Makro Görünüm: Sanayi üretimi – Mart 2023 (Gedik Yatırım)



 
Sanayi üretimi deprem sonrası sert düşüş sonrası önemli ölçüde toparladı
 
 
Sanayi üretimi endeksi Şubat'taki aylık %5,9 düşüşün ardından, %5,5 toparladı. Şubat'ta depremin ilk etkileriyle aylık %5,9 gerileyen sanayi üretimi Mart'ta %5,5 oranında toparlayarak deprem öncesindeki seviyelerine yaklaştı. Yıllık bazda bakıldığında da, 2022'nin aynı ayındaki seviye ile kabaca aynı seviyede kalındığı (-%0,1) görülüyor. Endeksi Haziran 2022'de ulaşılan zirve seviyenin ise halen %2,0 kadar altında seyrediyor. Hatırlanacağı gibi, Ocak'ta yıllık %4,6 artış gösteren sanayi üretimi endeksi, Şubat'ta yıllık %8,2 daralmıştı. Böylece, ilk çeyrekte sanayi üretimi yıllık %1,3 daralmış oldu.
 
Deprem sonrası daralma sonrası tüm sektörler iyileşmiş görünse de, belli sektörler geçen yılki seviyelerin ciddi altında kalmaya devam ediyor. Depremden en fazla etkilenen sektörler olan tekstil, ana-metal ve kimyasal ürünler sektörleri Mart'ta %9,4, %7,3 ve %8,6 oranlarında iyileşmiş olsa da, deprem öncesi seviyelere henüz ulaşamadıkları görülüyor. Deprem öncesinde de zaten çok zayıf performans gösteren bu sektörlerdeki üretim seviyeleri geçen yılın aynı ayındaki seviyelerden sırasıyla %18, %10 ve %18 kadar aşağıda seyrediyor. Öte yandan, üretimleri sırasıyla yıllık bazda %8, %8, %11 ve %24 artan makine-teçhizat, elektrikli teçhizat, metal-eşyalar ve motorlu taşıtlar sektörleri ise güçlü sektörler olarak öne çıkıyor.
 
Sanayi üretimi önümüzdeki aylarda zayıf kalmaya devam etse bile, hizmetler sektörü büyümeyi destekleyebilir. Sanayi üretimi için önemli bir öncü gösterge olan elektrik tüketimindeki düşüş mart ayının sonlarından itibaren hız kestiyse de, deprem bölgesinde üretimin henüz normale dönmemesi nedeniyle, sanayi üretimi yıllık değişimi bir süre daha negatif bölgede kalabilir. Buna rağmen, çok güçlü giden iç talebe bağlı olarak hizmet sektörlerinin desteği ve ilerleyen dönemde deprem sonrası yeniden inşa faaliyetleri büyümeyi destekleyeceğini düşünüyoruz. Seçimler sonrası potansiyel bir faiz artışı ise iç talepte sert bir yavaşlamaya yol açabilir. Hepsini bir arada düşündüğümüzde, tüm yıl için %2,5-3,0 civarında bir GSYH büyümesinin makul göründüğünü düşünüyoruz. Bununla beraber, depremin işgücünde yarattığı kayba rağmen, güçlü devam eden iç talep ve seçimlerin ardından da sürmesini beklediğimiz gevşek maliye politikası nedeniyle risklerin yukarı yönlü olduğunu söyleyebiliriz.
 

 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

          ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Polonya Merkez Bankası politika fazini değiştirmedi %6.75 (Beklenti: 6.75%, Önceki: 6.75%)
Beyaz Saray : Biden, 22 Haziran'da Hindistan Başbakanı Modi'nin devlet ziyaretine ev sahipliği yapacak
CME Group FedWatch piyasa fiyatlamasına göre, Fed'in Haziran'da faizi sabit tutmasına %85.8 ihtimal, 25 baz puan faiz artırımına %14.2 ihtimal veriliyor
Ukrayna'da enflasyon Nisan'da yıllık %+17.9
Facebookta Paylaş