Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Kısaca bayram haftasına değinelim. Verilerin ve merkez bankalarının takip edildiği bir hafta oldu. Bu anlamda son zamanların sıradan haftalarında biri diyebiliriz. Haftaya ABD verileri hareket kattı. 1. çeyrek büyümesi yukarı revize edildi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları güçlü geldi. Büyümeyi tüketiciler yukarı çekti. Harcamalar beklenenden güçlü hala sinyali verdi. Haftalık işsizlik verisi ise son haftalarda zayıf gelmeye başlamıştı. Perşembe günü açıklanan veri, bu trendin karşıtı oldu. İstihdam zayıflamaya çok güvenmeyin sinyali üretti.
Günün sonunda beklenenden canlı bir ekonomi ve sürpriz yapan istihdam verisi piyasaları hareketlendirdi. Tabii 1Ç geride kaldı, 2. çeyrekte güç kaybı var, istihdam verisinin frekansı haftalık o yüzden bu hafta tekrar zayıf veri görmek mümkün. Bu durumda hava yumuşayabilir, risk iştahı artabilir. Veri tekrar güçlü gelirse FED şahinliği endişesi öne çıkabilir. Gelelim bu haftaya. Bu hafta daha kıymetli iki başlık öne çıkıyor. İkisi de ABD kaynaklı. Biri FED tutanakları. Haziran ayındaki FED toplantısının tutanakları toplantının içeriği hakkında detay verebilir. Diğeri ise aylık istihdam veri seti (Cuma). Perşembe günü ise haftalık veriyi, ayrıca aylık ADP istihdam verisini karşılayacağız. Bu veri trafiğinden hareket oluşabilir ama bir trend oluşmasını beklemiyoruz.
Zira FED, ECB, BOE enflasyonla mücadelelerini sürdürüyor. FED daha ileri bir noktada. Yine de hala şahin. Enflasyon hedefinden o bile hala uzak. Politika faizinin tepe noktası 2 faiz artışı ile oluşabilir diyor FED. ECB ve BOE de yönlendirmede sıkılaşma sinyali veriyorlar. O yüzden piyasa şahin merkezlere karşılık piyasanın havasını bozmayan makro verilere tutunuyor.
Bu sabah globalde risk iştahı nötr. Dün ABD piyasaları erken kapandı. Bugün ise tüm gün kapalı. O yüzden global piyasalar bugün yönsüz kalabilir, likitide az olabilir. ABD vadelileri yatay. Asya borsaları biraz alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,85%, Dolar Endeksi 103, ons altın 1.922 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta dün borsa yüzde 5’e yakın yükseldi. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta ve uzun tarafta düştü. Eurobondlar hafif satıcılı idi. TL ise zayıfladı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
Yeni ekonomi yönetiminin aksiyonu takip ediliyor. Kademeli değişim sinyali verilmişti. Adımlar da bu çerçevede geliyor. Lokal varlıklar için değişiminin hızı ve içeriği önemli. Lokal varlıkların bu sürece göre yeni denge noktalarına erişeceğini düşünüyoruz.

Usd/TL:
FED Haziran toplantısını pas geçti ama bu yıl 2 tane faiz artışı daha yapabileceği sinyalini veriyor. Bu sebeple Usd lehine fiyatlama davranışı sürüyor. Makro veriler beklenti üstü gelince Usd alıcılı seyrediyor. Geçtiğimiz hafta Dolar Endeksi 102 seviyelerinden 103 seviyelerine yükseldi.
Endeksin seyri açısından bu hafta FED tutanakları ve tarım dışı istihdam veri seti önemli. Tutanaklar FED’in ne düşündüğünün ortaya çıkması konusunda da netlik sağlayabilir.
Son olarak ABD piyasaları dün erken kapandı, bugün ise tamamen kapalı. O yüzden para piyasaları sakin olabilir.
İçeri tarafta, yeni ekonomi yönetiminin kademeli adımları takip ediliyor. TCMB faiz kararı, makro ihtiyati tedbirlerde değişim adımları alınan aksiyonlar. Değişimin hızı ve niteliği lokal varlıkların seyri açısından önemli. Bu anlamda TL de denge noktasını bu sürece bakarak yakalayabilir.
Kur yukarı yönde eğilimini koruyor. Bu sabah 25,98 civarında işlem görüyor. Aşağıda 25,90 ve 25,80; yukarıda 26,30 ve 26,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Yeni ekonomi yönetiminin adımları TL tahvil faizleri için belirleyici rolde. Bankaların menkul kıymet tesisinde kural seti biraz yumuşatıldı. Ekonomi yönetimi kademeli hareket edeceğini açıklamış durumda. Bu sebeple tahvil faizlerinin normalleşmesi de kademeli olabilir diye düşünüyoruz.
Hazine borçlanma takvimine göre 3 ayda toplam 365 milyar TL itfaya karşılık 270 milyar TL borçlanmaya gidilecek. Temmuz ayı finansmanı ayın 2. yarısı yapılacak. 142 milyar TL itfaya karşılık 94 milyar TL fonlama planlanıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 52 baz puan düşüşle %14,39 ve 22 baz puan düşüşle %16,65 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kreri Yatırım):
Hisse senedi piyasasında 6,015 seviyesinde TL bazında yeni zirve.
  
Uzun bayram tatilinin ardından haftanın ilk gününe güçlü bir yükselişle başlayan hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin günü % 4,45'lik değer kazancıyla 6,015 puandan tamamladığını görüyoruz. Yaşanan yükselişe %4,09'luk değer kazancıyla XUSINAİ Endeksi liderlik ederken, XBANK Endeksindeki artış ise, %2,04 oldu.
   
Genel olarak baktığımızda ise, eski TL zirve 5,700 bölgesi üzerine çıkarak yükselişini güçlendirmeyi başaran piyasada, ilk önemli hedef direnç konumundaki 6,000 puanın dün itibarıyla test edildiğini görüyoruz. Bu seviyesinin üzerinde kalıcı olunabilmesi halinde, yükseliş eğiliminin yeni hedef direnç bölgesi olarak 6,500 puanı izlemeyi öneriyoruz. Daha kısa vadeli bir direnç ve hızlı yükselişin ardından ilk soluklanma bölgesi olarak da 6,200 seviyesini takip ediyoruz.
Diğer taraftan, aşağı yönde baktığımızda ise, eski TL zirve 5,700 bölgesinin artık ana destek görevi üstlenebileceğine inanıyoruz.


Eur/Usd:
Biz bayram tatilinde iken ABD büyüme oranı yukarı revize edildi, haftalık işsizlik başvuruları güçlü geldi. İşsizlik verisi son haftalarda güç kaybına işaret eden bir trend çizmeye başlamıştı. Ancak Perşembe açıklanan son veri trend karşıtı oldu. Tabii para piyasalarında Dolar Endeksi 102’li seviyelerden 103’lü seviyelere erişti. Bu hafta FED tutanakları ve Cuma günü açıklanacak istihdam veri seti (tarım dışı istihdamı, işsizlik oranı, ortalama kazançlar) dikkat çekiyor.
Paritenin her iki tarafında merkez bankaları enflasyonla mücadele ediyor. Birbirine yakın sözler söylüyor: gerekirse faizi artırırız, enflasyon riski sürüyor, enflasyon istediğimiz noktadan uzak… o yüzden parite trend oluşturmaktan uzak kalıyor. Bu hafta da bir trend oluşumu için şartlar pek uygun görünmüyor. Ancak dalgalanma mümkün.
Dolar Endeksi bu sabah 103,03 civarında işlem görüyor. Bu hafta mevcut seviyelerde kapanabilir.
Bu sabah 1,09 seviyesindeki paritede 1,086 ve 1,082 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,097 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz. Bugün ABD piyasaları kapalı, piyasa illikit olabilir.


Gbp/Usd:
Paritede İngiltere tarafı enflasyonla mücadele konusunda daha geride. Bu sebeple daha şahin olmak zorunda. FED tarafı da mücadelede daha somut bir noktada olmasına rağmen işi sıkı tutuyor. Bu sebeple parite Mayıs-Haziran yükselişinin düzeltmesini yapıyor diyebiliriz. FED’in son faiz artışını yapmış olabilirim noktasından 1 faiz artışı yapıp üstüne 2 tane daha yapabilirim noktasına gelmesi Usd lehine hava yaratıyor.
Veri odaklı seyir sürüyor. Hem merkez bankaları tarafında hem de piyasa tarafında. Bu hafta ABD tarafı yine dikkat çekiyor. FED tutanakları ve aylık istihdam verisi hareket yaratma potansiyeli taşıyor.
Bu sabah 1,269 seviyesinde bulunan paritede 1,267 ve 1,263 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,28 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz. Bugün ABD piyasaları kapalı, piyasa illikit olabilir.


Altın:
Mayıs ayı başından beri altın ve gümüş aşağı geliyor. Öncesinde hava alıcılı idi. FED’in faiz tepesi konusunda manevra yapması baskı yarattı bizce. Baş rol FED’in. Gelinen nokta son artışımı yapmış olabilirimden 1 faiz artışı yapıp 2 faiz artışına kapı aralamak oldu. Faizdeki artış ve artış olasılığı tahvil faizlerini yukarı itiyor aynı zamanda Dolar Endeksi’ni güçlü tutuyor. Yani resim FED tepe noktayı bulmadan kıymetli madenler için pek ışıltı vermeyebilir.
Bu hafta FED tutanakları ve ABD istihdam veri seti öne çıkıyor. Farklı sonuçlar hareket yaratabilir.
Bugün ajandada çok majör bir madde yok. O yüzden piyasa dengeli bir seyir izleyebilir. Kaldı ki ABD piyasaları kapalı.
Bu sabah 1.922 Usd seviyesindeki ons altında 1.911 ve 1.900 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.935 ve 1.950 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. Bugün ABD piyasaları kapalı, piyasa illikit olabilir.


Eurobond:
Tahvil faizleri yukarı meyilli hareket ediyor. Baş rolde ise ABD tahvilleri yer alıyor. Zira FED faiz artışında son noktayı koymuş değil. 2 faiz artışı daha yapıp sonra duracağı sinyalini veriyor. Tabii bu süreç makro verilere bağlı ilerleyecek diyebiliriz. FED ve ECB veri odaklı politika üreteceklerini uzunca süredir ifade ediyorlar. FED’in tepe noktası 2 artış olmadan da oluşabilir ihtimali de söz konusu bu anlamda. Düşen enflasyon, zayıflayan istihdam tepeyi erkene çekebilir.
Bu hafta FED tutanakları ve ABD istihdam verisi hareket yaratabilir.
Lokal tarafta yeni ekonomi yönetiminin duruşu ve aksiyonları önemli. İlk adımlar atıldı. Sürecin zamansal ve içerik olarak nasıl olacağı önemli. Türkiye eurobondları ve CDS fiyatlaması da buna göre yapılabilir kanaatindeyiz.
Türkiye 5 yıllık CDS’i günü 496 baz puan ile tamamladı. 500 bp civarındaki seyir sürüyor. Bugün ABD kapalı, eurobond piyasası piyasa sakin olabilir.
Eurobondlar hafif dün satıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 7-11 cent; orta vadelilerde 22-24 cent; uzunlarda 24-33 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,48%, 8,61% ve 8,96% oldu.



Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.