Kamu Teminat Yönetim Platformu Faz-2 çalışmaları tamamlandı- Takasbank

Takasbank'tan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

 22 Ocak 2024 tarihi itibarıyla T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü, Kamu İhale Kurumu, Kredi Kayıt Bürosu ve Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile ortak yürütülen Takasbank Kamu Teminat Yönetim Platformu kamu ihalelerine verilecek elektronik kesin teminat mektubu ve kefalet senedi geliştirmeleri tamamlandı.

Türkiye’nin önemli finans sektörü kurumlarından ve sermaye piyasalarının temel taşlarından biri olan Takasbank, hayata geçirdiği pek çok projesiyle birlikte Kamu Teminat Yönetimi Hizmeti de vermektedir. Platform, 4734 sayılı Kanun çerçevesinde Kamu İhale Kurumu üzerinden gerçekleştirilen ihalelere sunulan geçici elektronik teminat mektubu ve kefalet senetleri kapsamında ilk olarak 1 Eylül 2021 tarihinde devreye alınmıştır.

22.01.2024 tarihinden itibaren ise T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü, Kamu İhale Kurumu, Kredi Kayıt Bürosu, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile ihaleyi kazanan yükleniciler tarafından idarelere sunulan elektronik kesin teminat mektubu ve kefalet senetlerinin de Kamu Teminat Yönetimi Hizmeti Platformu’na taşınması tamamlanmıştır. İlaveten Merkezi Yönetim kapsamındaki idarelere sunulan kesin elektronik teminat mektuplarının da T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü bünyesinde kayıt altına alınması sağlanarak tüm paydaşlarla birlikte Faz-2 geçişi tamamlanmış ve kesin teminat mektupları ve kefalet senetlerine ilişkin tüm süreçler Takasbank Kamu Teminat Yönetimi Platformu üzerinden yürütülmeye başlanmıştır.

Takasbank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Avşar R. Sungurlu, “Kamu Teminat Yönetim Platformu, elektronik teminat mektupları için Kredi Kayıt Bürosu, kefalet senetleri için ise Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile entegre çalışarak birçok işlemi kolay ve hızlı şekilde gerçekleştirilebilmektedir. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü, Kamu İhale Kurumu ve Takasbank arasında gerçekleştirilen entegrasyon ile Merkezi Yönetim kapsamındaki idarelere verilen kesin teminatların elektronik ortamda kabulü, vadelerinin uzatılması, iadesi, gelir kaydedilmesi işlemlerinin gerçekleştiği an ile eşanlı olarak elektronik ortamda muhasebeleştirilmesi ve belgeye dönüştürülmesi mümkün hale gelmiştir.” açıklamasında bulundu.

Sungurlu, Takasbank’ın hizmet verdiği piyasalarda 17 farklı varlığı teminata alabilecek güçlü ve teknolojik bir altyapıya sahip olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “Kamu teminat süreçlerinin Takasbank üzerinden yürütülmesi merkezi takibi kolaylaştırmıştır. Takasbank olarak biz ilgili kurumlar ile gerekli olan tüm entegrasyonları sağlayarak, teminat kabul eden kurumun tek muhatabı durumundayız. Bu emek dolu sürecin ardından Kamu Teminat Yönetimi Platformu Faz-2 çalışmalarını tamamlamanın haklı gururunu yaşıyor, başta T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü ve Kamu İhale Kurumu olmak üzere tüm paydaşlarımıza verdikleri destekler için çok teşekkür ediyoruz.”

Takasbank olarak platformu daha da geliştirmek istediklerini belirten Sungurlu, “Sahip olduğumuz Türkiye Yüzyılı ve İstanbul Finans Merkezi vizyonlarımızla kamu kuruluşlarımızın öncülüğünde güçlü teknolojik altyapımız, yenilikçi çözümlerimiz ve Ar-Ge tecrübemizle ilerleyen süreçte projenin 3. Fazı olarak diğer teminat türlerinin de platforma taşınması ve yeni teminatların da sisteme dahil edilerek platformun daha kapsayıcı hale getirilmesini hedefliyoruz.” dedi.


Kamu Teminat Yönetim Platformu’nun Sağladığı Avantajlar
Dijitalleşme
Merkezi Takip
Proaktif Risk Yönetimi
Anlık Teminat Değerleme
Operasyonel Maliyet Azaltımı
• Merkezi Bir Yapıda Gözetim/Denetim