HAFTAYA MERKEZ BANKALARI KARARLARI BEKLENTİSİ İLE BAŞLIYORUZ
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Yurtdışı Üretici Fiyat Endeksi rakamları açıklandı. Verilere göre; Eylül ayında YD-ÜFE bir önceki aya göre %0,59 azalış gösterdi. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise %57,25 artış kaydedildi. Sanayinin alt sektörü imalatta aylık %0,59 azalış, yıllık ise %57,37 artış gerçekleşti.
TCMB Piyasa Katılımcılar Anketi Ekim sonuçları belli oldu. Anket sonuçlarına göre enflasyon, dolar ve faiz beklentileri yükseldi. Toplam 70 kişiden alınan yanıtlarla düzenlenen anket sonuçlarına göre; cari yılsonu tüketici enflasyon beklentisi %67,22 seviyesinden %68,01'e yükseldi. 12 Ay sonrası TÜFE beklentisi de benzer şekilde %44,94 seviyesinden %45,28 seviyesine yükseldi. Politika faizi için ay sonu beklentisi ise %33,68 olarak gerçekleşti. Dolar/TL beklentisi bir önceki anket dönemine göre yılsonu için 30,05TL seviyesine geriledi. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise 38,64TL seviyesine yükseldi. Katılımcıların büyüme beklentileri ise bir önceki anket dönemine göre arttı. GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi %3,9'dan %4,1'e yükseldi. 2024 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde %3,8 iken bu anket döneminde %3,4 olarak gerçekleşti.
Geçtiğimiz Cuma günü Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi rakamlarının ardından Üretici Fiyat Endeksi verileri açıklandı. Eylül ayında ülkede tüketici fiyat endeksi bir önceki verilere göre değişim göstermeyerek sabit kalmıştı. Üretici fiyatlarındaki değişime baktığımızda ise bir önceki aya kıyasla %0,2 ve bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %14,7 gerileme kaydedildi. Üretici fiyatlarındaki en güçlü yıllık düşüş yaşanırken bunun temelinde enerji fiyatlarındaki gerilemenin etkisinin devam ettiği belirtildi. Yıllık bazda yaşanan bu düşüşün kaynağı olarak bir önceki yıldaki çok yüksek fiyat seviyesinden kaynaklı baz etkisi de gösterildi. Ara malı fiyatları yıllık bazda düşerken, tüketici ve sermaye malı ürün fiyatlarında ise artış gözlendi.
Geçen Cuma açıklanan verilerin ardından küresel piyasalarda risk iştahına baktığımızda zayıf seyrin devam ettiğini görüyoruz. Avrupa - ABD borsaları ile birlikte yurtiçinde de zayıf risk iştahı geri çekilmelere neden oldu. Borsa İstanbul geçtiğimiz hafta 7.550 puan seviyesine kadar geri çekildi. ABD'de S&P 500 endeksi neredeyse 4.250 puan seviyesine kadar düşüş yaşandı. Avrupa tarafında gösterge endeksi Stoxx Europe 600 endeksi ise 434 puan seviyesine kadar prim kaybı yaşadı. Artan jeopolitik riskler ve yaşanan belirsizlik ile birlikte güvenli liman olan ons altın tarafında ise güçlü görünüm devam ediyor. İsrail - Filistin arasında tırmanan gerilim ve çatışmaların daha geniş alana yayılma ihtimali hala fiyatlanırken bu durum altına olan talebin artmasına neden oluyor. Ons altın geçtiğimiz Cuma günü 1997 dolar seviyesini test etti. Bu rakam 16 Mayıs itibarıyla test edilen en yüksek seviye olarak kaydedilirken, DolarTL tarafında da 28TL seviyesinin üzerinde devam eden fiyatlama yurtiçinde gram altın fiyatlarını pozitif etkiliyor.
USDTRY
Kur 28TL seviyesinde yatay pozitif hareketlerine devam ederken yukarı yönlü fiyatlama isteğinin devam ettiğini görüyoruz. TCMB piyasa katılımcıları anketinde yıl sonu kur beklentisi gerilerken 12 ay sonrası için beklentiler 37,26TL oldu. Geçtiğimiz hafta Fed Başkanı Powell'ın politika faizinin sıkı iş gücü piyasası karşısında artabileceğine yönelik söylemleri takip edildi. Bu hafta ABD üçüncü çeyrek GSYH ve kişisel gelirler ile kişisel harcamalar verileri bu söylemleri destekleyecek mi takip edilecek. Kurda 28,00TL seviyesi üzerinde kalıcılığın devamı halinde 28,10TL ve 28,20TL direnç bölgeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde 27,90TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 27,70TL ve 27,65TL diğer bölgeler olarak takip edilebilir.
EURTRY
Çapraz Cuma günü yeniden 30TL sınırına yakın fiyatlama gördü. Paritede yukarı yönlü tepki isteği etkili oluyor. Hafta başında ise 29,70TL seviyesinde fiyatlama gözleniyor. Almanya'da ÜFE Eylül'de bir önceki aya kıyasla %0,2 ve bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %14,7 gerileme yaşadı. Yurtiçinde ise piyasa katılımcıları anketine göre 2023 yılı büyüme, kur ve faiz beklentilerinde artış gözlendi. Bugün ise her iki bölgeden de Tüketici Güven Endeksi verileri açıklanacak. İlk destek bölgesi 29,20TL ve altında 29,10TL ve 29,00TL bölgeleri diğer destek seviyeleri olarak izlenebilir. Yükselişlerin devam etmesi halinde ilk direnç seviyesi olarak 29,30TL öne çıkıyor. Bu seviye üzerinde ise 29,40TL ve 29,50TL sonraki direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.
EURUSD
ABD 10 yıllık tahvil faizinde yükselişlerin yavaşlaması ve dolar endeksinin geri çekilmesi ile birlikte paritede geçtiğimiz hafta kapanışında yukarı yönlü fiyatlama isteği gözlendi. Euro Bölgesi'nde zayıf seyreden ekonomik görünüm ve ABD tarafında sıkı iş gücü piyasası Merkez Bankaları tarafında faiz kararlarına ilişkin beklentileri etkilerken parite bu haftaya 1,0596 seviyesinde başlıyor. Hafta genelinde önemli makroekonomik verilerin oynaklığı artırması bekleniyor. Gün içerisinde 1,0580 seviyesi, ve bu seviye üzerinde sırasıyla psikolojik direnci 1,0600 ve 1,0620 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Destek bölgesi olarak ise en yakın 1,0560 noktası takip edilirken aşağı yönlü kırılmalarda destek noktası 1,0540 ve altında 1,0520 seviyeleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Ons altında yükseliş trendi tüm hızıyla devam ediyor. Geçen Cuma günü 1997 dolar seviyesini test eden ons altında bu 17 mayıs tarihinden itibaren kaydedilen en yüksek seviye olurken haftanın ilk işlme gününde 1970 dolar üzerinde fiyatlanıyor. Jeopolitik risklerin etkisi devam ederken ons altın tarafında 2000 dolar seviyesi ise önemli bir direnç noktası olma özelliğini koruyor. Teknik olarak 1970 dolar seviyesi ilk destek noktası olarak takip edilebilir. Gün içinde bu seviye altında fiyatlama için 1965 dolar ve 1960 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Olası yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda ise 1980 dolar ve bu seviye üstünde 1985 ile 1990 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.
GBPUSD
İngiltere'de perakende satışlar yüksek fiyatların etkilediği hayat pahalılığı ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının sonbahar giyimine olumsuz etkisiyle Eylül ayında %0,9 geriledi. Ülkede Eylül'de bütçe açığı ise 14,35 milyar sterlin açık verdi. 30 yıllık tahvil faizi ise %5,1'in üzerini test etti ve son 25 yılın en yüksek seviyesini gördü. ABD dolar endeksi 106,2 seviyesinde seyrederken parite gün içinde karışık seyretti ve haftayı 1,2162 seviyesinde kapattı. İlk direnç noktası olarak 1,2160 direnç seviyesi takip edilebilir, bu seviye üstünde fiyatlamalarda 1,2180 ve sonrasında 1,2200 noktası diğer bölgeler olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2140 ilk destek bölgesi, bu seviye altında ise 1,2120 ve 1,2100 destek bölgelerini genel olarak takip edebiliriz.
GRAM ALTIN
Ons altın son 5 ayın zirvesini test ederek güçlü görünümünü korurken yurtiçi gram altın fiyatları da 1798TL ile kendi tarihi zirvesini yenilemiş oldu. Kur tarafında sene sonuna kadar beklentiler TCMB piyasa katılımcıları anketinde gerilese de şuan ki görünüm yatay pozitif fiyatlamaya işaret ediyor. Ons altın tarafında ise yaşanan jeopolitik gelişmelerin ardından yükseliş beklentisi devam ediyor. Gram altında 1800TL direnci takip ediliyor. İlk direnç noktası olarak 1785TL takip edilirken bu seviye üzerinde 1790TL ve 1795TL seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1780TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında ise 1775TL ve 1770TL diğer destek bölgeleri olarak izleniyor olacak.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.