Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

VİRÜSÜN ETKİLERİ KÜRESEL ÇAPTA DERİNLEŞMEYE DEVAM EDİYOR..

Koronavirüs kaynaklı salgının merkezi artık iyice Çin'den Avrupa'ya kayarken hükümetler de maliye politikası musluklarını açıyor. Küresel çapta vaka sayısı 211.713'ü buldu, ölü sayısı 8.714'e çıktı. Salgının başlangıç merkezi olarak kabul edilen Wuhan'da ilk kez yeni vaka ortaya çıkmadı. Ancak İtalya'da bir günde 450'yi aşkın ölüm gerçekleşmesi Avrupa'da salgının kontrol altına alınamadığını gösteriyor. Salgın hızla ilerlerken dünya çapında mali destekler 1,9 trilyon doları buldu. Bu rakama Kanada'nın GSYH'nın %3'ü büyüklüğündeki teşvik paketi ve Türkiye'nin 100 milyar liralık tedbirleri de dahil. ABD Kongresi de ücretli izin, gıda yardımı ve koronavirüs testi için finansal yardımı içeren paketi onayladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı ikinci ölümün gerçekleştiğini duyururken dün akşam yaptığı açıklamada 93 yeni vaka açıkladı. Böylece Türkiye'deki toplam koronavirüs vakası da 191'e ulaştı. Koca hayatını kaybeden hastanın 61 yaşında, erkek olduğunu belirtti. Koca, bugün yeni tip koronavirüs ile mücadele konusunda milletvekillerini bilgilendirecek. Türkiye koronavirüsün ekonomik etkilerine ise Kredi Garanti Fonu (KGF) limitinin artırılması, bazı vergilerin ve kredi ödemelerinin ötelenmesinin merkezinde olduğu, toplam 100 milyar TL'lik kaynak ayrılan paketle yanıt verecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı paket ile KGF limiti 25 milyar TL'den 50 milyar TL'ye yükseltilirken kredilerde öncelik gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ'lere verilecek. Perakende, AVM, demir-çelik, otomotiv, lojistik-ulaşım gibi sektörlere yönelik SGK prim ertelemeleri getirilirken havayolu iç hatlar taşımacılığında KDV oranı üç aylığına %18'den %1'e indirildi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) koronavirüs sebebiyle resesyona sürüklenen ekonomiyi canlandırmak için daha önce uygulanmamış özellikleri de bulunan ek bir tahvil alım programı (QE) açıkladı. 750 milyar euroluk geçici tahvil alım programı devlet ve özel sektör varlıklarının alımlarını içeriyor ve en az 2020 sonuna kadar sürecek. Program mevcut QE programına giren tüm varlıkları kapsayacak. Ayrıca yeterli kredi kalitesine sahip kısa vadeli özel sektör finansman bonoları da alınabilecek. Böylece ECB, daha önce kriz zamanlarında Fed'in uyguladığı kısa vadeli finansman bonolarını destekleme hamlesini ilk kez denemiş olacak.

Başta ECB olmak üzere merkez bankalarının art arda gelen hamleleri piyasalarda kısa süreli bir rahatlama yaratsa da adımların etkilerini sorgulayan yatırımcıların dolar talebi zaman geçtikçe artıyor. Bloomberg Dolar Endeksi %1 yükselirken 1.285'i aşarak rekor tazeledi. Dolara karşı sterlin %0,9 yen %1,1 geriliyor. Euro ECB önlemleriyle kayıplarını %0,1 ile sınırlıyor. Tahvil getirileri de nakit dolar arayışıyla fırlıyor. 10 yıllık ABD tahvil getirisi %1,26 yükseldi. Avustralya 10 yıllıkları da 46 baz puan yükselişle %1,71'de. Talep şokuyla petrol fiyatları gerilemeye devam ediyor, artık 20 dolarlar psikolojik seviye olarak konuşuluyor. WTI ham petrol %20'inin üzerinde çöküş yaşadığı dünün ardından bugün %18'e kadar toparlanma kaydetti. Altın da dolar talebinden nasibini alıyor. Ons fiyatı %0,9 aşağıda. S&P 500 vadelilerinde rahatlama kısa sürdü, vadeliler %3'ün üzerinde aşağıda. Birçok Asya Pasifik borsasında çok sert düşüşler yaşanırken Güney Kore Kospi %6,4 ile başı çekiyor.

USDTRY
 
Haftanın ikinci işlem gününde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası acil toplanarak 100 baz puan faiz indirimine gitti ve politika faizini yüzde 9.75 seviyesine çekti. ABD'de ise Şubat ayı perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de inşaat izinleri verisi Şubat ayında 1,500 milyondan 1,464 milyona geriledi. Küresel piyasalarda yayılmakta olan virüsün etkileri devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık ettiği koronavirüs ile mücadele toplantısı yakından takip edildi. Gün sonunda, takip edilen gelişmeler ile birlikte kurun yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 6,49 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,52, 6,58 ve 6,62 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 6,47, 6,44 ve 6,40 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
EURTRY
 
Haftanın ikinci işlem gününde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası acil toplanarak 100 baz puan faiz indirimine gitti ve politika faizini yüzde 9.75 seviyesine çekti. Almanya'da ise ZEW tüketici güven endeksi Mart ayında -30'luk beklentiler karşısında düşüşünü derinleştirerek -49,5 değerini almıştı. Haftanın üçüncü işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon Şubat ayında yüzde 1,2'ye indi. Gün içerisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık ettiği koronavirüs ile mücadele toplantısı ve Avrupa Merkez Bankası'nın açıklamaları yakından takip edildi. Takip edilen gelişmeler ile birlikte gün sonunda çaprazın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,07 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,04 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,10, 7,13 ve 7,16 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 7,04, 7,00 ve 6,96 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
EURUSD
 
Haftanın ikinci işlem gününde, ABD'de Şubat ayı perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri takip edilirken, Almanya'da ZEW tüketici güven endeksi takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise ABD'de inşaat izinleri verisi Şubat ayında 1,500 milyondan 1,464 milyona gerilerken, Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon Şubat ayında yüzde 1,2'ye indi. Gün içerisinde Avrupa Merkez Bankası, koronavirüsün ekonomik sonuçlarının yakından izlendiğini ve uygun görüldüğünde salgına karşı alınan tüm tedbirlerde ayarlama yapmaya hazır olunduğunu duyurdu. Küresel piyasalarda yayılmakta olan virüsün etkileri devam ederken, gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte gün sonunda paritenin aşağı yönlü dalgalı hareketini sürdürdüğü izlendi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,0910 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,0940 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,0880, 1,0850 ve 1,0820 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,0940, 1,0980 ve 1,1010 direnç seviyeleri takip edilebilir.
 
XAUUSD
 
Haftanın ikinci işlem gününde ABD'de açıklanan perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri takip edilirken, risk iştahı ve ABD on yıllık Tahvil faizlerinde gözlenen toparlanmaya rağmen gün sonunda Altın'ın yukarı yönlü hareketine devam ettiği izlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise oynaklığın arttığı bir ortamda hükümetler ve merkez bankalarının koronavirüs salgının ekonomik etkileri ile mücadele etmek için yeni adımlar atacaklarını bildirmeleri ile birlikte Altın'ın aşağı yönlü harektini sürdürdüğü gözlendi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1465 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1455, 1444 ve 1435 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1475, 1485 ve 1494 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
 
GBPUSD
 
Haftanın ikinci işlem gününde Birleşik Krallık'ta ortalama gelir endeksi ile işsizlik takip edilirken, ABD'de perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise İngiltere'de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de inşaat izinleri verisi Şubat ayında 1,500 milyondan 1,464 milyona geriledi. Gün içerisinde küresel piyasalarda yayılmakta olan virüse ait endişeler artarak devam ederken, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey, BoE ve Hazine'nin krizi önlemek için daha fazlasını yapabileceğini söyledi. Takip edilen gelişmeler ile birlikte gün sonunda GBP/USD aşağı yönlü hareketini art arda yedinci gününde de sürdürdüğü izlendi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,1490 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1550 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,1430, 1,1380 ve 1,1320 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,1550, 1,1610 ve 1,1680 direnç seviyeleri takip edilmelidir.
 
USDJPY
 
Haftanın ikinci işlem gününde ABD'de Şubat ayında açıklanan perakende satışlar koronavirüsün ekonomi üzerinde etkileri henüz görülmeden önce yüzde 0.5 düşerken, Sanayi üretimi verisi yüzde 0.6 artmıştı. Haftanın üçüncü işlem gününde ise Japonya'da zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Gün içerisinde küresel piyasalarda yayılmakta olan virüsün etkileri devam ederken, gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte USD/JPY paritesinin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 109,10 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,70 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 109,40, 109,70 ve 110,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 108,70, 108,40 ve 107,00 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
HAM PETROL
 
Haftanın ikinci işlem gününde Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı'ndan bir yetkiliye göre krallık, petrol ihracatını Mayıs ayından itibaren günlük 10 milyon varil ile rekor seviyeye çıkaracağını açıklamıştı. Haftanın üçüncü işlem gününde ise Suudi Arabistan'ın hamlesi sonrası Petrol'ün 19 Dolar seviyesine kadar gerilediği takip edildi. Gün içerisinde Petrol'ün koronavirüs gelişmeleri ve fiyat savaşına odaklandığı takip edilirken, gün sonunda kayıplarını derinleştirdiği izlendi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 21,90 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 22,80 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petrol'deki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 21,00, 20,00 ve 19,00 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 22,80, 23,80 ve 24,60 direnç seviyeleri takip edilebilir.
 
XAGUSD
 
Haftanın ikinci işlem gününde küresel piyasalarda yayılmakta olan virüsün etkileri devam ederken, ABD on yıllık Tahvil faizlerinde gözlenen toparlama ile birlikte gün sonunda Gümüş'ün kayıplarını sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise hükümetlerin ve merkez bankalarının koronavirüs salgının ekonomik etkileri ile mücadele etmek için yeni adımlar atacaklarını bildirmeleri ile birlikte Gümüş'ünde Altın'a benzer olarak, aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlendi
                                                                                                             
Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 11,90 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 12,10 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 11,70, 11,40 ve 11,20 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası ile Gümüş'teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 12,10, 12,40 ve 12,60 direnç seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş