Sabah Bülteni (Işık FX)

FED 25 Baz Puan Faiz İndirdi!
Yurtiçi tarafta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatilleri bitti ve borsalar açıldı. Gündemde ise jeopolitik ve siyasi risklere yönelik haber akışları yer aldı. ABD Temcilciler Meclisi'nde Türkiye'ye yönelik 2 önerge sunuldu. 1915 Olaylarını ''Ermeni Soykırımı'' olarak tanımlayan karar tasarısı ile Suriye'nin kuzeyine yapılan ''Barış Pınarı Harekatı'' nedeniyle ''Türkiye'ye Yaptırım'' tasarısı büyük oy çoğunluğuyla kabul edildi. Temsilciler Meclisi'nde yapılan bu oylamalara ise yurtiçi taraftan sert tepkiler geldi. Güvenli Bölge konusunda ABD ve Rusya ile uzlaşı sağlanmasıyla birlikte jeopolitik taraftaki riskler yumuşamıştı. Fakat yaşanan bu gelişmeler sonrası ABD ile Türkiye arasında siyasi tansiyon tekrardan artış gösterdi ve bu durum jeopolitik taraftaki riskleri artırdı. Ancak Temsilciler Meclisi'nde geçen bu 2 tasarının etkileri şimdilik sınırlı kalıyor.Bundan sonraki süreçte bu 2 önergenin Senato'da oylanması bekleniyor. Kabul olması halinde ise ABD Başkanı Donald Trump'ın onayına sunulacak. Şayet teorikte olan tasarılar yasa haline gelirse TL tarafındaki etkilerinin artabileceğini düşünmekteyiz. Bugünde yine dikkatlerimiz jeopolitik ve siyasi risklere yönelik gelebilecek açıklamalarda olacak. Öte yandan TCMB'nin yayınlayacağı senenin son enflasyon raporu da yine TL varlıkları üzerinde volatil hareketlere neden olabilir.
Yurtdışı tarafta ise dikkatler Türkiye Saati ile 21:00'da yayınlanan FED/FOMC kararlarındaydı. FED beklenildiği gibi faizlerde 25 baz puanlık bir indirime giderek faiz aralığını 150-175 puana çekti. Alınan bu karar 2'ye karşı 8 oyla alınırken Kansas City FED Başkanı Esther George ile Boston FED Başkanı Eric Rosengren faiz indirimlerine karşı çıktı. Yayınlanan karar metninde ise işgücü piyasası, istihdam ve İşsizlik tarafında güçlü seyrin korunduğunu ancak enflasyonda hedef seviye olan yüzde 2'nin altında kalmaya devam ettikleri belirtildi. Öte yandan uygun faiz patikasını değerlendirmeye devam edeceklerini ve bundan sonraki süreçte açıklanacak makro ekonomik verilere göre karar verecekleri belirtildi. Karar metnindeki en çok dikkat çekici kısım ise faiz indirimlerine ara verileceğine yönelik işaretin yer almasaydı. Verilen bu mesaj ile birlikte Dolar varlıkları güç kazandı. Yayınlanan karar metni sonrası basının karşısına geçen FED Başkanı Jerome Powell ise fiyatlamaları tersine çevirdi. Powell yaptığı açıklamalarda ticaret savaşlarında yaşanan gelişmeler kaynaklı belirsizliklerin devam ettiğini, sürdürülebilir bir şekilde azalması durumunda ise iş dünyası ve ekonomik aktivitenin toparlanabileceğini söyledi. Faizleri ek sigorta amaçlı indirdiklerini söyleyen Powell'ın özellikle enflasyon konusunda yaptığı söylemler Dolar varlıklarına güç kaybettirdi. Powell, enflasyonda yüzde 2'lik hedef seviyeyi beklemeye devam ettiklerini ancak dünyada önemli derecede deflayonist bir baskı olduğunu ABD'nin de bu baskılara maruz kalabileceğini söyledi. Powell ayrıca yeniden faiz artırımı yapılması için enflasyonda ciddi bir şekilde yükseliş görülmesi gerektiğini vurguladı.
Ekonomik takvimde ise ABD'den gelen ADP Tarım Dışı İstihdam 125 Bin ile 120 Binlik piyasa beklentilerinin üzerinde geldi. Büyüme tarafında ise yüzde 1.6 olarak beklenen öncü GSYİH 1.9 ile tahminlerin üzerinde açıklandı. Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları ise yüzde 2.2 ile öngörülerin üzerinde bir sonuç aldı. Avrupa tarafında ise Almanya İşsizlik Oranı yüzde 5.0 ile beklentilere paralel olarak açıklanırken nihai Almanya TÜFE ise yüzde 1.2'den yüzde 1.1'e çekildi.
Küresel risklerde ise ticaret savaşları ve Brexit konuları gündemde kalmaya devam etti. Ticaret savaşları cephesinde ABD Başkanı Donald Trump'ın Şili'de Kasım ayının ortalarında yapılacak olan APEC Zirvesi'nde Çin tarafı ile bir anlaşma yapmayı umduğuna dair söylemleri kısmen iyimserliğin korunmasını sağladı. Brexit tarafında ise AB Konsey Başkanı Donald Tusk, resmi olarak Brexit'in 3 ay daha (31 Ocak'a kadar) uzatılacağını açıkladı. İngiltere Parlamentosu'nda ise 12 Aralık tarihinde erken seçim yapılmasına yönelik yasa tasarısı onaylandı.
Bugün ise FED/FOMC kararlarının yansımaları, majör ülkelerden gelecek önemli veri akışlarıyla birlikte takip edilecek. Özellikle ABD'den gelecek PCE verileri ile Euro Bölgesi'nden gelecek enflasyon rakamları piyasa fiyatlamalarında ön planda olabilir. Öte yandan bugün ABD Başkanı Donald Trump'ın azil soruşturmasına yönelik Temsilciler Meclisi'nde yapılacak oylamalarda önemli olabilir.
EURUSD
Dün parite tarafında sabah ve akşam olmak üzere 2 farklı fiyatlama yaşadığımızı söyleyebiliriz. Öncelikli olarak günün ilk seansından başlayacak olursak Avrupa ve ABD tarafından önemli veri akışları takip ettik. İlk olarak Almanya'dan gelen enflasyon rakamlarında zayıflığın devam ettiği görüldü. ABD tarafında ise Çekirdek PCE ve büyüme rakamları piyasada beklenen rakamların üzerinde seyretti. Özellikle büyüme tarafında yaşanan olumlu sonuç sonrası parite tarafında aşağı yönlü hareketler hakim oldu. Akşam saatlerinde ise dikkatler FED/FOMC kararları ve FED Başkanı Jerome Powell'ın söylemlerindeydi. İlk etapta FED tarafından yayınlanan kararlar piyasa tarafında şahin olarak algılandı ve parite 1.1080 seviyesine kadar geri çekildi. Akabinde basının karşısına geçen FED Başkanı Powell'ın faiz artırım için enflasyonda önemli bir yükseliş görülmesi gerektiğine yönelik açıklamaları ise güvercin olarak algılanarak parite tarafında alış yönlü işlemlere neden oldu ve 1.1170 direncini test etti. Zira burası önemli bir direnç olarak karşımıza çıkmakta. Üzerinde kalıcılık sağlanabilirse Euro varlıkları toparlanma hareketlerine devam edebilir. Aksi durumda ise parite tekrardan baskı yiyebilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.1170, 1.1185, 1.1210, 1.1230, 1.1265
Destekler;1.1150, 1.1135, 1.1100, 1.1085, 1.1060
USDTRY
Yurtiçi tarafta resmi tatilin sona ermesiyle birlikte tekrardan dikkatlerimiz jeopolitik ve siyasi risklere yönelik yaşanan gelişmelere çevrilirken ABD Temsilciler Meclisi'nde oylanan flash 2 karar tasarısı sonrası piyasa tarafında endişeler oluştu ve TL varlıkları borsaların açılmasıyla birlikte güne yüksek volatiliteyle başladı. Akşam saatlerinde ise dikkatlerimiz FED/FOMC kararlarına çevrildi. Bu tarafta ise açıklanan kararlar sonrası TL varlıkları tekrardan baskı altında kalsa da karar metni sonrası basın toplantısı düzenleyen FED Başkanı Jerome Powell'ın güvercin açıklamaları ile birlikte TL varlıkları toparlandı ve kurda 5.70 seviyelerinin altı test edildi. Bugünde yine FED/FOMC kararlarının yansımalarını izleyeceğiz. Ancak TL için asıl gündem konusu TCMB Başkanı Murat Uysal'ın sunumuyla açıklanacak olan enflasyon raporu olacak. Bu rapor sonrası TL lehine oluşabilecek hareketlerde 5.65 noktasının önemli bir destek noktası olduğunu düşünmekteyiz. Yukarı tarafta ise 5.7760 noktası önemli bir direnç olarak karşımıza çıkmakta. Öte yandan jeopolitik ve siyasi risklere yönelik gelişmelerde takibimizde kalmaya devam ediyor.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 5.7335, 5.7500, 5.7760, 5.7980, 5.8225
Destekler; 5.7000, 5.6825, 5.6500, 5.6385, 5.6000
GBPUSD
Bir süredir Brexit tarafında yaşanan gelişmeler ile birlikte fiyatlanan parite tarafında dün dikkatlerimiz ABD'den gelen önemli veri akışları ve FED/FOMC kararlarındaydı. Brexit'in 3 ay kadar uzatılması ile birlikte derin bir nefes alan parite dün ABD'den gelen olumlu veri akışlarıyla birlikte kısmende olsa baskı altında kaldı. FED/FOMC kararlarında ise faiz indirimlerine ara verileceğine yönelik sinyal verildi ve paritedeki aşağı yönlü hareketler artış gösterdi. Akabinde basının karşısına geçen FED Başkanı Jerome Powell'ın güvercin tondaki söylemleri sonrasında ise parite tüm kayıplarını geri topladı. Bugünde yine FED/FOMC kararlarının yansımalarını ABD'den gelecek önemli veri akışlarıyla birlikte izleyeceğiz. Öte yandan Brexit ve ticaret savaşları gibi küresel öneme sahip konulara yönelik gelebilecek ekstra açıklamalarda önemli olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2930, 1.2955, 1.2980, 1.3000, 1.3045
Destekler; 1.2900, 1.2885, 1.2850, 1.2830, 1.2800
BRENT PETROL
Küresel risk unsurlarına dair gelişmelerin son günlerde fiyatlamalar üzerinde etkili olduğu emtiada, dün de; Ticaret Savaşları, Brexit ve Ortadoğu'daki jeopolitik gelişmeler gün boyunca takip edildi. Diğer taraftan API stoklarında artışın az da olsa 4.haftasında da devam etmesi sonrasında EIA tarafından açıklanan stok ve üretim rakamları ile de oynaklıklar oluştu. Ayrıca, ABD ve küresel ekonomik görünüm açısından önemli olan datalarla da volatilite artışı gördüğümüz emtia açısından son olarak ise akşam saatlerinde açıklanan FED/FOMC kararları ve FED Başkanı Powell'ın basın toplantısı ile fiyatlamalar şekil buldu. Yeni güne de; dünkü FED/FOMC kararlarının etkileri ile başlayan emtiada, Asya seansında Çin'de açıklanan PMI datalarının zayıf gelmesi ile de fiyatlar baskı altında kaldı. Günün devamında yine Euro Bölgesi ve ABD gibi önemli ekonomilerden gelecek veriler, küresel ekonomik durum ve petrol talep büyümesine etkileri açısından önem arz edecek. Ayrıca, önemli petrol üreticisi ülkelerden gelebilecek arza dair açıklamalarla da emtiadaki fiyatlamalar şekil bulabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 60.75, 61.00, 61.30, 61.50, 62.00
Destekler: 60.20, 60.00, 59.65, 59.35, 59.00
ONS ALTIN
Düne bir miktar yukarı yönlü ataklarla başlayan Değerli Metal, dün ABD'de açıklanan 3.Çeyrek'e ait Çekirdek PCE(Kişisel Tüketim Harcamaları) Endeksi'nin 2018 /1.Çeyrek'ten bu yana en yüksek seviyesini görmesiyle geri çekilmeler oluşurken, diğer taraftan yine aynı dönemin büyüme datasında da öngörülerin üzerinde gerçekleşme görülmesine karşın gelen rakamın 2017/1.Çeyrek'ten bu yana en zayıf düzeyde olması dikkat çekti. Akşam saatlerinde ise dikkatler FED'in FOMC kararlarına çevrilirken, karar metninde beklenildiği gibi Federal Fonlama Faizleri önceki iki toplantıda olduğu gibi 25 Bp indirildi. Faiz kararı sonrasında aşağı yönlü ataklar oluşmasına karşın; basın toplantısı düzenleyen FED Başkanı Jerome Powell'ın güvercin yorumları sonrası hızla toparlandı.Yeni güne de dünkü FED/FOMC kararları ve FED Başkanı Powell'ın açıklamalarının etkisiyle başlayan emtiada, ilerleyen saatlerde ABD'den gelecek olan aylık ve yıllık PCE dataları gibi ekonomik veriler ve yine küresel risklere dair gelişmelerle de oynaklıklar görülebilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1500, 1503, 1508, 1512, 1520
Destekler: 1494, 1490, 1485, 1480, 1477







 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.