Dün yurtiçinde gün içerisinde takip edilen veriler tarafında İstanbul Sanayi Odası’nın Haziran imalat PMI rakamlarına ilişkin sonuçları yer aldı. Buna göre; Haziran ayında imalat PMI 51,5 seviyesinde değişim göstermeyerek art arda altı aydır 50 eşik değerinin üzerinde kaldı. İmalat sanayindeki toparlanma ve pozitif ivmenin devam etmesi olumlu karşılandı. Enflasyonist baskının olduğu ortamda büyümenin bazı olumsuzlukları işaret etmesine karşın imalat sektörü istihdamındaki artışın ikinci aya taşınması ekonomik aktivite açısından ve işgücünün genişlemesi açısından olumlu karşılanabilir. Özellikle deprem sonrası yaşanan toparlanmanın ve seçim döneminin geride bırakılması ile ekonomik aktivitenin canlanması üretim artışında etkili oldu. TCMB Haziran ayında 2021 Mart ayından sonraki ilk faiz artışını gerçekleştirmiş ve politika faiz oranını %15 seviyesine yükseltmişti. Dün Haziran PPK toplantı tutanakları açıklandı. Metinde orta vadede %5 enflasyon hedefine uzak olunduğunu, gerektiği zaman ve gerektiği ölçüde kademeli olarak parasal sıkılaştırma sürecinin başladığını ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sürecin devam etmesinin öngörüldüğü ifadelerine yer verildi. Yurtiçinde aynı zamanda Ticaret Bakanlığı Haziran ayına ilişkin Dış Ticaret Sistemi Veri Bültenini yayımladı. Rakamlara göre; dış ticaret açığı Haziran ayında 5,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Haziran ayında ihracat 20,9 milyar dolar olarak gerçekleşirken, ithalatımız ise 26,3 milyar dolara olarak gerçekleşti. Haziran ayında ihracattaki iyimserliğe karşın ithalatın %16,8 oranında azalması dış ticaret açığında %34,5 gerilemeye neden oldu.
ABD’de dün PMI verileri takip edildi. Haziran’da ISM imalat PMI 46,0 ile beklentilerin de altında kalarak ekonomik aktivitenin zayıfladığına işaret etti. Verilerin ardından Fed’in faiz artırım beklentisi nispeten zayıflarken, parite ve ons altın tarafında da yukarı yönlü fiyatlamalar kaydedildi. ABD’de Kurtuluş Günü sebebi ile dün erken kapanış gerçekleşen piyasa bugün ise tüm gün kapalı olacak. Gün içerisinde takip edilecek veri akışı bulunmazken, yarın tatilin sona ermesi ve piyasaların yeniden işleme açılmasıyla ABD’de dayanıklı mal siparişleri ve fabrika siparişleri ile birlikte Haziran ayı FOMC toplantı tutanakları yayımlanacak.
Euro Bölgesi’nde HCOB imalat PMI verisi Haziran’da 43,4 olarak hem beklentilerin hem de eşik değerin altında kalırken, bir önceki aya göre de geriledi. Aynı şekilde bölgenin öncü ekonomilerinden Almanya’da da 40,6 olarak açıklanan imalat PMI verisi beklentilerin altında kaldı. İmalat sanayisinde zayıflık takip edilirken, Morgan Stanley ve UBS Avrupa Merkez Bankası’nın Eylül ayında 25 baz puan artırarak terminal faiz oranını %3,75’ten %4’e çıkarmasını beklediklerini açıkladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P ise yapmış olduğu açıklamasında Avrupa’da henüz yükselen faiz oranlarının etkisinin hissedilmediğine dikkat çekerek 2025’ten önce Euro Bölgesi’nde enflasyonun kontrol altına alınmasının ve fiyat istikrarının sağlanmasının beklenmediğine işaret etti. ECB tarafında ise faiz artırım sürecinin devam etmesi gerektiğine yönelik söylemler devam ediyor. Son olarak Frankfurt’ta düzenlenen bir etkinlikte konuşan Bundesbank Başkanı ve ECB üyesi Joachim Nagel, "Para politikasının sıkılaştırılmasında hala alınacak yol var. Para politikası sinyalleri net bir şekilde daha fazla sıkılaştırmaya işaret ediyorlar." diyerek benzer düşüncelerde olduğunu ifade etti.
Hafta geneline baktığımızda yoğun veri akışının olmasına karşın bugün daha sakin bir gün geçirmeyi bekliyoruz.
USDTRY
Kurda 26,00TL etrafında dengelenme çabaları devam ediyor. ABD’de sıkı para politikasının sonuçlarının alınmaya başlanmasıyla resesyon endişelerinin azalması faiz artırım sürecin sonuna yaklaşıldığını düşündürürken, yıl içinde iki faiz artış beklentisi devam ediyor. dolar endeksi yeniden 103 puan seviyesinin üzerinde hareket etti. ABD 10 yıllık tahvil faizi de 3,80 üzerinde seyrediyor. Dün yarım işlem günü açık olan ABD piyasaları bugün kapalı olacak. Kurda 26,00TL seviyesi üzerinde 26,10TL ve 26,20TL direnç bölgelerini izleyeceğiz. Geri çekilmelerde ise 25,90TL ilk destek bölgesi, altında fiyatlama için 25,80TL ve 25,70TL diğer destek seviyeleri olarak izlenebilir.
EURTRY
Dün 22 Haziran’dan bu yana en düşük seviyesi 26,97TL seviyesini test eden çapraz yeni güne 28,31TL seviyesinde başladı. Dün yurtiçinde imalat PMI verileri son 6 aydır sergilediği pozitif ivmesine devam ederek Haziran ayında 50,1 ile bir kez daha eşik değerin üzerinde kalmış oldu. Euro Bölgesi ve Almanya’da ise imalat sektörü PMI verileri eşik değerin ve beklentilerin de altında kalarak zayıfladı. Gün içi 28,30TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 28,20TL ve 28,10TL seviyeleri takip edilecek. Yükselişlerin devamında ise 28,40TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde ise 28,50TL ve 28,60TL direnç bölgeleri takip edilebilir.
EURUSD
Parite, dolar güçlenirken 1,0900 seviyesi üzerinde tutunmaya çalışıyor. ABD’de çekirdek kişisel tüketim harcamaları verisinin enflasyonda yumuşamayı işaret etmesi, Fed’in faizleri artırmasının meyvesini almaya başladığını düşündürürken, ECB tarafında henüz yeteri kadar destekleyici verilerin kaydedilmemesi sıkı para politikası sürecinin daha uzun süre devam edebileceğini gösteriyor. Dün Euro Bölgesi’nde imalat PMI verileri 43,6’ya gerilerken ABD’de ise ISM imalat PMI verisi 46,0 oldu. Gün içi 1,0900 seviyesi ve üstünde 1,0920 ve 1,0940 direnç bölgeleri takip edilebilir. İlk destek bölgesi olarak 1,0890 bölgesi takip edilirken aşağı yönlü hareketlerin devamında 1,0870 ile 1,0850 seviyelerinin izlenmesi gerekebilir.
ONS ALTIN
‘’Şahin’’ Fed karşısında 1900 dolar seviyesinin altına kadar gerileyen ons altın son gelen enflasyon göstergesi olarak dikkate alınan PCE verisinin enflasyonda yumuşamayı işaret etmesi ile birlikte toparlama eğilimi göstermişti. Dün yeni haftaya 1921 dolar seviyesinde başlayan ons altın doların hafif baskısı altında kalsa da gün sonunda yine 1921 Dolar seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. Gün içi destek seviyesi olarak 1920 dolar ve bu seviye altında fiyatlama için 1915 ile 1910 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise direnç seviyeleri olarak 1925 dolar ve devamında 1930 ile 1935 dolar seviyeleri takibimizde olacak.
GBPUSD
Yeni haftaya doların hafif baskısı altında 1,2690 seviyesinde başlayan parite beklentilerin altında kalan ABD ISM imalat PMI verisinin ardından günün en yüksek seviyesi 1,2723’ü test etti. Buna karşın İngiltere’de S&P Global imalat PMI verisi ise 46,2 beklentisinin üzerinde 46.5 olarak açıklandı. İngiltere 2 yıllık tahvil faizi de %5,32 ile son 15 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Gün içinde ilk direnç bölgesi olarak 1,2690 ve bu seviye üstünde fiyatlama için 1,2710 ve 1,2730 seviyeleri direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1,2680 seviyesi ilk destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlama için ise 1,2660 ve 1,2640 destek bölgelerini takip ediyor olacağız.
GRAM ALTIN
Yurtiçi gram altın fiyatları dolarTL’den aldığı destek ile yükseliş eğilimini sürdürürken 1600TL üzerinde fiyatlama görmeye devam ediyor. Ons altın tarafında geçtiğimiz hafta açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin altında artış göstermesiyle beraber bu hafta içerisinde işgücü piyasasına dair açıklanacak veriler de belirleyici olacak. Tarihi zirvesini 1620TL üzerine taşıyan gram altın için bu hafta ABD verileri kritik öneme sahip. Gün içi 1610TL seviyesi üzerinde 1615TL ve 1620TL seviyeleri direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise teknik olarak baktığımızda 1605TL destek bölgesi ve bu seviye altında fiyatlama için ise 1600TL ve 1595TL destek bölgeleri takibimizde olacak.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.