Sabah Analizi (A1 Capital)

PMI HAFTASI...

Geçtiğimiz hafta yurt içi piyasalarda iki önemli gelişme vardı.

* Birincisi, FED'in Şubat ayı sonundan itibaren 'şahin' açıklamalarla işaret ettiği Mart ayı faiz artırımı gerçekleşti. 25 bp artış ile faizler 0,75-1,00 bandına çekilmiş oldu. Küresel piyasalar, açıklamalar sonrasında faiz artırımını fiyatladığından bir şok etkisi görmedik. Dolar/TL 3,67'li seviyelere kadar gerilerken, ABD 10 yıllıkları 2,50 seviyelerine kadar çekildi.

* İkinci kritik gelişme TCMB'nin faiz kararıydı. FED kararı sonrasında düşen dolar/TL ve yükselen piyasalar ile birlikte Merkez, faiz koridorunda sadece geç likidite penceresi borç alma faizinde 75 bp artışa gitti ve faizi %11,75'e çıkardı.
FED faiz artırımı sonrasında açıklama yapan Başkan Yellen'ın, 2017 yılı için 3'ten fazla faiz artırma konusunda 'şahin' olmaması sonrasında düşen dolar/TL, TCMB kararı sonrası 3,60 seviyesini gördü.

Siyasi ilişkiler bağlamında Hollanda seçimlerine değinmemiz uygun olacaktır. Başbakan Rutte'nin partisi 8 sandalye kaybederek 33 milletvekili çıkardı. Aşırı sağcı Wilders'in partisi ise milletvekili sayısını 15'ten 20'ye çıkarmasına rağmen anketlere göre (25 sandalye) başarısız oldu. Kurulacak yeni koalisyonun alacağı zaman ve Türkiye ile ilişkilerdeki gelişmeler takibimizde olacaktır.

Bu haftanın veri ajandasında ise, yurt içi ve yurt dışında yoğun ve kritik bir ajanda görmüyoruz.

* Pazartesi günü Japonya'da piyasaların tatil nedeniyle kapalı olduğunu ve yurt içinde Şubat ayı merkezi hükümet borç stoku verilerini,
* Salı günü İngiltere TÜFE ve ÜFE,
* Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası aylık raporu,
* Cuma günü ise, Avrupa ve ABD'den öncü PMI verilerini takip edeceğiz.

Haftaya sakin veri akışı ile birlikte, yoğun siyasi gündemi takip ediyor olacağız.

Dolarda FED kararı sonrası 3,74'ten seviyesinden başlayan gerileme haftanın son gününde 3,62 seviyesine kadar devam etti. Dolar endeksindeki seyir ise, karar sonrasıı 100.300 seviyesindeydi.

FED kararı sonrasında dolar gerilerken altında toparlanma ve 1230 seviyesine doğru ataklar gördük. Gram altında ise, dolar/ons cinsi altından ufak bir ayrışma ile satıcılı bir görünüm devam ediyor. Haftanın son işlem gününde gram altının 143,31 TL seviyesindeki satıcılı seyri en göze çarpan gelişme oldu.
Öte yandan, bankaların Merkez Bankası geç likidite penceresindeki 75 bp faiz artırımı sonrası borçlanmalarına baktığımızda son işlem günü itibariyle 33,1 milyar TL'ye yükseldiğini gördük.

BIST'te ise, 91.000 seviyesi birkaç defa denendiyse de ne yazık ki geçilemedi. 91.300 ve 92.500 yukarıdaki hedef değerlerimiz olurken, geri çekilmelerde 89.300, 88.500 ve aşağıda 87.100 önem verdiğimiz destekler.

Hafta sonunda Moody's Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife düşürdü. Dolar/TL'de büyük bir hareket gözlenmezken, haftanın ilk işlem gününe 3,6262 seviyesinden başlıyoruz.

G-20 Maliye Bakanları toplantısında ise, rekabetçi kur politikasına karşı sorrumluluk ve döviz hareketlerinin büyümeye etkisinin negatif olduğu vurguları yapıldı.

Haftanın ilk gününde, Moody's kararı ve G-20 Maliye Bakanları toplantısının yansımalarını takip ediyor olacağız..

Haftaya saat 09:00 itibariyle dolar endeksinde 100.150, gram altında 143,9 TL ve ham petrolde 48,9 dolar seviyesinden güne başlıyoruz.



 A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 www.a1capital.com.tr

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun ollmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.