Büyüme endişesi içerisinde hareket eden politika yapıcılarının ve bu paradigmayla hazırlanan para politikalarının enflasyonla mücadeleleri gerçekçi ve etkili olamaz.
Paranın maliyetinde kademeli artış yöntemlerinin uygulanması, enflasyona yol açan virüslerin ilave mücadele gücü kazanmasına fırsat vermektedir.
Asgari ücret/medyan ücret rasyosu en yüksek olan ülkelerden birisinin Türkiye olması, Türkiye ekonomisindeki yüksek enflasyonun fasit daire döngüsüne girerek devam etmesinin en önemli nedenlerinden birisidir. Türkiye ekonomisi bu popülist politikadan vazgeçmeden ve aynı zamanda medyan ücret ile asgari ücret dengesini fiyat istikrarı yoluyla sağlamadan enflasyon riskinden kurtulamaz. Zira asgari ücrete yapılan zamlar daha ödenmeden yapılan fiyat artışlarıyla bu zamlar hızlıca geri alınmaktadır.
Enflasyonla mücadelede, nihai hedefin sadece fiyat artışlarının yavaşlatılmasına yoğunlaşmakla sınırlı kalmaması gerekir. Esas hedefin fiyat düşüşünü sağlamak olmalıdır. Zira fiyat düşüşü sağlandığında ücret-fiyat sarmalından çıkılacaktır.
Fiyat düşüşü sağlanması için yasal, matematikseksel ve ekonomik yönleri olan birçok yöntemden herhangi birisinin Türkiye koşullarına uyarlanması ve uygulanması bugüne kadar hiç denenmemiştir. Denemek gerekir.
Orhan Ökmen
Başkan
Sesmir Kurumsal ve Finansal Danışmanlık A.Ş
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.