Piyasa Özeti (Global Menkul Değerler)

Piyasa Özeti: BIST100 endeksin güne yatay/hafif alıcılı bir başlangıç gerçekleştirmesini bekliyoruz
 
 
Küresel piyasalar genel olarak satıcılı bir haftayı geride bırakıyor. Haftalık bazda ABD’de yaşanan kayıplar pandeminin dünya piyasalarını vurduğu Mart 2020’den beri görülen en kötü performanslara sebep oldu. Geçen haftaki kayıplar sonrasında yılbaşından bu yana Rusya %12,15, Nasdaq %12, S&P500 %7,73 gerileme kaydetti.
 
Yeni haftaya başlarken endekslerde sert düşüşler sonrası tepki mahiyetinde alımlar görülüyor. Piyasaları geren Rusya-Ukrayna gerginliği devam ediyor. ABD-Rus Dışişleri Bakanlarının toplantısından somut bir karar çıkmadı. ABD yeni haftaya başlarken Ukrayna’ya yönelik seyahat uyarısı yayınladı. Bu hafta da bu cephede yaşanacak olası gelişmeler yine piyasaların takibinde olacaktır. Ancak gündemde birinci sırayı Çarşamba günkü Fed toplantısı alıyor. Piyasalarda fiyatlanan Fed’in bu toplantısı sonrası 4 faiz artırışı mesajı vereceği yönünde. Beklentiden daha agresif bir Fed görmezsek toplantı sonrasında piyasalarda rahatlama oluşabilir.
 
Yurt dışı piyasalar yıl başından bu yana genelde satıcılı seyrederken BIST100 endeksin yıl başından bu yana getirsi %8,26. Küresel çapta yaşanan kayıplar nedeniyle hafta boyunca baskı altında kalan BIST100 endeks, haftayı yine iyi seviyeler üzerinde kapatmayı başarmıştı. 1986 seviyesi ana destek noktamız olup, genel görüntünün bozulmaması için bu seviye üzerinde tutunmanın devam etmesi gerekiyor. 1986 kırılırsa 1890-1900 bandına doğru geri çekilme riski oluşacaktır. Tepki hareketlerinde 2045 ara direnç, 2066 ana direnç noktaları olarak takip edilebilir.
 
DolarTL’de yatay ve sıkışık seyir devam ediyor. Hafta sonu Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ekonomistler ve akademisyenlerle bir toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantının öne çıkan başlıkları enflasyonun yıl genelinde yüksek seyrini koruyacağı ve TCMB’den bir faiz artırımı olasılığı olmadığı yönündeydi. Bu ortamda FED’in olası faiz artırımından Türkiye’nin nasıl etkileneceği konusunda ise Türkiye’de sıcak para olmadığı, dolayısıyla kararın Türkiye’yi etkilemeyeceği belirtildi. Daha kısa vadede özellikle önümüzdeki haftalarda kur korumalı mevduat ürününe ilginin artmasının beklendiği, şirketlerin 10 milyar dolar civarında döviz bozdurabileceklerine ilişkin tahminlerinin olduğu belirtildi. Bu beklenti kısa vade için DolarTL’de yukarı hamleleri sınırlayacaktır. 13,20-13,30 bandı ilk destek bölgesi olarak korunuyor. Bu destek bandının kırılması durumunda 12,75 seviyesine doğru yönelim oluşabilir


 Filiz Özcan
 Kıdemli Strateji Müdürü
 Global Menkul Değerler

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.