Günlük bülten (Işık FX)

FED'in Mart ayı toplantısında alınan faiz kararının gölgesinde geçen haftada, ABD'den gelen olumlu datalar dikkatleri çekerken, TCMB kur üzerindeki etkinliğini artırmak adına faiz artırımlarına devam etti. Bu yıl içerisinde eldeki verilerle 2017'de 3 faiz artırımı yapılabileceğini yeniden ifade eden FED yetkilileri, verilerin performansına göre para politikasını daha da sıkılaştırabileceğine yönelik ifadelerde bulundu. Ancak piyasaların beklediği +1 adımının bu toplantıda pitasalara sunulmamış olması sonrası güvercin FED'le birlikte dolarda değer kayıpları gördük. TCMB de piyasaların bu FED stresini az da olsa üzerinden atması sonrası bir miktar rahatladı. Güvercin FED'le birlikte elini rahatlayan TCMB'nin bu toplantıda faiz artırımlarına gitmeyeceğine dair konsensus de artmaya başlamıştı. Alınan kararda geç likidite penceresi 75 baz puan artırılılarak daha geniş bir koridor açıldı ve AOFM oranı da yüzde 11.29'lara kadar yükseldi.
Moody'sden beklenmeyen karar. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e indirdi, Ba1 olan kredi notunda ise değişiklik yapmadı. Kararın açıklamasına baktığımızda ise, makroekonomik görünümdeki zayıflığa ve büyümedeki durgunluğa atıfta bulunulduğu görülüyor. Ekonomik büyüme görünümünün zayıflaması, kurumların gücünü yitirmeye devam etmesi, ülkenin iç ve dış mali yapısı üzerindeki baskıların artması gibi ifadelere yer veren Moody's Eylül 2016'da kredi notumuzu düşürmüştü.
Veri bakımından ise zayıf bir haftayı takip edeceğiz. Teknik fiyatlamaların daha öne çıkacağını düşündüğümüz haftada, Perşembe günü FED başkanı Yellen'ın, Cuma günü ise, New York FED başkanı Dudley'nin konuşması bekleniyor. Cuma günü dayanıklı mal siparişleri de hareketlilik yaratabilir.

EURUSD
Geçtiğimiz hafta paritenin yönü açısından oldukça önemliydi. Piyasaların beklediği gibi 2017’nin ilk faiz artışını Mart ayı toplantısında gerçekleştiren FOMC üyeleri yıl içerisinde üç faiz artışını koruduklarını ifade ettiler. Geelişmeler dolar endeksinde geri çekilmenin başlangıcını yaparken paritede 1.08 seviyesine iyiden iyiye yaklaştık. Eğer yeni hafta başlangıcında da 1.0700 seviyesinin üzerinde kalmaya devam edersek yükseliş hareketi 1.0800 seviyesini test etmekte gecikmeyebilir. Yeni haftada gözler ABD cephesinden gelecek açıklamalarda olacak. Gerek Fed üyelerinin gerekse Trump’ın yapacağı açıklamalar dolar endeksinde sert hareketliliğe neden olabilir. Geri çekilme sinyalinin kuvvetlenmesi içinse yeniden 1.07’nin altında kalmamız gerekecek. Böylelikle düşüş 1.0630 seviyesine gerileme fırsatı bulabilir.
ALTIN
Toparlanma sinyalleri ile girdiğimiz haftanın ilk işlem gününde FED’in faiz artırım yansımaları devam edebilir. Genel olarak piyasalarda FED’in etkilerinin sürmesini beklerken, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde ve dolar endeksindeki düşüşlerin ons bazındaki yükselişleri tetiklediğini söyleyebiliriz. ABD hisse senetlerinin son dönemdeki ciddi değer kazandığı süreçte ise değerli metale olan talebin azaaldığını gözlemlemiştik. Nitekim ABD borsalarındaki gevşeme ile birlikte biraz daha altın fiyatlarında toparlanma eğilimi başladı. Veri akışına baktığımızda Chicago FED Başkanı C. Evans’ın bugün mevcut ekonomik koşullar ve para politikası ile ilgili bir konuşma yapması bekleniyor. Bu konuşma dolar ve altın bazında kısa süreli etki bırakabilir. Teknik tarafa baktığımızda yukarı fiyatlamaların devamı için 1238 doların üzerinde kalmamız gerekiyor. Eğer bu koşul sağlanırsa 1247 dolara kadar değerli metalde bir ivmelenme görülebilir. Geri çekilmelerin hızlanması içinse yeniden 1225 doların altına geçmemiz gerekecek. Eğer düşüş sürerse hareketlilik 1210 dolara kadar gevşeme fırsatı yakalayabilir.

USDTRY
Geçtiğimiz haftayı geç saatlerde gelen not gelişmeesiyle kapatmıştık. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, sessiz sedasız yaptığı açıklamayla Türkiye’nin durağan olan kredi görünümünü negatife çekti. Ba1 olan kredi notunda ise herhangi bir değişikliğe gitmedi. Bu duruma gerekçe olarak ise iilk başta ekonomik büyüme görünümünün zayıflaması akabinde ülkenin mali iç ve dış yapısını olumsuz etkileyen baskıların artmasını gösterdi. Moody’s kararıyla birlikte TL’deki bir miktar gevşeme yaşandı. ABD kanadında ise FED’in yansımalarının global anlamda etkileri bu hafta da devam edebilir. Bugün ABD bölgesinde Chicago FED Başkanı Evans’ın açıklamaları takip edilecek. Bu gelişmenin dışında açık herhangi veri bulunmuyor. Teknik olarak baktığımızda kurda tam toparlanma sinyalleri gelirken haftanın kapanışında Moody’s kararı yeni haftada da kurda etkisini sürdürebilir. Buna bağlı olarak yukarı fiyatlamalarda 3.6500 seviyesi önem taşırken, bu bölgenin aşılmasıyla 3.6700-3.6900-3.7000 dirençleri yeni hedefler olabilir. Geri çekilmelerde ise 3.6300 desteğinin kırılması halinde 3.6100-3.5500 bandı gündeme gelebilir.
BRENT PETROL
Oldukça sert satış hareketinin ardından petrol fiyatları, geride bıraktığımız haftayı hafif alıcılı bir görüntü ile tamamladı. Piyasaların gündeminde ise üretim kessintisi anlaşması yer almaya devam ediyor. ABD’deki enerji konferansında olumsuz açıklamalarda bulunan Suudi Arabistan Petrol Bakanı Falih, anlaşmanın uzatılabileceğine yönelik mesajlar verdi. Falih, OPEC ve müttefiklerinin, küresel ham petrol stoklarının yüksek kalmaya devam etmesi durumunda, Mayıs'ta sona erecek üretim kısıntısı anlaşmasını uzatabileceklerini söyledi. Teknik fiyatlamalara dönecek olursak, gün içerisinde 52 dolar seviyesi aşılırsa 52.30-52.60-53.00 seviyeleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 51 dolar seviyesi aşağı yönlü geçilirse 50.50 ve 50.00 seviyeleri gündeme gelebilir.
GBPUSD
Kur geçtiğimiz haftayı pozitif bölgede kapattı. İngiltere Merkez Bankasının faizleri değiştirmeme kararına rağmen Kristen Forbes’un faiz artışı yönünde oy kullanması üyeler arasında ilk şahin sinyal oldu. FOMC toplantısında ise ‘güvercin faiz artırımı’ gelmesi kurda yukarı yönlü baskıyı artırdı. Brexit gündeminde ise 50. maddenin yürürlüğe konması için herhangi bir engel kalmadı. Marrt ayı içerisinde tetiklenecek olan 50. madde için İngiltere Basbakani Theresa May net bir tarih vermedi. Bugün veri açısından sakin ancak bu hafta açıklanacak olan enflasyon rakamları ve sonrasında Başkan Carney’nin konuşması oldukça önemli olacak. Teknik olarak ise kura baktığımızda haftayı 1.24 direncine yakın kapattığını görüyoruz. 50 ve 100 günlük hareketli ortalamalara denk gelen 1.24 bölgesinin aşılması yukarı yönlü hareketi hızlandırabilir. 1.2440-1.2480-1.2500 önemli direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. Geri çekilmelerde ise 1.2350-1.2300 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacakk yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş