Bist/Viop Yorumu (Ahlatcı Yatırım)

VİRÜSÜN ETKİLERİ KÜRESEL ÇAPTA DERİNLEŞMEYE DEVAM EDİYOR..
Koronavirüs kaynaklı salgının merkezi artık iyice Çin'den Avrupa'ya kayarken hükümetler de maliye politikası musluklarını açıyor. Küresel çapta vaka sayısı 211.713'ü buldu, ölü sayısı 8.714'e çıktı. Salgının başlangıç merkezi olarak kabul edilen Wuhan'da ilk kez yeni vaka ortaya çıkmadı. Ancak İtalya'da bir günde 450'yi aşkın ölüm gerçekleşmesi Avrupa'da salgının kontrol altına alınamadığını gösteriyor. Salgın hızla ilerlerken dünya çapında mali destekler 1,9 trilyon doları buldu. Bu rakama Kanada'nın GSYH'nın %3'ü büyüklüğündeki teşvik paketi ve Türkiye'nin 100 milyar liralık tedbirleri de dahil. ABD Kongresi de ücretli izin, gıda yardımı ve koronavirüs testi için finansal yardımı içeren paketi onayladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı ikinci ölümün gerçekleştiğini duyururken dün akşam yaptığı açıklamada 93 yeni vaka açıkladı. Böylece Türkiye'deki toplam koronavirüs vakası da 191'e ulaştı. Koca hayatını kaybeden hastanın 61 yaşında, erkek olduğunu belirtti. Koca, bugün yeni tip koronavirüs ile mücadele konusunda milletvekillerini bilgilendirecek. Türkiye koronavirüsün ekonomik etkilerine ise Kredi Garanti Fonu (KGF) limitinin artırılması, bazı vergilerin ve kredi ödemelerinin ötelenmesinin merkezinde olduğu, toplam 100 milyar TL'lik kaynak ayrılan paketle yanıt verecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı paket ile KGF limiti 25 milyar TL'den 50 milyar TL'ye yükseltilirken kredilerde öncelik gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ'lere verilecek. Perakende, AVM, demir-çelik, otomotiv, lojistik-ulaşım gibi sektörlere yönelik SGK prim ertelemeleri getirilirken havayolu iç hatlar taşımacılığında KDV oranı üç aylığına %18'den %1'e indirildi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) koronavirüs sebebiyle resesyona sürüklenen ekonomiyi canlandırmak için daha önce uygulanmamış özellikleri de bulunan ek bir tahvil alım programı (QE) açıkladı. 750 milyar euroluk geçici tahvil alım programı devlet ve özel sektör varlıklarının alımlarını içeriyor ve en az 2020 sonuna kadar sürecek. Program mevcut QE programına giren tüm varlıkları kapsayacak. Ayrıca yeterli kredi kalitesine sahip kısa vadeli özel sektör finansman bonoları da alınabilecek. Böylece ECB, daha önce kriz zamanlarında Fed'in uyguladığı kısa vadeli finansman bonolarını destekleme hamlesini ilk kez denemiş olacak.
Başta ECB olmak üzere merkez bankalarının art arda gelen hamleleri piyasalarda kısa süreli bir rahatlama yaratsa da adımların etkilerini sorgulayan yatırımcıların dolar talebi zaman geçtikçe artıyor. Bloomberg Dolar Endeksi %1 yükselirken 1.285'i aşarak rekor tazeledi. Dolara karşı sterlin %0,9 yen %1,1 geriliyor. Euro ECB önlemleriyle kayıplarını %0,1 ile sınırlıyor. Tahvil getirileri de nakit dolar arayışıyla fırlıyor. 10 yıllık ABD tahvil getirisi %1,26 yükseldi. Avustralya 10 yıllıkları da 46 baz puan yükselişle %1,71'de. Talep şokuyla petrol fiyatları gerilemeye devam ediyor, artık 20 dolarlar psikolojik seviye olarak konuşuluyor. WTI ham petrol %20'inin üzerinde çöküş yaşadığı dünün ardından bugün %18'e kadar toparlanma kaydetti. Altın da dolar talebinden nasibini alıyor. Ons fiyatı %0,9 aşağıda. S&P 500 vadelilerinde rahatlama kısa sürdü, vadeliler %3'ün üzerinde aşağıda. Birçok Asya Pasifik borsasında çok sert düşüşler yaşanırken Güney Kore Kospi %6,4 ile başı çekiyor.
BİST100
 
XU100 endeksi son işlem gününü %1.38 düşüşle 85.577 seviyesinde tamamladı. 7.6 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %3.59 düşerken, holding endeksi ise %2.41 değer kaybetti.
Haftanın üçüncü işlem gününde ABD vadelileri ve Asya piyasalarındaki karışık görünümünde negatif başlayan endeks gün içerisinde dalgalı bir seyir izledi. Açılışa göre günü artıda kapatan XU100 endeksi bir önceki kapanışının ise altında kaldı. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Çankaya Köşkü'nde düzenlenen "Korona virüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı" yapıldı. Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mecburiyeti olmayan hiçbir vatandaşımız tehdit ortadan kalkana kadar evinden çıkmamalı" dedi ve virüse karşı alınan önlemleri açıkladı. Yeni işlem gününde Korona virüs ile ilgili haber akışını yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
 
Son işlem gününde 84.300 seviyesine kadar geri çekilen endeks günü ekside kapattı. Yeni günde değer kaybının sürmesi halinde 85.000 ve 83.500 destek seviyeleri takip edeceğiz. Olası yukarı yönlü toparlanmalarda ise 87.900 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması gerekiyor.
Destekler: 85.000 / 83.500 / 82.000
Dirençler: 87.900 / 90.000 / 92.500
 
VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ
 
Nisan ayı vadeli endeks 30 kontratı haftanın üçüncü işlem gününü %3.46 düşüşle 102.525 seviyesinde tamamladı.
Asya piyasalarındaki dalgalı seyrin etkisi altında olan Nisan ayı vadeli endeks 30 kontratı düşüş trendine dünde devam etti. Dünyadaki pek ülkenin korona virüse karşı aldığı önlemlere ek olarak dün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Çankaya Köşkü'nde düzenlenen "Korona virüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı" yapıldı. Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mecburiyeti olmayan hiçbir vatandaşımız tehdit ortadan kalkana kadar evinden çıkmamalı" dedi ve virüse karşı alınan önlemleri açıkladı. Korona virüse karşı hem bizim hem de küresel olarak alınacak yeni önlemleri yeni işlem gününde de yakından izlemeyi sürdüreceğiz
 
Dün açılışta yaşadığı sert düşüş sonrasında günün geri kalanında yatay diyebileceğimiz şekilde hareket eden kontrat günü 103.000 destek seviyesinin altında kapattı. Yeni günde satışların sürmesi halinde 101.500 ve 100.000 destek seviyelerini takip edeceğiz. Olası toparlanmalarda ise 103.800 ve 104.700 direnç seviyeleri söz konusu.
Destekler: 101.500 / 100.000 / 99.200
Dirençler: 103.000 / 103.800 / 104.700
 
USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ
 
Mart ayı vadeli USDTRY kontratı son işlem gününü %1.06 yükselişle 6.50 seviyesinde tamamladı.
Küresel piyasalarda yayılmakta olan virüsün etkileri devam ederken güvenli liman niteliği Ons Altın'dan dolara kaydığı görülüyor. Dolar endeksi geçtiğimiz haftalarda denediği ancak üzerine çıkamadığı 100 seviyesinin üzerine çıkmayı başardı. Küresel bazda değer kazanan dolar ile birlikte Mart ayı vadeli USDTRY kontratında da yükseliş gördük. Ons Altın tarafında geri çekilme sürdüğü sürece dolardaki yükseliş devam edebilir. Yeni işlem gününde de korona virüs eksenli haberleri ve virüse karşı alınan önlemleri takip etmeyi sürdüreceğiz.
 
Geçtiğimiz işlem haftasında başladığı yükseliş trendine devam eden Mart ayı vadeli USDTRY kontratı 6.55 seviyesine kadar yükseldiği günü 6.50 seviyesinde tamamladı. Kontratta yükselişin devamı halinde 6.55 ve 6.58 direnç seviyelerinin takip edeceğiz. Olası geri çekilmelerde ise 6.48 ve 6.45 destek seviyeleri söz konusu.
 
Destekler: 6.4800 / 6.4650 / 6.4500
Dirençler: 6.5250 / 6.5500 / 6.5800
 
ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ
 
Nisan ayı vadeli Altın kontratı, haftanın üçüncü işlem gününü %3.56 düşüşle 1495 seviyesinde tamamladı.
Altın'daki değer kaybı son işlem gününde de devam etti. Önce geçtiğimiz işlem haftasında Merkez bankalarının acil teşvik tedbirlerine devam etmesinin hızla kötüleşen ekonomik görünümü iyileştirmeye yetmeyeceği yönündeki endişelerin artması sonucu teminat tamamlama çağrıları nedeniyle ciddi değer kaybeden Altın, hafta başında ise FED'in sürpriz bir şekilde 100 baz puanlık faiz indirimine giderek fonlama faizini yüzde 0 - 0.25 aralığına çekmesi ve tahvil alımlarını en az 700 milyar dolar artırma taahhüdünde bulunması ile kayıplarını derinleştirdi. Yaşadığı son düşüşle günü 200 günlük hareketli ortalamasının altında kapatan kontratta satış baskısının yeni işlem gününde de devam ettiğini görebiliriz.
 
Son işlem gününde 1487 seviyesine kadar geri çekilen kontrat bu seviyeden tepki alımları alsa da günü kayıpla kapattı. Kontratta düşüşün sürmesi halinde 1487 ve 1475 destek seviyelerini takip edeceğiz. Olası yukarı yönlü toparlanmalarda ise 1505 ve 1513 direnç seviyeleri söz konusu.
Destekler: 1487 / 1475 / 1468
Dirençler: 1505 / 1513 / 1520



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş