Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Hafta sonu Batılı ülkeler tarafından Rusya'ya yaptırım dozunu artıran bir dizi kararlarda bulunuldu. Bazı Rus bankaları SWIFT sisteminden çıkarılırken, AB'den Rusya Merkez Bankası'nın tüm varlıklarının durdurulacağı açıklaması geldi. Yaptırımların sertleşmesi ve çoğu ülkenin bunu desteklemesi ile Rusya da yaptırımlara nükleer caydırıcı güçlerini alarm durumuna geçirerek karşılık verdi. Rus ve Ukraynalı yetkililerin bugün Belarus - Ukrayna sınırında beklenen görüşmesine karşın olumsuz haber akışının bu sabah fiyatlamalarda baskın olduğunu izliyoruz. Rus Ruble'sinde %29'luk değer kaybı gözlenirken, Brent petrol %5 yukarıda. S&P500 ve Nasdaq vadelisinde %2'nin, Avrupa vadelilerinde ise %3'ün üzerinde düşüşler gözleniyor. Dolar/TL de %2 primli seyrederek, 14,0 seviyesinin üzerinde hareket ediyor. Bu fiyatlamalar kapsamında BIST100 endeksi de güne %3 civarında satıcılı başlayabilir. Öte yandan, Petrol, Altın gibi varlıkların perşembe günkü zirvelerinin altında olması ve Asya'nın bu sabah görece sakin kalması nedeniyle endeks de - sert satışların gözlenmesi durumunda - geçen haftaki dip seviyelerine gelmeden tepki ile karşılaşabilir. Geçen hafta tepkinin geldiği 100 günlük ortalamanın da bulunduğu 1.850 bölgesi tepki için takip edilebilir. Öncesinde 1.880 civarı ara destek.
 
 
 
 
 
 
     
MAKROEKONOMİ

    
Ekonomik güven endeksi şubat ayında 100,8'den 98,2'ye geriledi ve iyimserlik eşik seviyesinin altına geriledi.
          
Hazine ve Maliye Bakanlığı geçen haftaki ihraçlarla şubat ayı borçlanma programını tamamladı. Hazine şubat ayında hesaplamalarımıza göre 49 milyar TL'lik borçlanma hedefine yakın, 49,1 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi ve şubat ayında anapara ödemesinin 30,2 milyar TL olduğunu varsaydığımızda Hazine'nin 18,9 milyar TL net iç borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplamaktayız. Hazine şubat ayında uluslararası piyasalarda kira sertifikası ihraç ederek 3 milyar USD (yaklaşık 41,4 milyar TL) dış borçlanmaya gitti, dış borç anapara ödemesinin ise 29,7 milyar TL olduğunu varsaydığımızda 11,7 milyar TL net dış borçlanma gerçekleştirdiğini öngörmekteyiz. Böylelikle Hazine'nin şubat ayında toplamda yaklaşık 30,6 milyar TL net borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplıyoruz.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) tarafından ocak ayı beyaz eşya üretim ve satış verileri yayınlandı. Yurt içi beyaz eşya satışları aylık bazda ocak ayında %18 düşüş sergiledi ve dayanıklı mallara talebin zayıfladığına işaret etti. İç talebe dair izlediğimiz konut ve taşıt satışlarında da ocakta aylık bazda sert düşüşler gerçekleşmişti.
• Beyaz eşya üretimi ise, aylık bazda ocakta %18 daralma sergileyerek düşüşünü sürdürdü. İhracat ise ocakta aylık %13 gerilemeyle düşüşünü hızlandırdı. İhracattaki gerilemede, devam eden ham madde tedarik sorunları, yükselen girdi maliyetleri ve en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa ülkelerinde ocak ayında uygulanmaya devam eden Omicron kısıtlamaları etkili olmuş olabilir.
• Diğer yandan yıllık bazda bakıldığında, beyaz eşya üretimi %13 düşüş ve yurt içi satışları %16 düşüş sergilerken, ihracat ise geçen yıla göre %6 düşük kaldı. Öte yandan, bu yıl ocak ayında beyaz eşya üretimi, yurt içi satışı ve ihracatının, ocak ayları tarihsel ortalamalarının üzerinde seyrettiği gözlendi.
 
        Kaynak: TÜRKBESD.
Almanya'nın geçen senenin son çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi nihai verisi takip edildi. Almanya ekonomisinde geçen sene son çeyrekteki %0,7 daralma %0,3 daralmaya revize edildi. Son çeyrekteki daralmada, Omicron varyantı sonucu artan kısıtlamalar ve tedarik sıkıntıları etkili oldu. Yıl genelinde ise büyümesi %2,8'den %2,9'a revize edildi. Almanya Merkez Bankası, ülke ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde tüm sektörlerin virüse bağlı istihdam kayıpları nedeniyle daralabileceğini tahmin ediyor. Ülkede büyüme performansının ise jeopolitik risklere, arz kesintilerinin seyrine ve koronavirüs vakalarının gerileme hızına bağlı olması beklenmekte.

ABD'de dayanıklı siparişler ocak ayında beklentilerden iyi geldi. Dayanıklı mal siparişleri aylık %1,6, ulaşım ve savunma gibi veride oynaklık yaratan kalemleri dışlayan çekirdek siparişler ise aylık %0,9 arttı.
 
Bu haftaki veri gündemine baktığımızda;
• ABD tarafında bu hafta Fed Başkanı Powell'ın Kongre sunumları ve Fed yetkililerinin konuşmaları izlenecek. Özellikle jeopolitik risklerin ve Rusya'ya yaptırımların enerji fiyatlarına yansımasına dair özellikle Fed tarafından gelecek yorumlar önemli olacaktır. Jeopolitik risklerin büyümeye olan etkisinin ne ölçekte olacağına dair yorumlar Fed'in marttaki faiz artırımında belirleyici olacak faktörlerden biri olabilir. Veri gündeminde ise şubat ayına ilişkin istihdam verileri odak noktasında olacaktır. Çarşamba günü şubat ayı ADP özel sektör, perşembe günü haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve cuma günü ise şubat ayı tarım dışı istihdam verisi izlenecek. Ocak ayında ADP özel sektör istihdamı ile tarım dışı istihdamı farklılaşmıştı. ADP özel sektör istihdamı azalırken, tarım dışı istihdam belirgin bir şekilde artmıştı. İşsizlik oranı %3,9'dan %4'e çıkarken, ücretlerin yıllık artış hızı %5,7'ye ulaşmıştı. Şubat ayında ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları düşük seviyelerini korudu. Geçen hafta açıklanan yeni haftalık işsizlik maaşı başvuruları, 249 bin kişiden 232 bin kişiye geriledi ve sıkı istihdam piyasası koşullarının devam ettiğine işaret etti. Bu açıdan istihdam piyasasındaki olumlu seyrin açıklanacak verilerde teyit edilmesi olası. Salı günü IHS Markit şubat ayı nihai PMI, ISM imalat PMI ve perşembe günü ise IHS Markit şubat ayı nihai hizmet PMI ve ISM imalat dışı PMI açıklanacak. Öncü verilere göre imalat PMI, 55,5'ten 57,5'e ve hizmet PMI da 51,2'den 56,7'ye yükselerek ekonomik aktivitenin olumlu seyrettiğine işaret etmişti. Bu dönemde Omicron varyantı kaynaklı vakaların azalması ve kısıtlamaların kaldırılması bu yükselişlerde belirleyici olmuştu.
• Avrupa tarafında ise enflasyon verileri ön plana çıkmakta. Bu kapsamda salı günü şubat ayına ilişkin Almanya öncü TÜFE ve çarşamba günü ise Euro Bölgesi öncü TÜFE izlenecek. Özellikle enerji fiyatlarındaki artışla birlikte Euro Bölgesi genelinde enflasyonun yükseliş trendine devam etmesi olası gözükmekte. Bölge genelinde salı günü şubat ayı nihai imalat PMI, perşembe günü ise nihai hizmet PMI'lar açıklanacak. Şubat ayına ilişkin öncü verilere göre bölge genelinde imalat ve hizmet PMI'lar, büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürdü. Özellikle imalat PMI'da karışık seyir görülse de şubatta hizmet PMI'larda bölge genelinde kısıtlamaların hafifletilmesine yönelik atılan adımların etkisiyle güçlü artışlar gözlendi. Geçen hafta açıklanan Almanya ve Fransa ekonomilerinin geçen yılın son çeyrek büyüme verileri sonrası bu hafta cuma günü İtalya GSYH büyüme verisi izlenecek. Ayrıca Omicron varyantına ilişkin alınan tedbirlerin tüketime olan yansımalarına ilişkin cuma günü Almanya ocak ayı perakende satışlar ve Euro Bölgesi ocak ayı perakende satışlar verileri takip edilecek. Ayrıca perşembe günü ECB toplantı tutanakları izlenecek.
• Ayrıca bu hafta Kanada ve Avustralya Merkez Bankaları para politikası kurulu toplantıları ile OPEC+ Grubu toplantısı izlenecek. Bir önceki toplantısında Avustralya Merkez Bankası tahvil alım programına son verirken politika faizini sabit tutmuş ve faiz artışı konusunda sabırlı olacağı yönünde mesaj vermişti. Bankanın bu haftaki toplantıda herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor. Bunun yanında Kanada Merkez Bankası ise, önceki toplantısında politika faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak %0,25 seviyesinde sabit tutmuş fakat politika faizini düşük seviyelerde tutma konusundaki ileriye dönük yönlendirmesini kaldırmıştı. Özellikle son jeopolitik risklere ilişkin değerlendirmeleri ve sözlü yönlendirmelerinde değişiklik olup olmayacağı izlenecek.
• Asya tarafında ise veri gündemi yoğun. Yarın Çin'in şubat ayı resmi PMI ve Caixin imalat PMI ile perşembe günü ise Caixin hizmet PMI verileri izlenecek. Beklenti Çin resmi imalat PMI'ın tekrar daralma bölgesine geçmesi, tatilde artan tüketim harcamalarına rağmen Çin imalat dışı PMI'ın ise gerilemesi fakat eşik seviyenin üzerinde kalması beklenmekte. Bu açıdan veriler Çin Hükümeti'nin genişleyici adımlara devam etmesi yönündeki beklentileri güçlendirebilir. Ayrıca salı günü Güney Kore şubat ayı dış ticaret verileri ile perşembe günü son çeyrek büyüme verisi izlenecek. Güçlü seyreden küresel taleple şubat ayında Güney Kore ihracatının yıllık artış hızının yükselmesi beklenmekte.
Yurt içinde bugün geçen yılın son çeyreğine ilişkin GSYH verileri, ocak ayı dış ticaret dengesi ve ocak ayı hizmet ÜFE verisi, yarın şubat ayı imalat PMI, perşembe günü şubat ayına ilişkin enflasyon verileri ve cuma günü reel efektif döviz kuru izlenecek. Ayrıca bugün Hazine'nin Mart-Mayıs dönemi iç borçlanma stratejisi ve cuma günü ise şubat ayına ilişkin TCMB'nin yayınladığı aylık fiyat gelişmeleri raporu takip edilecek.
Türkiye ekonomisi 2021 yılı üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,4 büyümüştü. Yıllık %7,4 büyümenin kaynaklarına baktığımızda tüketim +6,6 puan (özel tüketim 5,4 puan, kamu tüketimi 1,2 puan), net ihracat da +6,8 puanla katkı verirken, inşaat yatırımlarındaki düşüş kaynaklı toplam yatırımlar büyümeyi -0,6 puan, stokların eritilmesi -5,4 puan negatif etkilemişti.
• Son çeyrekte ise ekonomik aktivite dengeli bir seyir izledi. Sanayi üretimi bir önceki çeyreğe göre güçlü seyrederken, özel tüketime dair göstergelerde aralık ayında kısmi düşüş görsek de çeyrek boyunca güçlü seyretti. Beklentiler ise 4. çeyrekte yıllık büyümenin 3. çeyreğe göre hızlanması yönünde. Foreks Anketi'ne göre 4. çeyrek GSYH medyan tahmini %8,5 olurken, 2021 yıl genelinde ise büyümenin %11 gerçekleşmesi beklenmekte.
Ticaret Bakanlığı geçici dış ticaret verilerine göre ocak ayında ihracat 17,6 milyar USD'ye geriledi, ithalat da 28 milyar USD'ye ulaştı. Dış ticaret açığı ise aralık ayındaki 6,8 milyar USD'den ocak ayında 10,4 milyar USD'ye yükseldi. Geçen yılın aynı ayıyla kıyaslandığında ise ihracat %17,3 artarken, artan enerji ithalatının etkisiyle ithalat %55,2 arttı.

Ocak ayında İSO imalat PMI, 52,1'den 50,5'e gerileyerek imalat sanayi faaliyetlerinin kısmi yavaşladığına işaret ederken, genişleme bölgesinde kalmaya devam etmişti. Bu ay ise kurdaki durağan seyre ve şubat ayında ihracattaki artışa rağmen, reel kesim güven endeksinde ve KKO'da kısmi düşüş gördük ayrıca geçen ay yaşanan enerji arzı sıkıntılarının üretime olan gecikmeli etkileri ile şubat ayında PMI'da yataya yakın bir seyir görmemiz olası.

Ocak ayında TÜFE aylık %11,1 artarken, yıllık bazda ise artışını sürdürerek %48,69'a yükselmişti. ÜFE ise aylık %10,45 arttı ve yıllık bazda %79,89'dan %93,53'e yükselmişti. Bu dönemde özellikle akaryakıt tarafında enerji fiyatları kaynaklı artışların yansımasını göreceğiz ve gıdada ise KDV indiriminin ne ölçekte gıda enflasyonuna etki ettiğini izleyeceğiz. Beklenti aylık enflasyonun son döneme göre yavaşlaması fakat yıllık bazda enflasyondaki artışın devam etmesi yönünde. Foreks Anketi'ne göre şubat ayında TÜFE'de aylık medyan tahmin %3,80 olurken, yıllık medyan tahmin ise %52,95 seviyesinde bulunuyor. Özellikle jeopolitik riskler küresel anlamda gerek tedarik zinciri kaynaklı sıkıntılar gerekse enerji ve tarım emtia fiyatlarına baskıyı artırabilecek bir unsur olması dolayısıyla önümüzdeki dönemde arz yönlü baskılarda beklenen gevşemenin gecikme olasılığını da gündeme getirmekte.

Reel efektif döviz kuru endeksi ocak ayında aylık %10,4 artışla 52,9'a yükselmişti.
 
ŞİRKET HABERLERİ

Alarko GYO (ALGYO, Sınırlı Pozitif): Alarko GYO'nun 4Ç2021'deki net dönem karı 1.018mn TL gerçekleşmiş ve bir önceki yılın aynı dönemindeki 112mn TL net karın oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Yatırım amaçlı gayrimenkul gerçeğe uygun değer artışlarından 703,1mn TL gelir yazılması (4Ç2020: 149,7mn TL) karın yüksek gelmesinde önemli bir faktör olurken, Şirket 252,6mn TL de kambiyo karı kaydetmiştir. Yüksek döviz fazla pozisyonu bulunan (57mn USD) Şirket, kurlardaki değişimlere duyarlıdır. Öte yandan, Şirket'in yılın son çeyreğindeki satış gelirleri 44,6mn TL gerçekleşirken, brüt kar 44,2mn TL olmuştur. Bir önceki yılın son çeyreğinde satış gelirleri ve brüt kar sırasıyla 5,3mn TL ve 4,8mn TL idi.

Dördüncü çeyrek kar rakamı ile birlikte Şirket'in 2021'deki net dönem karı 1.261,5mn TL'ye çıkmıştır. 2020 yılında 330,2mn TL kar elde edilmişti.

Ek olarak, Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına 1,65 TL kar payı dağıtımını Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %5,6 olarak hesaplanmaktadır.

Eczacıbaşı İlaç (ECILC, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 4Ç2021'deki ana ortaklık net dönem karı 428,2mn TL olarak açıklanmıştır. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 6,8mn TL zarar kaydedilmişti. Satış gelirleri 2021 yılı dördüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %25 artarak 301,8mn TL'ye yükselirken, brüt kar %38,7 büyüyerek 92,1mn TL olmuştur. Şirket'in operasyonel giderleri aynı dönemde %42,9 artarak 89,1mn TL'ye yükselmiştir. Kurlardaki yüksek artışa bağlı olarak Şirket, diğer faaliyetlerinden 445,5mn TL gelir elde etmiştir. Böylece faaliyet karı da 448,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde Şirket'in FAVÖK'ü ise geçen senenin aynı dönemine göre %22,7 azalışla 9,7mn TL olmuştur. Özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan 65,3mn TL gelir kaydedilirken, finansman tarafında 18mn TL net finansman geliri kaydedilmiştir. Son olarak 117mn TL vergi gideri sonrası Şirket ana ortaklık net dönem karı 428,2mn TL olmuştur.

4. Çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket'in 2021 yılı ana ortaklık net dönem karı 755,1mn TL olmuştur. Bir önceki yılın 12 aylık ana ortaklık net dönem karı ise 322,1mn TL idi.

Petkim (PETKM, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 2021 yılının son çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı 1529,3mn TL ile bizim beklentimiz olan 1.583mn TL'ye yakın, ortalama piyasa beklentisi olan 1.462mn TL'nin ise üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 663mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Tahminimizdeki sapmada Şirket'in yüksek vergi gideri kaydetmesi etkili olmuştur.

Şirketin satış gelirleri son çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %133,6 oranında artarak 9.550,5mn TL'ye (ortalama beklenti 9.141mn TL idi) yükselmiştir. Bu artışta satış miktarındaki %3,6'lık artışa ilaveten satış fiyatlarındaki artışlar önemli etken olmuştur. Satışların maliyeti ise %128,3 oranında yükselmiş ve buna bağlı olarak brüt kar %156,5'lik artışla 1.970,8mn TL'ye ulaşmıştır. Yüksek kapasite kullanımı (etilen kapasite kullanımı %98), etilen nafta marjının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüksek oluşu ve petrokimya fiyatlarındaki artış kaynaklı oluşan stok geliri (13,4mn dolar) karlılığı desteklemiştir. Operasyonel giderler ise aynı dönemde %240 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 4Ç2020'deki 85,2mn TL'lik gidere karşın kurlardaki artış kaynaklı 4Ç2021'de 797,1mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı 4Ç2020'deki 556,4mn TL'den 4Ç2021'de 2.337,1mn TL'ye yükselmiştir. Şirket'in FAVÖK'ü de 4Ç2020'deki 763,5mn TL'den 4Ç2021'de 1.691,6mn TL'ye (3Ç2021'de 1.335,2mn TL idi) yükselirken, FAVÖK marjı ise %18,7'den %17,7'ye inmiştir. Yatırım faaliyetlerinden net gelirler %70 oranında artarak 311mn TL'ye yükselirken, aynı dönemde 497,6mn TL net finansman gideri kaydedilmiştir. 542,6mn TL'lik vergi gideri sonrası ana ortaklık net dönem karı da 78,6mn TL'lik azınlık payı düşüldükten sonra 1.529,3mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Son çeyrekte kar rakamıyla birlikte Petkim'in 2021 yılı ana ortaklık net dönem karı 5.451,7mn TL'ye ulaşmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde 1.087,7mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.
 
Alkim Kimya (ALKIM, Nötr): Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına brüt 0,7960 TL (net 0,7164 TL) kar payı dağıtımını 28 Mart'ta gerçekleşecek Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %4,5 olarak hesaplanmaktadır. ALKIM hisseleri Cuma günü %9,98 yükseliş kaydetmiştir.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Şirket arasında imzalanan "Dönüşüm Uygulamalarına İlişkin İş Birliği Protokolü" çerçevesinde Bakanlık adına Şirket tarafından ihale edilen İstanbul Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi sözleşmesi, Yüklenici Maksem Yapı Tic. A.Ş. ile 25.02.2022 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli: 1.044mn TL+KDV'dir.

Girişim Elektrik Sanayi (GESAN, Nötr): Şirketin %70 bağlı ortaklığı olan Europower Enerji A.Ş., Gökağaç Elek. Elektro. Ltd. Şti.'ye değişik güçlerde dağıtım trafosunu KDV dahil 2,4mn TL bedelle satmıştır.

Garanti Bankası (GARAN, Nötr): Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin uzun vadeli YP ve TL derecelendirme notunu "BB-"den "B+"ya, ülke tavan notunu ise BB-'den B+'ya düşürmesini takiben; Banka'nın uzun vadeli YP ve TL derecelendirme notunu sırasıyla B+'dan B'ye ve BB-'den B+'ya revize etmiştir. Banka'nın finansal kapasite görünümüne "Negatif Not Derecelendirme Riski" eklenmiştir. Ek olarak, Banka'nın Uzun Vadeli Öncelikli Teminatsız Tahviller notunu ve Sermaye Benzeri Tahvil notunu sırasıyla B+'dan B'ye ve B'den B-'ye düşürmüştür.

İş Bankası (ISCTR, Pozitif): Banka Yönetim Kurulu hisse başına brüt 0,2993 TL kar payı (net 0,2694 TL) dağıtımını Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %3,8 olarak hesaplanmaktadır.

Ek olarak, ödenmiş 4,5 milyar TL sermayesinin, 5,5 milyar TL artırılarak 10 milyar TL'ye yükseltilmesine, artışın tamamının olağanüstü yedek akçelerden karşılanarak, ortaklara bedelsiz kaydi pay olarak verilmesine karar verilmiştir.

Migros (MGROS, Nötr): Rekabet Kurulu tarafından Şirketin de aralarında bulunduğu gıda ve temizlik ürünleri pazarında faaliyet gösteren çeşitli teşebbüsler hakkında, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun uyarınca soruşturma açıldığı duyurulmuştu. Söz konusu soruşturmaya ilişkin olarak Şirkete, İdare Mahkemeleri yolu açık olmak üzere, toplamda 517,7mn TL tutarında idari para cezası verildiğine ilişkin karar Rekabet Kurulu tarafından açıklanmıştı. İdari para cezasının dörtte üçü nispetinde 388,3mn TL tutar Şirket tarafından ödenmiş olup, anılan karar ve cezaya ilişkin olarak yürütmeyi durdurma talepli iptal davası 25 Şubat 2022 tarihinde açılmıştır.

Ayrıca, Migros 2022 yılına ilişkin beklentilerini açıklamıştır. Buna göre 2022'de şirket 200+ yeni mağaza açılışı gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Şirketin yıl boyunca yaklaşık 1,2 milyar TL yatırım harcaması (yeni mağaza açılışları, online operasyonlar ve altyapı iyileştirmeleri, yeni teknoloji yatırımları ve bakım onarım giderleri) yapması öngörülmektedir. Bununlar birlikte Şirket, yaklaşık 8.100 yeni istihdam yaratmayı planlamaktadır. 2021 yılına ilişkin beklentileri evvelce duyurulan Şirketin, 2021 yılında satış büyümesinin yaklaşık %26 mertebesinde olması beklenmektedir. Online satış kanallarının gelişimi devam etmekte olup, online satışların Şirketin konsolide satışları içerisindeki payı %15,5'e ulaşmıştır (tütün ve alkol ürünleri hariç).
 
SEKTÖR HABERLERİ
 
Tekstil: İzmir Ticaret Borsası, Ulusal Pamuk Konseyi ile İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, pamuktan yapılmış ürünlerin "GMO Free Turkish Cotton" etiketi alması, böylece dünya genelinde GDO'suz Türk pamuğu ve tekstil ürünlerine daha fazla değer katılması için çalışma başlattı. Dünyada çeşitli tarım ürünlerinde, ürünü hastalıklara, zararlılara karşı korumak, verimi artırmak amacıyla, genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) kullanılıyor. Pamuk tohumlarında gen teknolojisi kullanımı 1990'lı yıllarda başladı ve 10 sene içinde dünya genelinde yayıldı. Türkiye ise Yunanistan ve İspanya'yla beraber, GDO'suz pamuk üreten üç ülkeden biri olarak kaldı. Bu üç ülkenin toplam yıllık yaklaşık 2 milyon tonluk pamuk üretiminin 1 milyon ton civarı Türkiye'de gerçekleştiriliyor. Tekstil sanayisinde Türkiye'nin GDO'suz pamuktaki üstünlüğünü daha iyi kullanması için İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, İzmir Ticaret Borsası ve Ulusal Pamuk Konseyi iş birliğiyle "GMO Free Turkish Cotton" projesi başlatıldı. Bu çerçevede kurulan GDO'suz Pamuk A.Ş, iplikten kumaşa, giyimden ev tekstiline kadar pamuktan yapılmış ürünlerin "GMO Free Turkish Cotton" etiketi alması, böylece de dünya genelinde GDO'suz Türk pamuğunun ve tekstil ürünlerinin değerine değer katılması için faaliyet gösteriyor. (Kaynak: Anadolu Ajansı)
 
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
 
Akiş GYO (AKSGY, Sınırlı Pozitif): Şirket 4Ç2021'de (konsolide) 487,9mn TL net dönem karı kaydetmiştir. Geçen yılın son çeyreğinde 23mn TL zarar yazılmıştı. Şirket'in satış gelirleri 4Ç2021'de 149,9mn TL gerçekleşerek yıllık %76,1 oranında artarken, brüt kar 117,5mn TL ile yıllık %108 oranında artmıştır. Brüt kar marjı ise 12,1 puan iyileşerek geçen yılın son çeyreğinde %78,4 olarak gerçekleşmiştir. Diğer yandan, yatırım amaçlı gayrimenkul gerçeğe uygun değer artışlarından 1.265mn TL gelir yazılması (4Ç2020:34mn TL) karı desteklerken, 949,6mn TL net finansman gideri yazılması karın daha yüksek gelmesini engellemiştir.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in 2021 yılındaki karı 237,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 2020 yılında 458,4mn TL zarar yazmıştı.

Alarko Carrier (ALCAR, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 4Ç2021'deki net dönem karı 40,2mn TL olarak açıklanmıştır. Geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki net dönem karı 17,3mn TL idi. Satış gelirleri 2021 yılı dördüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %92,7 artarak 459,6mn TL'ye yükselirken, brüt kar %91,8 büyüyerek 107,8mn TL olmuştur. Şirket'in operasyonel giderleri aynı dönemde %66,6 artarak 63,2mn TL'ye yükselmiştir. 7,7mn TL'lik diğer faaliyetlerden net gelir ile birlikte faaliyet karı da 52,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde Şirket'in FAVÖK'ü ise geçen senenin aynı dönemine göre %133,9 artışla 48,8mn TL olmuştur. FAVÖK marjı da 1,9 puan artışla %10,6'yı göstermiştir. Finansman tarafında 13,2mn TL net finansman gideri kaydedilmiştir. 1mn TL net vergi geliri sonrası Şirketin net dönem karı 40,2mn TL olmuştur.

4. çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket'in 2021 yılı net dönem karı 72mn TL olmuştur. 2020 yılı genelinde net dönem karı 61,9mn TL idi.

Özak GYO (OZKGY, Pozitif): Özak GYO'nun 4Ç2021'deki (konsolide) ana ortaklık net dönem karı 2.200mn TL gerçekleşmiş ve bir önceki yılın aynı dönemindeki 362,7mn TL net karın oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Yatırım amaçlı gayrimenkul gerçeğe uygun değer artışlarından 1.577mn TL gelir yazılması (4Ç2020: 357mn TL) karın yüksek gelmesinde önemli bir faktör olurken, Şirket 123,3mn TL de net finansman (4Ç2020:22,4mn TL gider) geliri yazmıştır. Bununla birlikte, Şirket'in satış gelirleri 4Ç2021'de 564,2mn TL ile yıllık %69,5 oranında büyürken, brüt kar 324,9mn TL gerçekleşmiş ve 4Ç2020'deki 55,7mn TL brüt karın oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı da %57,6 olmuştur. (4Ç2020: %16,7)

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in 2021 yılındaki ana ortaklık net dönem karı 2.524mn TL'ye yükselmiştir. Şirket'in 2020 yılındaki ana ortaklık net dönem karı 617,5mn TL idi.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR): Şirket, Rusya'yla ilgili yaşanan son gelişmeler doğrultusunda, Rusya'daki iş geliştirme faaliyetlerinin ve devam eden sözleşme görüşmelerinin şirket tarafından tek taraflı olarak durdurulmasına karar vermiştir. 2022-2026 gelir beklentilerinde bir değişikliğe neden olmasının beklenmediği açıklanmıştır.

Trabzonspor (TSPOR): Şirket ile Mekap Deri ve Ayakkabı San. Tic. A.Ş. arasında, 2022-2023 futbol sezonunu kapsayacak yeni bir reklam ve sponsorluk anlaşması yapılmıştır. Yapılan anlaşmaya göre; Mekap Deri, Şirkete, reklam ve sponsorluk bedeli olarak toplam 3,5mn TL+KDV ödeyecektir.

Türk İlaç Serum Sanayi (TRILC): Şirket, 'Furoturk 20 mg/2ml IMJIV Enjeksiyonluk çözelti içeren Ampul' adlı ürününün ruhsat kesimi süreçlerinin tamamlandığını açıklamıştır. İlgili ürün klinikte; diüretik olarak kullanılmaktadır.

Yükselen Çelik (YKSLN): Şirket Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlikle ilgili, "Tedarik zinciri içinde önemli bir pay sahibi olmayan bahsi geçen ülkelerin Şirketin faaliyetini aksatması söz konusu olmayıp; (ilgili risklerin AB, diğer Kıtasal Avrupa Ülkeleri ve Türkiye'yi içine almaması halinde) ortaya çıkan ekonomik sonuçlarının artı ve eksileriyle Şirketin 2022 yılı faaliyetlerinde önemli bir olumlu / olumsuz etki yaratmayacağı öngörülmektedir." şeklinde açıklama yapmıştır.
 
FAİZ PİYASALARI
 
Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB cuma günü 76 milyar TL'lik (%14'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 347 milyar TL oldu.
 
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,96 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,93-%2,02 bandında hareketin ardından %1,97 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 60 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 85 baz puana varan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 215 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 200 baz puana varan yükselişler görüldü.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.