Geçen hafta küresel piyasalarda belirgin toparlanma vardı. ABD'de resesyonun yaklaştığına yönelik endişeler ve buna bağlı olarak potansiyel agresif faiz indirim beklentilerinin yarattığı korku, yerini açıklanan veriler sonrasında rahatlamaya bıraktı. Enflasyonda yıllık olarak %3'ün altının görüldüğü ortamda, perakende satışlar ve haftalık işsizlik maaşı başvurularında iyi rakamların gözlenmesi hisse piyasalarında olumlu fiyatlamalara yol açtı. S&P500 endeksi haftayı %4'e yakın primle tamamladı. MSCI Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülke endeksleri ise sırasıyla %4 ve %2,8 oranında yükseliş kaydetti. Veri gündemi açısından sakin gözüken bu haftada ise 22 Ağustos'ta başlayacak Jackson Hole toplantısı yakından izlenecek. Fed Başkanı Powell'ın 23 Ağustos'ta konuşması bekleniyor. Powell'ın faiz indiriminde eylül ayını işaret etmesi öngörülüyor; ancak sonrasında faiz patikası ve olası indirim şiddeti ile ilgili net bir sinyal vermesi tahmin edilmiyor. Jackson Hole toplantısı öncesinde piyasaların haftaya ise kısmi iyimser bir hava ile başladığını izliyoruz. ABD vadelileri yatay. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise %0,8 civarında yukarıda. Dolar da bir miktar baskı altında. Bu ortamda BIST100'ün güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Ekonomide dengelenme eğiliminin fiyatlanmaya devam edildiği ortamda geçen hafta BIST100 endeksinde görece düşük hacimde 9.822 - 10.055 arasında bant hareketi görüldü ve endeks haftayı %0,9 oranında düşüşle kapattı. Bankacılıkta tepki, madencilik ve iletişimde pozitif ayrışmanın devam ettiği haftada; demir - çelik, sigorta ve ulaştırma sektörleri negatif taraftaydı. Yarın TCMB toplantısında faizlerde bir değişiklik beklenmiyor ancak şahin tutumun korunması olası. Bu ortamda Borsa İstanbul tarafında iştahsızlık devam edebilir ve düşük likidite ile birlikte gün içerisinde oynaklık yüksek olabilir. TCMB'nin sıkı duruşunu bir süre daha sürdüreceği varsayımıyla sigortacılıkta, maymun çiçeği haberinin küresel çapta fiyatlanmaması ve hafta sonu jeopolitik tansiyonun artmaması nedeniyle havacılıkta toparlanma gözlenebilir. Bilanço beklentileriyle telekom hisseleri ve iyi momentum yakalama eğilimi olan madencilik pozitif ayrışabilir. Çin kaynaklı çelik fiyatlarındaki baskı nedeniyle demir çelik hisseleri, ekonomide yavaşlama eğilimi ve yabancıların hisse senedine düşük ilgisiyle bankacılık ve holdingler negatif ayrışabilir. Bunların dışında ikinci çeyrek finansalların izlendiği ortamda hisse bazlı ayrışmalar yaşanabilir.
MAKROEKONOMİ
Cuma günü, ABD'de ağustos ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi, 66,4'ten 67,8 seviyesine yükselerek beklentilerin (66,9) üzerinde gerçekleşti. Detaylara bakıldığında, ağustosta cari koşullar alt endeksi 62,7'den 60,9 seviyesine gerilerken, beklentiler alt endeksi ise 68,8'den 72,1 seviyesine yükselerek son dört ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi. Özellikle, beklentiler endeksindeki yükselişte, ankette tüketicilerin enflasyonun halen en büyük endişe kaynağı olmasını vurgulamalarına karşın istikrar kazanmaya devam edeceğini beklemeleri etkili oldu.
Yurt içinde ise, TCMB tarafından temmuz ayı konut fiyat endeksi verisi yayımlandı. Buna göre temmuz ayı konut fiyat endeksinin aylık artış hızı %1,54'ten %0,92 seviyesine yavaşlayarak son üç ayın en düşük seviyesinde gerçekleşirken, yıllık artış hızı ise %46,4'ten %38,7 seviyesine gerileyerek Ekim 2022'de ulaştığı rekor seviye olan %186,8 seviyesinden düşüşünü sürdürdü ve Eylül 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Konut fiyatları reel olarak ise temmuzda yıllık %14,3 oranında geriledi ve böylece konut fiyatlarında yıllık artış Aralık 2019'dan bu yana olan dönemde son beş ayda yıllık enflasyonun altında kaldı.
Bunun yanında, TCMB tarafından ağustos ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlandı.
• Katılımcıların, bu yıl sonu yıllık TÜFE beklentisini, %42,95 seviyesinden %43,31'e yukarı yönlü revize ettikleri görülürken, 12 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisini ise %30,02'den %28,71 seviyesine aşağı yönlü güçlü revize ettiği gözlendi ve böylece 12 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisi son yirmi sekiz ayın en düşük seviyesinde kaydedildi. Orta vadeli TÜFE beklentilerinden 24 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisinin ise %19,32'den %19,30 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edildiği ve son on üç ayın en düşük seviyesinde gerçekleştiği gözlenmekte.
• Ayrıca politika faizinin TCMB'nin ağustos ayı toplantısında %50 seviyesinde sabit tutulması beklenirken, 3 ay sonrasında da ortalamada %50 seviyesinden %48,10 seviyesine düşürülmesi bekleniyor. 12 ay sonrasına ilişkin politika faizi beklentisi ise ortalamada %34,57'den %33,30 seviyesine gerilerken, 24 ay sonrasına ilişkin politika faizi beklentisinin ise %22,17'den %21,61 seviyesine gerilediği gözlenmekte.
• Piyasa katılımcılarının bu yıl sonu ve gelecek yıl sonu için büyüme beklentilerinde yataya yakın seyir gözlendi. Katılımcıların 2024 yılı GSYH büyüme beklentisi %3,37'den %3,35 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edilirken, 2025 yılı büyüme beklentisi ise %3,61'den %3,51 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edildi.
• Cari açık beklentisi bu yıl sonu için 27,6 milyar USD'den 25,5 milyar USD'ye aşağı yönlü revize edilirken, gelecek yıl sonu cari açık beklentisi ise 27,1 milyar USD'den 25,7 milyar USD'ye aşağı yönlü revize edildi.
Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,
• Bu hafta küresel piyasaların odak noktasında, Kansas City Fed'in ev sahipliğinde ABD'nin Wyoming eyaletinin Jackson Hole kasabasında 22-24 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu olacak. Söz konusu sempozyuma küresel merkez bankalarının başkanları ve yöneticileri, ekonomistler, finansal piyasa katılımcıları, akademisyenler ve hükümet temsilcileri katılacak ve uzun vadeli politika konularını değerlendirmek için konuşmalar ve tartışmalar gerçekleştirecekler. Özellikle, yüksek enflasyonla mücadele sürecinin ardından birçok gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirim süreçleri devam ederken henüz faiz indirimlerine başlamayan ABD'de resesyon endişelerinin gündeme geldiği bir dönemde sempozyumun odağında cuma günü Fed Başkanı Powell'ın gerçekleştireceği konuşma olacak. Powell'ın konuşmasında ve vereceği yeni mesajlarda Banka'nın olası faiz indirimlerine ve faiz patikasına ilişkin daha fazla ipucu aranacak.
• ABD tarafında, çarşamba günü Fed'in temmuz ayı toplantı tutanakları yayımlanacak. Fed, temmuz ayı toplantısında beklentilerle uyumlu olarak federal fonlama faiz aralığını %5,25-%5,50 bandında sabit tutmuştu ve böylece üst üste sekiz toplantıda faizleri değiştirmemişti, kararın oybirliğiyle alındığı görülmüştü. Bunun yanında karar metninde, enflasyonun geçen seneden bu yana yavaşlamakla birlikte halen biraz yüksek olduğu vurgulanırken, enflasyon sürdürülebilir biçimde %2'lik hedefe indiğine dair güven oluşmadan faiz indiriminin uygun olmayacağına ilişkin ifade yinelenmişti. Fed Başkanı Powell ise, toplantının ardından yaptığı konuşmada, verilere bağlı olmayı sürdürdüklerini ve eylül ayı toplantısı için önceden alınmış bir karar olmadığını, ancak enflasyon konusundaki güvenin artması ve iş gücü piyasasının gücünü koruması halinde faiz indiriminin eylül ayında masaya gelebileceğini belirtmişti. Bu hafta yayımlanacak tutanaklarda ise, Fed'in olası faiz indirimlerine ve faiz patikasına yönelik daha fazla sinyal aranacak. Ayrıca ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan ağustos ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri perşembe günü takip edilecek. Diğer yandan, perşembe günü istihdam piyasası verilerinden, haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. Bunun yanında, konut piyasası verilerinden, perşembe günü temmuz ayı ikinci el konut satışları ve cuma günü ise yeni konut satışları verileri takip edilecek.
• Avrupa tarafında, piyasaların odak noktasında perşembe günü ECB'nin temmuz ayı toplantı tutanaklarının yayımlanması olacak. ECB, faizleri haziran ayı toplantısında 25 baz puan indirmesinin ardından temmuz ayı toplantısında beklentilerle uyumlu olarak sabit tutmuştu. ECB'nin karar metninde, faizlerin gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı seviyede tutulacağı yinelenerek, kısıtlayıcılığın seviyesi ve süresinin verilere bağlı olacağı belirtilmişti. ECB Başkanı Lagarde ise, toplantının ardından yaptığı konuşmada, sıkılığın kararını verirken verilere bağlı kalmaya devam edeceklerini vurgulamıştı. Banka'nın bu hafta yayımlanacak olan tutanaklarında, gelecek dönem para politikasına ve olası yeni faiz indirimlerine ilişkin ipucu aranacak. Bunun yanında, yarın ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden Euro Bölgesi'nde temmuz ayına ilişkin nihai TÜFE verileri açıklanacak. Ayrıca yarın Almanya'da temmuz ayı ÜFE verisi izlenecek. Öte yandan, Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren ağustos ayı HCOB imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri perşembe günü takip edilecek. Diğer yandan, perşembe günü Euro Bölgesi'nde ağustos ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi takip edilecek.
• Asya tarafında ise, yarın Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) toplantısı takip edilecek. Banka, geçen ayki toplantısında ekonomik aktiviteyi desteklemek amacıyla sürpriz bir şekilde kısa vadeli krediler için gösterge olan 1 yıllık kredi temel faiz oranını (1 yıllık LPR) 10 baz puanlık indirimle %3,45 seviyesinden %3,35 seviyesine çekerken; konut kredisi gibi uzun vadeli krediler için gösterge olan 5 yıllık kredi temel faiz oranını da (5 yıllık LPR) 10 baz puanlık indirimle %3,95 seviyesinden %3,85 seviyesine çekmişti. Ayrıca, PBoC 7 günlük ters repo faiz oranını da %1,8'den %1,7'ye düşürmüştü. Banka'nın bu haftaki toplantısında ise faizleri sabit tutarak önceki faiz indirimlerinin etkilerini izlemeyi tercih etmesi bekleniyor.
Yurt içinde ise, bugün haziran ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri, yarın haziran ayı tarımsal girdi fiyat endeksi verisi ve uluslararası yatırım pozisyonu istatistikleri ile temmuz ayına ilişkin yurt dışı üretici fiyat endeksi verisi, perşembe günü ağustos ayı tüketici güven endeksi ve cuma günü ise temmuz ayı gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistikleri takip edilecek. Ayrıca yarın TCMB'nin PPK toplantısı izlenecek.
• Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksinin (YD-ÜFE) aylık bazda artış hızı haziran ayında %0,42'den %0,97 seviyesine yükselirken, yıllık bazda ise olumlu baz etkisiyle %65,48'den %44,51 seviyesine gerilemişti.
• Mevsim etkilerinden arındırılmış temmuz ayı tüketici güven endeksi verisi, aylık bazda %3,1 oranında düşüşle 78,3'ten 75,9 seviyesine gerilemişti ve böylece son sekiz ayın en düşük seviyesinde kaydedilmişti.
• Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistiklerine göre, haziranda gelen yabancı ziyaretçi sayısı aylık bazda %14,2 artışla 5,9 milyon kişi seviyesinde gerçekleşmekle birlikte, haziran ayındaki veri tarihsel olarak en iyi haziran ayına işaret etmişti. Gelen yabancı ziyaretçi sayısı haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ise %5 oranında artış kaydetmişti. Bu kapsamda, 12 aylık kümülatif bazda gelen yabancı ziyaretçi sayısı ise mayıs ayındaki 51 milyon kişi seviyesinden haziran ayında 51,2 milyon seviyesine yükselerek rekor seviyede kaydedilmişti.
• TCMB, geçen ayki toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak %50 seviyesinde sabit tutmuştu. Ayrıca karar metninde, ''parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlenmekte olduğu'' yinelenirken, ''parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin de göz önünde bulundurularak politika faizinin sabit tutulmasına karar verilmekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşun yinelendiği'' ifadesi korunmuştu. Bunun yanında, ''aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği''ne ilişkin ifade yinelenmişti. Banka'nın bu haftaki toplantısında da politika faizini sabit tutması bekleniyor.
ŞİRKET HABERLERİ
Akçansa Çimento (AKCNS, Sınırlı Negatif): Akçansa'nın 2Ç2024'de net dönem karı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %43 azalarak 671,2mn TL olarak açıklanmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 1.177mn TL net dönem karı açıklanmıştı. Bu dönemde satış gelirleri bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %20 oranında azalarak 4.663mn TL'yi göstermiştir. Brüt kar %40,9 azalışla 952,2mn TL olurken, brüt kar marjı ise 7,2 puan azalışla %20,4 olarak hesaplanmaktadır. Bu dönemde operasyonel giderler %16,4 azalarak 203,6mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 11,1mn TL net gelir elde Şirket'in böylelikle esas faaliyet karı 759,7mn TL olmuştur (2Ç2023'de 1.196mn TL faaliyet karı kaydedildi). 2Ç2024 FAVÖK'ü %36,7 azalışla 1.021mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise 5,8 puan azalarak %21,9 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden temettü geliri kaynaklı 92,6mn TL net gelir kaydedilirken finansman tarafında 99,4mn TL'lik net gider kaydedilmiştir (2Ç2023: 184,6mn TL net gider). 65,8mn TL parasal kazanç ve 147,5mn TL vergi gideri sonrasında net dönem karı 671,2mn TL'yi göstermiştir.
2. çeyrek karıyla beraber şirketin 6 aylık ana ortaklık net dönem karı, 673mn TL olmuştur. (6A2023: 1.873mn TL net dönem karı).
Enka İnşaat (ENKAI, Pozitif): Enka İnşaat'ın 2Ç2024'de ana ortaklık net dönem karı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %158,8 artarak 6.362mn TL olarak açıklanmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 2.458mn TL net dönem karı açıklanmıştı. Bu dönemde satış gelirleri bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %59 oranında artarak 23.680mn TL'yi göstermiştir. Brüt kar %64,2 artışla 6.201mn TL olurken, brüt kar marjı ise 0,8 puan artışla %26,2 olarak hesaplanmaktadır. Bu dönemde operasyonel giderler %65,4 artarak 1.084mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 147,5mn TL net gelir elde Şirket'in böylelikle esas faaliyet karı 5.265mn TL olmuştur (2Ç2023'de 3.192mn TL faaliyet karı kaydedildi). Böylelikle 2Ç2024 FAVÖK'ü %60,9 artışla 5.884mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise 0,3 puan artarak %24,8 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden ağırlıklı olarak hisse senetlerinin değer artışı kaynaklı 2.521mn TL net gelir kaydedilirken; Finansman tarafında 101,1mn TL'lik net gider kaydedilmiştir (2Ç2023: 304,5mn TL net gelir). 218,7mn TL parasal kayıp ve 904,6mn TL vergi gideri sonrasında net dönem karı 6.562mn TL'yi göstermiştir. 200mn TL azınlık payları sonrasında ana ortaklık net dönem karı ise 6.362mn TL olarak gerçekleşmiştir.
2. çeyrek karıyla beraber holdingin 6 aylık ana ortaklık net dönem karı, 11.054mn TL olmuştur. (6A2023: 6.272mn TL net dönem karı).
Ayrıca, Şirket Yönetim Kurulu bu hesap dönemi için kar payı avansı dağıtılmamasına karar vermiştir.
İş GYO (ISGYO, Nötr): İş GYO 2Ç2024 döneminde 2.559mn TL net dönem karı açıklamıştır. Geçen yılın aynı döneminde 3.426mn TL kar elde edilmişti. Şirket'in satış gelirleri bu çeyrekte 1.244mn TL olarak gerçekleşmiş ve geçen yılın ikinci çeyreğindeki 302mn TL satış gelirinin oldukça üzerinde açıklanmıştır. Kira gelirleri (üst hakkı gelirleri dahil) yatay kalarak 270,9mn TL olurken, konut satış gelirleri 29,9mn TL'den bu çeyrekte 970,1mn TL'ye yükselmiştir. Diğer yandan, Şirket'in brüt karı 398,8mn TL ile yıllık %77,7 oranında artarken, operasyonel giderler %33,5 oranında yükselmiş ve 81mn TL olmuştur. İş GYO, bu çeyrekte yatırım amaçlı gayrimenkul değerlemesinden 2.145mn TL gelir yazmıştır. Geçen yılın aynı döneminde bu kalemden 3.105mn TL gelir kaydedilmişti. Diğer faaliyet gelirleri de %28 oranında düşerek 2.544mn TL olmuştur. Şirket'in ikinci çeyrekteki FAVÖK'ü 323,2mn TL ile yıllık %90,8 oranında yükseliştir. FAVÖK marjı ise 30,1 puan azalarak %26'ya gerilemiştir. Bu çeyrekte 563mn TL net finansman gideri (2Ç2023:324,5mn TL net finansman gideri) ve 260mn TL net parasal kazanç (2Ç2023: 54,1mn TL net parasal kazanç) yazan Şirket'in net dönem karı 2.559mn TL olmuştur.
İkinci çeyrek karı sonrasında Şirket'in 6A2024'teki net dönem karı 2.447mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde 4.060mn TL kar yazılmıştı.
Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Sınırlı Negatif): Vestel Beyaz Eşya'nın 2Ç2024'de net dönem karı 0,6mn TL olarak açıklanmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 636,5mn TL net dönem karı açıklanmıştı. Bu dönemde satış gelirleri bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %16,3 oranında azalarak 16.792mn TL'yi göstermiştir. Brüt kar %43,6 azalışla 1.692mn TL olurken, brüt kar marjı ise 4,9 puan azalışla %10,1 olarak hesaplanmaktadır. Bu dönemde operasyonel giderler %18,7 azalarak 1.008mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 56mn TL net gider kaydeden Şirket'in böylelikle esas faaliyet karı 628,1mn TL olmuştur (2Ç2023'de 153,2mn TL faaliyet karı kaydedildi). 2Ç2024 FAVÖK'ü %46,4 azalışla 1.265mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise 4,2 puan azalarak %7,5 olmuştur. Finansman tarafında 1.554mn TL'lik net gider kaydedilmiştir (2Ç2023: 636,3mn TL net gider). 957,2mn TL parasal kazanç ve 31,1mn TL vergi gideri sonrasında net dönem karı 0,6mn TL'yi göstermiştir.
2. çeyrek karıyla beraber şirketin 6 aylık net dönem karı, 669mn TL olmuştur. (6A2023: 1.844mn TL net dönem karı).
Coca Cola İçecek (CCOLA, Nötr): Şirketin borsada işlem görmeyen 2,75mn nominal tutarlı payı bir yatırımcı tarafından borsada işlem gören tipe dönüştürülmüştür.
İş Bankası (ISCTR, Nötr): SPK nezdindeki kısmi bölünme başvurusu, yasal süresi içinde (31 Ağustos 2024 tarihine kadar) sonuçlandırılabilme imkânı kalmadığından, başvuruda kullanılacak finansal tabloların güncellenme gereği nedeniyle işlemden kaldırılmıştır.
Kayseri Şeker (KAYSE, Sınırlı Pozitif): Şirket, pay geri alım programı başlatmayı genel kurul onayına sunma kararı almıştır.
Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Sınırlı Pozitif): Banka, tahsili gecikmiş alacak tutarı 30.06.2024 tarihi itibarıyla toplam 1.937mn TL olan alacağın toplam 563,5mn TL bedelle satılmasına karar verildiğini duyurmuştur.
Ziraat GYO (ZRGYO, Nötr): Ziraat GYO 2024 yılının ikinci çeyreğinde (konsolide) 243,7mn TL net dönem karı yazmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 1.070mn TL net dönem karı kaydedilmişti. Şirket'in satış gelirleri 2Ç2024'te 352,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2Ç2023'te satış gelirleri 2.186mn TL idi. Kira gelirleri yıllık bazda %37,1 oranında artarak toplamda 324mn TL'ye çıksa da gayrimenkul satış gelirleri 1.909mn TL'den 29,2mn TL'ye düşmüştür. Diğer yandan, Şirket'in brüt karı 335,7mn TL ile yıllık olarak %47,6 oranında yükselmiştir. Operasyonel giderleri %17,3 oranında azalarak 45,7mn TL'ye gerileyen Şirket'in FAVÖK'ü %65,2 oranında artarak 292,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı da %82,8 (2Ç2023: %8,1) olmuştur. Şirket bu çeyrekte 541,4mn TL net finansman gideri (2Ç2023: 53,3mn TL net finansman geliri) yazarken, 514,2mn TL'lik parasal kazanç (2Ç2023: 792,2mn TL parasal kazanç) sonrasında Ziraat GYO'nun yılın ikinci çeyreğindeki net dönem karı 243,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.
İkinci çeyrek karı sonrasında Şirket'in 6A2024'teki net dönem karı 322,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde 1.008mn TL kar yazılmıştı.
SEKTÖR HABERLERİ
Enerji : Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'nde yaptığı yeni düzenleme ile hisse devirlerine onay şartı getirdi. (Kaynak: AA)
Konut: TCMB verilerine göre, 2024 yılı temmuz ayında bir önceki aya göre %0,9 oranında artan Konut Fiyat Endeksi (KFE), bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %38,7 oranında artmış, reel olarak ise %14,3 oranında azalmıştır.
Otomotiv: OSD, ocak-temmuz dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Buna göre, 7 aylık dönemde toplam otomotiv üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre %5 azalarak 823.636 adet oldu. Otomobil üretimi ise %2 azalarak 542.177 adet olarak gerçekleşti. Traktör imalatıyla toplam üretim ise 853.704 adedi buldu. Ocak - temmuzda ticari araç grubunda üretim, bir önceki yılın aynı dönemine göre %12, ağır ticari araç grubunda %18, hafif ticari araç grubunda da %11 geriledi. (Kaynak: AA)
Sigortacılık: DASK verilerine göre, bugün her iki evden biri zorunlu deprem sigortasına sahipken, Türkiye genelinde zorunlu deprem sigortası poliçesi 11,3mn'u aştı ve sigortalılık oranı %57 seviyesine ulaştı. (Kaynak: AA)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Aygaz (AYGAZ): Sermayesinde %50 paya sahip oluna Bangladeş'te kurulu iş ortaklığı United Aygaz LPG Ltd.'nin sermayesinin 5.844mn Bangladeş Takası'ndan ("BDT") 7.496mn BDT'ye yükseltilmesine karar verilmiş olup, Yönetim Kurulu tarafından söz konusu 1.652mn BDT (yaklaşık 14mn USD) sermaye artırımına payı oranında iştirak edilerek, 826mn BDT'nin (yaklaşık 7mn USD) Şirket tarafından 22 Ağustos 2024 tarihine kadar nakden ödenmesine karar verilmiştir.
Gen İlaç (GENIL): DMO tarafından düzenlenen ihalelerde şirketin ilaçlarını satmak üzere Salutem'in katıldığı DMO 2 aylık ilaç alım ihalesinde Salutem'in uhdesinde kalan ilaçlar şirketten temin edilmektedir. DMO 2 aylık ilaç alım ihalesi sonucunda Salutem'in uhdesinde kalan ilaçların şirketin satışlarına katkısı 32,1mn TL olacaktır.
Orge Enerji (ORGE): 06.06.2024 tarihli açıklamada, Şirket'in, İstanbul ilinde inşası devam etmekte olan Ümraniye - Ataşehir-Göztepe Metro Projesi'nin Elektrik Tesisat İşlerinin yapımına yönelik olarak verdiği 9,5mn USD+KDV ve 209,7mn TL+KDV (06.06.2024 tarihli TCMB döviz kuru ile 515,2mn TL+KDV) tutarındaki teklife ilişkin İşveren Gülermak Nurol Makyol Metro Yapım Adi Ortaklığı ile sözleşme görüşmelerine başlandığı kamuya duyurulmuştu. Bahsi geçen sözleşme imza süreci tamamlanmıştır. İşin 365 günde tamamlanması planlanmaktadır.
Yiğit Akü (YIGIT): Şirket, Ganfeng LiEnergy ile Stratejik İş birliği Çerçeve Anlaşması imzaladı. Stratejik İş birliği Çerçeve Anlaşması kapsamında, taraflar Türkiye'de bir ortak girişim şirketi kurulması amaçlamaktadır. Ortak girişim şirketi, yaklaşık 500mn USD toplam yatırımla Türkiye'de 5 GWh lityum pil üretim kapasitesi kurmayı amaçlamaktadır.
Verusa Holding (VERUS): Şirket'in %100 oranında bağlı ortaklığı Standard Boksit İşletmeleri tarafından 3,2mn USD (108,5mn TL) tutarında boksit cevheri ihracatına yönelik sözleşme imzalanmış ve sözleşme gereğince 32,5mn TL (967.500 USD karşılığı) 16.08.2024 tarihinde peşinat olarak tahsil edilmiştir. Standard Boksit İşletmeleri Türkiye genelinde toplam 24 adet boksit maden sahasına sahip olup, yukarıda bahse konu 3,2mn USD tutarındaki ihracata yönelik boksit cevheri siparişinin üretim ve teslimi Adana Tufanbeyli Boksit maden sahası üzerinden gerçekleştirilecektir.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.