Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

KÜRESEL PİYASALAR HAFTAYA YİNE VİRÜS ETKİSİYLE BAŞLIYOR..

Yurtiçinde yeni hafta bankalara yönelik yeni kararlarla birlikte başlıyor. Kurda geçem cuma günü Ağustos 2019’dan bu yana en yüksek seviyesi olan 6,0482’yi test etmesinin ardından Türk lirasına destek sağlaması amacıyla bankaların swap işlemlerine yönelik daha önce de benzeri alınan bir karar açıklandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan ve vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %10’u ile sınırlandırılması kararı aldığını bildirdi. Bu sınır, Ağustos 2018’den bu yana %25 oranında uygulanıyordu. Açıklamada, “Söz konusu oranın günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanması uygulamalarına devam edilecek, mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacak ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemler yenilenemeyecektir” denildi. Kararın ardından hafta açılışında Dolar/TL’nin 6 üzeri seviyelerden 5.98 altına kadar gerilediği gözlendi.

BDDK, bir başka kararla bankaların finansal tüketiciler bazı ücret kalemlerine sınır getirirken, aynı kategorideki ücret kalemlerinin birleştirilmesiyle ücret listesini “sadeleştirilerek” 20 kalemden 16 kaleme indirdi. Finansal tüketiciden alınabilecek bireysel ürün ve hizmetlere ilişkin ücretlerde yıllık artış oranı, Türkiye İstatistik Kurumu’nca bir önceki yılsonu itibarıyla açıklanan yıllık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) artış oranı ile sınırlandırıldı. Nakit avans kullanılması durumunda tahsil edilebilecek ücret, avans tutarının %1’i ile sınırlandırıldı. TCMB de ticari müşterilere “Ticari Krediler”, “Dış Ticaret”, “Nakit Yönetimi” ve “Ödeme Sistemleri” kategorilerinde sunulacak ürün ve hizmetler karşılığında alınabilecek ücretleri 51 kalemle sınırlandırdı. Bazı ücret kalemlerine niceliksel veya niteliksel sınırlamalar konuldu. Şeffaflığın sağlanması amacıyla bankalara bilgilendirme yükümlülükleri getirildi. Bu yönetmelikler 1 Mart 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Çin’de korona virüs paniği ve korkusu devam ediyor. Yapılan son açıklamada haftalardır küresel piyasaların yönünü belirleyen yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 910’a çıkarken; Japonya’da karantina altına alan yolcu gemisinde 60 yeni vakaya rastlandığı bildirildi. Çin’de teyit edilmiş vaka sayısı 40 bini aştı. 2002-2003 yıllarında küresel ölçekte panik yaratan SARS virüsünde 774 kişi yaşamını yitirmişti. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun bugün açıkladığı rakamlarla birlikte korona virüsü, SARS’ı geçti. Fakat resmi rakamlara göre enfeksiyon tespit edilen vaka sayısında bir azalma görüldü. Dün yapılan açıklamada yeni vaka sayısının 2.656 olduğu açıklanırken bu rakamla birlikte 3 bin seviyesinin altına inildiği vurgulandı. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun rakamlarına göre Çin’de resmi olarak 37.198 corona virüsü vakası var. Küresel borsalar da bu endişelerle haftaya satıcılı başladı. S&P 500 vadeli işlemlerde TSİ 08:04’te %0,25 düşerken; Asya’da Nikkei %0,63, Hang Seng %0,87, CSI %0,34 oranında geriledi. ABD 10 yıllık tahvil getirileri yatay seyrederken, petrol fiyatlarında düşüş etkili. Geçtiğimiz haftanın ABD tarım dışı istihdamının beklentiyi aşmasıyla kapanması sonrası bu hafta yatırımcılar Fed Başkanı Jerome Powell’ın yarıyıl Kongre sunumlarını izleyecek.

USDTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 1 Şubat'ta sona eren haftada 15 bin düşüşle 202 bin olduğu takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD’de Tarım Dışı İstihdam değişimi Ocak ayında, 225 bin kişi artarken, bir önceki ay Tarım Dışı İstihdam değişimi aylık 147 bin kişi olarak revize edildi. İşsizlik Oranı yüzde 0,1 artarak yüzde 3,6’ya yükseldi. Saatlik Ortalama Kazançlar verisi aylık yüzde 0,3’lük beklentilerin altında kalarak yüzde 0,2 arttı. İşgücü Katılım Oranı ise aylık yüzde 63,2 seviyesinden yüzde 63,4 seviyesine yükseldi. Gün içerisinde piyasaların yayılmakta olan korona virüsü haberlerine odaklandığı takip edilirken, açıklanan veri seti sonrasında Dolar’ın güçlü duruşunu sürdürmesi ile birlikte kurun yukarı yönlü hareketine devam ettiği izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,01 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,03, 6,05 ve 6,07 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 5,99, 5,97 ve 5,95 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde Almanya Aralık ayı Fabrika Siparişleri verisi, Avrupa Merkez Bankası aylık raporu ve AMB Başkanı Lagarde’ın Euro Bölgesi ekonomisine dair açıklamaları takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Almanya’da Sanayi Üretimi Aralık ayında yüzde 3,5 gerilerken, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin imalat sektöründeki resesyonu geride bırakmakta zorlandığı izlendi. Gün içerisinde, Çin’de ortaya çıkan korona virüsünü küresel piyasalardaki tedirginlik ve takip edilen gelişmelerin piyasalar üzerindeki etkileri ile birlikte çaprazın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 6,58 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,55 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,61, 6,64 ve 6,67 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,55, 6,53 ve 6,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları, Almanya Aralık ayı Fabrika Şiparişleri, Avrupa Merkez Bankası aylık raporu ve AMB Başkanı Lagarde’ın Euro Bölgesi ekonomisine dair açıklamaları takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde, Almanya’da Sanayi Üretimi Aralık ayında yüzde 3,5 gerilerken, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin imalat sektöründeki resesyonu geride bırakmakta zorlandığı izlendi. ABD’de ise Tarım Dışı İstihdam değişimi Ocak ayında, 225 bin kişi artarken, bir önceki ay Tarım Dışı İstihdam değişimi aylık 147 bin kişi olarak revize edildi. İşsizlik Oranı yüzde 0,1 artarak yüzde 3,6’ya yükseldi. Saatlik Ortalama Kazançlar verisi aylık yüzde 0,3’lük beklentilerin altında kalarak yüzde 0,2 arttı. İşgücü Katılım Oranı ise aylık yüzde 63,2 seviyesinden yüzde 63,4 seviyesine yükseldi. Gün içerisinde piyasaların yayılmakta olan korona virüsü haberlerine odaklandığı takip edilirken, açıklanan veri seti sonrasında Dolar’ın güçlü duruşunu sürdürmesi ile paritenin art arda beşinci gününde de aşağı yönlü hareketine devam ettiği izlendi.
                                                                                                                                   
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,0980 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,10 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,0965, 1,0950 ve 1,0930 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1020, 1,1035 ve 1,1050 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın son işlem gününde Altın yatırımcılarının, korona virüsünün ekonomik büyümedeki etkisine ilişkin endişelere odaklanmaya devam ettiği izlendi. Gün içerisinde Altın’ın, ABD’de açıklanan Tarım Dışı İstihdam, Saatlik Ortalama Kazançlar ve İşsizlik Oranı veri seti ile birlikte güçlenen Dolar’a bağımsız olarak üçüncü gününde de yukarı yönlü hareketini devam ettirdiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1569 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1579, 1586 ve 1594 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1560, 1551 ve 1542 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde, nispeten zayıf ekonomik veri akışı ile ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise Birleşik Krallık’ta zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD’de Tarım Dışı İstihdam değişimi Ocak ayında, 225 bin kişi arttı. İşsizlik Oranı yüzde 0,1 artarak yüzde 3,6’ya yükseldi. Saatlik Ortalama Kazançlar verisi aylık yüzde 0,3’lük beklentilerin altında kalarak yüzde 0,2 arttı. İşgücü Katılım Oranı ise aylık yüzde 63,2 seviyesinden yüzde 63,4 seviyesine yükseldi. Gün içerisinde piyasaların yayılmakta olan korona virüsü haberlerine odaklandığı takip edilirken, açıklanan veri seti sonrasında Dolar’ın güçlü duruşunu sürdürmesi ile gün sonunda GBPUSD paritesinin aşağı yönlü hareketini üçüncü gününde de sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2880 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2950 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2830, 1,2770 ve 1,2720 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2950, 1,3000 ve 1,3060 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın dördüncü işlem gününde Japonya’da nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise ABD’de Tarım Dışı İstihdam değişimi Ocak ayında, 225 bin kişi artarken, bir önceki ay Tarım Dışı İstihdam değişimi aylık 147 bin kişi olarak revize edildi. İşsizlik Oranı yüzde 0,1 artarak yüzde 3,6’ya yükseldi. Saatlik Ortalama Kazançlar verisi aylık yüzde 0,3’lük beklentilerin altında kalarak yüzde 0,2 arttı. İşgücü Katılım Oranı ise aylık yüzde 63,2 seviyesinden yüzde 63,4 seviyesine yükseldi. Gün sonunda açıklanan veriler sonrasında güçlenen Dolar’a rağmen risk iştahının zayıflaması ve ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki sınırlı gerileme ile birlikte USD/JPY paritesinin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 109,76 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 109,90 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 109,60, 109,40 ve 109,20 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 109,90, 110,10 ve 110,30 direnç seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın dördüncü işlem gününde ABD Enerji Enformasyon İdaresi’nin ülkedeki ticari ham petrol stoklarının yüzde 0,8 artışla 435 milyon varile yükseldiğini açıklamış, OPEC üyeleri ve grup ile birlikte hareket eden ülkelerin görüşmelerine devam ettiği takip edilmişti. Haftanın son gününde ise virüs salgınının küresel talebi etkilemesi üzerine artan aşırı arz durumunu işaret etmesine karşın OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarını derinleştireceğine ilişkin iyimserliğe bağlı olarak dalgalı bir seyir izlerken, gün sonunda Petrol’ün sınırlı kayıplarını sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 50,30 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 51,00 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petrol’deki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 49,60, 48,90 ve 48,00 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 51,00, 51,70 ve 52,50 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAGUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde yatırımcıların dikkatlerini korona virüsünün ekonomik büyümedeki etkisine ilişkin endişelere odaklandığı izlenirken, gün sonunda Gümüş’ün yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü edilmişti. Haftanın son işlem gününde, yayılmakta olan virüsün küresel piyasalardaki endişeleri devam ederken, ABD’de açıklanan veri seti sonrası Gümüş’ün aşağı yönlü hareketine devam ettiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 17,70 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,80 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,60, 17,45 ve 17,30 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası ile Gümüş’teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 17,80, 17,95 ve 18,10 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

https://www.ahlforex.com.tr/tr-TR

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.