BUGÜN YURTİÇİNDE TCMB PPK TOPLANTISI MERAKLA BEKLENİYOR
Sabah yazının yazıldığı sıralarda Asya’ya baktığımızda zayıf ABD tüketici verilerinin durgunluk endişelerini artırması ve yatırımcıları tahvil gibi güvenli varlıklara yönlendirmesinin ardından yine karışık bir görüntü ortaya çıkıyor. Japonya Nikkei endeksinde %1,5 oranında yükseliş göze çarpıyor. Çin ve Hong Kong’da ise endekslerin hafif yükseliş yönlü hareket ettiğini görüyoruz. ABD vadelileri ise yatay-hafif satış yönlü eğilimde.
Dün açıklanan ABD üretici fiyat endeksi, enerji ürünleri ve gıda maliyetlerinin düşmesiyle Aralık ayında beklenenden daha fazla düştü ve enflasyonun gerilediğine dair daha fazla kanıt ortaya koymuş oldu. Üretici fiyat endeksi Aralık’ta %0,5 düşüş gösterdi. Kasım ayı verileri, ÜFE'nin daha önce açıklanan %0,3 yerine %0,2 artış olarak aşağı yönde revize edildi. 12 aylık dönemde ÜFE, Kasım ayındaki %7,3'lük artışın ardından Aralık ayında %6,2 arttı. Beklentiler ÜFE'nin aylık %0,1 düşüş ve yıllık %6,8 artış olacağı şeklindeydi. ÜFE'deki gerilemede mal fiyatlarındaki %1,6'lık düşüş etkili oldu. Kasım'da %0,1 yükselen mal fiyatları, enerjide %7,9 ve gıda fiyatlarında %1,2'lik düşüşün verdiği katkıyla aşağı çekildi. Aralık ayında dalgalı seyreden gıda, enerji ve ticaret hizmetleri bileşenleri hariç tutulduğunda çekirdek üretici fiyatları Aralık ayında %0,1 arttı. Çekirdek ÜFE Kasım ayında %0,3 artış göstermişti. Aralık ayına kadar olan 12 aylık dönemde çekirdek ÜFE, Kasım ayındaki %4,9'luk artışın ardından Aralık ayında bir miktar yavaşlayarak %4,6 artış gösterdi.
Diğer taraftan ABD perakende satışları, motorlu taşıtlar ve bir dizi diğer mal alımlarındaki düşüşle Aralık ayında bir yılın en büyük düşüşünü yaşayarak tüketici harcamalarını ve genel ekonomiyi 2023'e doğru daha zayıf bir büyüme yoluna soktu. Perakende satışlarda art arda ikinci aylık düşüş, fabrikalardaki üretimi azaltıyor. Perakende satışlar geçen ay %1,1 düşerek Aralık 2021'den bu yana en büyük düşüşü yaşadı. Kasım ayı verileri, satışların daha önce bildirildiği gibi %0,6 yerine %1,0 düştüğünü gösterecek şekilde revize edildi. Beklentiler, satışların %0,8 düşeceği yönündeydi. Perakende satışlar Aralık ayında yıllıkta ise %6,0 arttı.
Fed'in Çarşamba güdün açıklanan Bej Kitap raporunda ise tüketici harcamalarının "biraz arttığı ve bazı perakendecilerin tatillerde daha güçlü satışlar bildirdiği" gözlendi. Ancak perakendeciler, yüksek enflasyonun, özellikle düşük ve orta gelirli hane halkları arasında, tüketicilerin satın alma gücünü düşürmeye devam ettiğini belirtti."
Çarşamba günü yayınlanan diğer verilere göre, imalat üretimi Aralık ayında yaklaşık iki yılın en büyük düşüşünü kaydetti. Zayıflayan talep ve azalan enflasyona dair yaygın işaretler, Fed’i önümüzdeki ay faiz artış hızını daha da düşürmeye teşvik edecek, ancak işgücü piyasası sıkı kalmaya devam ederken para politikası sıkılaştırmasını herhangi bir zamanda duraklatmayacaktır.
ABD 10 yıllık tahvil getirileri, verilerin ABD perakende satışlarının Aralık ayında beklenenden fazla düştüğünü göstermesiyle Çarşamba günü dört ayın en düşük seviyesine geriledi ve ABD dolar endeksi düşüş yaşadı. ABD endeksleri ise açılış sonrası yatay hareket etse de devamında düşüşe yöneldi.
USDTRY
Kurda fiyatlama tarafında gün içi farklı yurt dışı gelişmeler olmasına rağmen çok değişen bir durum olmadığını söyleyebiliriz. Bugün de yatay fiyatlama devamı görebiliriz. Yurt içinde gerçekleşecek TCMB PPK toplantısında politika faizinde bir değişiklik olması beklenmiyor. Merkez Bankası’nın 2023 yılı beklentileri açıklayacağı metin içinde takip edilebilir. ABD’de ise enflasyonda aşağı yönlü eğilim devam ederken, bugün inşaat izinleri, konut başlangıçları, haftalık işsizlik başvuruları ve Philadelphia Fed imalat endeksi açıklanacak. 18,75TL ilk destek bölgesini 18,70TL ve daha aşağıda 18,65TL destek bölgeleri takip edilebilir, yükselişlerde ilk direnç 18,80TL ve devamında ise 18,85TL ve 18,90TL diğer direnç bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.
EURTRY
Çaprazda Türk Lirası’nda yatay fiyatlama devam ederken, paritede yaşanan oynaklık gün içi fiyatlamada etkili olmaya devam ediyor. Yurt içinde TCMB PPK toplantısında herhangi bir faiz değişikliği beklenmediğinde Türk Lirası üzerinde kararın etkisinin sınırlı kalacağını düşünüyoruz. Avrupa’da ise bugün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde açıklamaları takip edilecek. 20,25 TL ana destek bölgesi. Diğer destekler 20,20 TL ve 20,15 TL olarak izlenecek. Yükselişlerde 20,30TL üzerinde kalıcılık durumunda 20,35 TL ve 20,40 TL seviyeleri direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.
EURUSD
Paritede dün ABD’de açıklanan verilerin tamamında beklentilerden düşük gerçekleşmeleri gördük, enflasyonda aşağı yönlü ivme devam ederken büyüme öncü göstergelerinde de zayıflama işaretleri görülüyor. Bugün Avrupa’da Başkan Lagarde konuşması takip edilirken, ABD’de ise inşaat izinleri, konut başlangıçları, haftalık işsizlik başvuruları ve Philadelphia Fed imalat endeksi açıklanacak. Gün içi 1,0800 ana direnç bölgesini 1,0810 ve 1,0830 direnç bölgeleri takip ediyor. Seans içi geri çekilmelerde ana destek bölgesi 1,0780 geri çekilmenin devamı durumunda ise 1,0770 ilk destek, diğer destek bölgesi ise 1,0750 olarak takip edebilir.
ONS ALTIN
Ons altında dün beklentilerden düşük açıklanan ABD ÜFE verisi sonrasında yaşanan dolarda değer kaybı ile birlikte 1925$ seviyesi tekrar test edilirken, kısa süre sonra açıklanan büyüme öncü gösterge verilerinin de beklentilerin altında kalması tekrar dolara talebi beraberinde getirdi. Dün 1900$ üzerinde kapanış gerçekleştiren altında ABD verileri bugün de takip edilmeye devam edilecek. Ayrıca Powell Kovid-19 yakalandı haberleri de takip edilecek. Destekte 1905 ana seviye olarak takip edilirken 1900 ile 1890 dolar seviyeleri diğer destekler olarak gün içi takip edilebilir. 1900 dolar üzerinde yükselişin devamı durumunda 1910 ve 1920 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak öne çıkıyor.
GBPUSD
Paritede dün enflasyondaki geri çekilme sonrasında güçlenen Sterlin ile birlikte 1,2400 seviyesi geçildi. Özellikle ABD tarafında geçen hafta açıklanan TÜFE verisi sonrasında ÜFE verisininde beklentilerin altında kalması dolarda değer kaybına neden oldu. Bugün ABD’de inşaat izinleri, konut başlangıçları, haftalık işsizlik başvuruları ve Philadelphia Fed imalat endeksi açıklanacak. İngiltere’de veri akışı zayıf. İlk direnç seviyesi 1,2340 üzerinde kalıcılık devam etmesi durumunda 1,2360 ve 1,2380 kısa vadeli direnç seviyeleri. Geri çekilmelerde 1,2320 ilk destek bölgesi, bu seviye altında fiyatlama için 1,2300 ve 1,2280 destek bölgeleri takip edilebilir.
GRAM ALTIN
Gram altında kurda yatay fiyatlamanın devam ettiğini ve yurt içi, yurt dışı gelişmelerden minimum etkilenerek ons altında yaşanan oynaklık ile fiyatlandığını söyleyebiliriz. Bugün yurt içinde TCMB PPK toplantısında herhangi bir politika faizi değişikliği beklenmezken kurda yatay fiyatlamanın devamı bekleniyor. Ons altında ise dün ABD verileri ile 1890-1925$ aralığında fiyatlama gerçekleşirken bugün daha yatay fiyatlamaları görebiliriz. Gün içinde 1155 TL ana direnç seviyesi olarak takip edilecek. Bu seviye üzerinde yükseliş için ise 1160TL ve 1165 TL seviyeleri kısa vadeli direnç bölgesi olacaktır. Seans içi geri çekilmelerde 1150TL ve 1140 TL seviyeleri destek olarak takip edilebilir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.