AVRUPA ENFLASYON RAKAMLARI PARİTE ÜZERİNDE ETKİLİ OLABİLİR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplam rezervleri 10 Kasım ile biten haftada bir önceki haftaya göre 194 milyon dolar artışla 128,6 milyar dolara yükseldi. Böylelikle rezervler son 40 haftanın en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Söz konusu dönemde altın rezervleri ise 506 milyon dolar azalarak 44,9 milyar dolara indi. Brüt döviz rezervleri ise 700 milyon dolar artışla 83,9 milyar dolar seviyesinden 84,6 milyar dolar seviyesine yükseldi. Ayrıca Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu yayımlandı. Raporda; parasal sıkılaşma ve seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımlarıyla kredi büyümesinin dengelendiği bildirildi. Bankacılık sektörünün aktif kalitesindeki güçlü görünümün korunduğu bilgisi paylaşılırken, KKm tarafında da bakiyedeki azalmanın hız kazandığı ve sistemde artan Türk Lirası likiditenin zorunlu karşılıklara sterilize edildiği bildirildi.
ECB Başkanı Christine Lagarde Avrupa Sistemik Risk Kurulu(ESRB) yedinci yıllık konferansında yapmış olduğu konuşmasında; “Avrupa’nın mali sistemi bugüne kadar ciddi sistemik risklerin aynı anda ortaya çıkacağı en kötü senaryodan kaçındı. Ancak politika yapıcıların proaktif kalmaları ve ortaya çıktıklarında finansal istikrar risklerine karşı tetikte olmaları gerekiyor.” İfadelerine yer verdi. Yüksek faiz oranlarının banka karlılığı üzerindeki etkilerine de değinen Lagarde, “Fonlama maliyetlerindeki artış ve düşük kredi hacimlerinden olumsuz etkilenecek bankalar ile birlikte düşük büyüme ve yüksek borç ödeme maliyetlerinin kalıcı kombinasyonu, kırılgan hane halklarını ve firmaları zorlamaya devam edecek ve bu da takipteki kredilerin artmasına neden olabilecek.” dedi.
ABD’de 11 Kasım ile biten haftaya ilişkin işsizlik maaşı başvuruları açıklandı. Verilere göre; bu dönemde ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 220K beklentisine karşın bir önceki hafta göre 13 bin kişilik artışla 231K olarak gerçekleşti. Bir önceki haftanın verisi ise 217 binden 218 bine revize edildi. Süregelen işsizlik maaşı başvurusu ise 4 Kasım ile biten haftada neredeyse son 2 yılın en yüksek seviyesi 1 milyon 865 bine ulaştı. İşgücü piyasası dirençli kalmaya devam ederken, ülkede işsizlik oranının artması ve ücret artışlarının yavaşlaması dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra ülkede imalat üretimine ilişkin rakamlar açıklandı. ABD’de Ekim ayında sanayi üretimi beklenenden fazla gerileme gösterdi. Ekimde aylık bazda %0,6 düşen sanayi üretiminde ülkedeki büyük otomobil üreticilerindeki grevler etkili oldu. Piyasa beklentileri sanayi üretiminin bu dönemde %0,3 azalması yönündeydi. Sanayi üretiminde daralma Fed’in eflasyonla olan mücadelesinde önemli yer tutuyor.
Bugün Euro Bölgesi’nde enflasyon rakamları açıklanacak. Enflasyonda hedeflenen %2 hedefine bankanın sıkılaştırma politikaları ile birlikte ne ölçüde yaklaştığı ve başarılı olduğu merak edilirken, geçtiğimiz hafta Financial Times Global Boardroomkonferansında açıklama yapan ECB Başkanı Lagarde faiz indirimlerinin önümüzdeki bir kaç çeyrek içerisinde mümkün gözükmediğine vurgu yapmış ve faiz oranlarının yeteri kadar uzun süre mevcut seviyelerde tutulması halinde enflasyonun bu hedefe inebileceğini ifade etmişti.
USDTRY
Kur 28,70TL seviyesine yakın yatay pozitif fiyatlamasına devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplam rezervleri 10 Kasım ile biten haftada bir önceki haftaya göre 194 milyon dolar artışla 128,6 milyar dolara yükseldi. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 220K beklentisine kıyasla 232K olarak gerçekleşti. Bununla birlikte ülkede ithalat ve ihracat fiyat endeksleri düşerken, ülkede sanayi üretimi Ekim ayında beklenenden fazla daralma gösterdi. Gün içinde sınırlı hareketler gördüğümüz kurda 28,60TL seviyesi üzerinde 28,70TL ve 28,80TL direnç bölgeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 28,50TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviye altında fiyatlama için ise 28,40TL ve 28,60TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir.
EURTRY
Euro haftayı 31TL seviyesi üzerinde kapatmaya hazırlanıyor. Euro Bölgesi’nde bugün açıklanacak enflasyon rakamları beklentilerin altında kalır ve olumlu bir görünüm izlenirse bu durum ECB’nin faiz artırımının tamamen sonuna geldiği düşüncesini pekiştirebilir. Bu durum paritede oynaklık yaratabilir. Bu durumda çaprazda da gün içerisinde paritenin etkisi ile birlikte volatilitenin yüksek olması beklenebilir. Yurtiçinde makroekonomik veri akışı beklenmiyor. İlk direnç noktası olarak 31,20TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 31,30TL ve üzerinde 31,40TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor. Gün içi 31,00TL psikolojik destek noktası, bu seviye altında fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 30,90TL ve 30,80TL takip ediliyor olacak.
EURUSD
Parite 1,0850 seviyesinin üzerinde seyrediyor. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 231K ile beklentilerin üzerinde kalırken devam eden işsizlik başvuruları 1.865 milyon ile son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu ABD’de şirketlerin daha yavaş hızda istihdam yarattığını gösterirken, yüksek faizlerin getirdiği borçlanma maliyetleri altında piyasanın ivme kaybetmesi bekleniyor. İthalat ve ihracat fiyat endeksleri Ekim’de düşerken, Philadelphia Fed imalat endeksi sektörel daralmanın sürdüğünü gösterdi. Teknik olarak ilk direnç seviyesi 1,0870 takip edilebilir. Yükselişlerin devam etmesi halinde 1,0900 ve 1,0920 seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ilk destek seviyesi 1,0850 noktasını psikolojik destek noktası 1,0830 ve devamında 1,0800 bölgeleri takip ediyor.
GBPUSD
Sterlin ABD’de faiz artırım döngüsünün sonuna gelindiği ve faiz indirimlerinin beklenenden daha önce gündeme gelebileceği algısında yükselişine devam ediyor. Dolar endeksi 105 puan seviyesinde zayıf görünümüne devam ederken, ABD 10 yılık tahvil faizinde de prim kaybı yaşanıyor. Parite 1,2400 seviyesi üzerinde tutunmaya çalışırken şuana kadar hafta genelinde de %2’ye yakın değer kazandığı gözleniyor. Teknik olarak gün içerisinde ilk direnç noktası 1,2420 ve üstünde fiyatlama için 1,2440 ve 1,2460 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2400 seviyesi destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlamalarda 1,2380 ve 1,2360 bölgeleri genel olarak izlenebilir.
ONS ALTIN
Ons altın 1980 dolar seviyesine yakın pozitif fiyatlamasına devam ediyor. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları 11 Kasım ile biten haftada 220 bin kişi beklentisine karşın 232 bin olarak açıklandı. Verinin ardından Fed’in enflasyonla mücadelesinde iş gücü rakamlarının yardımcı olabileceği beklentisi altının onsunda yükseliş hareketini destekledi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,44 seviyesine kadar geri çekilirken, dolar endeksi bu hafta 104,2 seviyesine kadar düştü. İlk destek noktası 1980 dolar takip edilirken bu seviye altında fiyatlama için 1975 ve 1970 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 1985 dolar ve üstünde 1990 ile 1995 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.
GRAM ALTIN
ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurularında bulunanların sayısı beklentileri aşınca ons altın yeniden 1980 dolar seviyesinin üzerine yükseldi. İşgücü rakamları Fed’in enflasyonla mücadeledesini desteklerken yurtiçinde gram altın fiyatları 1828TL seviyesine varan yükselişler kaydetti. ABD’de dolar endeksi 105 puan seviyesinin altında zayıf seyrine devam ederken, ABD 10 yıllık tahvil faizi de 4,45 puan seviyesinde seyrediyor. Teknik olarak ilk direnç seviyesi 1835TL takip edilirken, bu seviye üzerinde 1840TL ve 1845TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1830TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında 1825TL ve 1820TL diğer destek bölgeleri izleniyor olacak.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.