Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

YENİ HAFTADA BÜYÜME ve İSTİHDAM VERİLERİ ÖN PLANA ÇIKIYOR

Geçtiğimiz hafta TCMB faiz artış kararı sonrası düşen 5 yıllık risk primi CDS 400 seviyesinin altına geriledi. Baskılanmaya çalışılan yapışkan enflasyonun 2024 yılında dezenflasyona dönüşmesi bekleniyor. Diğer yandan hem sınai hem de yeşil enerji tarafından teşvikler devam ediyor. EPDK'den yapılan yazılı açıklamada, geçen yıl ağustosta Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği'nde yapılan düzenlemeyle güneş enerjisinde yatırım seferberliği başlatıldığı bildirildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz yaptığı açıklamada "10 milyar Dolara yaklaşan bir yatırım bu süreçte sahaya yansıdı. 12 ay içinde kurulu gücü 12 bin megavatı aşan 14 binin üzerinde üretim tesisi için lisanssız kapasite tahsisi gerçekleştirildi." dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde uygulanacak kredi değer oranlarında düzenleme yaptı. Finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik koordineli makro ihtiyati tedbirler kapsamında 5 milyon TL değerindeki bir evi, ikinci tapulu evi olarak alacak olanlara evin değerinin yüzde 22,5'i kadar kredi kullandırılabilecek. Böylece Yurtiçi ekonominin önemli bir lokomotifi olan inşaat sektörünün bir süredir yükselen fiyatlarla durağana dönmüş olan yapısında iyileşme bekleniyor. Borsa İstanbul'da ise bu düzenleme Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına pozitif yansıyabilir.

Hafta sonu gerçekleşen Jackson Hole Sempozyumunda ekonominin önemli isimleri konuşma gerçekleştirdi. Ekonomideki yapısal değişikliklerin ele alındığı Sempozyumda Cuma günü açıklama yapan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde Cuma günü yaptığı açıklamada, artan korumacılıktan enerji dönüşümüne kadar küresel ekonominin işleyişindeki köklü değişikliklerin daha fazla enflasyon oynaklığı ve daha kalıcı fiyat baskıları yaratabileceğini, işgücü piyasasının köklü değişikliklerden geçtiğini, enerji dönüşümünün yeni yatırım ihtiyaçları yarattığını ve derinleşen jeopolitik bölünmenin korumacılığa ve tedarik zinciri kısıtlamalarına yol açacağını söyledi. Ayrıca Lagarde "Yeni ortam, pandemi öncesinde gördüğümüzden daha büyük göreli fiyat şoklarına zemin hazırlıyor." dedi. İşgücü piyasasında artan ücretlerin enflasyonunun kalıcılığına destek verebileceğini ve bu durumun orta vadeli enflasyon açısından dikkatle takip edilmesi gerektiğine değindi. Avrupa Merkez Bankasının Eylül'de yapılacak toplantıda faiz artışına gitmemesi ve pas geçmesi bekleniyor.

Asya piyasalarında bu sabah Japonya Nikkei Endeksi hariç pozitif bir görünüm var. ABD tahvil faizleri yukarı yönlü ivmesini sürdürüyor. Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'ndaki konuşmasında, "Ekonominin beklendiği gibi soğumayabileceğine dair işaretler konusunda dikkatliyiz." diyen Powell "Uygun olması halinde oranları daha da artırmaya hazırız ve enflasyonun istikrarlı bir şekilde aşağıya doğru ilerlediğinden emin olana kadar politikamızı kısıtlayıcı bir seviyede tutma niyetindeyiz." dedi. Fed faizlere yönelik sonraki adımlara verilere bakarak karar verecek. Yıl sonuna dek yapılması beklenilen 25 baz puan artışa ilave artış gelip gelmeyeceği ise Dolar Endeksi ve emtia fiyatları üzerinde direk etkili olacaktır. Dolar Endeksi bu sabah 104 seviyesi üzerinde izleniyor. Ons Altın yatay pozitif fiyat eğiliminde görünüyor. Bu hafta içi açıklanacak olan işgücü rakamları yakından takip edilecek.



USDTRY

Geçen haftaki TCMB PPK toplantısının ardından sert geri çekilme gördüğümüz dolarTL kuru geçtiğimiz Cuma günü 25,78TL seviyesinde açılış gerçekleştirdi. İlk tepkilerin ardından yeniden yükseliş hareketi gördüğümüz kur hafta kapanışında ise 26,34TL seviyesini gördü. Reel kesim endeksi ise Ağustos ayında 1,8 puan azalarak 102'e geriledi. Bugün yurtiçinde veri akışı zayıf. ABD'de ise Dallas Fed İmalat Endeksi rakamları açıklanacak. Gün içinde 26,50TL seviyesi üzerinde 26,60TL ve 26,70TL direnç bölgeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde 26,40TL ilk destek bölgesi, bu seviye altında fiyatlama için ise 26,30TL ve 26,20TL diğer destek seviyeleri olarak takip edilebilir.


EURTRY

Dolardaki geri çekilmenin geçen Cuma gevşemesiyle birlikte çaprazda da yeniden 28TL üzerinde fiyatlama kaydedildi. Almanya'da 2. çeyrekte revize GSYİH yıllık % -0,6 ile beklentilere paralel açıklanırken çeyreklik bazda ise değişim kaydedilmemiş oldu. Yurtiçinde ise reel kesim endeksi Ağustos ayında gerilerken aynı dönemde kapasite kullanım oranı da %0,9'luk bir düşüş yaşadı. Bugün veri akışı her iki bölgede de zayıf. Gün içi 28,50TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 28,40TL ve 28,30TL seviyeleri takip ediliyor. Çaprazda yeniden yükselişlerin olması halinde 28,70TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üstünde 28,80TL ve 28,90TL bölgeleri takip edilebilir.


EURUSD

Özellikle ECB tarafında faiz artırımına ara verilebileceği beklentisine karşın Fed tarafında faiz artışlarının devam etmesi gerektiğini söyleyen bazı politika yapıcılarının söylemleri sonrası paritede geri çekilmeler yaşandı. Geçen Cuma günü parite 1,0811 seviyesinde başladığı günü 1,0793 seviyesinde sonlandırırken 14 Haziran'dan bu yana ki en düşük seviyesi 1,0766'yı test etti. Bugün makroekonomik veri akışı yer almazken bu hafta açıklanacak tarım dışı istihdam verisi önemli olacak. İlk direnç 1,0820 seviyesini sırasıyla 1,0840 ve 1,0860 seviyeleri takip ediyor. Destek bölgesi olarak ise 1,0800 bölgesi takip edilirken aşağı yönlü kırılmalarda 1,0780 ile 1,0760 seviyelerinin izlenmesi gerekebilir.


ONS ALTIN

Ons altın geçtiğimiz haftalarda yükselen ABD tahvili ve Çin ekonomisinde deflasyon endişesi ile birlikte baskılanarak 2023 mart ortasından bu yana gördüğü en düşük seviye 1884 doları test etmişti. Buradan aldığı destek ile tepki hareketi gözlenmiş 50 ve 200 günlük basit ortalamalarının arasında 1923 dolar seviyesine varan fiyatlamalar kaydedilmişti. Cuma günü pozifit fiyatlama dolar endeksinde yükseliş ile yatay pozitif seyretti. İlk destek noktası 1915 dolar takip edilirken, bu seviye altında fiyatlama için 1910 ile 1905 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 1920 dolar ve üstünde 1925 ile 1930 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.


GBPUSD

Parite geçtiğimiz hafta Perşembe günü hem Fed tarafında faiz artırım beklentisi hem dolar endeksinin 104 puan seviyesinin üzerine taşınmasıyla birlikte 1,2600'nın da altına varan geri çekilmeler görmüştü. Cuma günü nispeten gevşeme olsa da zayıf görünüm ediyor. Yeni haftada ise 1,2576 seviyesinde açılış gözleniyor. Bugün Birleşik Krallık resmi tatil nedeniyle kapalıyken, ABD tarafında ise Dallas Fed İmalat Endeksi takip edilecek. Teknik açıdan ilk olarak 1,2620 ve üstünde fiyatlama için 1,2640 ve 1,2660 direnç bölgeleri izlenebilir. Çekilmelerde 1,2600 seviyesi destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında ise 1,2580 ve 1,2560 bölgelerini takip ediyor olacağız.


GRAM ALTIN

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü açıklanan faiz kararının ardından yurtiçinde altın fiyatlarında yönü belirleyen kur oldu. Kurda sert geri çekilmeler ile birlikte gram altın neredeyse 1550TL seviyesine kadar geri çekilme gördü. Piyasanın ilk tepkisi sonrası daha dengeli fiyatlamalar ile birlikte kur tarafında yükseliş gram altının da 1600TL üzerine yeniden taşınmasına neden oldu. Bu hafta hem kur fiyatlaması hem de tarım dışı istihdam önemli olacak. Direnç noktası 1635TL takip edilirken bu seviye üzerinde 1640TL ve 1645TL seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1630TL noktası, bu seviye altında fiyatlama için ise 1625TL ve 1620TL destek bölgeleri takibimizde olacak.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.