Nisan ayı ile beraber enflasyonda zirveye yaklaşılmış görünmektedir (KapitalFX)


Nisan ayı ile beraber enflasyonda zirveye yaklaşılmış görünmektedir...

Türkiye'de Nisan ayında tüketici fiyatları (TÜFE) %1,30 olan piyasa beklentisine paralel %1,31 oranında artış gösterdi. Böylece yıllık enflasyon da beklenti olan %11,72'nin üzerinde %11,87 seviyesinde gerçekleşti. Çekirdek TÜFE, Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %9,92 olan beklentilerin altında %9,42 artış gösterdi. ÜFE ise Nisan'da %0,75 artış beklenirken beklentiye paralel %0,76 arttı ve yıllık artış oranı da %15,91 olan piyasa beklentisi üzerinde %16,37 oldu.

Aylık artış hızına bakarak piyasa beklentisine paralel bir enflasyon artışı olduğunu söyleyebiliriz. Gıda fiyatlarındaki artışın devamını bekliyorduk, nitekim Nisan ayında %1,23'lük artış ile bu kalemdeki yukarı yönlü fiyat baskısının devam ettiğini gördük. Yıllık gıda enflasyonu ise bu artış hızıyla beraber %15,63 seviyesine geldi. Diğer taraftan çekirdek enflasyon ile manşet enflasyon son açıklanan rakamlarla iyice birbirinden kopmuş bir hale geldi. Çekirdekteki iyileşme kur artış hızı bakımından iyi gibi görünüyor, ancak genel anlamda enflasyondaki yükselişin önüne geçilebilmiş değil.

Bu ayın rakamının %12'ye yakınsayacağını az çok tahmin ediyorduk. Nisan ayı ile beraber enflasyondaki zirveye yaklaştığımızı düşünüyorum. Yıl içinde dalgalı seyir izlenmeye devam edecektir, ancak yılsonuna doğru enflasyonda kademeli bir şekilde düşüş olmasını bekliyorum. Yine de bu geri çekilme, yılsonu enflasyonunun tek hanede gerçekleşmesine yetmeyecektir. Tabii, bu dediklerim özellikle bir gıda şoku veya dramatik bir kur artışı görülmezse gerçekleşebilecektir.

İç talep çok zayıf değil. Maliyet ve kur artışları fiyatlara yansıyor. Bu durum çekirdek enflasyondaki iyileşmenin de sınırlı kalmasına neden olacaktır. Gıda Komitesi, kısa vadede bazı fiyatlarda indirim yaparak gıda enflasyonunu düşürebilir. Ancak bunu uzun vadede arzın devamlılığını sağlayacak yapısal düzenlemeler ve kapsamlı bir tarım reformuyla desteklemek zorundadır. Gıdda fiyatlarında tarladan markete gelene kadar fiyat 5-6 kat artıyor. Bu konuda kapsamlı bir yapısal reformun olması, ürünün nıhai tüketiciye gidene kadarki aracıların azalması ve maliyetlerin azaltılmasına yönelik kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.

Beyaz eşyadaki ÖTV indirimi bir miktar fiyatların inmesini sağlamış gibi görünüyordu. Ancak geçmiş dönem kur artışlarının etkisiyle, kur kaynaklı maliyet artışları bu grupta da fiyatların artmaya devam etmesine neden oldu. Yükselmeye devam eden ÜFE, maliyet baskısının halen daha devam etmekte olduğunu göstermekte, enflasyon için olumlu sinyal vermemektedir.

Yılın büyük bölümünde enflasyon %11 üzerinde seyretmeye devam edecektir. Yılsonu enflasyonun da çift hanelerde gerçekleşmesini bekliyorum. Yılın son 3-4 ayında kademeli bir geri çekilmeyle yılı %10,30 seviyesinde kapatacağımızı öngörüyorum. Tek hane için 2018 yılını beklememiz gerekiyor. Yani bir kez daha Merkez Bankası'nın enflasyon tahminleri, bizim tahminlerimize göre daha iyimser kkalıyor.


Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı
www.kapitalfx.com
yazal.kurgut@kapitalfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş