Huzurlu bayram tatili sonrası zorlu bir küresel konjonktür…
Bayram tatili dönüşü Fed’in faiz indirim beklentisinin ötelendiği ve jeopolitik risklerin arttığı zorlu bir piyasa ile haftaya başlıyoruz. Cuma günü açıklanan ABD enflasyonu ve Cumartesi günü İran’ın İsrail’i İHA ve füzelerle vurması, biz bayram tatilindeyken gerçekleşen ve piyasaları etkileyecek iki önemli gelişme.
ABD çekirdek enflasyonu (aylık %0,4, yıllık %3,8) son aylarda beklentilerin üzerinde gelerek dezenflasyon trendini bozdu. Fed vadeli piyasalarında, Haziran (%28) ve Temmuz (%56) ayları için faiz indirim ihtimali ciddi oranda azaltırken, Eylül ayı fiyatlaması (%76) görece değişmedi. Veri sonrası dolar güçlendi, tahvil faizleri arttı, hisse senetleri değer kaybetti.
Cumartesi günü İran’ın İsrail’i vurması, daha önceden sinyali verilen ve İsrail savunmasının hazırlıklı olduğu bir saldırıydı. Bu nedenle askeri anlamda yıkıcı bir etkisi olmadı. İran yetkilileri “misilleme saldırısı” gerçekleştirildi ve “bizim için konu kapandı” şeklinde bir açıklama yaptı.
İsrail İran’a karşılık vereceğini açıkladı; ancak kısa vadede bir saldırı beklenmiyor.
Son gelişmeler gelişmekte olan ülkeler ve özellikle Türkiye için iyi haber değil. ABD ekonomisinin büyümesinden sınırlı yaralanan, borcunun büyük kısmı dolar, ihracatının büyük kısmı euro olan Türkiye, güçlü dolar, yüksek Fed faizi ikilisinden olumsuz etkilenir.
İran ile İsrail arasındaki gerginliğin büyük çaplı bir sıcak savaşa dönüşmesini beklemiyoruz. Ama son aylarda tırmanan jeopolitik riskler petrol ve altın fiyatlarını yukarı çekerek enflasyon ve carı açık ile savaşımıza zarar veriyor.
Hemen yanıbaşımızda olabilecek bir savaş ülkemize yönelik risk primini artırarak Türkiye varlıklarında kayıplara yol açabiliyoruz. Türkiye ETF’lerinde %2 civarı kayıp görüyoruz. Havacılık hisseleri savaş haberlerine piyasaya göre daha duyarlı olur. Savunma hisseleri prim yapabilir. Ancak söz konusu etkilerin sınırlı ve geçici olmasını bekliyoruz.
Türkiye söz konusu risklere karşı yeterince cephaneye sahip mi? Ekonomi yönetimi sıkı para politikası ve maliye politikasınıda sıkılaşma sinyalleri ile ekonominin dışsal şoklara karşı direncini artırdı. Ama son aylarda yaşanan rezerv kaybı yumuşak karnımız olmaya devam ediyor. Önümüzdeki altı ay maçın sonucunu belirlemek için kritik öneme sahip.
İnatçı enflasyon ve petrol fiyatlarında artış nedeniyle şahinleşecek Fed ve tırmanan jeopolitik riskler kısa vadede Türkiye varlıklarını olumsuz etkileyecek. Ancak orta vade için olumlu görüşümüzde farklılık yok. Ekonominin sürücü koltuğuna, politikanın arka koltuğa geçtiği Türkiye’de varlık fiyatlarında kısa vadeli dalgalanmalardan bağımsız, yukarı yönlü yeniden fiyatlamanın devam etmesini bekliyoruz.
Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
https://arastirma.isyatirim.com.tr/2024/04/15/piyasalarda-bugun-15-04-2024/
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.isyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.