Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

FED FAİZ İNDİRİM KARARI ARDINDAN DOLAR'DA YÖN NE OLACAK?

Dün yurtiçinde gündem ABD'de temsilciler meclisinden geçen yaptırım tasarısı ve Ermeni soykırımının kabul edilmesi oldu. Daha önce Suriye'nin kuzeydoğusuna başlatılan operasyon sırasında senatonun hazırladığı ve ABD ile varılan mutabakat sonrası rafa kaldırılan yaptırımların benzerinin temsilciler meclisinde onaylanması dün TL varlıklar ve Borsa İstanbul özelinde satışların yaşanmasına sahne oldu. Temsilciler meclisinin 3 te 2'inden daha fazla sayıda destek bulan bu tasarı ile senatonun da tasarısı onaylanacak olursa bu iki tasarısı birleştirilerek Trump'ın onayına sunulacak. Trump'ın veto yetme etkisi bulunuyor fakat geri gönderdikten sonra aynı şekilde oylanıp geri gelirse bu defa kabul etmek zorunda olacak. Büyük çoğunlukla bu tasarının geçmesi nedeniyle önümüzdeki günlerde bu duruma ilişkin gelişmeler TL varlıklar açısından yakından izlenmeye devam edilecek.

Günün yurtdışı gündem açısından takip edilen en önemli gelişmesi olan FED faiz kararı ise beklendiği gibi 25 baz puan indirim olarak sonuçlandı. Böylece banka fonlama faizinde hedef aralığı yüzde 1.50 - 1.75 olarak değiştirdi. Fed tarafından yapılan açıklamaya göre faiz indirimi kararı sekize iki oyla alındığı gözlenirken, Kansas City Fed Başkanı Esther George ve Boston Fed Başkanı Eric Rosengren'in faiz indirimine gidilmemesi yönünde karara muhalif olduğu belirtildi. Ekim toplantısının karar metninde belirsizliklerin varlığını koruduğu belirtilirken, uygun faiz patikasının değerlendirileceği ifade edildi. Fed'in açıklamadaki ifadelerini değiştirdiği gözlendi. Gelecek verileri izlemeye devam edeceğini, işgücü piyasası ve istihdam artışının güçlü devan ettiğini tekrarlarken, ekonomik faaliyetin ılımlı bir hızda arttığına ve tüketimin güçlü olduğuna dikkat çekildi. Yatırım ve ihracatın zayıf kaldığının da ayrıca altı çizildi.

Faiz kararı sonrasında Fed Başkanı Powell'ın yaptığı değerlendirme ve sorulara verdiği cevaplar üzerine piyasaya verdiği özet başlıkları şöyle sıralayabiliriz. Faiz kararını indirim yönünde verirken istihdam ve fiyat istikrarı düşünülerek karar alındı. Aynı zamanda daha önceki toplantılarda gerçekleştirilen faiz indirimleri gibi olası risklere karşı bir sigorta özelliği yaratması içinde bu karar alındı. Fed faiz indirim kararı sonrası güçlü ekonomik görünüme dair başlıklarla doların değer kazandığını gördük. Sonrasında Powell konuşmaya başladıktan ve bir önceki toplantıya göre faiz indirimlerinin verilere dayalı olarak devam edebileceği algısı ile tekrar değer kaybeden bir piyasa fiyatlaması gerçekleşti.

ABD'de ayrıca dün önemli veriler de takip edildi. ABD ekonomisi yılın 3. çeyreğinde % 1.9 ile beklentinin üzerinde büyüdü. Beklenti büyümenin % 1.6 olmasıydı. Ekonomik büyümenin temelini oluşturan kişisel harcamalar bu dönemde % 2.6 beklentisine karşılık % 2.9 arttı. Harcamalar 2. çeyrekte % 4.6 artmıştı. Bu veriyle birlikte ABD'de özel sektör istihdamı Ekim'de 125 bin arttı. Beklenti 110 bin artış yönündeydi. Küçük ölçekli işletmeler 17 bin, orta ölçekli işletmeler 64 bin, büyük ölçekli şirketler ise 44 bin kişilik istihdam sağladı. ABD'de endeksler beklentilerden iyi gelen ABD büyüme verisinin ardından güne yükselişle başladı günü pozitif bölgede tamamladı.

USDTRY

Haftanın üçüncü işlem gününde TÜİK verilerine göre Türkiye Ekonomik Güven Endeksi Eylül ayındaki 86 seviyesinden, Ekim ayında yüzde 4,5 oranında artarak 89,8 seviyesine geldi. Gün içerisinde, ADP ve Moody's Analytics verilerine göre ABD'de özel sektör istihdamı Ekim ayında beklentiyi aşarak 125 bin arttığı gözlenirken, ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre ekonomi yılın 3. çeyreğinde yüzde 1.9 ile beklentinin üzerinde büyümesinin kur üzerinde sınırlı etkileri izlendi. Akşam saatlerinde, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Ekim toplantısında beklentiye paralel olarak 25 bp faiz indirimine giderek banka fonlama faizinde hedef aralığı yüzde 1.50 - 1.75 olarak değiştirdi. Fed Başkanı Powell, bankanın Ekim ayı politika toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda enflasyonist baskılar zayıf kalmayı sürdürdüğünü belirterek enflasyonun yüzde 2'ye yükselmesini beklediğini vurguladığı izlenirken, gün sonunda, 5,76-5,69 seviyeleri arasında hareket eden Dolar'ın Türk Lirası karşısında Fed'in Ekim ayı politika toplantısının ardından kaybını koruduğu gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 5,70 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 5,67, 5,64 ve 5,61 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 5,73, 5,76 ve 5,79 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın üçüncü işlem gününde TÜİK verilerine göre Türkiye Ekonomik Güven Endeksi Eylül ayındaki 86 seviyesinden, Ekim ayında yüzde 4,5 oranında artarak 89,8 seviyesine geldiği gözlendi. Euro Bölgesi'nde Ekonomik Güven Endeksi Ekim ayında da düşüşünü sürdürerek 100.8 ile 4 yılın düşük seviyesine gerilediği gözlendi. Hafta başında, Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Tusk'ın açıklamaları İngiltere'nin Brexit'in 31 Ocak tarihine kadar ertelenmesi talebini kabul etmesinin belirsizliğin artmasının Euro üzerindeki etkileri izlendi. Gün sonunda, Euro'nun Türk Lirası karşısındaki kayıplarını haftanın dördüncü işlem güne hızlandırdığı görülüyor.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,3560 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,40 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,32, 6,28 ve 6,25 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,40, 6,43 ve 6,46 direnç seviyeleri takip edilebilir.


EURUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde, EUR/USD paritesinin günü 1,1149 seviyesinde tamamladığı görülürken, Euro Bölgesi'nde Ekonomik Güven Endeksi Ekim ayında da düşüşünü sürdürerek 100,8 ile 4 yılın düşük seviyesine gerilediği gözlendi. Hafta başında, AB Komisyon Başkanı Tusk'ın açıklamaları İngiltere'nin Brexit'in 31 Ocak tarihine kadar ertelenmesi talebini kabul etmesinin belirsizliğin artmasının Euro üzerindeki baskıları izlendi. Gün içerisinde, ABD'de özel sektör istihdamı Ekim ayında beklentiyi aşarak 125 bin arttığı gözlenirken, ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre ekonomi yılın 3. çeyreğinde yüzde 1.9 ile beklentinin üzerinde büyümesinin kur üzerinde sınırlı etkileri izlendi. Akşam saatlerinde, Federal Açık Piyasa Komitesi Ekim toplantısında beklentiye paralel olarak 25 bp faiz indirimine giderek hedef aralığı yüzde 1.50 - 1.75 olarak değiştirdiği gözlendi. Gün sonunda, Euro'nun Dolar karşısındaki kazancını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1150 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1130 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1215, 1,1190 ve 1,1170 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1130, 1,1110 ve 1,1085 destek seviyeleri takip edilebilir.


XAUUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde, Ons Altın'ın fiyatlamalarda 1496-1481 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği gözlendi. ABD ve Çin arasındaki geçici bir ticaret anlaşmasının beklendiği gibi önümüzdeki ay Şili'de imzalamak için zamanında tamamlanamayacağını açıklamasının Altın'daki düşüşleri sınırlandırdığı izlendi. Akşam saatlerinde, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Ekim toplantısında beklentiye paralel olarak 25 bp faiz indirimine giderek banka fonlama faizinde hedef aralığı yüzde 1.50 - 1.75 olarak değiştirdi. Fed Başkanı Jerome Powell, bankanın Ekim ayı politika toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda enflasyonist baskılar zayıf kalmayı sürdürdüğünü belirterek enflasyonun yüzde 2'ye yükselmesini beklediğini vurguladığı gözlendi. Gün sonunda, Ons Altın'ın kazançlarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1495 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1503, 1511 ve 1518 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1489, 1481 ve 1472 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın üçüncü işlem günüde, Brexit sorununu çözmek için dün alınan karar sonrasında 12 Aralık'ta erken genel seçime gidilmesinin sandıktan daha derin bir kriz çıkabileceği yönündeki olumsuz beklentilerin arttığı gözlendi. ABD'de özel sektör istihdamı Ekim ayında 125 bin artması ve ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre ekonomi yılın 3. çeyreğinde yüzde 1,9 ile beklentinin üzerinde büyümesinin kur üzerinde sınırlı etkileri izlenirken, akşam saatlerinde, Federal Açık Piyasa Komitesi Ekim toplantısında beklentiye paralel olarak 25 bp faiz indirimine giderek banka fonlama faizinde hedef aralığı yüzde 1.50 - 1.75 olarak değiştirdiği izlendi. Gün sonunda, Sterlin'ın Dolar karşısındaki kazançlarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2897 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2850 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2945, 1,2995 ve 1,3050 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2850, 1,2795 ve 1,2750 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın üçüncü işlem gününde ABD'de özel sektör istihdamı Ekim ayında beklentiyi aşarak 125 bin artması ve ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre ekonomi yılın 3. çeyreğinde yüzde 1,9 ile beklentinin üzerinde büyümesinin kur üzerinde sınırlı etkileri izlenirken, akşam saatlerinde, Federal Açık Piyasa Komitesi Ekim toplantısında beklentiye paralel olarak 25 bp faiz indirimine giderek banka fonlama faizinde hedef aralığı yüzde 1.50 - 1.75 olarak değiştirdiği izlendi. Fed Başkanı Powell, Fed'in politika toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda yüzde 2 enflasyon hedefine bağlı kalacağını vurguladı. Gün içerisinde Japonya'da açıklanan yıllık Perakende Satışlar verisinin beklentilerin üzerinde yüzde 9,1 olarak açıklanmasının sınırlı etkileri gözlenirken, dikkatler yarın yapılacak olan Japonya Merkez Bankası politika toplantısına odaklandı. Gün sonunda paritenin kayıplarını haftanın dördüncü işlem hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,89 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 109,05 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,55, 108,25 ve 108,05 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 109,05, 109,35 ve 109,60 direnç seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın üçüncü işlem gününde, Ham Petrol'ün fiyatlamalarda 55,79-55,49 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlenirken, ABD'de ülkenin en büyük petrol dağıtım merkezinde ham petrol stoklarındaki artış ile, Suudi Arabistan'ın üretim kısıntılarının daha da artırılmasını istediğine ilişkin işaretlere ağır basmasının ardından Ham Petrol fiyatlarının düştüğü gözlendi. Gün sonunda, yavaşlamakta olan küresel ekonomiye ilişkin zayıf açıklanan veriler ile Ham Petrol'ün kayıplarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 54,77 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 55,45 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petroldeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 54,15, 53,50 ve 52,85 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 55,45, 55,95 ve 56,65 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde, Gümüş'ün fiyatlamalarda 17,95-17,58 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, ABD'de beklentilerin üzerinde açıklanan Özel Sektör İstihdam ve büyüme verileri sonrası düşüşe geçen Gümüş'ün ABD ve Çin arasındaki geçici bir ticaret anlaşmasının beklendiği gibi önümüzdeki ay Şili'de imzalamak için zamanında tamamlanamayacağını açıklamasının düşüşleri sınırlandırdığı izlendi. akşam saatlerinde, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Ekim toplantısında faiz indirimine giderek banka fonlama faizinde hedef aralığı yüzde 1.50 - 1.75 olarak değiştirdiği izlenirken gün sonunda, Gümüş'ün kazançlarını haftanın dördüncü işlem gününe taşıdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 17,85 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,65 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 18,05, 18,30 ve 18,50 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gümüş'teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 17,65, 17,45 ve 17,25 destek seviyeleri takip edilmelidir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.