önemli etkisiyle, 16,6mn TL net dönem zararı açıklamıştı. Şirket'in 4Ç2019 satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %16,8 oranında azalışla 4.887mn TL olmuştur. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %10,4 oranında artarken, buna bağlı olarak brüt kar 54,4 oranında azalışla 1.127mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler %17,4 oranında artışla 659,8mn TL'ye yükselmiştir. Diğer faaliyetlerden ise 4Ç2018'deki 1.122mn TL'lik gidere karşın 4Ç2019'da 234,6mn TL gelir kaydedilmiş ve faaliyet karı ise %10,7 azalışla 702,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. 4Ç2018'de 752,9mn TL'lik şerefiye değer düşüklüğü karşılığının etkisiyle diğer faaliyetlerden çok yüksek gider kaydedilmiş ve bu durum 4Ç2018'de net dönem zararı oluşmasında önemli etken olmuştu. Finansman gideri 4Ç2019'da 553,3mn TL'den 418mn TL'ye gerilemiş ve vergi öncesi kar bir önceki yılın aynı dönemine göre %22,1 oranında yükselerek 284,7mn TL'ye ulaşmıştır. Diğer taraftan 4Ç2018'de kaydedilen 249,7mn TL'lik vergi giderine karşın 4Ç2019'da sadece 41mn TL vergi gideri kaydedilmiş ve buna bağlı olarak şirketin net dönem karı 243,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. 4. çeyrek kar rakamı ile birlikte Şirket'in 2019 yılı net dönem karı bir önceki yıla göre %38,2 oranında artarak 1.034mn TL'ye yükselmiştir.
Ayrıca, Şirket'in yönetim kurulu hisse başına brüt 0,60 TL (net 0,51 TL) kar payı dağıtımı teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar verdi. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 1 Nisan olup, dünkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %7 olarak hesaplanmaktadır.
Logo Yazılım (LOGO, Pozitif): Şirket'in 4Ç2019'daki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın son çeyreğine göre %92 oranında artarak 29,3mn TL olmuştur. Beklenti 22mn TL kar elde edilmesi yönündeydi. Şirket'in satış gelirleri 4Ç2019'da 153,7mn TL olarak gerçekleşmiş ve bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %48 oranında artış kaydetmiştir. Şirket'in brüt karı da %58 oranında artarak 4Ç2019'da 133,5mn TL olmuştur. Diğer yandan, Logo Yazılım'ın son çeyrekteki net ve brüt kar marjı ise sırasıyla %19,1 ve %86,9 olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın son çeyreğinde bu oranlar sırasıyla %14,7 ve %81,5 idi. Son olarak, dördüncü çeyrek net karı sonrasında Şirket'in 2019 yılı ana ortaklık net dönem karı bir önceki yıla göre %27 oranında artarak 86,3mn TL olmuştur.
Selçuk Ecza Deposu (SELEC, Nötr): 2019'un 4. çeyrek finansallarına göre şirketin net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,7 artışla 113mn TL olmuştur. Beklenti 127mn TL net dönem karı elde edilmesi yönündeydi. Şirket'in 4Ç2019 satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %37,1 oranında artışla 4.901mn TL olmuştur. Satışların maliyeti %38,7 oranında artışla 4.595mn TL'ye yükselirken brüt kar 16,6 oranında yükselerek 306,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise %20,1 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 17,5mn TL gelir kaydedilmiş ve faaliyet karı ise %9,5 azalışla 118mn TL'ye gerilmiştir. 31,4mn TL yatırım geliri ve finansman tarafında 4,4mn TL gider kaydedilmiş ve vergi öncesi kar 144,9mn TL olurken, 31,9mn TL vergi gideri sonrası şirketin net dönem karı 113mn TL olmuştur. 4. çeyrek kar rakamı ile birlikte Şirket'in 2019 yılı net dönem karı bir önceki yıla göre %77,6 oranında artarak 694,9mn TL'ye yükselmiştir.
Karsan (KARSN, Nötr): Şirket ile Industria Italiana Autobus S.p.A. (IIA) arasındaki Tesis Kullanım Sözleşmesi çerçevesinde, IIA 2019 yılı içinde farklı müşteriler için ayrı ayrı zamanlarda toplam 86mn EUR tutarında tam ve yarı mamul otobüs üretim siparişinde bulunmuş ve söz konusu siparişlerin tamamı 2019 yılında teslim edilmiştir. Ayrıca IIA, 2020 yılı içinde iş bu açıklama tarihi itibariyle farklı müşteriler için ayrı ayrı zamanlarda Şirket'e 35,8mn EUR tutarında yeni tam ve yarı mamul otobüs üretim siparişinde bulunmuş olup, siparişlerin 154bin EUR'lukkısmı teslim edilmiştir. Geri kalan siparişlerin sipariş programına göre 2020 yılı içinde üretilerek teslim edilmesi planlanmaktadır.
SEKTÖR HABERLERİ
Borsa İstanbul: BIST 30 ve BIST 100 endeksleri başta olmak üzere, Borsa tarafından hesaplanan BIST Pay Endekslerinin halihazırda ulaştıkları seviyeler dikkate alınarak, TL olarak hesaplanan "Fiyat ve Getiri Endeksleri"nden iki sıfır atılmasına karar verildi. Uygulamanın planlanan devreye alım tarihi 27.04.2020 olup endekslerden iki sıfır atılmasıyla birlikte endeks değerinin virgülden sonra iki hane gösterilmesine devam edilecek. Uygulama tarihi itibarıyla ilgili endekslerin bölen değerleri 100'le çarpılarak endeks değerlerinin iki sıfır atılmış olarak hesaplanması sağlanacak, geçiş tarihinden önce hesaplanmış endeks değerleri ise 100'e bölünmek suretiyle endekslerin başlangıç tarihlerindeki başlangıç değerleri ve tarihsel endeks değerleri güncellenecek. Kaynak: Borsa İstanbul
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Ege Profil (EGPRO): Şirketin 2019 yılının son çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı %12,4 oranında azalarak 20,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Son çeyrekte satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %8,06 oranında artan şirketin brüt karı ise %4,4 oranında azalarak 83,3mn TL'ye gerilemiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde değişmezken, diğer faaliyetlerden 4Ç2018'deki 23mn TL'lik gelire karşın 4Ç2019'da 1,8mn TL'lik gider kaydedilmiş ve faaliyet karı %45,1 oranında azalarak 34,5mn TL'ye gerilemiştir. Diğer taraftan finansman giderleri ise 41,9mn TL'den 24,7mn TL'ye gerilemiş ve dönem karını desteklemiştir. Son çeyrek kar rakamıyla birlikte şirketin 2019 yılı net dönem karı 37mn TL'ye ulaşmış ve bir önceki yıla göre %65 oranında gerileme kaydetmiştir.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,95 seviyesinden %10,98 seviyesine sınırlı yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 54,6 milyar TL ile 40 milyar TL'si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutar 14,6 milyar TL ise %10,25 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, %1,55 seviyelerinde seyrediyor.
TCMB faiz kararı sonrası verim eğrisinin kısa vadeli tarafında, hacmin daha çok olduğu 17.02.2021 vadeli kağıtta, 12 baz puan yükseliş gözlendi ve %11,22 seviyesinden kapandı. Verim eğrisinin uzun tarafında ise yine hacmin daha ağırlıklı olduğu 11.02.2026 kağıdında 23 baz puanlık bir yükseliş gözlendi ve %11,65 seviyesinde kapanış gerçekleşti.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.