Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Dün güne alıcılı başlayan endeks gün içinde 7.766 seviyesini test ettikten sonra yukarı yönlü hareketini sürdüremedi ve seans kapanışına doğru 7.398 seviyesine kadar geri çekildi. Kapanış 7.442 seviyesini gösterirken günlük değişim %-2,1 olarak hesaplandı. İşlem hacmi 203,2 milyar TL ile rekor seviyede gerçekleşti. 83 hissenin ekside kapattığı BİST-100'de, TCELL, SASA ve EREGL hisselerindeki geri çekilmeler ağırlık olarak en yüksek baskıyı oluştururken, perakende BIMAS, BRSAN ve GARAN hisseleri pozitif ayrıştı. Yurt dışı borsalara bakıldığında, ABD'de endeksler %0,0-0,2 arasında yataya yakın hafif artıda kapattılar. Avrupa piyasaları da genel olarak pozitifti. Euro Stoxx 50 endeksi %1,5 artışla günü tamamladı. Diğer taraftan, ABD'de haftanın kritik verisi olan temmuz ayı TÜFE'si takip edildi. Aylık %0,2, yıllık %3,3 artış kaydetmesi beklenen manşet TÜFE beklentilere paralel (Aylık %0,2, yıllık %3,2) gerçekleşti. Veri Fed'in önümüzdeki dönemde agresif faiz artışları döngüsünde sona gelinmiş olabileceği beklentisini güçlendirdi. Fed'in 20 Eylül'deki toplantısında faizleri sabit bırakma olasılığı %89'larda. Bu ortamda, Dolar Endeksi (DXY) gün içinde 101,8'e kadar geri çekildi. EURUSD 1,1065 direncinin üzerinde kalıcı olamadı ve gün sonu 1.0981'den geçti. Amerika'da 10 yıllık faizde son işlemler %4,09'dan, 2 yıllıkta ise %4,83'den geçti. Bugüne bakıldığında Amerikan vadelileri yatay, Avrupa vadelileri ise ekside. Asya'da piyasalar kırmızı. Japonya'da piyasaların kapalı olduğu günde Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %-0,7 seviyesinde. Bu ortamda, BİST-100'ün güne yatay bir açılış yapmasını bekliyoruz. Takip ettiğimiz 285 - 290 USD direnç bölgesinden satışın hacimli şekilde gerçekleşmesi endekste kısa vadeli kar realizasyonlarının sürebileceğine işaret ediyor olabilir. Makro takvimde bugün ABD'de ÜFE ve Michigan tüketici güven endeksi açıklanacak. Yurtiçinde ise Haziran ayı cari dengesi takip edilecek. Son olarak, MSCI Small Caps endekslerinde yer alan Türkiye endeksinden, 31 Ağustos kapanışından itibaren geçerli olacak şekilde, IMASM çıkarılırken; endekse AKFYE, ALFAS, BIENY, CWENE, EUPWR ve RYSAS hisseleri dahil edildi. MSCI Global Standard endeksleri içinde yer alan MSCI Türkiye Endeksinde hisse değişikliği yapılmadı.
 
 
 
 
 
MAKROEKONOMİ

 
ABD'de temmuz ayı TÜFE verileri takip edildi. Temmuz ayında manşet TÜFE aylık bazda beklentilerle uyumlu olarak bir önceki aya benzer şekilde %0,2 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık bazda zayıflayan baz etkisiyle de %3'ten %3,2 seviyesine hafif yükseldi, bununla birlikte Mart 2021'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü.
• Detaylara bakıldığında, aylık bazda TÜFE'deki artışta, gıda fiyatlarının artış hızının temmuzda %0,1'den %0,2 seviyesine yükselmesi ve hizmet fiyatları aylık artış hızının %0,3'ten %0,4 seviyesine yükselerek aylık manşet enflasyonun üzerindeki seyrini sürdürmesi belirleyici oldu.
• Öte yandan, medikal malzeme fiyatlarının artış hızının yükselmekle (%0,2 artıştan %0,5 artışa) birlikte manşet enflasyonun üzerinde gerçekleşmesi, aylık enflasyonu yukarı yönlü etkiledi.
• Buna karşın, enerji ürünleri fiyatlarının artış hızının belirgin yavaşlayarak manşet enflasyonun altında kalması (%0,6 artıştan %0,1 artışa) enflasyondaki artışı sınırlandırdı.
• Ayrıca giyim ürünleri fiyatlarının haziranda %0,3 artışın ardından temmuzda %0 artışla yatay seyretmesi de enflasyondaki artışı sınırlandıran bir diğer unsur oldu.
• Bunun yanında, temmuzda birinci el taşıt fiyatlarının temmuzda yeniden düşüşe geçmesi (%0 artışla yatay seyirden %0,1 düşüşe) ve ikinci el taşıt fiyatlarının aylık bazda düşüşünü hızlandırması (%0,5 düşüşten %1,3 düşüşe) enflasyonda aylık bazdaki hızlanmayı sınırlandırdı.
• Hizmet fiyatlarına bakıldığında, kira artış hızının bir önceki aya benzer şekilde %0,4 artışla birlikte manşet enflasyonun üzerinde seyretmesi ve ulaşım hizmetleri fiyatlarının artış hızının yükselerek (%0,1 artıştan %0,3 artışa) manşet enflasyonun üzerinde kaydedilmesi, hizmet fiyatlarındaki hızlanmada etkili oldu, buna karşın sağlık hizmetleri fiyatlarının haziranda yatay seyrin ardından temmuzda %0,4 düşüş kaydetmesi enflasyondaki artışı sınırlandırdı.
• Gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE'nin ise, aylık bazda beklentilerle uyumlu olarak bir önceki aya benzer şekilde %0,2 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık bazda da %4,8'den %4,7 seviyesine geriledi ve böylece Ekim 2021'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü.
Öte yandan, ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 5 Ağustos haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 227 bin kişi seviyesinden 248 bin kişi seviyesine yükselişle beklentilerin (230 bin kişi) üzerinde artış sergileyerek son beş haftanın en yüksek seviyesinde gerçekleşmekle birlikte, tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretti ve iş gücü piyasasında sıkı görünüme işaret etmeyi sürdürdü.
 
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından haziran ayı sanayi üretimi verisi yayınlandı. Sanayi üretimi mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış bazda mayıs ayında %1,4 artışın ardından haziran ayında %1,6 oranında artış sergileyerek hızlanma kaydetti ve yükselişini ikinci aya taşıdı, nisan ayında ise aylık %0,9 oranında düşüş kaydederek kısmi zayıflama göstermişti. Ayrıca mayıs ayındaki aylık %1,1 oranındaki artışın %1,4 artışa yukarı yönlü revize edildiği gözlendi.
• Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise yıllık olarak mayısta %0,2 oranında artışın ardından haziranda %0,6 oranında artış kaydetti. Bunun yanında, yıllık bazda mayıs ayındaki %0,2 oranındaki düşüşün %0,2 oranında artışa yukarı yönlü revize edildiği görüldü. Bloomberg beklentisi haziranda yıllık %3 düşüş ve aylık %2,3 düşüş idi.
• Büyüme görünümüne ışık tutması açısından çeyreksel olarak bakıldığında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre sanayi üretimi ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe kıyasla %2,3 arttı, önceki çeyrek ise %0,5 artmıştı. Takvim etkisinden arındırılmış verilere göre bir önceki yılın aynı çeyreğine göre sanayi üretimi ise %0,1 oranında sınırlı daralma kaydetti, bunun yanında daralma hızı bir önceki çeyreğe göre hız keserek %1,1 düşüşten %0,1 düşüşe yavaşladı.
• Haziran ayında sanayi üretiminin detaylarına bakıldığında, aylık bazda imalat sanayi üretimi %2,3 oranında artış kaydederken, buna karşın madencilik ve taş ocakçılığı üretimi %4,2 oranında düşüş sergiledi ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı ise %2,1 oranında düşüş sergiledi.
• Haziranda imalat sanayi kalemi altındaki 24 sektörün 16'sında aylık artış ve 8'inde aylık düşüş yaşandı (mayısta da 16'sında aylık artış ve 8'inde aylık düşüş gözlenmişti), özellikle haziranda bilgisayar, kok kömürü imalatı, ana metal sanayi, kağıt ve kağıt ürünleri, diğer metalik olmayan mineral ürünler, makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı, ağaç ürünleri (mobilya hariç), kauçuk ve plastik ürünler ve elektrikli teçhizat imalatı artışlara öncülük etti. Buna karşın haziranda kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması aylık %7,1 düşüş, içecek imalatı aylık %5 düşüş, motorlu kara taşıtı %4,5 düşüş, mobilya imalatı %2,3 düşüş ve diğer ulaşım araçlarının imalatı (gemi, demir yolu lokomotif ile hava taşıtları yapımı vs.) %1 düşüş ile en fazla daralma kaydeden sektörler oldu.
• İhracat görünümü için izlediğimiz ara malı imalatı, sanayi üretimine haziran ayında aylık bazda 0,9 puanla ve tüketimin seyri konusunda izlenen verilerden dayanıksız tüketim malları imalatı, aylık bazda 0,5 puanla en güçlü artış yönünde etki eden kalemler oldu. Yatırımların seyrine dair fikir veren sermaye malı imalatı ise sanayi üretimine 0,2 puanla daha sınırlı artış yönlü etki eden kalem oldu. Buna karşın, enerji üretimi ise sıfır puanla sanayi üretimine etkide bulunmayan tek kalem oldu. Tüketimin seyri konusunda izlenen bir diğer veri olan dayanıklı tüketim malları imalatı ise, sanayi üretimine 0,1 puanla sınırlı düşüş yönlü etkide bulunan tek kalem olarak kaydedildi.
• Sanayi üretimine teknoloji kırılımına göre bakıldığında yüksek teknoloji grubu, aylık bazda mayısta %13,8 oranındaki güçlü artışın ardından haziranda %15,7 oranında artış sergileyerek güçlü seyrini sürdürdü ve yükselişini ikinci aya taşıdı, diğer teknoloji alt gruplarına bakıldığında ise düşük teknoloji grubu %1,3 artış ve orta-düşük teknoloji grubu %4,1 artış sergiledi, buna karşın orta-yüksek teknoloji grubu ise %1,3 düşüş kaydetti.
 Ayrıca TÜİK tarafından haziran ayı iş gücü istatistikleri yayınlandı.
• Arındırılmış işsizlik oranı, haziran ayında istihdam edilenlerin sayısındaki azalış ve işsizlerin sayısındaki yataya yakın seyrin etkisiyle bir önceki aya göre 0,1 puanlık sınırlı yükselişle %9,6 seviyesinde gerçekleşti, bununla birlikte tek haneli seviyelerdeki seyrini ikinci aya taşıdı ve 2014 yılından bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü.
• Arındırılmamış işsizlik oranı ise haziranda bir önceki aya göre 0,2 puanlık sınırlı yükselişle %9 seviyesinde gerçekleşti ve böylece 2015'ten bu yana en düşük seviyelerde kaydedildi.
• Arındırılmış verilere göre istihdamda nisanda 489 bin kişilik artış ve mayısta 59 bin kişilik artışla önceki son iki ayda toplam 548 bin kişilik istihdam artışının ardından haziran ayında 363 bin kişilik istihdam azalışıyla istihdamda kısmi zayıflama görülürken, işsiz sayısı ise haziran ayında 2 bin kişilik oldukça sınırlı artışla yataya yakın seyretti. İş gücüne katılım oranı haziranda %53,5'ten %52,9 seviyesine gerilerken, istihdam oranı ise %48,4'ten %47,8 seviyesine hafif geriledi.
 Diğer yandan, TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlandı.
• Buna göre, yurt içi yerleşiklerin DTH'ı, arındırılmış verilere göre önceki son beş haftada toplam 2,5 milyar USD'lik artışın ardından geçen hafta 0,8 milyar USD düşüş (gerçek kişilerde 2,16 milyar USD azalış ve tüzel kişilerde 1,35 milyar USD artış) sergiledi.
• Ayrıca BDDK tarafından yayınlanan verilere göre, kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar 28 Temmuz haftasındaki 3,132 trilyon TL'den 150 milyar TL'lik artışla 4 Ağustos itibarıyla 3,282 trilyon TL'ye yükselerek rekor seviyede gerçekleşti ve böylece son otuz haftadaki toplam artış 1.912 trilyon TL'ye ulaştı.
• Dolarizasyon oranı olarak da izlenen döviz mevduatının toplam mevduatlardaki payı, bir önceki haftaya göre 0,5 puanlık düşüşle %43,4 seviyesinde gerçekleşti.
• Yabancı yatırımcılar, hisse senedi tarafında geçen hafta 140 milyon USD'lik alışlarıyla birlikte son dokuz haftada toplam 1,93 milyar USD'lik alış gerçekleştirdiler, repo hariç DİBS tarafında ise önceki son üç haftada toplam 42 milyon USD'lik satışlarının ardından geçen hafta 20 milyon USD'lik alışta bulundular.
• 4 Ağustos haftasında, Merkez Bankası'nın toplam rezervi 1,8 milyar USD artışla 115,6 milyar USD'ye yükselerek nisan ayından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti ve böylece son sekiz haftada toplam 15,8 milyar USD artış kaydetti. Net rezervi ise bir önceki hafta 2,8 milyar USD'lik düşüşün ardından geçen hafta 4,8 milyar USD artışla 15,7 milyar USD seviyesine yükseldi ve böylece nisan ayından bu yana en yüksek seviyede kaydedildi.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
 
ABD tarafında, piyasaların odak noktasında Fed'in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden, temmuz ayı ÜFE verileri TSİ 15.30'da takip izlenecek. Haziran ayında ÜFE verileri, piyasa beklentilerinin altında gelmişti. Bu kapsamda manşet ÜFE, aylık bazda mayıs ayında %0,4 düşüşün ardından haziran ayında %0,1 artışla beklentilerin (%0,2 artış) altında artış sergilerken, yıllık bazda ise %0,9'dan %0,1 seviyesine gerilemişti ve böylece 2020 yılının üçüncü çeyreğindeki deflasyondan bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti, beklentiler ise %0,4 seviyesine gerilemesi yönündeydi. Bunun yanında, gıda ve enerji ürünlerini dışlayan çekirdek ÜFE ise haziran ayında bir önceki aya benzer şekilde %0,1 artışla beklentilerin (%0,2 artış) altında artış sergilerken, yıllık bazda da %2,6'dan %2,4 seviyesine gerilemişti ve böylece Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti, beklentiler ise %2,6 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi. Manşet ÜFE'nin temmuzda ise aylık artış hızının %0,1'den %0,2 seviyesine yükselmesi ve yıllık bazda %0,1'den %0,7 seviyesine yükselmesi ve çekirdek ÜFE'nin de temmuzda aylık bazda aylık artış hızının %0,1'den %0,2 seviyesine yükselmesi ve yıllık bazda ise %2,4'ten %2,3 seviyesine hafif yavaşlaması bekleniyor.

Öte yandan, ABD'de ağustos ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi TSİ 17'de takip edilecek. Temmuz ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, enflasyonda devam eden gevşemenin yanında iş gücü piyasasındaki istikrarlı seyrin etkisiyle 64,4'ten 71,6 seviyesine yükselmişti ve Ekim 2021'den bu yana en yüksek seviyeye kaydedilmişti. Detaylara bakıldığında, temmuzda cari koşullar alt endeksi 69'dan 76,6'ya yükselirken, beklentiler alt endeksi ise 61,5'ten 68,3'e yükselmişti. Ayrıca tüketicilerin bir yıl sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentileri %3,3'ten %3,4 seviyesine hafif yükselirken, uzun vadeli yıllık enflasyon beklentileri ise bir önceki aya benzer şekilde %3 seviyesinde korunmuştu.

Ayrıca İngiltere'de bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyüme öncü verileri TSİ 09'da açıklanacak. Çeyreksel bazda bakıldığında, İngiltere ekonomisi geçen yılın birinci çeyreğinde %0,5 büyüme sergilemesinin ardından ikinci çeyrekte ise Rusya ve Ukrayna savaşı, enerji arz güvenliğine yönelik endişeler, artan enflasyonist baskılar, sıkılaşan finansal koşullar ve artan resesyon endişelerinin etkisiyle büyüme hızı %0,1 seviyesine yavaşlamıştı, üçüncü çeyrekte ise %0,1 oranında daralmıştı. Geçen yılın son çeyreğinde ise çeyreklik bazda %0,1 oranında sınırlı büyüme sergilemişti ve böylece 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. İngiltere ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde de çeyreklik bazda beklentilerle uyumlu olarak %0,1 oranında sınırlı büyüme sergilemişti, yıllık bazda büyüme hızı ise %0,6'dan %0,2 seviyesine yavaşlayarak son iki yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti. Ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte ise çeyreksel bazda %0 oranında büyümeyle durağan seyretmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TCMB tarafından haziran ayı cari işlemler dengesi verisi yayınlanacak. Mayıs ayında net hizmet gelirlerindeki (özellikle net seyahat gelirlerindeki) kısmi artışa karşın dış ticaret açığının artmasının etkisiyle nisan ayına göre aylık cari açık 5,4 milyar USD'den 7,9 milyar USD'ye yükselmekle birlikle Bloomberg beklentisi olan 7,4 milyar USD'nin üzerinde gerçekleşmişti (2022 yılında aylık cari açık ortalama 4 milyar USD seviyesindeydi). Mayısta dış ticaret açığının artmasında (7 milyar USD'den 10,5 milyar USD'ye), özellikle aylık bazda ihracattaki artışa (2,2 milyar USD artış) karşın ithalattaki artışın (5,7 milyar USD artış) belirgin şekilde daha fazla olması belirleyici olmuştu. Öte yandan, mayısta ithalattaki artışa bakıldığında, altın ve enerji ithalatının üç aylık düşüşün ardından yeniden artışa geçtiği gözlenmişti. Bu kapsamda altın ithalatı, ocak ayında ulaştığı rekor seviye olan 4,9 milyar USD'den düşüşe geçerek nisan ayında 1,2 milyar USD seviyesine kadar gerilemeyle düşüşünü sürdürmüştü, mayıs ayında ise yeniden yükselişe geçerek 2,8 milyar USD seviyesinde gerçekleşmişti. Enerji ithalatı da ocak ayında 8,8 milyar USD ile eylül ayındaki rekor seviyeye yakın gerçekleşmesinin ardından düşüşe geçerek nisanda 5 milyar USD seviyesine kadar gerilemişti, mayıs ayında ise 5,3 milyar USD seviyesine yükseldiği gözlenmekteydi. Altın ve enerji hariç cari işlemler dengesi ise nisan ayında 0,5 milyar USD açık vermesinin ardından mayıs ayında 1,3 milyar USD açık vermişti ve böylece son iki ayda açık vermişti, geçen yılın aynı ayında ise altın ve enerji hariç 1 milyar USD fazla verilmişti. 12 aylık kümülatif cari açık ise, nisan ayındaki 57,86 milyar USD'den mayıs ayında 59,96 milyar USD'ye yükselerek Haziran 2012'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı ve cari açık/GSYH oranı %6 seviyesinden %6,2 seviyesine gelmişti (GSYH olarak 2023 yılı 1. çeyrek gerçekleşme baz alındı). Enerji ve altın hariç 12 aylık kümülatif fazla ise nisan ayındaki 43,8 milyar USD'den mayıs ayında 41,5 milyar USD'ye gerilemişti, bunun yanında 2022 yılının aynı dönemindeki 45 milyar USD'nin altında kalmıştı. 12 aylık kümülatif bazda enerji ithalatı, aralık ve ocak aylarındaki rekor seviye olan 96,5 milyar USD'den kısmi gerilemeyi sürdürerek mayıs ayında 88,5 milyar USD seviyesinde gerçekleşmişti. Bunun yanında 12 aylık kümülatif bazda parasal olmayan altın ithalatı ise nisan ayındaki 29,7 milyar USD'den mayıs ayında 31,1 milyar USD'ye yükselerek rekor seviyede gerçekleşmişti. Bloomberg Anketi'ne göre haziran ayında ise cari açığın, ilgili ayda dış ticaret açığının belirgin şekilde gerilemesi ve turizm gelirlerinin güçlü seyriyle aylık bazda 0,30 milyar USD seviyesinde sınırlı fazla vermesi bekleniyor. Bu seviyelerde gerçekleşebilecek cari açıkla ise 12 aylık kümülatif cari açık 59,96 milyar USD seviyesinden 57,08 milyar USD'ye kısmi gerileyecek, GSYH oranı da 1. çeyrek verisini baz aldığımızda %6,2'den %5,9 seviyesine gelecek.

Ayrıca TSİ 10'da TÜİK tarafından haziran ayı perakende satış ve ciro endeksleri yayınlanacak. Tüketim harcamalarına dair izlediğimiz perakende satış hacmi şubatta 11 ilimizi etkileyen depremlerin olumsuz etkisiyle aylık %6,1 oranında gerileyerek salgın tedbirlerinin uygulandığı Nisan 2021'den bu yana görülen en sert düşüşü kaydetmesinin ardından martta aylık %7 oranında güçlü artışla Haziran 2021'den bu yanaki en güçlü toparlanmayı kaydetmişti, nisanda aylık artış hızı %1 seviyesine yavaşlamasının ardından, mayısta ise aylık artış hızının %2,1 seviyesine kısmi yükseldiği gözlenmekteydi. Perakende satış hacminin yıllık artış hızı ise nisan ayındaki %27,6'dan mayıs ayında %28,4 seviyesine hafif yükselmişti. Ciro endekslerinde ise mayıs ayında aylık bazda tüm sektörlerde artışlar (sanayi ciro %1,6, ticaret ciro %3,2, inşaat ciro %3,5 ve hizmet ciro %4,7 artış) gözlenirken, güçlü yıllık artışlar kaydetmeye devam ettiği gözlenmişti, yıllık ÜFE baz alındığında reel bazda ise toplam ciro endeksinde şubat ve mart aylarındaki kısmi düşüşler sonrasında nisan ayındaki kısmi artışın ardından mayısta artışını hızlandırdığı görülmekteydi.
 
ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Grubu Holding (AGHOL, Pozitif): Holding'in 2Ç2023 ana ortaklık net dönem karı 2.994mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde Holding 1.514mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri 2. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %77,6 oranında artarak 77,4 milyar TL'ye yükselirken, brüt kar %82,1 oranında artmış ve 24,8 milyar TL'yi göstermiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %75,1 oranında artarken, diğer faaliyetler 2Ç2023'de 687mn TL'lik net gider (2Ç2022'de 507mn TL net gelir) kaydedilmiştir. İlgili dönemde, iştiraklerden 144mn TL net gider kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı %65,3 oranında artarak 9,5 milyar TL'ye yükselmiştir. Aynı dönemde yatırım faaliyetlerinden, aşamalı işletme birleşmesi kapsamında kazançlar ve maddi duran varlık satış karı kaynaklı, 1,7 milyar TL net gelir kaydedilmiştir. Grup'un 11 Nisan 2023 tarihinde Anadolu Etap'ta kontrolü elde etmesi üzerine aşamalı olarak gerçekleştirilen işletme birleşmesi kapsamında, Anadolu Efes'in Anadolu Etap'ta daha önceden sahip olduğu payların gerçeğe uygun değeri ile defter değeri arasındaki fark kazanç olarak finansal tablolara yansıtılmıştır. Finansman tarafında ise 2Ç2022'deki 1,6 milyar TL'lik net gidere karşın 2Ç2023'de 475mn TL net gider kaydedilmiştir. Böylece vergi öncesi kar 10,7 milyar TL olmuştur. 3,1 milyar TL'lik vergi gideri sonrasında net dönem karı 7,6 milyar TL olurken, 4,7 milyar TL'lik azınlık payı karı düşüldüğünde ana ortaklık payı net dönem karı 3 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

2. çeyrek karıyla birlikte Şirket'in 6A2023 net dönem karı 3,7 milyar TL olmuştur. 2022'nin aynı dönemindeki net dönem karı ise 1,5 milyar TL idi.

Galata Wind Enerji (GWIND, Nötr): Şirket, 2Ç2023'de net dönem karı yıllık %35,2 oranında azalarak 221,2mn TL olarak açıklanmıştır. Şirket'in satış gelirleri ise 2022 yılının ikinci çeyreğine göre %11,4 oranında artarak 253,8mn TL olurken, brüt kar 181,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde operasyonel giderler geçen yılın aynı çeyreğine göre %94,8 oranında artarak 12,9mn TL olmuştur. Diğer taraftan kur farkına bağlı olarak diğer faaliyetlerden 170mn TL net gelir kaydedilmiştir. Şirket'in FAVÖK'ü 2Ç2023'de 185,1mn TL ile yıllık %3,6 gerilemiştir. FAVÖK marjı ise %72,9 olmuştur. Son olarak finansman tarafında 118mn TL net gider kaydeden Şirket, 221,2mn TL net dönem karı kaydetmiştir.

2. çeyrek karıyla birlikte Şirket'in 6A2023 net dönem karı 457mn TL olmuştur. 2022'nin aynı dönemindeki net dönem karı ise 523,5mn TL idi.

Halkbank (HALKB, Nötr): Halkbank'ın 2023 yılının ikinci çeyreğindeki net dönem karı 699mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bizim beklentimiz 530mn TL iken, piyasa beklentisi 790mn TL idi. Önceki çeyrekte 4.256mn TL kar açıklayan Banka'nın 2Ç2022 karı 2.575mn TL idi. Detaylar için tıklayınız…

Karsan Otomotiv (KARSN, Pozitif): Şirket 2Ç2023'de 37,8mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde 71,9mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Şirket'in satış gelirleri yıllık %56,1 oranında artarak 1.246mn TL'ye çıkarken, brüt kar 509,7mn TL'yi göstermiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler ise 163,9mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 379,8mn TL net gelir kaydeden şirketin faaliyet karı 725,5mn TL'yi göstermiştir. 2Ç2022'de faaliyet karı 181,6mn TL idi. Şirket'in FAVÖK'ü 2Ç2023'de 378,9mn TL ile yıllık %76,4 yükselmiştir. FAVÖK marjı ise yıllık 3,5 puan artışla %30,4 olmuştur. Aynı dönemde yatırım faaliyetlerinden 25,5mn TL net gelir kaydedilmiştir. Şirketin 2Ç2023'deki net finansman gideri 730mn TL olmuştur. 21mn TL'lik vergi gelirinin ardından şirketin ana ortaklık payına düşen net dönem karı 37,8mn TL olarak gerçekleşmiştir.

2. çeyrek karıyla birlikte Şirket'in 6A2023 net dönem karı 74,5mn TL olmuştur. 2022'nin aynı dönemindeki net dönem karı ise 16,7mn TL idi.

Enerjisa Enerji (ENJSA, Sınırlı Pozitif): 26.12.2022 tarihli açıklamasına istinaden, Şirket bağlı ortaklıklarından Enerjisa Müşteri Çözümleri tarafından başvurusu yapılan toplam kurulu gücü 217MWp / 155MWe olan Ankara ve Çankırı illerindeki güneş enerjisi kaynağına dayalı depolamalı toplam 4 elektrik üretim tesisinin ön lisansları, EPDK nezdinde onaylanmıştır. Ayrıca, Ankara ilinde bir diğer güneş enerjisi kaynağına dayalı depolamalı elektrik üretim tesisi için de iştirake ilişkin 70MWp / 50MWe gücündeki kapasite tahsisi ile ilgili ön lisans işlemleri devam etmektedir.

Gen İlaç (GENIL, Sınırlı Pozitif): 30.11.2022 tarihinde "SPINRAZA" adlı SMA ilacının ülkemizde şirket adına ruhsatlandığı kamuoyuna duyurulmuştu. Söz konusu ilaca yönelik olarak SGK ile Gen İlaç arasında alternatif geri ödeme sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşmenin yürürlük tarihi 10.08.2023 olup, sözleşmede belirtilen sayıda ilacın SGK'ya temini ile sözleşme sona erecektir. Söz konusu sözleşmenin şirket 2023 yılı satışlarına katkısının yaklaşık 700 - 750mn TL aralığında olması beklenmektedir. Sözleşmenin süresi belli sayıda ilacın temini ile sınırlandırılmış olduğundan, ülkemizdeki hasta sayısı ve tedavi devamlılığı göz önünde bulundurulduğunda, 2023 yılı içerisinde yeni bir sözleşme daha yapılması beklenmektedir.

Girişim Elektrik (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirket, 10/08/2023 tarihinde Elazığ Teknova OSB tarafından gerçekleştirilen YG-AG Elektrik Şebekesi Ve Enh Yapım İşi konulu ihaleye girmiş ve en avantajlı fiyat vererek ihalede 1. olmuştur. İhale toplam bedeli KDV hariç 90,8mn TL'dir.

Türkiye Sigorta (TURSG, Nötr): Şirket'in 28.06.2022 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla başlatılan ve 07.02.2023 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla revize edilen pay geri alım işlemleri kapsamında 10.08.2023 tarihine kadar sermayenin %2,8'ini temsil eden 32,5mn TL nominal değerli payları Şirket tarafında geri alınmıştır. Geri alınan paylardan 1.07.2022 - 10.01.2023 döneminde iktisap edilen Şirket sermayesinin %0,86'sını temsil eden 10mn TL nominal değerli pay 10.08.2023 tarihinde pay başına 21,20 TL fiyatla Borsa İstanbul'da özel emirle blok satış yöntemiyle kurumsal yatırımcılara satılmıştır. Diğer taraftan, Şirketin 28.06.2022 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla başlatılan ve 07.02.2023 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla revize edilen pay geri alım süreci hâlen yürürlükte olup Şirket tarafından pay geri alımlarına ilgili mevzuat çerçevesinde ve piyasa koşulları doğrultusunda devam edilecektir.

SEKTÖR HABERLERİ

İnşaat: İnşaat maliyet endeksi, 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %4,43, bir önceki yılın aynı ayına göre %49,32 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %5,81, işçilik endeksi %0,86 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %35,67, işçilik endeksi %105,11 arttı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Yünsa (YUNSA): Şirket'in, 2Ç2023'de net dönem karı yıllık %116,5 oranında artarak 133,8mn TL'ye çıkmıştır. Şirket'in satış gelirleri 2023 yılının ikinci çeyreğine göre %45,9 oranında artarak 368,5mn TL olurken, brüt kar 161,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde operasyonel giderler geçen yılın aynı çeyreğine göre %20,8 oranında artarak 39mn TL olmuştur. Şirket'in FAVÖK'ü 2Ç2023'de 130,3mn TL ile yıllık %75,9 artmıştır. FAVÖK marjı ise %35,4 (2Ç2022: %29,4) olmuştur. Son olarak finansman tarafında 22mn TL net gelir kaydeden Şirket, 133,8mn TL net dönem karı kaydetmiştir.

2. çeyrek karıyla birlikte Şirket'in 6A2023 net dönem karı 242,3mn TL olmuştur. 2022'nin aynı dönemindeki net dönem karı ise 116,6mn TL idi.

Aksigorta (AKGRT): Şirketin 01.01.2023 - 31.07.2023 dönemi bağımsız denetimden geçmemiş brüt prim üretimi 13.322mn TL tutarına ulaşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre %108 oranında artış göstermiştir.

Anadolu Sigorta (ANSGR): Şirketin 01.01.2023 - 31.07.2023 dönemi bağımsız denetimden geçmemiş brüt prim üretimi 21.418mn TL tutarına ulaşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre %98,8 oranında artış göstermiştir.

Nuh Çimento (NUHCM): Öz tüketimin yenilebilir enerji kaynaklarından sağlanabilmesi amacıyla, lisanssız rüzgar enerji santrali projeleri kapsamında Kocaeli'de toplamda 24 MWe gücünde rüzgar enerji santrali tesis edebilmek için başvuru TEİAŞ'a yapılmıştır. Söz konusu yatırımın maliyeti yaklaşık 20mn EUR olup yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık %10'unu karşılaması beklenmektedir.

Yeo Teknoloji (YEOTK): Şirketin %100 iştiraki olan Reap Batarya'nın İstanbul Tuzla'da kuracağı ilk yıl için 1 GWh kapasiteye ve üç yıl içinde toplam 5 GWh kapasiteye ulaşacak olan batarya sistemleri üretimi fabrikası için mobilizasyon çalışmaları tamamlanmış olup Ağustos ayı içinde hafriyat çalışmaları başlanacak ve Eylül ayı içerisinde resmi temel atma töreni düzenlenecektir. Söz konusu fabrikanın 2024 yılının ikinci yarısında seri üretime başlaması hedeflenmektedir.
 
FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17,50 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 5 milyar TL'lik (%17,50'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 147 milyar TL oldu.
 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 270 baz puana yaklaşan düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 40 baz puana varan düşüşler gözlendi.



Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.