Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Geçen hafta şahinleşen Fed ve Omikron varyantı belirsizliği piyasalarda oynaklığın yükselmesine neden oldu. Hisse oynaklık endeksi VIX eşik 30 seviyesinin üzerine çıkarken, tahvil oynaklık endeksi MOVE pandemiden sonraki en yüksek seviyelere çıktı. Buna rağmen ABD borsalarında yaşanan düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirildi. ABD ekonomisinde yakalanan ivme ve güçlü şirket karlılıkları bu alımlarda etkili olduğu söylenebilir. Ancak, Fed faiz artırım beklentilerinin mayıs ayına kadar kayması teknoloji hisselerinde etkisini gösterdi ve Nasdaq endeksi düşük performans sergiledi. Haftaya başlarken de Nasdaq vadelisi sadece yaklaşık %0,1 oranında yükselirken, Dow Jones vadelisindeki artış %0,7 civarında. Fed'in şahinleştiği ve varyant belirsizliğinin sürdüğü ortamda piyasalardaki oynaklık ve ayrışmalar sürebilir. Yüksek pozisyonlanmalar, mevsimsellik etkisi, tatil dönemi ve Fed dışında diğer büyük merkez bankalarından da şahin beklentilerin oluşması ile Dolar endeksinde(DXY) geçen hafta gözlenen yatay görüntüden bazı Gelişmekte Olan Ülke para birimleri yararlanmış; ancak yukarıdaki riskler nedeniyle bazı kırılgan GOÜ para birimleri negatif ayrışmıştı. TL'de de geçen hafta negatif ayrışma ve baskı sürerken, kurda bu sabah TCMB'nin doğrudan müdahale ettiği 13,80'lerin altında işlemler geçiyor. Yurtdışı borsalardaki görüntü ve Dolar bazında düşük seviyeler nedeniyle BIST100 endeksi ise güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Kurdaki harekete bağlı olarak hisseler arasında rotasyon gözlense de Borsa İstanbul'un enflasyona karşı koruma görevi devam edebilir ve endeksteki yükseliş isteği sürebilir.

 
 

 
     
MAKROEKONOMİ

    
Yurt içi tarafta kasım ayında TÜFE, piyasa beklentisi üzerinde aylık %3,51 arttı, yıllık bazda artışını sürdürerek %21,31'e yükseldi. TÜFE'nin bütün alt gruplarında aylık bazda artış görmekteyiz. Kasımda da gıda ve alkolsüz içecekler, taze sebze ve meyve grubunda görülen düşüşe rağmen, TÜFE'ye en çok etki eden grup oldu. Küresel ölçekte artan enerji fiyatlarının ve kur gelişmelerinin yansımalarıyla ulaştırma kalemi de belirgin etki etti. Konut grubunda ise kış ayı nedeniyle artan enerji ihtiyacı ile fiyat artışları enflasyona belirgin etki ederken, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki yatay seyir konut ve ulaştırma grubundaki fiyat artışlarını sınırlandırmış. Kur gelişmeleri ile ev eşyası grubu da enflasyona belirgin etki ederken, lokanta ve otel grubundaki maddelerin tamamının fiyatı açılmanın ve gıda fiyatlarındaki seyrin de etkisiyle artmış. Diğer grupların TÜFE sepeti içindeki ağırlığının az olması nedeniyle etkileri sınırlı kalmakta. Aralık ayında küresel enerji ve gıda fiyatlarındaki seyir ve TL'nin performansı enflasyonda yıllık artışın süreceğine işaret etmekte. Önümüzdeki dönemde ise arz sıkıntıları sonucu uluslararası emtia, küresel gıda fiyatları ve döviz kuru gelişmeleri enflasyon üzerinde yukarı yönlü risk oluşturmaya devam etmekte.
 
B ve C endeksleri aylık ve yıllık bazda arttı. Çekirdek C endeksi yıllık %16,82'den %17,62'ye, çekirdek B endeksi ise %18,50'den %19,75'e geldi.
 
ÜFE ise aylık %9,99 arttı ve yıllık bazda %54,62'ye yükseldi. ÜFE'deki aylık artışa bütün alt kalemler etki ederken, artışta gıda, tekstil ve elektrik, gaz üretim ve dağıtım kalemi en belirleyici gruplar oldu. Ana sanayi grupları bazında bütün alt gruplar artarken, enerji fiyatları aylık %13,33 artış ile başı çekmekte. Ara malı ise aylık %11,55 arttı. Kasımda ÜFE ve TÜFE arasındaki fark, rekorunu yeniledi. Neticede gerek kur etkisi gerekse uluslararası emtia fiyatlarındaki yüksek seyir ve tedarik zincirindeki sıkıntılarla yaşanan arz kısıtları ÜFE kanalıyla TÜFE üzerinde risk oluşturmayı sürdürüyor. Küresel emtia fiyatlarında gördüğümüz yüksek seyir ve kur gelişmeleri ise ÜFE'deki baskının devam edebileceğine işaret etmekte.
 
Enflasyona; mallar ve hizmet enflasyonu olarak iki ana kalem olarak baktığımızda iki grupta da aylık artışın hızlandığını görmekteyiz. Taze meyve ve sebzedeki aylık düşüşe rağmen işlenmemiş gıda grubunda aylık enflasyon arttı. İşlenmiş gıda da ekmek ve tahıllardaki fiyat artışı aylık %7,2'ye yükseldi. Hizmetler kaleminde aşılama süreciyle artan mobilitenin de katkısıyla aylık artış hızı %1,88'e yükselirken, mallar enflasyonuna göre ise fiyat artışı sınırlı kaldı. Hizmetler grubunda bütün alt kalemler arttı.
 
Cuma günü Avrupa genelinde kasım ayına ilişkin nihai hizmet PMI verileri takip edildi. Bölge genelinde vaka sayısındaki artış ve artan enflasyonist baskıların etkisiyle nihai verilere göre hizmet PMI'lar aşağı yönlü revize edildi ancak büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürdüler. Buna göre kasımda hizmet PMI'lar Almanya'da 53,4'ten 52,7'ye, Fransa'da 58,2'den 57,4'e, Euro Bölgesi'nde 56,6'dan 55,9'a ve İngiltere'de 58,6'dan 58,5'e çekildi.
  
ECB Başkanı Lagarde, enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu, enflasyonda mevcut durumdaki yükselişte petrol ve enerji fiyatlarının etkili olduğunu ve gelecek yıl boyunca düşeceğini, ayrıca 2022'de faiz artış ihtimalinin oldukça düşük olduğunu ancak koşullar oluşursa faiz artırımı konusunda tereddüt etmeyeceklerini belirtti.
 
BoE'nin şahin üyelerinden Saunders, yeni varyant Omicron'un henüz yeni keşfedildiğini, virüsün sağlık ve ekonomi üzerindeki etkilerinin görülmesi için biraz daha beklemenin daha doğru olacağını belirtti ve böylece bu ay gerçekleştirecek para politikası kurulu toplantısında faiz kararında Omicron'un etkili olacağı sinyalini verdi.

ABD'de kasım ayına ilişkin tarım dışı istihdam 210 bin kişi artarak 550 bin kişi olan beklentilerin oldukça altında kaldı. Veriye bakıldığında perakende sektöründe ve kamuda istihdam düşerken, istihdama en çok katkıyı profesyonel ve iş hizmetleri kalemi sektörü verdi. Konaklama ve eğlence sektörü istihdamı ise 23 bin kişi artarak sınırlı katkı verdi. İşsizlik oranı ise %4,6'dan %4,2'ye geriledi. İş gücüne katılım oranı ise %61,8 ile salgın sonrası en yüksek seviyesinde. Emek arzının eksikliği ile ücretlerin artış hızındaki yükseliş eğilimi devam etti ve yıllık artış hızı %4,8 oldu. Son zamanlarda Powell ve Yellen tarafından enflasyonun geçici vurgusundan vazgeçileceği sinyali alındı. Bu açıdan olumlu gelebilecek bir veri 15 Aralık'taki Fed toplantısında sıkılaştırma sinyallerini artıracaktı, fakat Fed bir sonraki toplantısında daha temkinli davranabilir. Ancak verinin detaylarına baktığımızda işsizlik oranının düşüşü, iş gücüne katılımın artması, diğer istihdam verilerinin olumlu gelmesi Fed'in pozisyonunu koruyabileceğine işaret etmekte. Ayrıca Omicron varyantının seyri ve Fed'in 15 Aralık'taki toplantısı öncesi 10 Aralık'taki enflasyon verisi de Fed'in duruşu açısından belirleyici olabilir.
 
Bu hafta veri takvimine bakıldığında,
• ABD tarafında, bu hafta enflasyon verileri ön plana çıkmakta. Cuma günü kasım ayı TÜFE verisi açıklanacak. TÜFE ekimde yıllık bazda %5,4'ten %6,2'ye, çekirdek TÜFE ise %4'ten %4,6'ya yükselerek fiyat baskılarının arttığını göstermişti. Bu dönemde Powell enflasyonun geçici olduğu vurgusundan vazgeçme eğiliminde. TÜFE verilerinin daha da yükselmesi Fed'in 15 Aralık'taki toplantısında sıkılaştırma beklentilerini artıracaktır. Cuma günü aralık ayı öncü Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi açıklanacak. Kasımda hem Michigan tüketici güveni hem de Conference Board tüketici güveninde düşüş gördük. Bu dönemde tüketici güveni artan enflasyonist baskı ve Omicron varyantı ile düşüşünü sürdürebilir. beklentilerin altında gelen kasım ayı tarım dışı istihdam verisi sonrası perşembe günü haftalık işsizlik maaşı başvuruları izlenecek. 27 Kasım haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 194 bin kişiden 222 bin kişi seviyesine yükselmesine rağmen ABD iş gücü piyasasında devam eden toparlanmayı yansıtarak, pandemi döneminin en düşük seviyelerine yakın gerçekleşmişti. Ayrıca salı günü ekim ayı dış ticaret ve çarşamba günü ekim ayına ilişkin JOLTS açılan iş sayısı açıklanacak. Eylülde dış ticaret açığı aylık bazda yükselişini sürdürmüştü. İhracat azalırken, ithalat tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselerek iç talebe ilişkin güçlü sinyal vermişti. Verinin detaylarında Çin ile olan dış ticaret açığı bilgisi de önemli olacaktır.
• Avrupa tarafında bu hafta Almanya'ya ilişkin veriler ve İngiltere'nin ekim ayı GSYH verileri gündemde olacak. Bugün Almanya'ya ilişkin ekim ayı fabrika siparişleri, yarın sanayi üretimi ve perşembe günü ise dış ticaret verileri açıklanacak. Eylülde üretime ilişkin veriler tedarik zincirindeki süregelen sıkıntıları ve ham madde eksikliğini yansıtarak beklentilerin altında gelmişti. Almanya'nın ihracatı benzer şekilde eylül ayında ham maddelerdeki tedarik zinciri baskıları nedeniyle aylık %0,7 gerilemiş, ithalat ise aylık %0,1 artmıştı. Ayrıca Omicron varyantı ve bölge genelindeki vaka sayısı artışlarıyla gelen kısıtlamaların güven endekslerine nasıl yansıdığını bugün yayınlanacak aralık ayı Euro Bölgesi Sentix yatırımcı güveni ve yarın yayınlanacak Almanya'ya ilişkin aralık ZEW endekslerinde göreceğiz. Kasımda Almanya'da finans profesyonellerinin ekonomik duruma ilişkin görüşlerini yansıtan ZEW cari durum endeksi 21,6'dan 12,5 seviyesine gerilerken, beklentiler endeksi ise 22,3'ten 31,7'ye yükselmişti. Bu ay ise Omicron varyantı ve kapanma tedbirleri ile cari duruma ve beklentilere ilişkin kalemlerin düşmesi olası. Eylülde İngiltere GSYH aylık bazda %0,6 daralmıştı. İngiltere ekonomisi arz sıkıntılarından ve mali desteğin azalmasından etkilenmekte fakat ekimde baz etkisiyle ekonominin %0,3 büyümesi beklenmekte.
• Asya tarafında ise yarın Çin'in kasım ayı ihracat ve enflasyon verileri ve çarşamba günü ise Japonya'nın 3. çeyrek nihai GSYH verisi açıklanacak. Öncü verilere göre Japonya 3. çeyrekte salgın kısıtlamaları ile yıllıklandırılmış bazda %3 daralmıştı. Salı günü Çin'in dış ticaret verileri açıklanacak. Sanayi üretimindeki artış ve güçlü dış taleple Çin'in ihracatının güçlü bir görünüm sergilemesi beklenmekte. Perşembe günü ise Çin'in kasım ayı enflasyon verileri izlenecek. TÜFE'deki artışın baz ve gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle yıllık bazda hızlanması beklenirken, ÜFE'de ise Çin Hükümeti'nin enerji arzını artıran önlemleri ile yıllık artış hızının yavaşlaması beklenmekte.
Ayrıca Avustralya ve Kanada Merkez Bankaları faiz kararları izlenecek. Kanada Merkez Bankası bir önceki toplantısında varlık alımlarını sonlandırmış ve faiz artırımları başlangıcı için de 2022'nin ortalarını işaret etmişti. Avustralya Merkez Bankası da enflasyondaki yükselişi dikkate alarak para politikasında normalizasyona giden merkez bankalarından olmuş ve Banka %0,1 seviyesindeki Nisan 2024 tahvil getiri hedefini ortadan kaldırmış ve faiz artırımlarını öngörülen süreden önce gerçekleştirebileceğine dair işaret vermişti. İki bankadan da bu haftaki toplantılarından değişiklik beklenmezken, Omicron varyantına ilişkin değerlendirmeleri önemli olacaktır.

Yurt içi tarafta ise, bugün kasım ayı reel efektif döviz kuru, kasım ayı enflasyonuna ilişkin TCMB aylık fiyat gelişmeleri raporu, yarın kasım ayı DHMİ uçuş istatistikleri ve Hazine nakit dengesi, çarşamba günü kasım ayı İŞKUR iş gücü piyasası istatistikleri, cuma günü ise aralık TCMB piyasa katılımcıları anketi ve TÜİK ekim ayı iş gücü istatistikleri açıklanacak. Ayrıca Hazine salı günü 5 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili ve 7 yıl vadeli değişken faizli devlet tahvili ihraç edecek.
• Reel efektif döviz kuru endeksi ekim ayında aylık %4,1 oranında azalışla 60,37'e gerilemişti. Kasım ayında kur gelişmeleri ile belirgin düşmesi olası.
• Ekim ayında DHMİ uçuş istatistiklerine göre iç hat yolcu sayısı aylık %4,1 gerilerken, yıllık bazda %37,6 artmıştı. Dış hat yolcu sayısı ise aşılama sürecindeki ilerleme ve artan mobilite ile aylık %3,5 artarken, yıllık %130,8 yükselmişti.
• Hazine nakit dengesi ekim ayında 5,2 milyar TL açık vermişti. 12 aylık kümülatif nakit açığı 114 milyar TL'de yatay seyretmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Kasım 2021-Ocak 2022 dönemi iç borçlanma stratejisinde kasım ayı için iç borçlanma hedefi 15 milyar TL olarak açıklanmıştı. Hazine kasım ayında hesaplamalarımıza göre yaklaşık 13,5 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi ve hedeflenenin altında borçlandı. Kasım ayında anapara ödemesi olmadığından Hazine'nin 13,5 milyar TL net iç borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplamaktayız. Hazine kasım ayında dış borçlanmaya gitmezken, dış borç anapara ödemesinin ise 14,9 milyar TL olduğunu varsaydığımızda 14,9 milyar TL net dış borç ödemesi gerçekleştirdiğini öngörmekteyiz. Böylelikle Hazine'nin kasım ayında toplamda yaklaşık 1,4 milyar TL net borç ödemesi yaptığını hesaplıyoruz. Kasımda Hazine'nin TCMB Analitik Bilanço'dan kasa hareketlerine baktığımızda kasa bakiyesinin önceki aya göre 74 milyar TL arttığını görmekteyiz. Bu açıdan kasım ayında nakit dengesinin belirgin fazla vereceğini tahmin etmekteyiz.
• TÜİK verilerine göre eylül ayında mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %11,8'den %11,5'e, arındırılmamış işsizlik oranı %12'den %11,1'e gerilemişti. İş gücüne katılım oranı %51,2'den %51,7'ye, istihdam oranı da %45,2'den %45,8'e yükselmişti. Öncü olarak bakılan İŞKUR İşgücü Piyasası İstatistikleri'ne göre ekim ayında kayıtlı işsiz sayısı, açık iş ve işe yerleştirilen kişi sayısı aylık bazda düşmüştü. Ekim ayı verisinde tarımda açık iş sayısı 1,8 bin kişi, inşaatta 0,6 bin kişi, sanayi sektöründe 19 bin kişi, hizmetler sektöründe ise 42,4 bin kişi azalmıştı. İşe yerleştirilen kişi sayısı ise ekim ayında bir önceki ayla kıyaslandığında tarımda 1,8 bin kişi, inşaat sektöründe 2,6 bin kişi, sanayi sektöründe 36,5 bin kişi ve hizmetler sektöründe ise 44,9 bin kişi düşmüştü. İŞKUR verileri ekim ayında işe yerleştirme ve açık iş sayısı bakımından ivme kaybına işaret etmekteydi.
• Kasım ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'nde katılımcılar, enflasyon tahminlerini yukarı çekmeyi sürdürürken, kur tahminlerinde de yukarı yönlü beklentilerini devam ettirmekteydi. Büyüme ve cari açık beklentisinde ise iyileşme sürmüştü. Bu dönemde özellikle kur gelişmelerinin beklentilere nasıl yansıdığını görmek açısından TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi önemli olacaktır.
ŞİRKET HABERLERİ

Enerjisa (ENJSA, Sınırlı Pozitif): 26 Nisan 2018 tarihli Hissedarlık Sözleşmesine uygun olarak, Enerjisa Enerji A.Ş.'nin %100 hissedarı olduğu Enerjisa Müşteri Çözümleri A.Ş., Eşarj Elektrikli Araçlar Şarj Sistemleri A.Ş.'nin (Eşarj) %14 oranındaki azınlık payını satın almıştır. İşlem sonrasında Enerjisa Müşteri Çözümleri A.Ş.'nin Eşarj'daki payı %80'den %94'e yükselmiştir. %14 oranında hisse 42,4 milyon TL karşılığında devralınmıştır. Eşarj, 2020 yıl sonu itibarıyla 186 halka açık noktada 320 şarj soketi ile faaliyet gösteren, Türkiye'nin ilk ve en hızlı elektrikli araç istasyon ağı konumundadır. Enerjisa Enerji A.Ş. bu satın alma sonrasında e-mobilite alanında yenilikçi ve öncü konumunu güçlendirmeyi ve ulaşımın karbonsuzlaşmasına katkıda bulunacak çözümler sunmayı hedeflemektedir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poor's (S&P), THY'nin "B" seviyesindeki kredi notunu teyit etmiştir, negatif olan not görünümünü durağan olarak değiştirmiştir.

5 Kasım 2021 tarihli THY raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Büyüme: IMF Başekonomisti Gita Gopinath'tan Omikron varyantıyla ilgili uyarılar gelirken, Goldman Sachs da varyantı gerekçe göstererek ABD büyüme beklentisini düşürdü. Goldman Sachs 2021 için ABD büyüme beklentisini yüzde 4,2'den yüzde 3,8 seviyesine çekti. Kurum 2022 büyüme beklentisini de yüzde 3,3'ten yüzde 2,9'a indirdi. Kurum ABD ekonomisine ilişkin değerlendirmesinde Omikron varyantının yayılmasının ABD büyümesinde ılımlı bir engel olabileceği uyarısında bulundu. Goldman Sachs Ekonomisti Joseph Briggs, notunda varyantla ilgili birçok sorunun henüz yanıt bulmadığını belirtse de varyantın hizmetler sektöründe ılımlı etkisi olabileceğine dikkat çekti. (Kaynak: Bloomberght)

Otomotiv: Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinden (OİB) yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin dış satımının 15 yıldır üst üste lider sektörü olan otomotivde kasım ayı ihracatı geçen senenin aynı ayına kıyasla yüzde 6 gerileyerek 2,5 milyar dolar oldu. Türkiye ihracatında ilk sırada yer alan sektörün geçen ay, ülke ihracatından aldığı pay ise yüzde 11,8 olarak gerçekleşti. Ocak-Kasım 2021 döneminde otomotiv dış satımı ise geçen senenin aynı aylarına göre yüzde 16 artarak 26,4 milyar dolara ulaştı. Bu süreçte ortalama aylık ihracat ise 2,4 milyar dolar olan sektör, Türkiye dış satımında yine ilk sırada yer aldı. (Kaynak: Bloomberght)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Acıselsan Acıpayam Selüloz Sanayi (ACSEL): Şirket, Yönetim Kurulu Kararı ile yıllık 2.500 ton SAF CMC kapasiteli yeni bir üretim tesisi inşa edilmesi için çalışmalara başlanılmasına karar vermiştir. SAF CMC üretim tesisi tamamlandığında yıllık ihracata katkısı yaklaşık 8mn USD olacak ve şirketin toplam istihdamını %30 oranında artıracağı açıklanmıştır. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilecek SAF CMC üretim tesisi için öngörülen yatırım maliyeti fabrika binası dahil yaklaşık 4mn USD olup 2022 yılı sonuna kadar bitirilmesi hedeflenmektedir.

DO & CO (DOCO): DO & CO 10 yıl boyunca Delta Havayolları'nın Boston'daki (BOS) merkezi ikram tedarikçisi olarak, tüm kısa ve uzun mesafeli uçuşlarına hizmet vereceğini bildirdi. İkram hizmetleri 18 Ocak 2022, yer hizmetleri ise 15 Mart 2022'de tarihi itibariyle devralınacaktır.

Kafein Yazılım (KFEIN): Şirket Amerika merkezli üçüncü taraf bir global yazılım hizmetleri sağlayıcısı ile 01.09.2021 tarihinde yürürlüğe girmek üzere Test alanında "Hizmet ve Personel Tedariki" konulu Partnerlik Sözleşmesi imzalamış olup, ilgili sözleşme 03.12.2021 tarihinde ulaşmıştır. Sözleşme süresiz olup, feshedilene dek yürürlükte kalacaktır.
Özak GYO (OZKGY): Muğla İli Bodrum İlçesi Akyarlar Mahallesinde bulunan 345,5bin metrekare alana sahip arsanın Şirket tarafından satın alınmasına karar verilmiş olup, tapu devri 02.12.2021 tarihi itibariyle gerçekleşmiştir. Toplam Alım Bedeli 347,9mn TL'dir. (KDV Hariç)

Türk Prysmian Kablo (PRKAB): Saha Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. tarafından 2020 yılında 94,03 olarak belirlenen Kurumsal Derecelendirme notu yeni derecelendirme dönemi itibariyle 95,24 olarak güncellenmiştir.

YEO Teknoloji (YEOTK): Şirket ile Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü arasında 03.12.2021 tarihinde İTM.380 Referanslı 154 kV Yakakent Trafo Merkezi Yapımı işi için 35mn TL+KDV bedelle sözleşme imzalanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %15'ten %15,03 seviyesine hafif yükseldi. TCMB cuma günü 64 milyar TL'lik (%15'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, ayrıca BİST'te kotasyon yöntemiyle (%16,50'den, 3 gün vadeli) 6,4 milyar TL ve BAPP'tan (%16,50'den, 3 gün vadeli) 0,03 milyar TL kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 355 milyar TL oldu.
 
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,44 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,33-%1,47 bandında hareketin ardından %1,34 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa, orta ve uzun vadeli tarafta 40 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 60 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 70 baz puana varan yükselişler görüldü.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.