HAFTA GENELİNDE VARYANT HABERLERİ ve ABD ENFLASYONU TAKİP EDİLECEK…
Borsa İstanbul, geçen hafta Cuma gününü yüzde 1,61 yükselişle 1.910,14 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 30,19 Milyar TL olarak gerçekleşti. Cuma günü en yüksek 1914,13 seviyesini görürken en düşük 1893,67 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones yüzde 0,17, S&P500 yüzde 0,84 ve Nasdaq yüzde 1,92 düşüşle kapattı. Avrupa borsaları ise, FTSE 100 yüzde 0,10, CAC 40 yüzde 0,44 ve DAX yüzde 0,61 düşüş gösterdi. Asya piyasasının ilk işlemlerinde karışık bir seyir gözleniyor. Japonya ve Hong Kong’da satışlar gözlenirken Çin endekslerinde yönün yukarı olduğu gözleniyor. Geçen Cuma günü açıklanan Kasım ayına ait ABD istihdam sonuçları, FED'in daha agresif bir parasal sıkılaştırmaya gitmesine ilişkin piyasa beklentilerini artırması konusunda önemli oranda cesaret verici gelmezken piyasalar bu rapor ardından daha erken bir varlık alım azaltımı programı ile daha erken faiz artırım patikasına yol açmasına yardımcı olabilecek Cuma günü açıklanacak tüketici fiyat raporunu beklemeye geçti.
ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna kriziyle ilgili kritik görüşmeyi yarın gerçekleştirecek. Video-konferans yöntemiyle bir araya gelecek olan 2 liderin ne kadar süre görüşeceği belli değil. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, görüşmede Ukrayna konusunun yanı sıra ikili ilişkiler de masaya yatırılacak. Biden geçen hafta yaptığı açıklamada, Putin'in Ukrayna'ya karşı "askeri bir manevrasını" zorlaştırmayı amaçlayan bir plan üzerinde çalıştıklarını söylemişti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu "BB-" olarak teyit ederken kredi notunun görünümünü ''negatif'' olarak revize etmişti. Moody's ise, Türkiye'nin kredi notunu "B2" olarak teyit etti, not görünümünü ise "negatif" olarak bıraktı.
IMF Başekonomisti Gita Gopinath, Covid-19 salgınında varyantların ortaya çıkması küresel ekonomik beklentileri olumsuz etkilediğini belirtirken, ekonomik toparlanmayı rayından çıkarabileceğini ifade etti.
Çarşamba günü 2014 yılından bu yana ilk kez döviz piyasasına doğrudan müdahalede bulunan TCMB, Cuma günü bir müdahalede daha bulundu. Müdahaleyi "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir" açıklaması ile duyurdu.
Şirvan Barajı ve hidroelektrik santrali açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekonomiyle ilgili olarak ''Çok da uzun olmayan bir sürede, inşallah tüm bu fiyat hareketlerini, kur dalgalanmalarını makul ve istikrarlı bir çizgiye oturtacağız. Allah'ın izniyle önümüzdeki yılın ilk aylarından itibaren ekonomide gerçekten gelişmiş ülkelerin standartlarını yakalamaya başladığımız bir seviyeye ulaştığımızı göreceğiz.'' dedi. Asgari ücret hakkında ise, "Asgari ücreti, kayıpları telafi edecek düzeyde belirleyerek dar gelirli insanlarımızı biraz daha ferahlatacağız." ifadelerini kullandı
USDTRY
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde TCMB’nin tekrar kura müdahale etiğini gördük. Bu kez daha düşük bir oranda gelen müdahale sonrası kurda 13,30TL seviyelerine kadar geri çekilme yaşansa da kapanış 13,70TL seviyesinden gerçekleşti. Fitch görünümü negatife çektikten sonra Moody’s ise not ve görünümde değişikliğe gitmedi. Bugün veri akışı küresel olarak zayıf, 13,85TL seviyesi 4 gündür geçilemiyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda kurda 13,85 ve 14,25 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 13,50 ve 13,17 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.
EURTRY
Çaprazda 15,68TL seviyesi 4 günlük zirve, bu bölgeye yaklaştıkça TCMB kura yaptığı müdahale ile Türk Lirası’nda sınırlı değer kazanımları yaşanıyor. Cuma günü bu müdahale ile 15,06TL seviyelerine kadar geri çekilme yaşandı. Bugün sadece veri olarak Almanya Fabrika Siparişleri takip edilecek. Olası TCMB müdahalesinde geri çekilmeler görülebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 15,70 ve 16,00 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 15,18 ve 15,00 destek seviyeleri önemini koruyor.
EURUSD
Paritede Cuma günü açıklanan ve beklentilerin altında kalan ABD TDI verisi sonrasında çok fazla oynaklık görmedik. Saatlik kazançlar ve işsizlikteki olumlu görüntü fiyat dalgalanmalarını sınırladı. Varlık alımları azaltım hızı veri sonrasında hala artabilir. Bununla birlikte bugün veri akışı her iki tarafta zayıf. Almanya Fabrika Siparişleri takip edilirken 1,1250 seviyesi aşağı yönlü kırılmadıkça aşağı yönlü hareketten bahsetmek güç. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1300 ve 1,1350 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1,1250 ve 1,1235 destek seviyeleri yakından izlenecek.
ONS ALTIN
Ons altında Cuma günü açıklanan ABD TDI verisi sonrasında 2 günlük 1765$ dip çalışması sonrasında yükseliş yaşandığını görüyoruz. Veri sonrasında dolar endeksi 96 seviyesinin üzerinde fiyatlanırken ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yüzde 1,35 seviyelerine kadar geri çekilme gerçekleşti. Bugün veri akışı zayıf, 1770$ seviyelerine geri çekilmeler sonrasında sınırlı yükselişler görülebilir. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1792 ve 1805$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1770 ve 1760$ destek seviyeleri yakından izlenecek.
GBPUSD
Paritede özellikle Omicron varyantı sonrasında 1,33 seviyesi altında kalıcılık sağlanması ile geri çekilme devam ediyor. Bugün her iki bölgeden veri akışı zayıf olmakla birlikte ABD Dolarında da Cuma günkü, İngiltere PMI verileri beklentileri karşılamadıktan sonra, açıklanan ABD TDI verisi sonrasında değer kazanımı görülmedi. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3265 ve 1,3300 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3200 ve 1,3185 destek seviyeleri önem arz ediyor.
USDJPY
ABD’de risk iştahının azalması ve uzun vadeli getirilerinin düşmesiyle USD/JPY’de geri çekilme devam ediyor. Cuma günü 113,6 seviyesine kadar yükseldikten sonra hacimin azalmasıyla birlikte geri çekildi. 112,5 seviyesinin altında kapanış yapmakta zorlandığı görülüyor. 112,5 seviyesinin üzerinde tutunduğu sürece yukarı yönlü hareketler görebiliriz. Bu hafta Çarşamba günü Japonya tarafında GSYİH açıklanacak, ABD tarafında ise bugün veri akışı zayıf. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 113,50 ve 113,90 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 112,50 ve 112,00 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.
BRENT PETROL
Omicron'dan henüz rahatsız olmadıklarına dair görüntü sergileyen OPEC ülkeleri, günlük 400 bin varillik kademeli üretim artışı planına ocak ayında da devam etme kararı aldı. Covid-19 salgınıyla ilgili gelişmeler ve devletlerin aldığı önlemler Brent petrolün fiyatlamasında önemli olmaya devam ediyor. Çarşamba günü Amerikan Petrol Enstitüsü Haftalık Ham Petrol Stokları verisi açıklanacak. Brent petrole teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü gelişmeler yaşanması durumunda 72,00 ve 73,75 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi önem taşıyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 70,50 ve 69,50$ destek seviyeleri önem arz ediyor.
GRAM ALTIN
Omicron'dan henüz rahatsız olmadıklarına dair görüntü sergileyen OPEC ülkeleri, günlük 400 bin varillik kademeli üretim artışı planına ocak ayında da devam etme kararı aldı. Covid-19 salgınıyla ilgili gelişmeler ve devletlerin aldığı önlemler Brent petrolün fiyatlamasında önemli olmaya devam ediyor. Çarşamba günü Amerikan Petrol Enstitüsü Haftalık Ham Petrol Stokları verisi açıklanacak. Brent petrole teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü gelişmeler yaşanması durumunda 72,00 ve 73,75 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi önem taşıyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 70,50 ve 69,50$ destek seviyeleri önem arz ediyor.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.