Hem ABD tarafındaki FED gündemi hem de PMI rakamları ile sıcak gündemin olduğu haftada iç piyasada ise 14 Mayıs genel seçimlerine süre giderek azalıyor.
Uzakdoğu tarafında enflasyonun yanı sıra işgücündeki sıkışıklık ile küçük işletmelerde yaşanan kriz devam ediyor. Japonya’da sanayi üretimi yüzde 0,8 ve perakende satışlar yüzde 7,2 artışla beklentileri geride bıraktı. Çin ‘de yayınlanan resmi verilere göre Nisan ayında imalat faaliyetlerindeki daralma ekonomi üzerinde pandemi sonrası etkili olması için yapılan canlandırma politikaların daha etkin olması yönündeki baskıyı arttırdı. Uzakdoğu piyasalarında Hindistan tarafında ise aylık mal ve hizmet vergisi tahsilatı geçen yılın aynı dönemine göre %12 artarak rekor seviyeye ulaştı.
Amerika’da yaşanan bankacılık krizi sonrası banka bilançolarında artan oynaklık sebebiyle Wall Street tarafında Nasdaq hafif yükseliş gösterirken, diğer endekslerde ise yatay hareket devam ediyordu. Son gelen bilançolarla özellikle teknoloji şirketlerinde beklenti üzerinde karlılıkların beklentileri aşmasıyla seyir pozitife döndü. Diğer yandan ise gelmeye devam eden makroekonomik veriler ise hala Amerika ekonomisinde belirsizliği işaret ediyor. ABD ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,1 ile beklenenden daha yavaş büyürken, çeyreklik bazda yüzde 4,7 artması beklenen çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yüzde 4,9 artış kaydetti. Genel kanaat 2-3 Mayıs tarihlerinde yapılacak para politikası toplantılar ardından FED’den 25 baz puan artış gelmesi yönünde. Enflasyondaki yavaşlama ve ekonomiyi tehdit eden iki büyük banka iflasından kaynaklanan olası bir kredi daralmasıyla politika yapıcılar artık ekonomideki gidişatı bekleyip görmek isteyebilirler. Mart 2022'den bu yana 500 baz puanlık 9 kez arka arkaya gelen sıkılaştırma döngüsüne sahip olan Fed'in faiz artırımlarının toplamı, artık herhangi bir ek artıştan daha önemli. Fed’in bu haftaki toplantısında faiz oranlarını artırmanın bitmek üzere olduğunu öne sürmesine destek olacak şekilde geçen ayki toplantı sonrası açıklamalarından "sürekli artışlar" beklemekle ilgili bir ibareyi kaldırdılar. Bunu da "bazı ek politika sıkılaştırmaları uygun olabilir" olarak değiştirdiler. Olası yeni ifadelerden biri, oranların enflasyonu tekrar yüzde 2'ye indirmek için "yeterince kısıtlayıcı" olabilir.
Bu hafta PMI rakamlarını takip edeceğimiz yoğun veri akışı Avrupa bölgesinde de enflasyonun tansiyonunu ölçmek açısından ve Avrupa merkez bankasının şahin politikaları seyrinde beklentiyi konumlandıracak. Avrupa ve Almanya’dan ilk çeyrek büyümeve ABD tarafında kişisel gelirler ve harcamalarda yakında takip ettiğimiz başlıklar olacak.
USDTRY
DolarTL kuru haftanın ilk gününde yataya yakın pozitif görünümünü korurken 19,45TL seviyesi üzerinde kalıcılık sağlamaya devam etti. Dün yurt içinde tatil sebebi ile açıklanan veri yoktu. ABD tarafında ISM Imalat PMI verisi 47,1 olarak, inşaat harcamaları %0,3 ve Üretim Satın Alma Müdürleri endeksi eşik değerin üzerinde ancak beklentilerin altında 50,2 olarak açıklandı. Gün içerisinde kurda 19,40TL üzerinde yükseliş hareketlerinin devamında 19,45TL ve 19,50TLdirenç bölgelerini izliyor olacağız. Geri çekilmelerin gözlenmesi durumunda ise, 19,40TL ilk destek bölgesinin altında fiyatlama için 19,35TL ile 19,30TL seviyeleri destek bölgeleri olarak izlenebilir.
EURTRY
Paritede geri çekilme çaprazda da etkili oldu. Yükselişlerini sınırlandıran çapraz dün gün içerisinde en yüksek 21,46TL seviyesini test ederken kayıplarına ve yatay görüntü ile negatif kapanış gerçekleştirdi. Çaprazda 5 günlük basit ortalaması 21,38TL altında fiyatlama kaydedildi. Paritede yukarı yönlü 1,10 seviyesinin üstünde atakların gelmesi durumunda 21,65TL tarihi zirvesi yenilenebilir. Teknik açıdan 21,40TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 21,30TL ve 21,20TL seviyeleri takip ediliyor. Yükseliş hareketlerinin devam etmesi halinde 21,50TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde sırasıyla 21,60 ve 21,70TL direnç bölgelerini takip ediyor olacağız.
EURUSD
Dün gün içerisinde 1,0964 ile 1,1035 seviyeleri arasında dalgalı seyreden parite 1,1000 seviyesi üzerinde tutunmayı başaramadı ve özellikle akşam saatlerine doğru ABD verilerinden de sonra paritede kayıplar derinleşti. Gün sonunda 1,0976. Seviyesinde kapanış kaydedildi. Bugün Euro Bölgesi’nde PMI verisi ve tahmini Tüfe verisi takip edilecek. Teknik olarak 1,1000 seviyesini ve üzeri fiyatlama için 1,1010 ve 1,1020 direnç bölgelerini takip ediyor olacağız. İlk destek bölgesi olarak ise 1,0980 bölgesi izlenirken, aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi halinde 1,0960 ile 1,0940 destek bölgelerinin izlenmesi gerekebilir.
ONS ALTIN
Dolar endeksi kayıplarını sınırlandırıp yukarı yönlü ataklara geçerek dün 102 seviyesi üzerine yükselince ons altın tarafında geri çekilmeler kaydedildi. Dün gün içerisinde 1977 dolar ile 2006 dolar arasında seyreden ons altın 5 günlükk üssel ortalaması 1987 doların da altında seyretti ve 1982 dolar seviyesinde kapanış kaydedildi. Fed toplantısı öncesinde zayıf görünüm devam ederken, teknik olarak gün içinde destek seviyesi olarak 1980 dolar takip edilirken 1975 ve 1970 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Gün içerisinde direnç seviyeleri olarak ise 1985 dolar ve yükseliş hareketlerinin devamında ise 1990 ve 1995 dolar seviyeleri takibimizde olacak.
GBPUSD
Dolar karşısında güçlü görünümünü koruyan Sterlin dün dolar endeksinde 102 seviyesinin de üzerine atakların gelmesi ile birlikte yükselişlerini sınırlandırdı ve dolar karşısında haftanın ilk gününde değer kaybetti. Bugün Sterlin için İngiltere’de PMI verisi takip edilirken, dolar tarafında ise ABD fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişlerine dair veriler takip edilecek. Teknik açıdan baktığımızda gün içerisinde 1,2510 üstünde fiyatlama için 1,2530 ve 1,2550 seviyeleri direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1,2490 seviyesi ilk destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlama için ise 1,2470 ve 1,2450 destek bölgelerini takip ediyor olacağız.
GRAM ALTIN
Kurda pozitif yönlü ılımlı hareketler devam ederken ons altın fiyatlamasında geri çekilmeler yurt içinde gram altın fiyatlamasının da 1230TL seviyelerine geri çekilmesine neden oldu. Dün gün içerisinde 1254TL seviyesini test eden gram altın gün sonunda 15 günlük ortalaması 1246TL’nin de altında 1240TL seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. Teknik olarak gün içerisinde 1245TL ana direnç seviyesi olarak takip edilecek. Bu seviye üzerinde 1250TL ve 1255TL seviyeleri direnç bölgeleri izlenecek. Gün içi geri çekilmelerde ise 1235TL destek bölgesi ve bu seviye altında fiyatlama için 1230 TL ve 1220TL destek bölgeleri takibimizde olacak.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.