Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda yılın son ayına girerken işlem hacimleri nispeten düşük. Kasım ayında başlayan ve yıl sonuna kadar devamını beklediğimiz temkinli iyimser piyasa beklentisi biraz daha yatay bir şekilde devam ediyor. Bunun sebebinin Kasım ayında başlayan iyimserliğin beklediğimizden daha hızlı olması ve dengelenme- soluklanma ihtiyacının öne çıkması olduğunu düşünüyoruz.
Önümüzdeki ajandaya göz attığımız da Cuma günü açıklanacak ABD Tarım Dışı İstihdam veri seti ve önümüzdeki hafta 12 Aralık ABD TÜFE ve 13 Aralık FED toplantı sonuçları piyasalar açısından önemli olacak.
Enflasyon ile mücadelede FED 2022 yılı 1. çeyreğinde parasal sıkılaşma patikasını girmişti. 2022 yılı yazında görülen yüzde 9 civarı olan enflasyon, FED’in istikrarlı parasal duruşunun yansımalarıyla birlikte Ekim 2003 ayında yüzde 3,2’ye kadar çekildi. Bu süreçte faiz tarafında atılan adımlara rağmen ABD‘de büyüme tarafında (korkulan) resesyon gelmezken aksine büyüme görünümünün olumlu tarafta seyretmesiyle birlikte ‘yumuşak iniş’ senaryosu en azından 2023 için geçerli oldu. Bu kazanımlar ve mevcut olan sıkılaşma ile piyasalarda genel kanı politika faizinde FED’in zirve noktaya ulaştığı şeklinde yoğunlaşıyor.
Parasal sıkılaşma sonucunda elde edilen kazanımlar sonucunda piyasalar 2024 ikinci çeyreğinde bekledikleri faiz indirim beklentilerini öne çekmeye başladılar. Biz bu noktada FED’in faiz indirimlerini gündemine alsa bile, bunu enflasyonda kalıcı yumuşama görene kadar piyasaların beklediğinin aksine temkinli adımlar ile ajandasına koyacağını düşünüyoruz.
Avrupa tarafında, dün Avrupa Merkez Bankası’nın şahin üyelerinden Schnabel, enflasyonun ‘dikkate değer’ bir yavaşlama gösterdiğini ve faizlerde başka bir artışın ‘pek olası olmadığını’ söylemesi piyasaların ECB‘den beklediği faiz indirimi olasılıklarının öne çekilmesine neden oldu. Avrupa bölgesi resesyonun kıyısında, büyüme ve enflasyon arasında sıkışmış durumda. Diğer taraftan Çin tarafının deflasyon ile mücadele etmesi Avrupa ekonomisi üzerinde baskı unsuru oluşturmaya devam ediyor. Dün Almanya'da fabrika siparişleri Ekim'de bir önceki aya göre yüzde 3,7 geriledi. Veriye ilişkin beklenti yüzde 0,2'lik artış yönündeydi. Almanya’dan gelen verilerde daralma bölgesinde derinleşme görülüyor. Bu durum Avrupa büyümesi üzerinde olumsuz katkı sağlıyor.
Asya tarafında, Moody’s orta vadede yapısal ve kalıcı olarak düşük büyümeye ilişkin riskler ve ülkenin emlak sektöründe devam eden daralmaya sebebi ile Çin’in kredi görünümü durağandan negatife çekmişti. Moody’s’in Çin’in kredi notunun görünümünü düşürmesinin ardından yatırımcıların güveni olumsuz etkilenirken, Çin Merkez Bankası (PBOC) günlük referans oranı aracılığıyla Yuan’a desteğini artırdı.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,1 civarı eksi. Asya piyasaları da negatif. Hong Kong 1,5% civarı eksi, Çin yüzde 0,3 civarı eksi, Japonya yüzde 1,7 civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,13, Dolar Endeksi 104,1, ons altın 2.027 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Ocak ayında yapılacak ücret artışlarına ilişkin olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘İşçilerimizin onayını alacak, işverenlerimizi de yormayacak ve istihdama zarar vermeyecek bir asgari ücret seviyesi hedefi ile süreç yönetilecek’ açıklamasında bulundu. Bu ifadeyi kritik buluyor ve mali politika lehine yorumluyoruz.
TCMB ve yeni ekonomi ekibinin önceliği stabilite. Sonrasında istikrarlı ve dengeli büyüme amaçlanıyor. Kademeli faiz artırımlarının sonlarına yaklaşıldı. Politika faizinin yüzde 42,5-45 bant aralığında zirve bulmasını bekliyoruz. Gecikmeli para politikası etkileri ile beraber büyüme üzerinde önümüzdeki dönem aşağı yönlü bir dengelenme sürecine girebileceğimizi düşünüyoruz.




Usd/TL:
Önceki gün ABD Ekim ayına ait JOLTS açık iş sayısı verileri açıklandı. Piyasa beklentilerin altında kalan veri istihdam piyasasında güç kaybına işaret etti. Dün gelen ABD ADP istihdam verileri de beklentiler altında kalarak ekonomik aktivitede yumuşama sinyali verdi. Gelen veriler eşliğinde enflasyon tehlikesinin azalması ABD 10 yıllık faizlerinde satış baskısının devam etmesini sağladı.
Lokal tarafta, TCMB sıkılaşma adımlarının sonuna geliyoruz. Sıkılaşma süresinde Merkez Bankası’nın rezervlerini güçlü konuma getirmesi, TL’nin cazip konuma getirilmesi ve cari açığın azalması olumlu gelişmeler olarak karşımıza çıkıyor. Enflasyonla mücadelede sıkılaşmanın yanı sıra mali disiplin sürecinin de devam edeceğini düşünüyoruz. Kamu harcama, vergi ve borçlanma politika araçlarının kullanılması suretiyle bütçe açığının azaltılması ön planda olabilir. ocak ayında yapılacak ücret artışlarına ilişkin Cumhurbaşkanının ‘işçi, işveren, istihdam dengesi koruyacağız’ ifadesini kıymetli buluyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,92 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,50 ve 28,00; yukarıda 29,00 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Ocak ayında TCMB politika faiz zirvesinin tayin edilmesini ve zirvenin yüzde 42,5-45 bandında olmasını bekliyoruz. Zirve seviyesinin belirlenmesinden sonra, gecikmeli para politikası etkilerinin izlenileceği döneme gireceğiz. Enflasyon ile mücadelede alınacak somut sonuçlar tahvil fiyatlarının yukarı faizlerinin ise aşağı yönde ilerlemesini sağlayabilir.
2024 yılında hem yabancı yatırımcı hem lokal yatırımcının cazip seviyelere yaklaşan kısa vadeli tahviller için daha istekli olacağını düşünüyoruz.
Globalde, ABD 10 yıllık tahvil faizi aşağı yönlü hareketini koruyor. Önemli direnç seviyesi yüzde 4,40 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Yüzde 4,40 seviyesi geçilmediği sürece aşağı yönlü baskı devam ediyor. Gelen veriler sıkılaşmanın enflasyonla mücadelede yeterli olduğunu gösteriyor. ABD 10 yıllık faizinde aşağı yönde satış baskısı devam ediyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 4 baz puan artarak %38,38 ve 1 baz puan artarak %26,80 seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi:
Kritik 8,100 direncini aşmakta zorlanan piyasada satıcılı seyrin etkili olduğunu görüyoruz... Cuma günü satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksinin günü %2,51'lik kayıpla 7,855 puandan tamamladığını görüyoruz.
Genel bir değerlendirme yaptığımızda ise, son günlerde kritik bir direnç özelliği kazanan 8,100/150 bandını aşmakta bir kere daha başarısız olan piyasada, XBANK hisselerine yönelik talep artışının, piyasanın mevcut sıkışmasını yukarı yönde sonlandırmasına yetmediğini ve özellikle XUSIN hisselerinde etkili olan satışların (-3,57%) piyasayı aşağı yönde baskıladığını söyleyebiliriz. Kapanışı kritik 7,850 desteğinin hemen üzerinde yapan endeksin, bu desteği koruyabilmesi halinde yukarı yöndeki çabalarına devam etmesi beklenebilir. Ancak bu yöndeki denemelerin başarılı olabilmesi adına, XBANK hisselerindeki talepli/canlı seyrin XUSIN hisselerine de yayılabilmesi, piyasanın yukarı yöndeki denemelerinin başarılı olabilmesi adına kritik bir gelişme olarak önem kazanacak...
Aşağı yönde baktığımızda, 7,850 desteğinin altında satış eğiliminin devam etmesi halinde ise, teknik görüntüdeki bozulmanın artarak devam etme riski bulunduğunu söyleyebiliriz.




Eur/Usd:
Dün ABD ADP istihdam verisi beklentilerin altında 103 bin olarak açıklandı. Manşet rakamlarda istihdam üzerinde soğuma net olarak gözüktüğünü düşünüyoruz. İstihdam verilerinin geldiği haftada soğuma devam ediyor. Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam veri setinde sağuma görme ihtimalinin artığını düşünüyoruz.
ADP raporunda ücret artış hızının 5,6% olduğu görüldü. Bu oran Eylül 2021’den beri en düşük seviye.
ECB’den güvercin mesajlar geldi. Schnabel, enflasyonun kayda değer yavaşladığını ifade etti. Villeroy ise faiz artışlarının bittiği belirtti. Schnabel’in şahin üye olduğunu belirtelim.
Sıkılaşmanın gecikmeli etkilerinin görülmeye başlandığı dönemlerdeyiz. Bu noktada ABD tarafında görülen büyümede aşağı yönlü riskler Euro bölgesine kıyasla daha ılımlı düzeyde kalıyor. Bu durumda dolar endeksinin (DXY) 103 seviyesinin altına inmesini şimdilik engelliyor.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 seviyesini teknik olarak destek seviyesi olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 1,076 seviyesindeki paritede 1,075 ve 1,07 seviyeleri gün içi destek; 1,085 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
S&P Global/CIPS tarafından yayınlanan verilere göre, ülkede inşaat sektörü Satın Alma Yöneticileri (PMI) verisi, bu yılın Kasım ayında 46,3 olan beklentinin altında kalarak 45,5 seviyesinde kaydedildi. Mevcut sıkılaşma koşullarının etkileri ekonomik öncü verilerde hissedilmeye devam ediyor. BOE başkanı Bailey, sıkılaşmanın tüm etkisinin henüz görülmediğini belirtti. Faizlerin uzun süre yüksek kalacağını dile getirdi.
Teknik olarak DXY 200 günlük ortalama üstüne (104,2) çıkmadığı sürece baskılı seyir devam edebilir. Yakın destek noktası DXY için 103 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,255 seviyesinde bulunan paritede 1,25 ve 1,247 seviyeleri gün içi destek; 1,265 ve 1,271 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.




Altın:
Dün öncü istihdam verilerinin beklenti altında kalması risk iştahı olumlu etkilendi. Altın fiyatları enflasyon endişelerinin azalması ve sıkılaşma süresinin beklenenden kısa olması fiyatlamaları ile birlikte 2.031 Usd’ye kadar yükseldi. Altın için teknik olarak kısa vadeli destek seviyesi olarak 2.000 Usd’yi takip ediyoruz.
Ana senaryoda reel getirilerin azalmasını ve 2024 yılında FED’in faiz indirimlerine başlayacağını düşündüğümüzde, altın tarafında yaşanan baskının şimdilik kar satışı olarak karşımıza çıktığını ve dengelenme sürecinin devam ettiğini düşünüyoruz.
ABD 10 yıllık tahvil faizi önemli teknik destek noktası yüzde 4,40 seviyesinin altında kapanışlar yapması, değerli metalin yükselişini destekliyor.
Bu sabah 2.029 Usd seviyesindeki ons altında 2.020 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.035 ve 2.070 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Eurobond:
ABD Ekim ayına ait JOLTS açık iş sayısı verileri beklenti altında; hizmet PMI ise beklentilerle ve önceki veri ile aynı açıklanarak yumuşak iniş senaryolarını destekler bir görüntü çizmesine ilave dün açıklanan ADP öncü istihdam verileri beklenti altı gerçekleşti. Gelen veriler özelinde istihdam piyasasında yaşanan soğuma hissediliyor. ABD tahvil faizleri veriler sonrasında yüzde 4,14 seviyelerine kadar çekildi.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz. Bu noktayı artık yukarı tepkilerde direnç seviyesi olarak takip ediyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflayınca ABD tahvil faizlerinin etkisini daha fazla hissediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz.
Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 334 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-3 cent; orta vadelilerde 23-31 cent; uzunlarda 52-53 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,37%, 7,88% ve 8,46% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.