Haftalık Eurobond Raporu (Vakıf Yatırım)

Küresel piyasalar geçtiğimiz haftayı olumlu bir görüntüyle kapatmıştı. ABD endeksleri %2’nin üzerinde pozitif tarafta kapanırken, Avrupa endeksleri %3’ün üzerinde değer kazanmıştı. Ancak bu haftaya Rusya’nın 4 büyük bankasının SWIFT sisteminden çıkarılması ve Rusya Merkez Bankası yaptırımlarıyla başlıyoruz. Ayrıca Merkez Bankası’na uygulanan yaptırımın da para birimleri üzerinde baskı yaratması beklenebilir. Nitekim son yaptırımlar Rusya Merkez Bankası rezervlerinin yarısına yakınının dondurulması anlamına geliyor, USD/RUB sabah saatlerinde %28 yukarıda işlem görüyor. Hem SWIFT hem de Rusya Merkez Bankası yaptırımlarının küresel piyasalarda likidite üzerinden bulaşıcılık riski bulunuyor, bu nedenle fiyatlama riskinin yüksek olduğunu belirtmekte fayda var. Ayrıca halen bölgedeki gerginlik devam ediyor, bu nedenle çatışma haberleri ve gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyoruz. Özellikle Rusya ve Ukrayna arasında başladığı belirtilen müzakere ile ilgili gelişmelerin fiyatlamalar üzerinde etkili olması beklenebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi geçen hafta %2.01-1.84 bandında dalgalanırken, haftayı %1.89 seviyesinden kapattı. Almanya 10 yıllık tahvili %0.22’den, İtalya’nın 10 yıllık tahvilli de haftayı %1.74 seviyesinden tamamladı.
 
Gelişmekte olan ülkelerin risk primlerinde yukarı doğru seyir izlendi. Rusya-Ukrayna tarafındaki gerilimin şiddetlenmesiyle Rusya’nın CDS’i hafta içi 917 bps seviyesine, Ukrayna’nın 10 yıllık CDS’i de 2.160 seviyesine kadar yükseliş kaydetti. Rusya’nın vadesine 3 ay kalmış eurobondunun getirisi 5.308 bps artarak 57%’e, Ukrayna’nın 10 yıllık eurobondunun getirisi de %19’a kadar artış gösterdi. GOÜ arasında Brazilya ve Meksika pozitif ayrıştı diyebiliriz. Yurt içinde risk primi geçen hafta GOÜ’lere paralel hareket ederek 55 baz puan artarak 598 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirdi. Risk priminin yükselmesiyle Hazine, banka/özel sektör eurobondlarının genelinde negatif hava hakim idi. Negatif havadan en az 2029 ve 2047 vadeli kıymetler etkilendi. Hazine’nin son ihracı olan 2027 vadeli sukuk %7.39’den, Vakıfbank’ın 2022 vadeli kıymetin getirisi %4.09’den haftayı tamamladı. İBB 260 Milyon ABD Doları tutarında eurobond ihracı planladığını açıkladı. İhraç için JP Morgan, HSBC, ING ve Société Générale’i yetkilendirdi. İhracın en az 5 yıl vadeli olması hedefleniyor. Ek olarak Fitch Ratings, banka iştiraklerinin kredi notlarında güncellenme gerçekleştirirken, SPK Sasa Polyester’in 500 Milyon ABD Doları tutarına kadar yurt dışı tahvil ihracını onayladı.
 
Geçtiğimiz haftanın en dikkat çeken kıymeti Aydem Yenilebilir Enerji’nin 2027 vadeli tahvili oldu. Kıymetin fiyatı kabaca 4 USD değer kaybederek 82.53 USD seviyesine geriledi. Bu hafta yurt içinde enflasyon ve GSYİH, yurt dışında ABD’de tarım dışı istihdam verisi yakından takip edilecek. Yatırımcılarımıza yurt dışı haber akışından dolayı Hazine’nin kısa taraflı kıymetlerini öneririz.


Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş