ABD: Nisan TÜFE %0,4 arttı (Dinamik Yatırım Menkul Değerler)

ABD: Nisan TÜFE %0,4 arttı…

TÜFE Nisan'da %0,4 artarken (beklenti: %0,4, Mart: %0,1), yıllık bazda artış %4,9 olarak gerçekleşti (beklenti: %5, Mart: %5). Çekirdek (gıda ve enerji dışı) TÜFE aylık bazda %0,4 (beklenti: %0,4, Mart: %0,4) artarken, yıllık bazda %5,5 (beklenti: %5,5, Mart: %5,6) arttı.

Alt kalemlere bakacak olursak; Aylık tüm kalemler artışına en büyük katkıyı konut endeksi yaptı, ardından kullanılmış araba ve kamyon endeksi ve benzin endeksindeki artışlar geldi. Mart'ta değişim göstermeyen gıda endeksi Nisan'da da değişmedi. Süt ürünleri endeksi Nisan ayında %0,7 düşerken süt endeksi %2 düştü ve bu endekste Şubat 2015'ten bu yana en büyük düşüş oldu.

Enerji endeksi Mart'ta %3,5 düştükten sonra OPEC'in etkisiyle Nisan'da %0,6 arttı. Barınak endeksi Mart'ta %0,6 yükseldikten sonra Nisan'da %0,4 arttı. Mart ayında %0,5 artan mülk sahiplerinin eşdeğer konut kirası, Nisan ayında %0,5 arttı; yıllık bazda ise %8,1 artış gösterdi.

Nisan ayında artış gösteren endeksler arasında barınma, ikinci el araçlar, motorlu araç sigortası, eğlence, ev eşyası ve işlemleri ve kişisel bakım yer alıyor. Giyim ve eğitim endeksleri de Nisan ayında arttı. Uçak biletleri ve sıfır araçlar ay boyunca düşüş gösterenler arasında yer aldı. Sağlık endeksi, bir önceki aya göre %0,3 düştükten sonra Nisan ayında değişmedi.

Nisan ayı TÜFE verileri enflasyonda bir durgunluktan çok bir duraklama gösteriyor gibi görünüyor. Mart ayındaki %0,4'e kıyasla Nisan ayında yalnızca %0,11 artan Fed'in işaretlemiş olduğu konut dışı hizmetler endeksinde önemli bir düşüş yaşandı. Yıllık seviye Mart'taki %5,81'den Nisan'da %5,11'e düşerek önemli bir geri çekilmeye işaret ediyor ancak yine de hedeften uzak. Enflasyona pozitif etki ise daha çok mal ve enerji grubundan gelmekte, burada enerjideki bir seferlik artış etkisinin geride kalmasını bekleyeceğiz. Hizmet enflasyonunda oluşmaya çalışan yeni momentum önemli, bu kalem enflasyona daha az katkı verirse enflasyonun ilerleyen aylarda azalmasına yardım edecek.

Fed açısından bakacak olursak; Mayıs toplantısından faiz artışlarının duraklatıldığı izlenimini almıştık. Haziran toplantısına ilişkin herhangi bir baskı gözükmüyor, veriler Fed açısından iyi denebilecek düzeyde. %2 hedefine ulaşmada hala çok yol olduğu için faizleri mevcut seviyede bekletmek daha ideal görünüyor. Fed kredi koşulları da sıkılaşmışken QT gibi bir aksiyona girip ek sıkılaşma yapmaz, %2 hedefi üzerindeki enflasyon nedeniyle de faiz indirimlerine henüz geçmez.



Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

 https://www.dinamikyatirim.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Polonya Merkez Bankası politika fazini değiştirmedi %6.75 (Beklenti: 6.75%, Önceki: 6.75%)
Beyaz Saray : Biden, 22 Haziran'da Hindistan Başbakanı Modi'nin devlet ziyaretine ev sahipliği yapacak
CME Group FedWatch piyasa fiyatlamasına göre, Fed'in Haziran'da faizi sabit tutmasına %85.8 ihtimal, 25 baz puan faiz artırımına %14.2 ihtimal veriliyor
Ukrayna'da enflasyon Nisan'da yıllık %+17.9
Dolar endeksi %0.26 düşüşle 101.36'ya gerileyerek seansın en düşük seviyesini gördü
Facebookta Paylaş