Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

FAİZ KARARI VE SADELEŞME BORSADA YÜKSELİŞE DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEK mi?

TCMB'den faizi artışı ve sadeleşme birlikte geldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Buna göre politika faizi piyasa beklentileriyle paralel olarak 475 baz puan artışla yüzde 15'e çıkarıldı. Karar metninde tüm fonlamanın haftalık repo üzerinden yapılacağı da ifade edildi. TCMB politika faizini 475 baz puan artışla yüzde 15 seviyesine çıkardı. Banka tüm fonlamanın haftalık repodan yapılmasına karar verdi. Karar metninde parasal duruşun sıkılığının kararlıkla sürdürüleceği vurgulandı. Karar metninde sadeleşme hamlesi ile ilgili olarak "Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama ve sürdürme temel amacına enflasyon hedeflemesi rejiminin gerektirdiği şeffaflık, öngörülebilirlik ve hesap verebilirlik ilkelerini uygulayarak ulaşacaktır. Bu ilkeler ışığında, Merkez Bankası fonlaması temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılacak ve bu faiz oranı parasal duruş için tek gösterge niteliğinde olacaktır." ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi faiz kararında etkisiyle gün içinde 1.325,70 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından günü yüzde 1,41 değer kazancıyla 1.313,02 puandan tamamlayarak, rekor seviyeden kapandı. Bankacılık endeksi yüzde 4,01, holding endeksi yüzde 2,04 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran bankacılık, en çok kaybettiren ise yüzde 2,21 ile metal ana sanayi oldu.

Avrupa borsaları ise yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında vaka sayılarındaki artış ve sıkı tedbirlerin yeniden gündeme gelmesiyle günü düşüşle kapattı. Kapanışta gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 0,75 değer kaybederek, 387,6 puana geriledi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,8 azalarak 6.334,35 puana, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,88 düşerek 13.086,16 puana, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,67 değer kaybıyla 5.474,66 puana ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,4 gerileyerek 21.536,24 puana indi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Avrupa parlamentosunda yaptığı konuşmada, ülkelerin mali yardım önlemlerini son dakikaya bırakmamaları çağrısında bulundu. “Euro bölgesi ekonomisini vuran ilk dalgaya karşı güçlü ve hızlı bir şekilde cevap verdik. Krizin şu anki aşamasına da aynı yaklaşım ve kararlılıkla cevap vereceğiz.” diyen Lagarde, zayıf talebin mali teşviklerin devamına ihtiyaç duyulduğunun işareti olduğunu belirtti. Lagarde, Avrupa politika yapıcılarının, ekonomiye yardım etmeyi sürdürmelerinin gerekli olduğunu ve aşılamada ilerleme kaydedilene kadar bir köprü görevi görmeleri gerektiğini söylerken Acil Varlık Alım Programının (PEPP) ve güdümlü uzun dönem finansal operasyonların ana enstrüman olarak kullanılmaya devam edileceğini vurguladı.

ABD'de ikinci el konut satışları, Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 4,3 artarak 6,85 milyona yükseldi ve son 5 aydır gösterdiği yükseliş eğilimini sürdürdü. National Association of Realtors (NAR), Ekim ayına ilişkin ABD'deki ikinci el konut satış verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede ikinci el konut satışları, Ekim'de aylık bazda yüzde 4,3 artışla 6,85 milyona çıktı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle mart, nisan ve mayıs aylarında düşüş gösteren, haziran itibarıyla yükselişe geçen veriye ilişkin piyasa beklentisi, satışların Ekim'de yüzde 1,2 azalışla 6,45 milyon seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

USDTRY

Geçtiğimiz gün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizi piyasa beklentileriyle paralel olarak 475 baz puan artışla yüzde 15'e çıkardı. Yayımlanan karar metninde tüm fonlamanın haftalık repo üzerinden yapılacağı da ifade edildi. ABD tarafında ise haftalık işsizlik başvuruları 707 binlik beklentiler karşısında 745 bin artış gösterirken, Philadelphia Fed İmalat Endeksi Kasım'da 22 beklentisi karşısında 26,3'e geriledi. Gün içerisinde piyasa beklentilerini karşılayan faiz kararının Türk varlıkları üzerinde olumlu etkileri takip edilirken, Dolar/TL kurunun sert düşüşle 7.51'li seviyelere kadar çekildiği gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,55 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,57, 7,60 ve 7,63 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,52, 7,50 ve 7,47 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizi piyasa beklentileriyle paralel olarak 475 baz puan artışla yüzde 15'e çıkardı. Yayımlanan karar metninde tüm fonlamanın haftalık repo üzerinden yapılacağı da ifade edildi. Euro tarafında ise nispeten zayıf veri akışı devam ederken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Avrupa parlamentosunda yaptığı konuşmada, mali teşvik paketinin gecikmeden uygulanması gerektiğini belirtti. Gün içerisinde piyasa beklentilerini karşılayan faiz kararının Türk varlıkları üzerinde olumlu etkileri takip edilirken, çaprazın aşağı yönlü 8,89’lu seviyelere kadar geri çekildiği gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,98 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,95 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,00, 9,03 ve 9,07 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 8,95, 8,92 ve 8,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz gün Euro Bölgesi’nde devam eden zayıf veri akışına ek olarak, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Avrupa parlamentosunda, mali teşvik paketi üzerine yaptığı konuşma takip edildi. ABD tarafında ise haftalık işsizlik başvuruları 707 binlik beklentiler karşısında 745 bin artış gösterirken, Philadelphia Fed İmalat Endeksi Kasım'da 22 beklentisi karşısında 26,3'e geriledi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler sonucu paritede yatay hareketler takip edilirken, gün içerisinde Dolar endeksinde gözlenen yukarı yönlü hareketler, yükselişi sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıktı.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1880 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1850 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1910, 1,1940 ve 1,1970 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1850, 1,1820 ve 1,1790 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz Çarşamba günü aşı gelişmelerinin neden olduğu iyimser hissiyat zaman zaman satışların derinleşmesine neden olmuştu. Dün ise Pfizer’in gerçekleştirdiği son klinik testlerin sonuçlarına göre devam eden iyimserlik ve Dolar çevresindeki yukarı yönlü hareketler değerli metal üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, artan vaka sayılarının neden olduğu endişeler ile alınan yeni karantina önlemleri aşağı yönlü hareketleri sınırlandıran unsurlar olarak takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1865 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1860, 1853 ve 1845 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1872, 1880 ve 1885 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Perşembe günü İngiltere'de nispeten zayıf veri akışı devam ederken, ABD tarafında haftalık işsizlik başvuruları 707 binlik beklentiler karşısında 745 bin artış gösterdi. Açıklanan Philadelphia Fed İmalat Endeksi ise Kasım ayında 22 beklentisi karşısında 26,3'e geriledi. Gün içerisinde devam eden Brexit belirsizliği ve Dolar çevresindeki yukarı yönlü hareketler parite üzerinde baskıya neden olurken, gün sonunda aşağı yönlü sınırlı hareketlerin sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3270 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3220 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3320, 1,3380 ve 1,3440 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3220, 1,3150 ve 1,3100 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz gün, Japonya’da zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD tarafında haftalık işsizlik başvuruları 707 binlik beklentiler karşısında 745 bin artış gösterdi. Açıklanan Philadelphia Fed İmalat Endeksi ise Kasım ayında 22 beklentisi karşısında 26,3'e geriledi. Gün içerisinde aşı gelişmelerine rağmen devam eden koronavirüs endişelerinin ağırlık kazanması Yen’in güvenli varlık görünümüne destek olurken, Dolar endeksindeki yukarı yönlü hareketler paritedeki baskıları sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 103,80 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 103,60 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,00, 104,30 ve 104,50 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 103,60, 103,40 ve 103,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Çarşamba günü beklenmedik şekilde artan stok verisi Petrol üzerinde baskı oluştururken, OPEC ve müttefiklerinin petrol üretimindeki planlanan artışı geciktireceği umudu ile Pfizer'in koronavirüs aşısının daha önce bildirilenden daha etkili olduğunu duyurmasının ardından Brent Petrol’ün 44 Dolar seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketi izlenmişti. Geçtiğimiz gün ise artan vaka sayılarına karşın ABD’de uygulanan yeni karantina önlemleri ve OPEC+ ülkeleri arasındaki birliğin bozulmaya başlaması ile Brent Petrol’ün son iki ayın en yüksek seviyesinden geri çekildiği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 44,20 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 43,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 44,80, 45,70 ve 46,70 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 43,50, 42,40 ve 41,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Geçtiğimiz gün Ons tarafında aşağı yönlü baskılar devam ederken, piyasa beklentilerine paralel olarak alınan TCMB faiz kararı sonrası kur çevresinde gözlenen sert geri çekilmeler ile birlikte Gram Altın’da 451 TL seviyesine kadar geri çekildiği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 454 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 452 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 456, 458 ve 460 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 452, 450 ve 447 destek seviyeleri takip edilmelidir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.