Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Haftanın ilk işlem gününde 10.335 - 10.565 seviyeleri arasında hareket eden BIST100 endeksi, günü 10.557 seviyesinden %1,5 oranında artışla tamamladı. Endekste 62 hisse günü artıda tamamladı. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak THYAO, BIMAS ve TCELL öne çıkarken; KCHOL, TUPRS ve DOAS ise puan bazlı endekste en fazla negatif etki eden hisseler oldu. Bankacılık endeksinin (XBANK) %1,6 oranında artış kaydettiği günde, Gıda-İçecek endeksi (XGIDA) %3,7 ve Ulaştırma endeksi (XULAS) %2,9 pozitif ayrıştı. Arka arkaya sekiz gün gerileyen endekste gelen tepki alımları, 10.641 ve 10.725 seviyelerinin aşılmasıyla ivme kazanabilir. BIST100'ün bugüne ise hafif alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri yatay bir görüntü sergilerken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %1,2'ye yakın geriliyor. Dün ABD'de ISM imalat sanayi PMI verisi 49,8 beklentisine karşın mayıs ayında 48,7'ye gerileyerek daralma bölgesinde gerçekleşti. Veri sonrasında Dolar Endeksinde (DXY) ve ABD tahvil getirilerinde geri çekilmeler gözlemlendi. Ayrıca dün New York borsası seans açılışında teknik bir aksaklıktan dolayı Berkshire Hathaway ile birlikte bazı hisselerin ekranlarda %100 değer kaybı göstermesi gündemi meşgul eden olaylar arasındaydı. Bu nedenle de ABD borsaları günü karışık bir görüntüde kapattılar. Bugünkü veri takviminde, yurtiçinde mayıs ayı reel efektif döviz kuru endeksi verisi; yurtdışında ise ABD'de üretimin seyrine ilişkin olarak nisan ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri nihai verisi ve fabrika siparişleri verisi izlenecek. Ayrıca istihdam piyasası verilerinden, nisan ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi öne çıkıyor.

 
 
 
 

 

MAKROEKONOMİ

 
ABD'de ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal veren mayıs ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verisi ve ISM imalat sanayi endeksi takip edildi.
• Buna göre, imalat sektörü PMI verisi, 50,9'dan 51,3 seviyesine yukarı yönlü revize edilerek imalat sektöründe büyümenin hafif hızlandığına işaret etti.
• ISM imalat sanayi endeksi ise mayıs ayında 49,2'den 48,7 seviyesine gerileyerek imalat sanayinde daralmanın hafif hızlandığına ve bununla birlikte son iki ayda daralma bölgesinde seyre işaret etti, beklentiler ise 49,5 seviyesine hafif yükselmesi yönündeydi.
Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren mayıs ayı HCOB imalat sektörü nihai PMI verileri takip edildi. Buna göre imalat PMI'lar, mayıs ayında bölge genelinde İngiltere hariç daralma bölgesinde seyretti. Bu kapsamda, imalat PMI'lar, mayıs ayında Almanya'da öncü veriyle uyumlu olarak 45,4 seviyesinde gerçekleşerek sektörde daralma hızının korunduğuna işaret ederken, Fransa'da 46,7'den 46,4'e ve Euro Bölgesi'nde 47,4'ten 47,3'e aşağı yönlü revize edilerek imalat sektöründe daralmanın hafif hızlandığına işaret etti, buna karşın İngiltere'de 51,3'ten 51,2'ye aşağı yönlü revize edilerek imalat sektörüde büyümenin hafif yavaşlamakla birlikte büyüme bölgesindeki seyrini sürdürdüğüne işaret etti.

Yurt içinde ise, mayıs ayına ilişkin TÜFE ve ÜFE verileri yayınlandı. Buna göre mayıs ayında TÜFE, aylık bazda Bloomberg beklentisi olan %3 seviyesinin üzerinde %3,37 arttı (ocak ayında aylık bazda %6,70 artış ile son beş ayın en yüksek seviyesinde kaydedilmişti, şubatta %4,53, martta %3,16 ve nisanda ise %3,18 seviyesinde gerçekleşmişti), TÜFE yıllık bazda ise %69,80'den %75,45 seviyesine yükseldi ve böylece Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü, beklentiler ise yıllık TÜFE'nin %74,80 seviyesine yükselmesi yönündeydi.
• Öte yandan, mayıs ayında çekirdek B ve C göstergelerindeki aylık artış ortalama %3,77 (ocakta %7,22, şubatta %3,90, martta %3,33 ve nisanda %3,40 seviyesindeydi) ile aylık manşet enflasyonun üzerinde gerçekleşti, B çekirdek göstergesi (İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE) aylık %3,24'ten %3,77 seviyesine hızlanırken, yıllık %72,72'den %72,99'a yükselerek Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü, C endeksi (Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) ise aylık %3,56'dan %3,76 seviyesine hızlanırken, yıllık ise %75,81'den %74,98'e gerileyerek veri setinin uzandığı 2005 yılından bu yana rekor seviyeden ilk kez düşüş gösterdi. Bu kapsamda, yıllık bazda B ve C göstergeleri, yıllık manşet TÜFE'nin altında kaydedildi.
• ÜFE ise mayısta aylık bazda %3,60'tan %1,96 seviyesine yavaşlayarak son beş ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti (ocak ayında aylık %4,14 seviyesinde gerçekleşirken, şubatta %3,74, martta %3,29 seviyesinde kaydedilmişti). Yıllık bazda ÜFE ise, mayıs ayında %55,66'dan %57,68 seviyesine yükseldi ve böylece Nisan 2023'ten bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü.
Ayrıca Ticaret Bakanlığı tarafından mayıs ayı geçici dış ticaret dengesi verisi yayınlandı. Buna göre, mayıs ayında ihracat aylık bazda %25 oranında artışla 19,3 milyar USD'den 24,1 milyar USD seviyesine yükseldi ve 2023 yılı aylık ortalamasının (21,3 milyar USD) üzerinde kaydedildi. İthalat aylık bazda ise mayıs ayında aylık %5,1 oranında artışla 29,1 milyar USD'den 30,6 milyar USD seviyesine yükseldi ve 2023 yılı aylık ortalamasının (30,1 milyar USD) üstünde gerçekleşti. Bu kapsamda, mayıs ayında aylık bazda dış ticaret açığı ise %33,9 oranında düşüşle 9,9 milyar USD'den 6,5 milyar USD seviyesine geriledi ve böylece son dört ayın en düşük seviyesinde kaydedildi, 2023 yılında aylık ortalama dış ticaret açığı 8,9 milyar USD seviyesindeydi, aylık dış ticaret açığı rekor seviyeye ise 14,3 milyar USD ile geçen yıl ocak ayında ulaşmıştı.
• Dış ticaret verilerine 12 aylık kümülatif bazda bakıldığında ise, ihracat mayıs ayında bir önceki aya göre 257,6 milyar USD seviyesinden 260,1 milyar USD seviyesine yükseldi, böylece 12 aylık kümülatif bakıldığında rekor kaydedilerek tüm dönemlerin en yüksek seviyesine ulaşılmış oldu. 12 aylık kümülatif bazda ithalat ise nisan ayındaki 350,6 milyar USD seviyesinden mayıs ayı itibarıyla 347,1 milyar USD seviyesine geriledi, ithalat rekor seviyeye ise geçen yıl mayıs ayında 376,4 milyar USD seviyesiyle ulaşmıştı. Dış ticaret açığı da nisan ayındaki 93 milyar USD seviyesinden mayıs ayı itibarıyla 87,1 milyar USD seviyesine geriledi. OVP'de ise 2024'te ihracatın 267 milyar USD seviyesinde, ithalatın ise 372,8 milyar USD seviyesinde ve dış ticaret açığının ise 105,8 milyar USD seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.
Bunun yanında, S&P Global/İSO imalat sektörü PMI, mayısta toplam yeni siparişlerde ve ihracatta yavaşlamanın etkisiyle 49,3'ten 48,4 seviyesine gerileyerek imalat sektöründe daralmanın kısmi hızlandığına işaret etmekle birlikte son iki ayda 50 eşik seviyenin altında daralma bölgesindeki seyrini sürdürdü.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
 
ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, nisan ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi TSİ 17'de izlenecek. Açılan iş sayısının nisanda 8,46 milyondan 8,36 milyon seviyesine gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.

Ayrıca ABD'de üretimin seyrine ilişkin olarak nisan ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri nihai verisi ve fabrika siparişleri verisi TSİ 17'de izlenecek.

Yurt içinde ise, TSİ 14.30'da TCMB tarafından mayıs ayı reel efektif döviz kuru endeksi verisi yayınlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Boğaziçi Beton (BOBET, Sınırlı Pozitif): Şirket'in Kayseri İli Felahiye İlçesinde yaklaşık 15,5mn USD yatırımla kurmuş olduğu, yıllık enerji ihtiyacının yaklaşık %75'ini karşılayacak olan 18 MW gücündeki Güneş Enerjisi Santrali devreye alınmıştır.

Kocaer Çelik (KCAER, Sınırlı Pozitif): Şirket tarafından, mayıs ayında MENA bölgesi başta olmak üzere, Amerika kıtası, Avrupa ve Türkiye'den ağırlıklı olarak katma değerli ürünlere yönelik toplam 38,1mn USD tutarında çelik profil siparişi alındığı açıklanmıştır.

SDT Uzay Teknolojileri (SDTTR, Nötr): Şirket, Afrika kıtasından bir müşterisiyle, 03.06.2024 tarihinde savunma sanayii sistemleri konusunda 700bin USD tutarında bir ihracat sözleşmesi imzalamıştır. Sözleşmeye konu sistemlerin teslimatlarının 2025 yılında yapılması planlanmaktadır.

Smart Enerji (SMRTG, Sınırlı Pozitif): Şirket iştiraklerinden Smart Güneş Enerji Ekipmanları Pazarlama ile yurt içinde yerleşik bir müşterisi arasında KDV hariç 1,5mn USD tutarında Güneş Paneli Satış sözleşmesi imzalanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında HURGZ.E paylarında 04/06/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 03/07/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

Elektrik: Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), 36 elektrik üretim santraline nisan ayı için 540mn TL kapasite ödemesi yapacak. Kapasite mekanizmasından yararlanan üretim tesislerine yapılacak ödemelere ilişkin liste, TEİAŞ'ın internet sitesinde yayımlandı. Kapasite mekanizması kapsamında TEİAŞ tarafından elektrikte sürdürülebilirlik ve arz güvenliğini sağlamak amacıyla santrallere kapasite ödemesi yapılıyor. (Kaynak: AA)

Havacılık: Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), son grevlere rağmen hava yolu şirketlerinin personel maliyetlerini dizginlemesi sayesinde dünya genelinde sektörün bu yıl 30,5 milyar USD kâr elde etmesini beklediğini açıkladı. Yıllık kâr beklentisi, 2023'te yukarı revize edilerek 27,4 milyar USD yükseltilmişti. (Bloomberg HT)

Otomotiv: Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, Mayıs ayında yıllık % 10,1 daralarak 100.305 ile adet oldu. Buna karşın, Ocak-Mayıs döneminde yıllık %6,0 artışla ile 471.743 adet seviyesine yükseldi. (Kaynak: ODMD)

DİĞER HABERLERİ

Gen İlaç (GENIL): Şirket'in 2024 yılının ilk çeyreğindeki ana ortaklık net dönem karı 161,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı dönemindeki net dönem zararı 145,2mn TL idi. Genil'in satış gelirleri yılın ilk çeyreğinde 3.099mn TL seviyesinde gerçekleşerek geçen yılın aynı dönemine göre %90 oranında artış göstermiştir. Şirketin brüt karı ise %36 oranında artmış ve 631mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı da 8,1 puan azalarak %20,4 olmuştur. Operasyonel giderleri %16 oranında artarak 343mn TL'ye çıkan şirket'in net diğer faaliyet gelirleri 21,6mn TL olarak (1Ç2023: 91,6mn TL net gider) gerçekleşmiştir. Şirket'in, FAVÖK'ü yıldan yıla %53 oranında artarak 369mn TL'ye yükselmiştir. FAVÖK marjı ise 2,9 puan kötüleşerek %11,9 olmuştur. Bu çeyrekte 110,8mn TL net finansman gideri, 5mn TL parasal kayıp yazılmıştır. 78,8mn TL'lik vergi gideri ve 9,2mn TL azınlık payları sonrasında şirketin yılın ilk çeyreğindeki ana ortaklık net dönem karı 161,7mn TL olmuştur.

Polisan Holding (POLHO): Polisan Holding'in 1Ç2024 net dönem karı 186,6mn TL olarak açıklanmıştır. Şirket 2023 yılının aynı çeyreğinde 57mn TL net dönem zararı kaydetmişti. Şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %30,8 oranında azalarak 1.236mn TL olmuştur. Aynı dönemde satışların maliyeti de %44,1 oranında gerilemiş, böylece brüt karı %158,9 oranında artarak 303mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 18 puan artışla %24,5 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde operasyonel giderler %17 oranında artmış ve 197mn TL'yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise 1Ç2024'te net 38mn TL'lik gelir kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da 143mn TL'lik faaliyet karı oluşmuştur. Şirket'in 1Ç2024 FAVÖK'ü 214mn TL olurken geçen yılın aynı döneminde bu rakam 60mn TL idi. Bu durumda FAVÖK marjı 14 puan artarak %17,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. Özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan da 33mn TL'lik gelir kaydedilmiştir. 1Ç2024'de net finansman giderleri 12mn TL olurken, 32mn TL parasal kayıp (1Ç2023: 28mn TL parasal kayıp) açıklamıştır. Son olarak 52mn TL'lik vergi geliri ile birlikte şirketin 1Ç2024 net dönem karı 186,6mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Doğanlar Mobilya (DGNMO): Şirket Yönetim Kurulu tarafından, pay başına brüt 0,29TL (net 0,26 TL) temettü dağıtma kararı aldığı belirtildi. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %2 olarak hesaplanmaktadır.

Gentaş Dekoratif Yüzeyler (GENTS): Şirket, kapasite ve ürün çeşitliliğini artırıcı yatırımları kapsamında 2 adet CPL Presi ve ekipmanlarının satın alınmasına karar verildiğini, söz konusu yatırımın finansmanında kredi ve öz kaynakların birlikte kullanılacağı açıklanmıştır.

Katılımevim Finansman (KTLEV): Şirket, 2024 Mayıs ayında toplam 4.376mn TL tutarında yeni ev ve araç sözleşmesi imzalamıştır.

Kızılbük GYO (KZGYO): Marmaris'te bulunan Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projesinde Mayıs ayı içerisinde 503 adet devremülkün satışı gerçekleştirilmiş olup, bu satışlardan 308,9mn TL ön satış cirosu elde edilmiştir. Projede bugüne kadar toplam 27.461 adet devremülk satışı gerçekleştirilmiş olup toplam KDV hariç 6.188mn TL ön satış cirosu elde edilmiştir.

Pamel Elektrik (PAMEL): Şirket'in %100 oranında bağlı ortaklığı Ortaköy Enerji A.Ş.'nin mevcut 8,8mn TL olan sermayesinin tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle, 34,6mn TL artırımla 43,4mn TL'ye çıkarılmasına ilişkin sermaye artırım işlemi tescil edilmiştir.

Verusa Holding (VERUS): Şirket'in %100 oranında bağlı ortaklığı Ata Elektrik Enerjisi Toptan Satış A.Ş.'nin mevcut 26,5mn TL olan sermayesinin 14mn TL iç kaynaklardan, 445bin TL nakit karşılanmak suretiyle 14,5mn TL artırımla 41mn TL'ye çıkarılmasına ilişkin sermaye artırım işlemi tescil edilmiştir.

Ek olarak Şirket'in %100 oranında bağlı ortaklığı Standard Boksit İşletmeleri A.Ş.'nin mevcut 100mn TL olan sermayesinin 131,7mn TL iç kaynaklardan, 18,3mn TL nakit karşılanmak suretiyle 150mn TL artırımla 250mn TL'ye çıkarılmasına ilişkin sermaye artırım işlemi tescil edilmiştir.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.