Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

DÜŞÜK LİKİDİTE İLE BORSALAR YÖN BULMAKTA ZORLANIYOR

Borsa İstanbul günü yüzde 0,58 artışla 1.390,58 puandan kapatırken işlem hacmi 11,6 Milyar TL oldu. Bankacılık endeksinin yüzde 1’e varan yükselişi yukarı yönlü harekette belirleyici olduğu görüldü.
15-16 Haziran’da gerçekleştirilen FOMC toplantısına ilişkin toplantı tutanakları yayınlandı. Toplantı tutanakları varlım alım programına ilişkin neler yapılacağı ve faiz artışına ne zaman başlanabileceğine dair görüşleri içeriyor. Varlık alım programı kapsamında FED tarafından satın alınan morgage kredilerine ilişkin değerlendirmelere bakıldığında emlak sektöründe oluşan fiyatlamaların kontrol edilebilmesi için satın almada oransal bir düzenlemeye gidilmesinin faydalı olabileceği tartışıldı. FED’in salgın başladığı günden beri sürekli tekrar ettiği hedefi olan maksimum istihdam seviyesine ulaşılması için çalışmalara devam edileceği, varlık alım programında yapılması muhtemel herhangi bir değişikliğin piyasaya önceden açıklanacağı ve en önemlisi varlık alım programının tartışmaya açılacağı net bir şekilde tutanaklarda yer aldı. Toplantıda enflasyon tahminini yukarı yönlü revize eden FED, gerekçe olarak arz kesintileri ve işgücü piyasasında yaşanan sıkıntıların uzun süre yaşanabileceği beklentisi ile tüketici fiyatlarındaki artış eğilimin devam edeceği bekleniyor. Toplantı tutanaklarında FED Başkanı Powell’ın yaptığı açıklamaların daha geniş ve kapsamlı ifadeleri yer alıyor. Açıklamaların ardından piyasalarda herhangi bir fiyat hareketliliği yaşanmaması dikkat çekti.
Gelişmiş ülke devlet tahvillerindeki geri çekilme devam ediyor. Hafta içerisinde ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin Şubat ayından bu yana ilk kez 1,30 seviyesinin altını görmesi, Almanya 30 yıl vadeli tahvilinde ise getiri yüzde 0,169 olurken 25 Mart tarihinden bu yana görülen en düşük seviye oldu. Son zamanlarda piyasalardaki düşük likiditeden etkilenen tahvil piyasasındaki fiyatlamaların devam edeceği bekleniyor. Delta varyantının vaka sayıları üzerindeki etkisinin henüz kesinlik kazanmaması ve ABD’de ki ekonomik toparlanmanın daha net ve belirgin olması nedeniyle tahvil piyasasına yönelen yatırımcıların risk iştahının azaldığı görüldü.
Haziran ayı içerisinde Borsa İstanbul’da gerçekleştirilen yabancı işlemlerine ilişkin veriler açıklandı. Haziran ayın içerisinde yabancı yatırımcılar 2,5 milyon dolar net yaptılar. Yabancı yatırımcıların toplam işlem hacmi 23 Milyar 333,1 Milyon Dolar olarak gerçekleşti. Yabancılar, 11,667 Milyon dolarlık alım, 11,665 Milyon dolar tutarında satım işlemi yaptı. 2021 yılı içerisinde Borsa İstanbul’daki yabancı yatırımcı oranında görülen ciddi düşüş verilere de net bir şekilde yansıdığı görülüyor. Yılın ilk 6 aylık verilerine bakıldığında yabancıların alım işlemleri 131,2 Milyar dolar, satım işlemleri 133,1 milyar dolar oldu ve net satım miktarı ise 1 Milyar 878,3 milyon dolar olarak açıklandı.
Dünya genelinde Delta varyantına bağlı olarak vaka sayılarında artışlar söz konusu olmaya devam ediyor. Japonya hükümeti artan vakalar nedeniyle Tokyo’daki olağanüstü hal uygulamasını yeniden uygulamaya koyabileceğini açıkladı. İngiltere’de benzer görüntülerin olduğu görülürken vaka sayıları Ocak ayından bu yana en yüksek sayı olarak kayıtlara geçti. Delta varyantının dünya genelinde vaka sayılarını tekrardan artırması piyasalarda düşük likiditeye sebep olmaya devam ediyor.
USDTRY

Dolar endeksinin 89 seviyelerini test ettiği zamanlarda döviz kurunda yaşanan yukarı yönlü ataklar sonrasında 8,82 TL fiyat seviyesini görmüştü. Dolar endeksi son zamanlarda 90’ın üzerinde 94 seviyesinden işlem görmesi ilerleyen dönemler kurdaki baskıyı artırıyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,75 ve 8,82 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,60 ve 8,54 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY

Euro, dolar endeksinde görülen yukarı yönlü hareketlerde değer kaybını devam ettiriyor. Almanya 30 yıllık tahvil getirisinin yüzde 0,690’a yükselmesi geri çekilmeyi kısmen engelliyor. Euro Bölgesi uzun vadeli enflasyon beklentilerinin ana piyasa göstergesi 7 hafta sonra ilk kez %1,62’nin üzerine çıktı. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10,35 ve 10,40 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,20 ve 10,15 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD

FOMC Toplantı tutanaklarında varlık programının tartışmaya açılacağı belirtilirken piyasayla iletişim kurulacağına dair ifadeler yinelendi. Dolar endeksi, kritik eşik ola n 94 fiyat seviyesinden işlem görüyor. Doların güç kazanmasıyla birlikte paritede hareketlerin sertleştiği görülüyor. ABD 10 yıllık tahvil getirileri Şubat ayından bu yana 1,30 ile en düşük seviyeyi gördü. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1835 ve 1,1855 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1785 ve 1,1760 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.

ONS ALTIN

ABD 10 yıllık getirilerinde görülen geri çekilme ve delta varyantının yaygınlaşması nedeniyle yatırımcılar güvenli liman adı verilen Altın’a yöneldi. ABD PMI verisi beklentiye paralel 63,7 seviyesinden gerçekleşti. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1810 ve 1822$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1790 ve 1780$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD

İngiltere PMI verisi Haziran ayında beklentinin üzerinde 62,4 seviyesinden gerçekleşti. Öncül göstergeler ekonomik toparlanmanın aşılama ile hızlanmasıyla birlikte artış göstermeye devam ediyor. Dolar endeksi yükselişine devam ederken gelen güçlü veri ile GBPUSD’de hafif pozitif seyrini sürdürdüğü görülüyor. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3820 ve 1,3845 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3760 ve 1,3745 destek seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

Japonya’da hanehalkı harcamaları Mayıs’ta yüzde 2,1 azalış gösterdi. Dolar endeksinde görülen yukarı yönlü hareket sonrasında paritede geri çekilme hızlandı. ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin 1,40 seviyesinin altında işlem görmesi paritede satışları hızlandırıyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 110,90 ve 111,30 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 109,80 ve 109,00 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL

Delta varyantı ile ilgili endişeler devam ediyor. İngiltere’de vaka sayıları Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış. OPEC ülkelerinin, üretim artışı konusunda yaşadığı fikir ayrılıkları belirsizlikleri ortaya çıkarıyor. Salgın nedeniyle alınan önlemler dahilinde yapılan arz kesintisinin 2022’ye kadar devam edeceği ancak kademeli iyileşmenin görüleceği belirtiliyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 73,75 ve 74,30 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 72,40 ve 71,30$ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

ABD 10 yıllıklarında görülen geri çekilme Ons Altın’ı 1800$’ın üzerine taşıdı. DolarTL, 8,70TL’ye kadar yükselmesi fiyatlamalar açısından önemli oldu ve Gram Altın tekrardan 505 TL seviyesini gördü. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 510 ve 515 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 495 ve 490 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş