KÜRESEL PİYASALARDA JEOPOLİTİK GERGİNLİK DEVAM EDİYOR
Borsa Istanbul, Cuma günü %5,46 yükselişle 1.952,40 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 35 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks Cuma günü en yüksek 1.964,99 seviyesini görürken en düşük 1.866,34 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones yüzde 2,51, S&P 500 yüzde 2,24; Nasdaq yüzde 1,64 yükselişle kapattı. Avrupa borsalarında ise, FTSE 100 yüzde 3,91,CAC 40 yüzde 3,55, DAX yüzde 3,67 düşüş gösterdi. Asya piyasasının ilk işlemlerinde karışık bir seyir gözleniyor.
Küresel gelişmelere baktığımızda jeopolitik gerginliklerin devam ettiğini görmekte ve bu bağlamda piyasa fiyatlamaların gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Hem ABD hem de Euro Bölgesi tarafında Rusya’ya yeni bir dizi yaptırımlar geldiğini söyleyebiliriz. Yaptırımlar tarafında en önemli gündem maddesi “SWIFT” konusuydu. ABD, Kanada ve Avrupa ülkeleri belirli Rus bankalarının uluslararası ödemeler ağı SWITFT sisteminden çıkarılması konusunda anlaşmaya vardı. Yapılan açıklamada Rusya Merkez Bankası'nın söz konusu yaptırımların etkisini bertaraf etmek için uluslararası rezerv biriktirmesini önlemek açısından kısıtlayıcı önlemler alınacağını da belirtildi. Şimdilik bu husus “bazı Rus bankaları”nı kapsayacak nitelikte.
Diğer yandan AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, AB hava sahasını Rus uçaklarına kapatacaklarını açıkladı. Ayrıca von der Leyen, AB'nin tarihinde ilk kez savaştaki bir ülke için silah alımı ve teslimatını finanse edeceklerini belirterek Belarus'a da yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacaklarını duyurdu.
Euro Bölgesi’nden gelen yaptırımlara baktığımızda Avrupa Birliği tarafından Rusya'nın 64 önemli kurumuna yaptırım getirildi. AB bankalarının, Rus vatandaşlarından 100 bin Euro'dan daha fazla miktarda mevduat kabul etmeleri yasaklandı. Petrol rafinerileri için gerekli mal, hizmet ve teknoloji gönderilmesi engellendi. Rus Demiryollarının AB finansal hizmetlerine erişimi kesildi ve teknoloji sağlanması, Rus hava yollarına yedek parça ve ekipman satışı yasak kapsamına alındı.
Gelişmeler akabinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Belarus'taki görüşmelerle ilgili "Belarus'taki müzakerelerden bir sonuç beklemiyorum ama denesinler" ifadesini kullandı.
Yurt İçi gelişmelere baktığımızda Dünya Bankası yayımladığı raporda, 2021 yılında Türkiye’nin tahmini yüzde 10,0 olan büyüme hızının, politika belirsizliğindeki sert artışın özel tüketimi ve yatırımları baskılaması sebebiyle bu yıl yüzde 2’ye düşmesi, 2023 yılında ise yüzde 3 olarak gerçekleşmesinin beklendiği belirtildi.
Bugün yurt içinde büyüme ve dış ticaret dengesi verileri açıklanacak, yurt dışında ise ABD toptan stoklar ve Dallas Fed imalat aktivite endeksi verisi takip edilecek.
USDTRY
Kurda geçen hafta kapanışında sakinleşen ve geri çekilen fiyatlamalar bu hafta başlarken Ukrayna gerginliğinde görüşmelerin başlayacağı haberlerine rağmen nükleer savaş riski ile birlikte tekrar 14TL üzerinde gerçekleşiyor. Bugün yurt içinde büyüme, dış ticaret dengesi ; ABD’de ise toptan stoklar ile Dallas Fed imalat aktivite endeksi takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 14,25 ve 14,35 direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 14,00 ve 13,85 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Çaprazda geçen hafta 15,50TL seviyelerinde kapanış gerçekleşirken yeni haftaya artan jeopolitik risk nedeni ile 15,75TL test edilerek yukarı yönlü başlangıç gerçekleşti. Rusya-Ukrayna savaşının 5. Gününde görüşmeler başlasa da bir sonuç çıkmayacağı ve savaşın derinleşeceği düşünülüyor. Bu nedenle gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde tekrar baskının artığını görüyoruz. Bugün Avrupa’da veri akışı sınırlı, yurt içinde ise büyüme ve dış ticaret dengesi ön plana çıkacak. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde kurda 15,75 ve 15,85 direnc¸ seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satıs¸ baskısında ise 15,55 ve 15,30 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD
Parite jeopolitik risk kaynaklı dolarda yaşanan değer kazanımlarından etkilenerek fiyatlanmaya devam ediyor. Nükleer savaş riski ve Rusya’nın swift uygulamalarınından çıkarılmasının etkileri piyasalarda paritenin haftaya tekrar 1,1150 seviyesinden başlamasına neden oldu. Bugün Avrupa’da veri akışı zayıf, ABD’de ise toptan stoklar ve Dallas Fed imalat aktivite endeksi takip edilecek. Tansiyonun gün içerisinde yüksek kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 1,1175 ve 1,1185 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1,1145 ve 1,1135 destek seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Ons altın geçtiğimiz Cuma 1882$ seviyelerine kadar geri çekildikten sonra bu haftaya tekrar jeopolitik risk etkisi ile 1900$ seviyesinin üzerinde haftaya başladı. Geçtiğimiz haftanın son 2 gününde 100$’a yakın geri çekilme yaşaması jeopolitik kaynaklı yükselişinyaşandığınıve bu risk ortadan kalkması durumunda geri çekilmenin devam edeceğini bize gösteriyor. Bu nedenle bugün 1920$ seviyelerine yükselişler kar al ve satış için değerlendirilebilir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.915 ve 1925 dolar direnc¸, olası satıs¸ baskısının go¨ru¨lmesi durumunda ise 1.900 ve 1,1890 dolar destek seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
Parite haftaya tekrar 1,34 seviyesi altında 1,3320 seviyelerinden başladı. Rusya-Ukrayna gerginliğinde görüşme haberleri gelse de savaşın derinleşmesi ve Rusya’nın swift kanallarının kapatılması gerginliği ve riski artırıyor. Bu nedenle gün içinde haber akışı yakından takip edilecek. İngiltere’de veri akışı zayıf, ABD’de ise toptan stoklar ve Dallas Fed imalat aktivite endeksi takip edilecek. Geri çekilmelerin alış fırsatı olduğunu düşünüyoruz.Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,3375 ve 1.3400 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,3340 ve 1,310 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
USDJPY
USD/JPY paritesinde 115,53 seviyelerinden fiyatlamalar gerçekleşiyor. Bugün Japonya’da sanayi üretim verisi -%0,7 beklentiye karşılık -%1,3 düştü. Ocak perakende satışlar ise yıllık %1,4 beklentiye karşılık %1,6 olarak beklentilerin üzerinde geldi. Dolar endeksinin yeniden 96 seviyelerinin üzerine çıkmasıyla birlikte paritede yukarı yönlü hareketin başladığını ve 115 seviyelerinin üzerine attığını görmekteyiz. ABD’de ise toptan stoklar ve Dallas Fed imalat aktivite endeksi takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 115,60 ve 115,70 seviyesi direnç,olası satış baskısının görülmesi durumunda 115,35 ve 115,20 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
BRENT PETROL
Haftasonu gelen olumsuz haber akışları, ABD ve Avrupa Bölgesi’nin bazı Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkarılacağına dair yapılan açıklamalar neticesinde küresel risk iştahı azaldı. Haftayı 94 dolar seviyelerinden kapatan brent petrol an itibariyle 98,50 dolar seviyesinden işlem görüyor. An itibariyle tekrardan 100 dolar seviyesinin üzerine çıkan brent petrolde kısa ve orta vadeli hareketli ortalamaların üzerinde yükseliş seyri devam ediyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde petrolde 104 ve 105 dolar direnç konumundayken , olası satış baskısı durumunda ise 102 dolar ve 100 dolar seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
GRAM ALTIN
Gram altında da geçen hafta değerlendirdiğimiz jeopolitik riskin kur ve ons altın üzerine etkileri ile fiyatlanma devam ediyor. Geçen hafta 835TL seviyelerine gerileyen gram altın haftasonu savaş gerginliğinin nükleer savaşa dönüşme riski ve Rusya’nın swift kanallarının kapatılması ile tekrar artarken bu haftaya 870TL seviyesine yükselerek başladı.Bugün piyasa gelişmeleri değerlendirmeye devam ederken gerçekleşecek görüşmenin gerginliği azaltma noktasında sınırlı kalma ihtimali yüksek. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 870 ve 885 TL seviyesi direnç, 850 TL ve 840 TL seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.